Print
Category: news
Hits: 537

citygrndredevelopment

Ο τίτλος είναι κλεμμένος από το ξέσπασμα του φίλου Φατήχ Σουλεϊμάν στη σελίδα μας στο facebook, και ήταν αδύνατο να βρω άλλον πιο ταιριαστό... Πρωί πρωί, ούτε καν οκτώ ώρα Αγγλίας, πριν ακόμα κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για τη μεγάλη νίκη απέναντι στη Derby, η βόμβα έσκασε: το λατρεμένο μας City Ground αλλάζει μορφή, μεγαλώνει σε χωρητικότητα και ετοιμάζεται, μετά από 121 χρόνια ζωής, να μπει σε μια νέα εποχή. Όπως αναφέρει σε σχετικό μήνυμά του προς τους φίλους της ομάδας ο ιδιοκτήτης της Βαγγέλης Μαρινάκης, "θα μείνει το σπίτι μας για πάντα"! Υπάρχει ωραιότερο νέο απ' αυτό;

Γύρω στο 2010, για όσους θυμούνται, η τότε διοίκηση του αείμνηστου Nigel Doughty, σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο του Nottingham, έκανε σχέδια για ένα νέο γήπεδο, έξω από την πόλη, μεγάλης χωρητικότητας και τελευταίας τεχνολογίας, που θα αποτελούσε το καμάρι όλης της περιοχής. Κάποιοι ενθουσιάστηκαν, ιδίως οι νεότεροι - οι περισσότεροι πάλι όχι. Πώς να φύγεις από έναν χώρο όπου έχουν συμβεί τόσα πολλά, όπου η ίδια η ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει αλλάξει; Για αρκετό καιρό πλανιόταν πάνω από το Nottinghamshire μια ατμόσφαιρα χαρμολύπης, χωρίς ο κόσμος να μπορεί να πάρει σαφή θέση - αν και ήταν δεδομένο ότι το σχέδιο θα το στήριζαν όλοι. Από εκείνη την περίεργη κατάσταση μας γλίτωσε... η FIFA. Βλέπετε, το νέο γήπεδο είχε ενταχθεί στον φάκελο της υποψηφιότητας της Αγγλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, το οποίο όμως ανατέθηκε στη Ρωσία και μοιραία όλα τα πλάνα των Άγγλων ματαιώθηκαν.

Πέρασαν δυο-τρία χρόνια και, με τον Fawaz Al-Hasawi πια στο τιμόνι του συλλόγου, άρχισαν δειλά δειλά να ακούγονται κάποια νέα σχέδια, αυτή τη φορά για κατεδάφιση του Main Stand, της παλαιότερης κερκίδας του γηπέδου, και ανέγερση σύγχρονης. Όπως ήταν φυσικό, ο κόσμος τα δέχθηκε με ενθουσιασμό, αφού η συγκεκριμένη εργασία ήταν απαραίτητη, και επιπλέον η νέα επένδυση στο City Ground σήμαινε πως η ομάδα δεν είχε κανένα σκοπό να το κουνήσει από κει. Βέβαια θα διαπιστώναμε στη συνέχεια ότι ο Fawaz πάνω στον ενθουσιασμό του έλεγε πολλά, αλλά έκανε πολύ πιο λίγα. Έτσι από το νέο φιλόδοξο πλάνο έμεινε μόνο η μετονομασία της κερκίδας σε Peter Taylor Stand, κάτι που ομολογουμένως επίσης έπρεπε κάποια στιγμή να γίνει. Από το 2015 και έπειτα, ο Brian Clough και ο Peter Taylor στέκονται πάλι ενώπιος ενωπίω, με τη μορφή των κερκίδων που έχουν τα ονόματά τους, και ανάμεσά τους εκτυλίσσονται πάνω στο χορτάρι οι σκηνές από το άθλημα που τόσο αγάπησαν.

Η τελευταία φορά που έγιναν σοβαρές ανακατασκευές στο City Ground ήταν το 1994, δύο χρόνια πριν η Αγγλία υποδεχθεί το Euro του 1996, με το ιστορικό γήπεδο να φιλοξενεί αγώνες της διοργάνωσης που διαφημίστηκε με το σλόγκαν "Football Is Coming Home". Το Executive Stand, το οποίο είχε οραματιστεί ο ίδιος ο Clough και είχε πετύχει την έγκριση και την κατασκευή του, αναβαθμίστηκε και πήρε το όνομά του. Το Trent End αποχαιρέτησε την παλιά μορφή του με τις θέσεις των ορθίων και τις μπάρες για να κρατιούνται οι φανατικοί της ομάδας και έγινε μια διόροφη εξέδρα αυστηρά μόνο καθημένων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του μετα-Heysel ποδοσφαίρου, και το West Bridgford Stand έγινε μια κουκλίστικη επίσης διόροφη κερκίδα με πρωτοποριακό για την εποχή design. Μόνο το Main Stand έμεινε παραπονεμένο, προφανώς γιατί ήταν τότε η πιο... καινούργια κερκίδα, αφού είχε ανακατασκευαστεί εκ βάθρων μετά τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του 1968.

O Μαρινάκης δεν έκρυψε την ευαισθησία του για το ιστορικό γήπεδο, από τη στιγμή κιόλας που ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου. Όπως θα θυμάστε, το καλοκαίρι του 2018 έγιναν σε όλες τις κερκίδες και τους χώρους του γηπέδου εργασίες, κάτι σαν ένα εκτεταμένο lifting ώστε να το κάνουν πιο ελκυστικό. Δεν έμεινε όμως εκεί. Συνέχισε να εργάζεται προς έναν στόχο που δεν θέλησε να αποκαλύψει πρόωρα. Και σήμερα δεν περίμενε καν να βάλουμε καφέ πριν μας επικοινωνήσει τα υπέροχα νέα μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, με ένα μήνυμα που λέει τα εξής:

"Από την άφιξή μας κι έπειτα, σημειώνουμε σταθερή πρόοδο, κι εσείς, οι φίλαθλοί μας, έχετε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν. Τα ρεκόρ σε πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας και μέσο όρο θεατών ανά αγώνα δείχνουν ξεκάθαρα το πάθος σας και τη στήριξή σας στην ομάδα μας και το όραμά μας. Από το ξεκίνημα κιόλας, η στρατηγική μας δεν ήταν να δίνουμε υποσχέσεις, αλλά να πραγματοποιούμε. Ήμασταν σαφείς όταν είπαμε πως θέλουμε οι πράξεις μας να μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια μας. Μετά από περισσότερο από έναν χρόνο συνεργασίας με ειδικούς, είμαστε πλέον στην πολύ ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε το όραμά μας για το νέο City Ground. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημοτικούς συμβούλους Jon Collins και Simon Robinson και όλους τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και του Δημοτικού Διαμερίσματος του Rushcliffe για τη συνεργασία τους και τη συμμετοχή τους στο σχέδιό μας. Το City Ground έχει εξελιχθεί σε ένα εμβληματικό ιστορικά γήπεδο, και οι αναμνήσεις των φιλάθλων μας και η κληρονομιά που το συνοδεύει έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απάντησή μας να παραμείνουμε στις όχθες του ποταμού Trent και να μη μεταφέρουμε την ομάδα σε άλλο χώρο. Εδώ είναι το σπίτι μας, και εδώ θα μείνουμε για πάντα. Θέλουμε οι φίλαθλοί μας να έχουν σημαντική θέση στη λήψη αποφάσεων από τον σύλλογο. Η πρόθεσή μας τώρα είναι να συμβουλευτούμε τον κόσμο μας και το ευρύτερο κοινό του Nottingham ώστε να έχουμε τη γνώμη σας πριν προχωρήσουμε στην τελική υλοποίηση του σχεδιασμού. Σας ενθαρρύνω όλους να πάρετε μέρος. Αυτή η επένδυση γίνεται για την ομάδα μας και για την πόλη του Nottingham, και όλοι μαζί είμαστε αποφασισμένοι να φτιάξουμε ένα γήπεδο για το οποίο θα είμαστε όλοι περήφανοι: το νέο City Ground, το σπίτι μας για πάντα".

Σε τι ακριβώς θα μεταφραστεί η ανάπλαση του αγαπημένου μας γηπέδου θα το δούμε παρακάτω, αφού πρώτα τονίσουμε πως το πράσινο φως για να γίνουν όλα αυτά δόθηκε μετά από τη συμφωνία συλλόγου και Δημοτικού Συμβουλίου να επεκταθεί για πολλά ακόμα χρόνια η άδεια χρήσης του γηπέδου από την ομάδα. Βλέπετε, το City Ground δεν είναι περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου αλλά του Δήμου, αφού αυτό ήταν το στάτους του από το 1898 όταν χτίστηκε και δεν άλλαξε ποτέ με το πέρασμα των χρόνων (κάποια στιγμή, λίγα χρόνια μετά την ανέγερση, δόθηκε η ευκαιρία να το αποκτήσει ο σύλλογος, αλλά η Forest δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό από έρανο μεταξύ των οπαδών της). Για οποιαδήποτε αλλαγή στις εγκαταστάσεις χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Δήμου, ο οποίος βέβαια ήταν πάντα αρωγός αυτά τα 121 χρόνια. Τι πρόκειται να γίνει λοιπόν ώστε να μετατραπεί το City Ground σε ένα στολίδι προδιαγραφών UEFA:

Το όλο έργο, που υπολογίζεται -μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου προς έγκριση από το Δημοτικό Διαμέρισμα του Rushcliffe γύρω στον Μάιο- να ξεκινήσει στο τέλος της περιόδου 2019-'20 (με την απαραίτητη μείωση της χωρητικότητας του γηπέδου για το 2020-'21 αφού μια ολόκληρη κερκίδα θα γκρεμιστεί), θα στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια λίρες, θα επιβλέψει η παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονική εταιρεία Benoy (πασίγνωστο το έργο της "Ferrari World" στο Ντουμπάι), που εδρεύει στο Nottingham και δίνει το σύνθημα: "Το έργο γεννήθηκε στο Nottingham, σχεδιάστηκε στο Nottingham και θα υλοποιηθεί στο Nottingham από και για τους κατοίκους του Nottingham". Στην εταιρεία ανήκει η εντυπωσιακή απεικόνιση που βλέπετε πάνω, αλλά και ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό όσο και συγκινητικό βίντεο που μπορείτε να δείτε στον λογαριασμό του συλλόγου στο YouTube, κάνοντας κλικ εδώ.

Και για όσους ανησυχούν (δικαιολογημένα) μήπως μια τόσο μεγάλη επένδυση ξαναρίξει τον σύλλογο στις δαγκάνες του Financial Fair Play, ξεκαθαρίζεται από την επίσημη Forest κάτι που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει: ότι οι επενδύσεις σε γηπεδικές εγκαταστάσεις δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του FFP, που ασχολείται μόνο με επενδύσεις στο ρόστερ του κάθε συλλόγου. 

Τι λέτε; Δεν είναι υπέροχα τα νέα; Και βάζω στοίχημα πως όλοι σκεφτήκαμε το ίδιο: Μακάρι η έναρξη των έργων να μας βρει στην Premiership!

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.