Print
Category: news
Hits: 1135

appiah england

Απ' όλα είχε αυτή τη διακοπή για τους διεθνείς της Forest. Και πρώτα απ' όλα συμμετοχές από άπαντες πλην του (συνήθους υπόπτου) Costel Pantilimon. Συμετοχές όχι ολιγόλεπτες, αλλά ουσιαστικότατες, με τους περισσότερους να ξεκινούν βασικοί σε όλους σχεδόν τους αγώνες των ομάδων τους. Το μενού περιελάμβανε κατακτήσεις τουρνουά (Αγγλία Κ18), θριαμβευτικές προκρίσεις (Ουαλία Κ19), αλλά και αποκλεισμούς-σοκ (Πορτογαλία Κ21, Λετονία Κ19) και τέσσερα γκολ (δύο από τον εικονιζόμενο Arvin Appiah και ένα από τον Karim Ansarifard και τον Alex Mighten). Τι δεν περιελάμβανε; Ευτυχώς, τραυματισμούς!

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις τελευταίες εμφανίσεις των διεθνών μας για το 2018:

Costel Pantilimon (Ρουμανία)

17/11: Ρουμανία-Λιθουανία 3-0 στο στάδιο "Ilie Oană" του Ploiești για την προτελευταία αγωνιστική της Γ' κατηγορίας του Nations League. Τα γνωστά για τον Pantilimon, που παρακολούθησε από τον πάγκο τους συμπαίκτες του να περνούν ένα εύκολο βράδυ απέναντι στη Λιθουανία του παλιόφιλου Deimantas Petravičius (ξεκίνησε και έπαιξε 80 λεπτά ο πρώην εξτρέμ των Reds, που τώρα αγωνίζεται στη σκοτσέζικη Falkirk). Το σκορ άνοιξε μόλις στο 7' ο νεαρός επιθετικός της ιταλικής Palermo με το βαρύ σαν ιστορία επώνυμο George Pușcaș, με σουτ εντός περιοχής. Ο επίσης ξενιτεμένος Claudiu Keșerü της βουλγαρικής Ludogorets ευστόχησε από πολύ κοντά στο 47' για το 2-0, ενώ το τελικό σκορ έγραψε στο 65' ο Nicolae Stanciu της Steaua. Οι Λιθουανοί ολοκλήρωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Arvydas Novikovas με δεύτερη κίτρινη στο 88'. Η (αήττητη) Ρουμανία διατήρησε τη διαφορά των δύο βαθμών από την πρώτη Σερβία, που νίκησε 2-1 το Μαυροβούνιο, όμως για να τερματίσει στην κορυφή ήθελε πλέον στην τελευταία αγωνιστική στραβοπάτημα οποιασδήποτε μορφής των Σέρβων στο Βελιγράδι απέναντι στους Λιθουανούς. Ένα θαύμα, δηλαδή...

20/11: Μαυροβούνιο-Ρουμανία 0-1 στην Podgorica. Οι Ρουμάνοι έκαναν το χρέος τους, αλλά οι Σέρβοι συνέτριψαν 4-1 τους Λιθουανούς (που παρεμπιπτόντως είχαν σκόρερ τον Petravičius) και όπως αναμενόταν πήραν την πρώτη θέση και την άνοδο. Ο Pantilimon έκλεισε τη διακοπή όντας ο μόνος από τους διεθνείς της Forest που δεν αγωνίστηκε, αφού ο Cosmin Contra παρέμεινε πιστός στον Ciprian Tătăruşanu - και δικαιώθηκε, εδώ που τα λέμε, καθώς ο γκολκίπερ της Nantes αποσόβησε στο 72' την ισοφάριση αποκρούοντας πέναλτι του Marko Janković. Ο George Ţucudean στο 44' πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα με σουτ εκτός περιοχής. Στην ενδεκάδα της Ρουμανίας σε όλο το ματς υπήρχε και ένας "Έλληνας", ο Alin Toşca του ΠΑΟΚ.

Karim Ansarifard (Ιράν)

15/11: Ιράν-Τρίνινταντ & Τομπάγκο 1-0 σε φιλικό ματς στο βαρύ από τη βροχή στάδιο Azadi της Τεχεράνης. Ο Ansarifard, όπως και οι γνώριμοί μας στην Ελλάδα Ehsan Hajsafi και Masoud Shojaei, ήταν βασικοί, ενώ ο πρώην Red Ashkan Dejagah κάθισε στον πάγκο (μπήκε στο 59' στη θέση του Masoud, παίρνοντάς του και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, και έχασε καλή ευκαιρία για το 2-0 στο 63'). Στο πρώτο ημίχρονο ο Ansarifard έχασε πέναλτι στο 32' (σπάνιο για τον Ιρανό φορ, που θυμίζω ότι είχε ευστοχήσει σε πέναλτι και στο Παγκόσμιο Κύπελλο και είχε 3/3 στη θητεία του στον Ολυμπιακό), με τον γκολκίπερ Marvin Phillip να αποκρούει και τον Karim στο ριμπάουντ να σουτάρει πάνω από τα δοκάρια. Ο Phillip είπε άλλες δύο φορές "όχι" στον επιθετικό της Forest, στο 10' και στο 46', ο Karim όμως πήρε το αίμα του πίσω πετυχαίνοντας στο 50' με σουτ εκτός περιοχής το γκολ που έκρινε το ματς, το 18ο του σε 60 συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής. Στο 76' o Carlos Queiroz τον αντικατέστησε με τον Ali Gholizadeh. Δοκάρι είχε στο 90' για το Ιράν ο Ramin Rezaeian.

20/11: Ιράν-Βενεζουέλα 1-1 σε ένα ακόμα φιλικό στη Doha του Κατάρ, που προετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Ο Karim αυτή τη φορά δεν ήταν βασικός, αλλά αντικατέστησε στο 66' τον Sardar Azmoun που πήρε τη θέση του ως "φουνταριστός", και στο 83' εισέπραξε κίτρινη κάρτα. Οι Βενεζολάνοι, που έκαναν μια αήττητη ασιατική περιοδεία, προηγήθηκαν στο 35' με τον Darwin Machís της Udinese, για να ισοφαρίσει στο 42' για το Ιράν με αριστερό σουτ εκτός περιοχής ο Gholizadeh. 

João Carvalho, Diogo Gonçalves (Πορτογαλία Κ21)

16/11: Πολωνία-Πορτογαλία 0-1 στο "Ernest Pohl" του Zabrze. Ένα γκολ του αρχηγού Diogo Jota των Wolves από σέντρα του νέου παιδιού-θαύματος της Benfica João Félix στο 30' έδωσε το αβαντάζ στην ομάδα του Rui Jorge, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη αγωνιστική των μπαράζ πρόκρισης για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ιταλίας με ίδια σκορ υπέρ των φιλοξενουμένων και στους δύο αγώνες (νωρίτερα η δική μας Εθνική είχε χάσει 1-0 από την Αυστρία στην Τούμπα). Και οι δύο παίκτες μας αγωνίστηκαν σε όλο το ματς, και αυτό σίγουρα δεν αποτελεί είδηση. Είδηση αποτελεί ότι ο Gonçalves έπαιξε δεξί μπακ!

20/11: Πορτογαλία-Πολωνία 1-3 στο Chaves. Τον απόλυτο αιφνιδιασμό και τον οδυνηρό αποκλεισμό γνώρισαν οι Πορτογάλοι, που προφανώς πίστεψαν ότι είχαν "καθαρίσει" με την εκτός έδρας νίκη και βρέθηκαν να χάνουν 2-0 στο 8' και 3-0 πριν καλά καλά συμπληρωθεί το ημίωρο, καταφέρνοντας τελικά μόνο να μειώσουν. Ο Krystian Bielik της Arsenal στο 5', ο Dawid Kownacki της Sampdoria στo 8' και ο Sebastian Szymański της Legia στο 24' τιμώρησαν την ομάδα του Jorge, που στο 38' άλλαξε τον Carvalho με τον Rafael Leão της Lille προσπαθώντας να κάνει την Πορτογαλία πιο επιθετική. Ο Gonçalves έπαιξε σε όλο το ματς, σερβίροντας μάλιστα και την ασίστ στο 52' στον Jota για κάτι που όπως αποδείχθηκε ήταν απλώς το γκολ της τιμής, ενώ είχε και δοκάρι στο 61'.

Brennan Johnson (Ουαλία Κ19)

14/11: Ουαλία-Σκοτία 1-2 στο Rhyl. Αν και οικοδέσποινα του Δ' προκριματικού γκρουπ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η Ουαλία του Paul Bodin ξεκίνησε άσχημα, χάνοντας το βρετανικό ντέρμπι από ένα αυτογκόλ και ένα πέναλτι στο 85'... Ο Brennan έπαιξε σε όλο το ματς, χάνοντας μάλιστα μια καλή ευκαιρία στο 18' με τον Σκοτσέζο γκολκίπερ Ryan Mullen της Celtic να αποκρούει. Η ατυχία των Ουαλών ξεκίνησε στο 60', με τον Brandon Cooper της Swansea να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, αλλά φάνηκαν να την ξεπερνούν γρήγορα ισοφαρίζοντας οκτώ λεπτά αργότερα με τον Neco Williams της Liverpool. Όμως ο Cooper τελικά αποδείχθηκε πολύ... γκαντέμης, ανατρέποντας στο 84' τον Dapo Awokoya-Mebude των Rangers και παραχωρώντας το πέναλτι με το οποίο ο Billy Gilmour της Chelsea, ίσως ο καλύτερος του γηπέδου, χάρισε τη νίκη στην ομάδα του Billy Stark.

17/11: Ουαλία-Σουηδία 2-1 στο Bangor. Μεγάλη νίκη για την Ουαλία, που στην ουσία με αυτή πέρασε στην επόμενη φάση, αφήνοντας Σουηδία και Σκοτία να... βγάλουν τα μάτια τους στην τελευταία αγωνιστική με την ίδια να αντιμετωπίζει το αδύναμο Σαν Μαρίνο και να θέλει νίκη με διαφορά δύο γκολ για να είναι εντελώς εξασφαλισμένη (αφού η Σουηδία είχε νικήσει  μόνο 2-1 το συγκρότημα από το μεσογειακό κρατίδιο). Ο Joe Adams της Bury (ήταν στη 18άδα των Shakers στον αγώνα μας για το League Cup) άνοιξε το σκορ για την Ουαλία στο 13' και στο 21' ο Morgan Boyes της Liverpool σημάδεψε το δοκάρι. Και αφού δεν έγινε το 2-0, έγινε το 1-1 στο 31' με τον Benjamin Mbunga Kimpioka της Sunderland (ο οποίος αποβλήθηκε στο 94' με δύο κίτρινες σε διάστημα δύο λεπτών). Στο 63' ο Christian Norton της Southampton, που είχε περάσει στο ματς δευτερόλεπτα νωρίτερα, αποδείχθηκε χρυσή αλλαγή για τον Bodin, αφού σκόραρε στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του. Ο Johnson αγωνίστηκε σε όλο το ματς.

20/11: Ουαλία-Σαν Μαρίνο 2-0 στο Bangor. Δύο γκολ χρειάζονταν, δύο γκολ έβαλαν οι Ουαλοί, και σε συνδυασμό με το 2-2 ανάμεσα σε Σκοτία και Σουηδία ήρθαν δεύτεροι στο βρετανικό "δίδυμο" της πρόκρισης, με τον Brennan να παίζει 81 λεπτά πριν αφήσει τη θέση του στον Dylan Levitt της Manchester United. Οι Σανμαρινέζοι αντιστάθηκαν πάντως πολύ, και τα δύο γκολ για την ομάδα του Bodin μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο, από τον Lewis Collins της Newport στο 52' και τον Sam Bowen της Cardiff στο 83'. Οι Ουαλοί είχαν και δύο δοκάρια, με τον Jack Vale της Blackburn στο 46' και τον Adams στο 82'.

Rūdolfs Soloha (Λετονία Κ19)

13/11: Λετονία-Ρωσία 1-1 στο στάδιο του Παφιακού στην Πάφο. Στην Κύπρο βρέθηκε η Κ19 της Λετονίας, προκειμένου να πάρει μέρος στον δικό της προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με φόντο τον Elite Round και τα τελικά της Γεωργίας, και μπήκε με το δεξί χάρη σε ένα γκολ του αναπληρωματικού Raivis Ķiršs στο 92'! Οι Ρώσοι του Andrei Gordeev, που είχαν τη μερίδα του λέοντος σε κατοχή και ευκαιρίες, προηγήθηκαν με τον Gamid Agalarov στο 31' και είχαν δοκάρι με τον Rustam Khalnazarov στο 64', έχασαν τη μπουκιά μέσα από το στόμα. Ο Aleksandrs Basovs εμπιστεύτηκε τον Soloha στην εστία και δικαιώθηκε, αφού ο μικρός έκανε κάποιες εξαιρετικές επεμβάσεις. Στον άλλο αγώνα Μαυροβούνιο και Κύπρος έφεραν επίσης ισοπαλία (0-0).

16/11: Λετονία-Μαυροβούνιο 2-1 στο ίδιο γήπεδο. Πολύ καλή εμφάνιση των Λετονών, με τον Soloha πάλι βασικό. Μόλις στο 10' άνοιξαν το σκορ με τον Kristers Lūsiņš, και τo 1-0 ήταν το σκορ του πρώτου ημιχρόνου, αλλά στο δεύτερο το ματς έγινε ροντέο. Στο 56' το Μαυροβούνιο κέρδισε πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Sergej Grubac ισοφαρίζοντας, ενώ ταυτόχρονα η Λετονία έμεινε με δέκα λόγω αποβολής του Deivids Titovs με απευθείας κόκκινη. Η πλάστιγγα είχε γείρει υπέρ των Βαλκάνιων, που είχαν και δοκάρι στο 73' με τον Ivan Vukcevic. Η Λετονία δύο λεπτά αργότερα κέρδισε κι αυτή πέναλτι, ο Kristers Tobers το έχασε, αλλά στο 81' ο Dmitrijs Zelenkovs δεν λάθεψε και ξανάδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του. Οι Μαυροβούνιοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του γκολκίπερ της Forest, δεδομένου μάλιστα και ότι στο 83' οι Λετονοί έμειναν εννέα λόγω δεύτερης κίτρινης στον Roberts Krists Jaunarājs-Janvāris, όμως Soloha και Λιθουανία έδειξαν ψυχή, άντεξαν και πανηγύρισαν. Στον άλλο αγώνα η Ρωσία νίκησε 2-0 την Κύπρο και ισοβάθμησε με τους Λετονούς στην κορυφή του 11ου ομίλου.

19/11: Λετονία-Κύπρος 0-1 στο Δημοτικό Στάδιο Πέγειας, στην Πάφο. Κι όμως, η Λετονία δεν πέρασε! Και αποκλείστηκε με τρόπο ιδιαίτερα σκληρό, καθώς χρειαζόταν απλώς την ισοπαλία αλλά ηττήθηκε από την οικοδέσποινα Κύπρο με αυτογκόλ του Iļja Korotkovs στο 28'. Οι Λετονοί, με τον Soloha πάλι στο τέρμα τους για όλο το ματς, προσπάθησαν πολύ ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, έχασαν και μια φοβερή ευκαιρία στο 84' με τον Emīls Birka, αλλά το σκορ δεν άλλαξε και οι πιτσιρικάδες του Νεόφυτου Λάρκου πανηγύρισαν έξαλλα την πρόκριση ως δεύτεροι πίσω από τη Ρωσία, που νίκησε 2-0 το Μαυροβούνιο στο άλλο ματς της τελευταίας αγωνιστικής του ομίλου.

Arvin Appiah (Αγγλία Κ18)

15/11: Αγγλία-Ολλανδία 2-2 στην Pinatar Arena κοντά στη Murcia, στα πλαίσια τετραεθνούς τουρνουά Κ18. Με τον Appiah βασικό και παρόντα σε όλο το ματς, η Αγγλία νίκησε παρά το γεγονός ότι έπαιζε από το 5' με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του γκολκίπερ της Luca Ashby-Hammond της Fulham που έπιασε τη μπάλα εκτός περιοχής. Τα "Λιονταράκια" του Neil Dewsnip απάντησαν μάλιστα με δύο γκολ, στο 15' με πέναλτι του Tyreece John-Jules της Arsenal και στο 18' με τον Daniel Adshead της Rochdale, με τους Ολλανδούς να μειώνουν στο 21' με γκολ του Marouan Azarkan της Feyenoord και να ισοφαρίζουν τελικά απέναντι στους κουρασμένους συνομηλίκους τους στο 80' με πέναλτι του Joshua Zirkzee της Bayern. Στο δεύτερο ημίχρονο μάλιστα έπεσε και αρκετό ξύλο, με οκτώ κίτρινες κάρτες σ' αυτό το διάστημα...

17/11: Αγγλία-Ιρλανδία 3-1 στο ίδιο γήπεδο. Πιο δύσκολα απ' όσο δείχνει το τελικό σκορ νίκησε η Αγγλία, αφού το ματς ήταν αμφίρροπο στο μεγαλύτερο μέρος του. Και τα τέσσερα γκολ μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο. Η Ιρλανδία προηγήθηκε στο 48' με τον Adam Idah της Norwich, που είχε περάσει στο ματς στην ανάπαυλα, για να ανατρέψει τα πάντα η παρέμβαση... της Arsenal: πρώτα ο επίσης αναπληρωματικός John-Jules χτύπησε δύο φορές, στο 75' και στο 79', και τη νίκη εδραίωσε για τους Άγγλους ένα ακόμα γκολ από τον Folarin Balogun στις καθυστερήσεις. H Ιρλανδία έπαιζε από το 75' με δέκα λόγω δεύτερης κίτρινης στον Luca Connell της Bolton, ενώ ο Appiah έπαιξε από το 56' και μετά, αντικαθιστώντας τον Morgan Whittaker της Derby.

19/11: Αγγλία-Βέλγιο 3-1 και πάλι στο γνωστό μέρος. Με αυτή τη νίκη η Αγγλία κατέκτησε το τουρνουά, συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς έναντι 6 της Ιρλανδίας, 2 της Ολλανδίας και 1 του Βελγίου. Σίφουνας η ομάδα του Dewsnip, καθάρισε το ματς πριν συμπληρωθεί μια ώρα αγώνα. Ο Appiah επέστρεψε στο αρχικό σχήμα και πέτυχε το 3-0 στο 53'. Νωρίτερα (19') ο John-Jules είχε ανοίξει το σκορ με το τέταρτο γκολ του στο τουρνουά και ο Faustino Anjorin της Chelsea είχε διπλασιάσει τα τέρματα της Αγγλίας (51'). Οι Βέλγοι μείωσαν στο 67' με τον Adnan Ugur της Club Brugge. O Appiah άφησε τη θέση του στον Anthony Gordon της Everton στο 72'.

Ethan Dekel-Daks (Ισραήλ Κ18)

Ο μέσος της Forest κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Κ-18 της πατρίδας του, αλλά προς το παρόν θα λάβει μέρος μόνο σε ένα προπονητικό καμπ εν όψει των αναμετρήσεων του Ισραήλ με Σερβία και Γερμανία τον Δεκέμβριο.

Alex Mighten (Αγγλία Κ17)

8/11: Ιρλανδία-Αγγλία 1-3 στο Tallaght, μια περιοχή του νότιου Δουβλίνου, όπου συγκεντρώθηκαν για ένα τετραεθνές τουρνουά ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί στον Elite Round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ17 (η Ιρλανδία μάλιστα φιλοξενεί τα τελικά του χρόνου τον Μάιο, και χρησιμοποιεί αυτή τη φιλική διοργάνωση ως test event). Όπως παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι Ιρλανδοί, οι Άγγλοι του Steve Cooper παραήταν δυνατοί για τα δόντια τους. Ο Harvey Elliott της Fulham άνοιξε το σκορ στο 18' και στο 31' ο Mighten έκανε το 0-2 σκοράροντας από κοντά. Λίγο αργότερα ο Festy Ebosele της Derby έδωσε ελπίδες στην Ιρλανδία, ευστοχώντας σε πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος από τον Yunus Musah της Arsenal. Παρά το ότι η Αγγλία αναγκάστηκε να παίξει όλο το δεύτερο μέρος με δέκα παίκτες λόγω δύο γρήγορων κίτρινων καρτών στον Dennis Cirken της Tottenham, στο 84' ο Sam Greenwood της Sunderland, που στο 63' είχε αντικαταστήσει τον Mighten, έγραψε το τελικό 1-3.

11/11: Αγγλία-Γερμανία 2-2 στο "UCD Bowl" του Δουβλίνου. Συναρπαστικό το ματς, όπως άλλωστε όλα ανάμεσα στις δύο χώρες σε οποιοδήποτε επίπεδο. Με τον Mighten παρόντα σε όλο το ματς, η Γερμανία προηγήθηκε δύο φορές και άλλες τόσες η Αγγλία ισοφάρισε. Μόλις στο 2' άνοιξε το σκορ ο Nick Woltemade της Werder Βρέμης, για να ανταποδώσει στο 33' ο Musah. Πριν κλείσει το ημίχρονο οι Γερμανοί πήραν πάλι προβάδισμα με τον Malik Tillman της Bayern (40'), αλλά ο Morgan Rogers της West Brom ισοφάρισε πολύ νωρίς στην επανάληψη (52'), για να ακολουθήσει... χαμός στη συνέχεια, με εκατέρωθεν χαμένες ευκαιρίες αλλά χωρίς γκολ. Καθώς ο αγώνας Γερμανίας-Τσεχίας την πρώτη αγωνιστική είχε λήξει 1-1, οι Άγγλοι μοιράστηκαν την κορυφή με τους Τσέχους, που επιβλήθηκαν 3-2 των Ιρλανδών, δίνοντας χαρακτήρα τελικού στη μεταξύ τους αναμέτρηση.

14/11: Αγγλία-Τσεχία 0-0 στο Whitehall του Δουβλίνου. Σκληρό καρύδι η Τσεχία του Václav Kotal, και οι δύο ομάδες "κατάφεραν" να χάσουν αμφότερες την πρώτη θέση, αφού έμειναν άσφαιρες και επέτρεψαν στη Γερμανία (ως συνήθως) να επωφεληθεί, νικώντας 4-1 την αδύναμη Ιρλανδία και τερματίζοντας πρώτη στη διαφορά τερμάτων στην τριπλή ισοβαθμία, με την Αγγλία δεύτερη και την Τσεχία τρίτη. Για τον Mighten ξέρουμε απλώς ότι έπαιξε, και όχι πόσο. Η αγγλική ομοσπονδία σνόμπαρε εντελώς το τουρνουά στην ιστοσελίδα της, ενώ και σε ερώτηση προς τον ίδιο τον παίκτη στο twitter δεν πήραμε απάντηση!

* Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Nottingham Post.