murphy ireland3
Οι υποχρεώσεις των διεθνών της Forest ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης με μια μεγάλη απογοήτευση, αφού η συντριβή της Ιρλανδίας του Daryl Murphy μέσα στο Δουβλίνο από τη Δανία με 5-1 σήμανε και το τέλος των ύστατων ελπίδων να εκπροσωπηθεί ο σύλλογος από κάποιον παίκτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Νωρίτερα είχαν επίσης αποχαιρετήσει το όνειρο ο Jamie Ward και ο Απόστολος Βέλλιος, ενώ ο Eric Lichaj, που ξαναφόρεσε τη φανέλα της Εθνικής των ΗΠΑ σε φιλικό στην Πορτογαλία, είχε δει τις δικές του ελπίδες να εξανεμίζονται από τον περασμένο μήνα.

Αν όμως οι άνδρες γενικά δεν τα πήγαν καλά (εκτός από τους παραπάνω, ο Tendayi Darikwa γνώρισε δύο ήττες στις δύο πρώτες εμφανίσεις του με τη Ζιμπάμπουε, το ίδιο και ο Jason Cummings στο δικό του ντεμπούτο με τη Σκοτία), δεν συνέβη το ίδιο με τους "μικρούς". Η Αγγλία Κ21 των Joe Worrall και Kieran Dowell συνέχισε την επιτυχημένη πορεία της στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με νίκη μέσα στην Ουκρανία, η Αγγλία Κ19 του Ben Brereton και η Λετονία Κ19 του Rūdolfs Soloha προκρίθηκαν στο Elite Round του δικού τους Euro, ο Anel Ahmedhodzic "προβιβάστηκε" στην Κ19 της Σουηδίας και ένας ακόμα πιτσιρικάς από την Ακαδημία μας, ο Arvin Appiah, φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο της Αγγλίας Κ17 συμμετέχοντας σε φιλικά παιχνίδια.

Ας δούμε αναλυτικά τι έκαναν όλοι οι διεθνείς Reds στην εβδομάδα που πέρασε (8-14/11), τελευταία διακοπή πρωταθλημάτων λόγω Εθνικών ομάδων μέσα στο 2017.

Jamie Ward (Βόρεια Ιρλανδία)

9/11: Βόρεια Ιρλανδία-Ελβετία 0-1 στο Windsor Park του Belfast. Οι πεισματάρηδες Βορειοϊρλανδοί του Michael O'Neill κοίταξαν στα μάτια τη σαφώς πιο ποιοτική Ελβετία και υποχρεώθηκαν σε ήττα από μια πέρα για πέρα εσφαλμένη απόφαση του Ρουμάνου διαιτητή Ovidiu Hațegan. Ο Ward μπήκε αλλαγή στο 52' στη θέση του Stuart Dallas της Leeds, που είχε πρόβλημα τραυματισμού από το πρώτο μέρος (έφαγε από τον Fabian Schär μια κλωτσιά που σήκωνε μέχρι και κόκκινη κάρτα), και παρ' όλο που αγωνίστηκε στη θέση του Dallas, ως αριστερό εξτρέμ δηλαδή, έδωσε ό,τι είχε για την ομάδα του ως συνήθως. Πέντε λεπτά, όμως, μετά την είσοδό του ο Hațegan υπέδειξε πέναλτι όταν σουτ του Xherdan Shaqiri βρήκε περισσότερο τον ώμο και λιγότερο το -κολλημένο στο σώμα- χέρι του Corry Evans, που είχε γυρίσει πλάτη στη μπάλα και βρισκόταν και σε πολύ κοντινή απόσταση, τιμωρώντας και τον αμυντικό με κίτρινη κάρτα και στερώντας του έτσι τη δυνατότητα να παίξει στη ρεβάνς. Το πέναλτι εκτέλεσε εύστοχα ο Ricardo Rodriguez, δίνοντας στην ομάδα του σαφές προβάδισμα.

12/11: Ελβετία-Βόρεια Ιρλανδία 0-0 στο μουσκεμένο από τη συνεχή βροχή St Jakob-Park της Βασιλείας. Το λάθος του Hațegan αποδείχθηκε τελικά καθοριστικό στην υπόθεση-πρόκριση. Ο ίδιος άνθρωπος που εκτέλεσε το ψεύτικο πέναλτι, ο Rodriguez, θέλησε η μοίρα να είναι αυτός που απέκρουσε πάνω στη γραμμή στις καθυστερήσεις του αγώνα και την κεφαλιά του Jonny Evans, που θα μπορούσε να επιτρέψει στους Βορειοϊρλανδούς να παίξουν παράταση. Βεβαίως οι Ελβετοί και πάλι κυριάρχησαν στο ματς, ο γκολκίπερ της Norwich Michael McGovern ήταν ο κορυφαίος των φιλοξενουμένων, αλλά γενικά οι παίκτες του O'Neill έφυγαν με ψηλά το κεφάλι, παρ' όλο που δεν πέτυχαν να στείλουν τη χώρα τους σε Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά το 1986. Ο Ward ήταν αυτή τη φορά βασικός, συμπλήρωσε 32 εμφανίσεις με την Εθνική, έδωσε μεγάλες μάχες με το αστέρι της Ελβετίας, τον Stephan Lichtsteiner της Juventus, έμεινε στον αγώνα ως το 74', οπότε και αντικαταστάθηκε από τον Jordan Jones της σκοτσέζικης Kilmarnock, και με μια αγκαλιά μετά το τέλος (η οποία απαθανατίστηκε και σε φωτογραφία) ευχαρίστησε τον προπονητή του για την όμορφη πορεία της ομάδας τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Απόστολος Βέλλιος (Ελλάδα)

9/11: Κροατία-Ελλάδα 4-1 στο Maksimir του Zagreb. Ας μην πούμε πολλλά-πολλά γιατί... πονάνε κιόλας. Οι Κροάτες σκόραραν με τους Luka Modrić (13' με πέναλτι), Nikola Kalinić (19'), Ivan Perišić (33') και Andrej Kramarić (49'), ενώ για την Εθνική μας, που προδόθηκε από το συνήθως δυνατό σημείο της, την άμυνά της, και δώρισε τουλάχιστον δύο γκολ στους Κροάτες, είχε μειώσει στο 30' ο αρχηγός Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Ο Βέλλιος δεν χρησιμοποιήθηκε, μένοντας μάλιστα και εκτός πάγκου μαζί με τον Δημήτρη Πέλκα του ΠΑΟΚ και τον Δημήτρη Κολοβέτσιο του Παναθηναϊκού.

12/11: Ελλάδα-Κροατία 0-0 στο στάδιο "Γ. Καραϊσκάκης". Παρά τις πολλές αλλαγές του Michael Skibbe σε σχέση με το πρώτο ματς, ο Βέλλιος είδε και πάλι τον αγώνα με πολιτικά, καθώς ως αναπληρωματικός σέντερ φορ προτιμήθηκε ξανά ο Δημήτρης Διαμαντάκος. Ήταν σαφές από την εικόνα του παιχνιδιού πόσο αδίκησαν οι διεθνείς μας τον εαυτό τους στο Zagreb, κι ας μην τα έδωσαν όλα οι Κροάτες με το 4-1 στην τσέπη. Ίσως η πιο σημαντική φάση να ήταν το δοκάρι του Perišić στο 43', όμως το γεγονός ότι οι Έλληνες πήγαιναν συνέχεια πρώτοι στη μπάλα, έφτιαξαν κι αυτοί τις ευκαιρίες τους και είχαν κάπου διπλάσιες ολοκληρωμένες πάσες στο ματς έδειξε ότι τελικά ίσως και να μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο κατοχής. Δεν γίναμε η πρώτη ομάδα που έσπασε την εκπληκτική ρέντα της Κροατίας στα μπαράζ (5 στα 5 μετράει πλέον), αλλά και μόνο το ότι μέσα σε λίγους μήνες εκεί που χάναμε από τα Φερόε ξαναγίναμε ομάδα αποτελεί ένα τεράστιο βήμα μπροστά.

Jason Cummings (Σκοτία)

9/11: Σκοτία-Ολλανδία 0-1 στο Pittodrie Park του Aberdeen. Μπορεί οι Ολλανδοί να πήραν τη νίκη με το τελείωμα ενός υποδειγματικού αιφνιδιασμού από τον Memphis Depay στο 40', όμως η Σκοτία, που ακόμα δεν έχει μόνιμο προπονητή (ο Malky Mackay είναι υπηρεσιακός), σίγουρα κέρδισε τις εντυπώσεις. Αρκεί να πει κανείς ότι ο (αναπληρωματικός) γκολκίπερ της Barcelona Jasper Cillessen ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του. Ο Cillessen ήταν αυτός που, μεταξύ άλλων, δεν επέτρεψε στον Cummings να χριστεί σκόρερ στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, αποκρούοντας το σουτ του επιθετικού της Forest. O Cummings είχε περάσει αλλαγή πριν από δευτερόλεπτα, στο 87', στη θέση του Callum McGregor της Celtic, πραγματοποιώντας έτσι το ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών.

Daryl Murphy (Ιρλανδία)

11/11: Δανία-Ιρλανδία 0-0 στo Telia Parken της Κοπεγχάγης. Η Ιρλανδία του Murphy, αλλά και του Martin O'Neill και του Roy Keane για να μην ξεχνιόμαστε, πέτυχε τον κύριο στόχο της, να κρατήσει δηλαδή ανέπαφη την εστία της εν όψει της ρεβάνς του Δουβλίνου, σε ένα ματς όπου αγωνίστηκαν αρκετοί παίκτες της Championship (ακόμα και από την πλευρά της Δανίας, με τον Andreas Bjelland της Brentford). Κύριος "υπαίτιος" ο γκολκίπερ της Middlesbrough Darren Randolph, που πραγματοποίησε σωτήριες επεμβάσεις και δίκαια βγήκε Man of the Match. O Murphy μόχθησε όσο και με τους Reds, μόνος μπροστά, πριν αφήσει τη θέση του στο 74' στον Shane Long της Southampton, ενώ δύο λεπτά νωρίτερα είχε μπει στο ματς και ο -πρωταθλητής Νορβηγίας με τη Rosenborg- Nicklas Bendtner!

14/11: Ιρλανδία-Δανία 1-5 στο Aviva Stadium, ή αλλιώς "ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με (πολύ) πόνο". Ποιος να φανταζόταν τι θα επακολουθούσε όταν οι Ιρλανδοί προηγήθηκαν μόλις στο 6' με κεφαλιά του Shane Duffy της Brighton. Γιατί μετά άρχισε ο εφιάλτης. Πρώτα με το αυτογκόλ του Cyrus Christie (29'), όταν σε σέντρα του δαιμόνιου Pione Sisto και προβολή του Andreas Christensen η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και στη συνέχεια στο σώμα του άτυχου αμυντικού της Middlesbrough, που βρισκόταν πάνω στη γραμμή, πριν καταλήξει στα δίχτυα του Randolph. Μετά με το χατ τρικ του φοβερού και τρομερού Christian Eriksen της Tottenham, που έβαλε τρεις γκολάρες, τη μια πιο ωραία από την άλλη (32', 63', 73'). Και τέλος... με τον Bendtner! Ο "Lord" μπήκε στον αγώνα στο 84', κέρδισε πέναλτι στο 89' και το εκτέλεσε εύστοχα ο ίδιος, κλείνοντας ένα ονειρεμένο γι' αυτόν 2017 με πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Murphy (στη φωτογραφία επάνω με τον αντίπαλό του και στην Championship Bjelland) έπαιξε σε όλο το ματς, αλλά δεν τροφοδοτήθηκε σωστά και του έμεινε η φάση του 22', όταν λίγο έλειψε να κάνει το 2-0 με απευθείας σουτ σε σέντρα του Christie. Αν έμπαινε εκείνο το γκολ, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Με τα "αν" όμως δουλειά δε γίνεται, και ο συμπαθής Daryl, στα 34 του και με 30 διεθνείς συμμετοχές, ουσιαστικά είπε "αντίο" στο όνειρό του να συμμετάσχει σε ένα Μουντιάλ...

Eric Lichaj (HΠΑ)

14/11: Πορτογαλία-ΗΠΑ 1-1 στη Leiria, με τον Lichaj να εμφανίζεται με αρειμάνιο μύστακα και να βρίσκεται στο αρχικό σχήμα ως αριστερός μπακ (δεξιά έπαιξε ο DeAndre Yedlin της Newcastle). O Fernando Santos κατέβασε πολλούς παίκτες υπό δοκιμή και ελάχιστους από τους βασικούς του, όμως -για να μην αδικήσουμε και την προσπάθεια των ΗΠΑ- το ίδιο έκανε και ο υπηρεσιακός ομοσπονδιακός των φιλοξενουμένων Dave Sarachan, που παρουσίασε μια ομάδα με παίκτες από το εγχώριο MLS αλλά και ευρωπαϊκούς συλλόγους, και την είδε μάλιστα να προηγείται στο 21' με ωραία ατομική προσπάθεια και σουτ του Weston McKennie της Schalke στο ντεμπούτο του. Δέκα λεπτά αργότερα ισοφάρισε απροσδόκητα ο Vitorino Antunes της Dynamo Κιέβου, όταν έπιασε ένα αριστερό σουτ από πολύ πλάγια και ο νεαρός γκολκίπερ της Club Brugge Ethan Horvath είδε τη μπάλα να γλιστράει από την αγκαλιά του και να περνάει κάτω από τα πόδια του. Στο 54' ο Lichaj ανάγκασε τον τερματοφύλακα της τουρκικής Göztepe Beto σε ωραία απόκρουση όταν βρέθηκε σε θέση βολής στη μεγάλη περιοχή, και από το κόνερ που προέκυψε ο McKennie με κεφαλιά σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι. Στο 59' ο μπακ της Forest βγήκε από τον αγώνα, παραχωρώντας τη θέση του στον Jorge Villafaña. Δοκάρι είχαν και οι γηπεδούχοι στο 67' με τον Gonçalo Paciência, που πέρσι πέρασε (και δεν άγγιξε) από τον Ολυμπιακό και φέτος αγωνίζεται στη Vitória Setúbal, και πάλι ως δανεικός από την Porto.

Tendayi Darikwa (Ζιμπάμπουε)

8/11: Λεσότο-Ζιμπάμπουε 1-0 στο Maseru. Οι δύο ομάδες έχουν ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έδωσαν ένα φιλικό στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, τα τελικά του οποίου θα γίνουν το 2019 στο Καμερούν. Ο Darikwa, που μεγάλωσε στο Nottingham από πατέρα από τη Ζιμπάμπουε, έκανε το ντεμπούτο του, ως υπαρχηγός μάλιστα της ομάδας (πήρε το περιβραχιόνιο όταν έγινε αλλαγή ο Tendayi Ndoro). Έπαιξε σε όλο το 90λεπτο, αλλά οι Warriors, παρά το γεγονός ότι κυριάρχησαν στο ματς, έχασαν από ένα γκολ που πέτυχε ο αναπληρωματικός του Λεσότο Hlompho Kalake στις καθυστερήσεις του αγώνα, βάζοντας τέρμα σε ένα σερί τριών νικών της Ζιμπάμπουε στις αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων. Πάντως ο υπηρεσιακός προπονητής της Ζιμπάμπουε Wilson Mutekede δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον παίκτη της Forest: "Ανακαλύψαμε ένα δεξί μπακ από άλλον πλανήτη", δήλωσε.

11/11: Ναμίμπια-Ζιμπάμπουε 3-1 στο Windhoek. Το ματς ήταν φιλικό, αλλά είχε άλλου είδους αίγλη, λόγω της παρουσίας στο γήπεδο του προέδρου της Ναμίμπια Hage Geingob και του αθλοθετημένου για τη νικήτρια ομάδα κυπέλλου στο όνομά του. Αγωνιστικά οι οικοδεσπότες, αν και χρησιμοποίησαν μόνο τρεις παίκτες που αγωνίζονται εκτός συνόρων στο αρχικό τους σχήμα (σε αντίθεση με τη Ζιμπάμπουε που είχε δέκα, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας που έβγαλε πάλι ολόκληρο το 90λεπτο), αιφνιδίασαν και κατάφεραν να προηγηθούν γρήγορα με 2-0 χάρη σε γκολ του Hendrik Somaeb στο 14' και του κορυφαίου του αγώνα Peter Shalulile στο 18'. Η Ζιμπάμπουε μείωσε στο 32' με πέναλτι που κέρδισε ο Marvelous Nakamba σε ανατροπή του από τον Denzil Haoseb και μετέτρεψε σε γκολ ο Ndoro, αλλά στο 42' υπέπεσε κι αυτή στην εσχάτη των ποινών με φάουλ εντός περιοχής του Kudakwashe Mahachi στον Somaeb. Ο παθών εκτέλεσε εύστοχα και έγραψε το 3-1, που παρέμεινε και στο δεύτερο ημίχρονο. Κάπως έτσι οι Brave Warriors νίκησαν τους... σκέτους Warriors (αυτά τα παρατσούκλια των αφρικάνικων Εθνικών ομάδων με πεθαίνουν).

Joe Worrall, Kieran Dowell (Αγγλία Κ21)

10/11: Ουκρανία-Αγγλία 0-2 στο Κίεβο. Η Αγγλία του Aidy Boothroyd συνέχισε την καλή της πορεία προς τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με μια σπουδαία νίκη που τη διατήρησε στην κορυφή του ομίλου της, και στην οποία είχαν μερίδιο και οι δύο παίκτες μας. Αμφότεροι βρέθηκαν στο αρχικό σχήμα, με τον μεν Worrall να αγωνίζεται και στα 90 λεπτά, τον δε Dowell να αντικαθίσταται στο 57' από το φιλαράκι του από την Everton Dominic Calvert-Lewin, αφού όμως στο 16' είχε δώσει την ασίστ στον Dominic Solanke της Liverpool για να ανοίξει το σκορ μέσα από την περιοχή. Οι Ουκρανοί αντέδρασαν και έχασαν σημαντικές ευκαιρίες, όμως εκεί που είχαν πάρει το πάνω χέρι ήρθε στο 62' κόντρα στη ροή του ματς το αυτογκόλ του Pavlo Lukyanchuk, που σε επικίνδυνη σέντρα του Demarai Gray της Leicester έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Οι δύο ομάδες θα συναντηθούν ξανά τον Μάρτιο στην Αγγλία.

Ben Brereton (Αγγλία Κ19)

8/11: Αγγλία-Νησιά Φερόε 6-0 στη Stara Zagora της Βουλγαρίας, όπου διεξήχθησαν οι αγώνες του Η' προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Σε έναν αγώνα που δεν αντέχει και πολύ σε κριτική, η Αγγλία μπήκε με το δεξί στην προσπάθειά της να προκριθεί στο Elite Round με σούπερ σταρ τον Eddie Nketiah της Arsenal, που πέτυχε τέσσερα γκολ (23', 58', 77' με πέναλτι, 90'). Τα άλλα δύο πέτυχαν ο Elliot Embleton της Sunderland στο 62' και... ο δικός μας Brereton στο 85'. Ο Ben πήρε εντολή από τον Keith Downing να μπει στο ματς στο 70' στη θέση του Jadon Sancho της Borussia Dortmund, και 15 λεπτά αργότερα σκόραρε εξ επαφής απέναντι σε μια ομάδα με πολλές αμυντικές αδυναμίες.

11/11: Αγγλία-Ισλανδία 2-1 στη Sofia. Σκληρά καρύδια οι Ισλανδοί, έβγαλαν το λάδι της Αγγλίας, με την οποία αγωνίστηκε ο Brereton στα πρώτα 66 λεπτά πριν παραχωρήσει τη θέση του στον Sancho. Η ομάδα του Paul Simpson χρειάστηκε 70 ολόκληρα λεπτά για να ξεκλειδώσει την άμυνα των νησιωτών, και μάλιστα όχι σε ροή αγώνα αλλά με ένα πολύ καλά χτυπημένο φάουλ από τον Mason Mount, που αγωνίζεται στην ολλανδική Vitesse ως δανεικός από την Chelsea. Οι βόρειοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη, και στο 82' ισοφάρισαν με τον Daníel Hafsteinsson πιάνοντας στον ύπνο την αγγλική άμυνα. Όμως πριν περάσει ένα λεπτό ήρθε η λύτρωση -και μαζί η εξασφάλιση της πρόκρισης- για τα "Λιονταράκια" με τον Nketiah, που σκόραρε από κοντά μετά από σέντρα του Sancho.

14/11: Αγγλία-Βουλγαρία 1-0 στη Stara Zagora. Ένα γκολ του Sancho στο 11' ήταν αρκετό για τα πιτσιρίκια του Downing ώστε να εξασφαλίσουν την τρίτη τους νίκη σε ισάριθμα ματς και να πάρουν πανηγυρικά την πρώτη θέση του ομίλου, σε ένα αγώνα όπου κυριάρχησαν (και) απέναντι στους γηπεδούχους. Ο Brereton αγωνίστηκε από το 59' και μετά, παίρνοντας τη θέση του Nketiah στην επίθεση των Άγγλων.

Anel Ahmedhodzic (Σουηδία Κ19)

8/11: Σουηδία-Πολωνία 0-1 στην Tordera της Καταλονίας. Η Σουηδία έχει ήδη προκριθεί από τον προηγούμενο μήνα στο Elite Round και οι νεαροί του Tomas Turesson έδωσαν δύο αγώνες προετοιμασίας στην καταλανική πόλη. Με τον Ahmedhodzic στον πάγκο σε όλο το ματς, η Σουηδία ηττήθηκε εξαιτίας ενός γκολ που δέχθηκε στο 88' από τον Oskar Repka.

10/11: Σουηδία-Φινλανδία 3-0. Αυτή τη φορά ο Anel έπαιξε σε όλο το ματς (παρατηρήθηκε μάλιστα με κίτρινη κάρτα στο 89'). Η νίκη της Σουηδίας ήταν μάλλον εύκολη και ήρθε χάρη σε γκολ των Adrian Edqvist (5'), Laorent Shabani (43') και Teddy Bergqvist (55').

Rūdolfs Soloha (Λετονία Κ19)

8/11: Λετονία-Δανία 1-2 στο Konfin, με διαιτητή τον Έλληνα Γιώργο Κομίνη. Οι Λετονοί μπήκαν με το αριστερό στην προσπάθειά τους να περάσουν στο Elite Round, στον Α' προκριματικό όμιλο που διεξήχθη στην Κροατία, παρ' όλο που άνοιξαν το σκορ μόλις στο 3' με τον Jānis Grīnbergs. Πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίωρο, οι Δανοί είχαν ανατρέψει την κατάσταση με τα γκολ του Andreas Poulsen στο 25' και του Jens Odgaard στο 29', και διατήρησαν αυτό το σκορ ως το τέλος του αγώνα. Ο Soloha έμεινε στον πάγκο, καθώς προτιμήθηκε ο Rihards Matrevics.

11/11: Λετονία-Κροατία 0-0 στο Rovinj. Με τον Soloha και πάλι θεατή, οι νεαροί Λετονοί του Aleksandrs Basovs κράτησαν το "μηδέν" απέναντι στους οικοδεσπότες του Robert Jarni, κι ας έπαιζαν με δέκα παίκτες από το 40' λόγω δεύτερης κίτρινης στον Vladislavs Soloveičiks. Έτσι απέκτησαν ελπίδες για πρόκριση, χρειάζονταν όμως πολλά γκολ επί του Σαν Μαρίνο (οι Κροάτες το νίκησαν με 3-0) και ταυτόχρονη ήττα της Κροατίας από τη Δανία, που νικώντας 4-0 την ομάδα του κρατιδίου έφτασε τους έξι βαθμούς και εξασφάλισε την πρόκριση.

14/11: Λετονία-Σαν Μαρίνο 4-0 στο Rovinj. Αν και ο Soloha τελικά δεν έπαιξε καθόλου σ' αυτό το τουρνουά, φανταζόμαστε πως θα πανηγύρισε με την ψυχή του την πρόκριση. Οι πεισματάρηδες Λετονοί τα κατάφεραν! Παρ' όλο που ξεκίνησαν με ήττα, επικράτησαν με 4-0 του Σαν Μαρίνο (Kristers Tobers 46' πρώτου ημιχρόνου, Bogdans Samoilovs 55', Marko Regža 62', Kristers Aldis Puriņš 73') και σε συνδυασμό με τη συντριβή με 5-2 της γηπεδούχου Κροατίας από τη Δανία, που έκανε το 3 στα 3, πέρασαν ως δεύτεροι λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων.

Arvin Appiah (Αγγλία Κ17)

8/11: Αγγλία-Πορτογαλία 3-2 στο Chesterfield, στα πλαίσια μιας σειράς αγώνων προετοιμασίας επί αγγλικού εδάφους για τη νέα φουρνιά της νικήτριας του πρόσφατου Μουντιάλ Κ17. Τέτοιο ντεμπούτο μάλλον ούτε στα όνειρά του δεν θα το είχε δει ο Arvin. O Steve Cooper τον έχρισε βασικό, και στην αρχή τίποτα δεν έδειχνε τι θα ακολουθούσε. Οι Πορτογάλοι προηγήθηκαν 2-0 χάρη σε γκολ του Eduardo Ribeiro στο 18', μετά από λάθος γύρισμα του Max Broughton της Bolton, και του Rodrigo Fernandes στο 38' με κεφαλιά (αν και ο Άγγλος γκολκίπερ, ο Harry Seaden της Southend, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι έδιωξε πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή). Όμως στο δεύτερο ημίχρονο οι Άγγλοι ήταν καταιγιστικοί. Το ίδιο και ο Appiah! Στο πέμπτο λεπτό του δεύτερου μέρους άφησε τρεις παίκτες πίσω του στο σπριντ, στην εξέλιξη της φάσης η Αγγλία κέρδισε φάουλ και ο Tommy Doyle της Manchester City με ωραίο χτύπημα ισοφάρισε. Στο 51' "κέρδισε" τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του αρχηγού της Πορτογαλίας Umaro Embalo, που τον τράβηξε από πίσω, και τρία λεπτά αργότερα προκάλεσε το γκολ της ισοφάρισης, αφού στη σέντρα του ο Tomas Tavares έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του (αρχικά το γκολ δόθηκε σε αυτόν, όμως ήταν φανερό ότι επρόκειτο για αυτογκόλ). Τέλος, τρία λεπτά πριν τη λήξη, σέντραρε και πάλι και ο Bobby Duncan, επίσης παίκτης της Manchester City (και ξάδελφος του μεγάλου Steven Gerrard), έγραψε το τελικό 3-2. Μπράβο του!

11/11: Αγγλία-Ρωσία 2-1 στο Burton. Ο Appiah κάθισε στον πάγκο (δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου) και είδε τον αγώνα να "στραβώνει" πολύ γρήγορα για τους νεαρούς Άγγλους, που μόλις στα 13 δευτερόλεπτα υπέπεσαν σε πέναλτι το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Maksim Kutovoi. Όμως οι ισορροπίες άλλαξαν καθοριστικά στο 36', όταν ο Ρουμάνος διαιτητής Cătălin Gaman απέβαλε με απευθείας κόκκινη τον Dmitry Markitesov. Η Αγγλία πήρε μπρος, ισοφάρισε στο 49' με τον Clinton Mola της Chelsea, πήρε κεφάλι στο σκορ οκτώ λεπτά αργότερα με τον Mason Greenwood της Manchester United και διατήρησε το προβάδισμά της ως το τέλος.

14/11: Αγγλία-Γερμανία 2-1 στο Rotherham. Μετά από ένα άσφαιρο πρώτο ημίχρονο, και με τη Γερμανία να έχει δοκάρι λίγο πριν την ανάπαυλα με τον Noah Katterbach της Κολωνίας, οι Άγγλοι ευτύχησαν να πετύχουν δύο γκολ με παίκτες που μπήκαν ως αλλαγές, πρώτα στο 61' με σουτ Duncan που κόντραρε σε αμυντικό πριν καταλήξει στα δίχτυα και έπειτα στο 75' με τον Jack Nolan της Reading έπειτα από ωραία μπαλιά του Greenwood. Ενδιάμεσα (71') είχε ισοφαρίσει για τους Γερμανούς ο Fabrice Hartmann της Λειψίας. Ο Appiah ξεκίνησε και πάλι βασικός και στο 76' αντικαταστάθηκε από τον Taylor Perry των Wolves.

* Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Nottingham Post.