Print
Category: news
Hits: 967

40yrs munich celeb

Η Πέμπτη 30 Μαΐου είναι μια ημερομηνία που έτσι κι αλλιώς είναι χαραγμένη εφ' όρου ζωής στη μνήμη κάθε φίλου της Forest. Είναι η επέτειος εκείνης της μαγικής βραδιάς στο Μόναχο, όπου την άνοιξη του 1979 πραγματοποιήθηκε το κατά πολλούς ακατόρθωτο: η κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης από μια άσημη αγγλική επαρχιακή ομάδα, που ως τότε δεν είχε να επιδείξει σχεδόν τίποτα από πλευράς ευρωπαϊκής εμπειρίας. Το γκολ του Trevor Francis στο 45', μετά από τη σέντρα του John Robertson, σήμανε την αναρρίχηση εκείνης της ομάδας-όνειρο, μετά την κορυφή της Αγγλίας, και σε αυτή της Ευρώπης.

Φέτος συμπληρώθηκαν σαράντα ολόκληρα χρόνια από το θαύμα του "Olimpiastadion", που έγινε πραγματικότητα μετά από σκληρές μάχες απέναντι στην κάτοχο του τροπαίου (και κατά πολλούς κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα εκείνα τα χρόνια) Liverpool, την ΑΕΚ (που στον πρώτο γύρο είχε ρίξει εξάρα στην Porto), την ελβετική Grasshoppers (με το σκαλπ της Real Μαδρίτης στις αποσκευές της), την Κολονία (με τη μισή Εθνική Δυτικής Γερμανίας στις τάξεις της και με το αβαντάζ του 3-3 στο City Ground στο πρώτο ματς) και τέλος τη σουηδική Malmö (που κι αυτή με τη σειρά της είχε πετάξει έξω ομάδες όπως η Monaco, η Dinamo Κιέβου και η Austria Βιέννης, συγκροτήματα που "μετρούσαν" πολύ τότε στο ευρωπαϊκό στερέωμα). Ο εορτασμός από την επίσημη Nottingham Forest ήταν πανηγυρικός, με την ομάδα της εποχής παρούσα μηδενός εξαιρουμένου (πλην βεβαίως των αείμνηστων καθοδηγητών της Brian Clough και Peter Taylor) και όσους τυχερούς φίλους της ομάδας κατάφεραν να βρεθούν στη φιέστα να φεύγουν με αξέχαστες εμπειρίες. Με προβολή του γνωστού ντοκιμαντέρ "I Believe In Miracles" από γιγαντοοθόνη έξω από το το City Ground (στη φωτογραφία πάνω ο αρχηγός John McGovern μιλάει στο συγκεντρωμένο πλήθος με φόντο το τρόπαιο), τον Francis στη μπουτίκ να μοιράζει αυτόγραφα και χαμόγελα (και να εκθειάζει τον πρώην συμπαίκτη του Martin O'Neill ως "τον κατάλληλο άνθρωπο για να ανεβάσει ξανά τους Reds στην Premiership"), τη Macron να βγάζει επετειακή φανέλα (που επίσης βλέπετε πάνω) σε 1.979 αντίτυπα και τον ιδιοκτήτη της Forest Βαγγέλη Μαρινάκη να δηλώνει περήφανος: "Αυτή η ομάδα άλλαξε το στάτους του συλλόγου για πάντα. Οι αξίες και τα οράματά της έχουν διαμορφώσει το DNA μας μέχρι σήμερα. Δική μας δουλειά τώρα είναι να μάθουμε από τη νοοτροπία τους και να την εφαρμόσουμε με τη σειρά μας. Όσο μακρινό κι αν φαντάζει κάτι τέτοιο, οφείλουμε να ονειρευόμαστε ότι κάποια μέρα θα επιστρέψουμε σ' αυτό το επίπεδο. Να μη σταματήσουμε ποτέ να προσπαθούμε ώσπου να φτάσουμε ξανά τον σύλλογό μας εκεί που του αξίζει".

Την επέτειο των 40 χρόνων από το Μόναχο, αλλά και τον θρίαμβο έναν χρόνο αργότερα επί του Αμβούργου στη Μαδρίτη, όπου έγινε φέτος ο τελικός του Champions League, θυμήθηκε και η UEFA, αφιερώνοντας χώρο από το πρόγραμμα του τελικού στα "βγαλμένα από τα παραμύθια", όπως τα χαρακτηρίζει, κατορθώματα της Forest.

Τι "παίζει" με Lolley-Carvalho;

Όπως λέει λοιπόν κι ο ιδιοκτήτης, ας μην κολλάμε στην ιστορία, που είναι έτσι κι αλλιώς πηγή έμπνευσης, κι ας έρθουμε στα τρέχοντα. Πολλά λέγονται και γράφονται για ενδεχόμενη μετακίνηση του κατά γενική ομολογία κορυφαίου παίκτη μας αυτή τη στιγμή, του Joe Lolley, στην Aston Villa, την ομάδα δηλαδή που υποστηρίζει από παιδί και που φέτος επανέρχεται μετά από διάλειμμα τριών ετών στην Premiership. Τα νεότερα είναι -χωρίς φυσικά να τα έχει επιβεβαιώσει κανείς επίσημα από τον σύλλογο- ότι η Forest έβαλε "ετικέτα" ύψους 15 εκατομμυρίων λιρών στον Joe. Για τη Villa, που με την άνοδο θα εισπράξει αυτόματα 190, τα 15 βέβαια δεν είναι πρόβλημα... Απομένει να δούμε αν έχουν βάση αυτά τα δημοσιεύματα ή αν η διοίκηση της Forest θα κρατήσει τον παίκτη ως βασικό κομμάτι της προσπάθειάς της να κατακτήσει την άνοδο τη σεζόν που έρχεται. Ο Μαρινάκης πάντως, το ξέρουμε κι από τα καθ' ημάς, είναι σκληρός διαπραγματευτής και δεν έχει καμιά ανάγκη να πουλήσει... Ανάλογα θολό είναι το τοπίο και για τον João Carvalho, που φέρεται ως υποψήφιος για τον Ολυμπιακό. Λογικά δεν είναι ανόητος ο συνειρμός να θέλει ο νεαρός Πορτογάλος να μετακομίσει στους "ερυθρόλευκους" και να παίξει στο Champions League (έστω και στα προκριματικά τουλάχιστον), με δεδομένο μάλιστα και τον παραγκωνισμό του από τον O'Neill μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό ο Κώστας Φορτούνης, με τον οποίο κάνουν την ίδια δουλειά στο γήπεδο. Αλλιώς δεν είναι και τόσο ελκυστικό γι' αυτόν να έρθει στην Ελλάδα ως αναπληρωματικός του! Ο Φορτούνης δεν έχει συμφωνήσει ακόμα για επέκταση του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό (το οποίο λήγει του χρόνου το καλοκαίρι), και λέγεται ότι η West Ham ετοιμάζει γι' αυτόν πρόταση κοντά στα 18 εκ. ευρώ. Οι πιο "πονηροί" λένε ότι υπάρχει και η περίπτωση αγοράς του Carvalho από τον Ολυμπιακό και επαναδανεισμού του στη Forest για λόγους παράκαμψης του Financial Fair Play. Μάλλον δεν θ' αργήσουμε να μάθουμε τι απ' όλα αυτά ισχύει...

Τα μεταγραφικά μέτωπα

Φυσικά, όπως κάθε καλοκαίρι, ακούγονται πράγματα όχι μόνο για παίκτες που φεύγουν ή "φεύγουν", αλλά και για παίκτες που υπάρχει περίπτωση να έρθουν. Η περίπτωση του Kamil Grosicki δεν έχει προχωρήσει από την περασμένη εβδομάδα, αντίθετα πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κόλπο έχει μπει πλέον και η Middlesbrough, η οποία εκτός από τον εν ενεργεία διεθνή Πολωνό (9 γκολ και 12 ασίστ φέτος με τη Hull) έχει στα υπ' όψιν της και τον Dwight Gayle της Newcastle, που πέρασε τη φετινή σεζόν δανεικός στη West Brom και έγινε κόκκινο πανί για τους φίλους της Forest για το "πέναλτι" που κέρδισε στον αγώνα του Hawthorns. Κατά τα λοιπά, προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ακούστηκε το όνομα του 27χρονου Ολλανδού (προφανώς με τουρκικές ρίζες) αριστερού μπακ Caner Cavlan, που αγωνίζεται στην Emmen της Eredivisie έχοντας περάσει και από τις De Graafschap και Herenveen και δανεικός από δύο μικρού βεληνεκούς ομάδες της Τουρκίας. Το θέμα σ' αυτή την υπόθεση είναι ότι υποψιάζομαι πως οι δημοσιογράφοι από την Ολλανδία δεν έχουν καταλάβει καλά αν ο παίκτης βολιδοσκοπείται από τη Forest ή τον Ολυμπιακό, που ετοιμάζεται να πουλήσει τον Λεονάρντο Κούτρη! Πιο δυνατά θεωρείται ότι παίζει η περίπτωση του Gavin Whyte, του 23χρονου διεθνούς Βορειοϊρλανδού εξτρέμ-φορ που εντυπωσίασε με την Crusaders στην πατρίδα του πριν κάνει ένα εξίσου θετικό πέρασμα φέτος από τη League One με την Oxford. Λέγεται μάλιστα ότι οι Reds έχουν αποφασίσει και πόσα σκοπεύουν να δώσουν για την απόκτησή του - κάπου 2 εκ. λίρες. Ένας ακόμα διεθνής, ο 32χρονος Ουρουγουανός επιθετικός Cristhian Stuani, πρώην της Middlesbrough και νυν της ισπανικής Girona, που μας είχε απασχολήσει και στο παρελθόν, φέρεται να ενδιαφέρει πάλι τους Reds, αλλά δεν έχει μιλήσει καν ακόμα με τους Ισπανούς και είναι και μακριά με την Εθνική του. Στο θέμα του γκολκίπερ, αναφέρθηκε και πάλι το όνομα του 31χρονου Asmir Begović, με ανταγωνισμό εδώ από την τουρκική Fenerbahce αλλά και τη Stoke, που "καίγεται" για τερματοφύλακα αφού ετοιμάζεται να πουλήσει τον Jack Butland στη Bournemouth. Μάλιστα δημοσιεύματα στην Ελλάδα ρίχνουν λάδι στη φωτιά, επιμένοντας ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του εδώ ο O'Neill αναφέρθηκε με καλά λόγια στον Βόσνιο διεθνή πορτιέρε. Τέλος, σε άλλα νέα, ο Molla Wagué, που αγωνίστηκε στη Forest από τον Ιανουάριο κι έπειτα και όπως δείχνουν όλα μένει ελεύθερος από την Udinese, φέρεται ως μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού!

Ένα ακόμα δυνατό φιλικό... 

... ανακοινώθηκε σήμερα. Πρόκειται για το καθιερωμένο πια φιλικό με ομάδα της Premiership; Και ναι, και όχι! Η Crystal Palace του Roy Hodgson (αλλά και του γνωστού μας και αρχηγού της Luka Milivojević) θα μας επισκεφθεί αμέσως μετά από την επιστροφή της ομάδας από την Ελλάδα (για τα ματς με Ατρόμητο και Ολυμπιακό), στις 19 Ιουλίου και στις 21.45 ώρα Ελλάδας, άρα... υπάρχει περιθώριο για ένα ακόμα ματς στο City Ground μια εβδομάδα πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, κατά την προσφιλή μας συνήθεια εδώ και χρόνια! Επίσης κλείστηκε το πρώτο χρονικά φιλικό της χρονιάς, που θα προηγηθεί της μίνι-τουρνέ στη χώρα μας, αυτό με την Alfreton Town στις 29 Ιουνίου στην Impact Arena, όπου εδρεύει η ομάδα της National League North (ας πούμε δεύτερης τη τάξει μη επαγγελματικής κατηγορίας της Αγγλίας). Θα είναι λοιπόν μάλλον ένα ξεμούδιασμα μετά το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας... Έτσι ο αριθμός των κλεισμένων φιλικών ανέβηκε αισίως στα έξι (μαζί με αυτά απέναντι στις Mansfield και Lincoln). Επίσης στις εγκαταστάσεις της Nigel Doughty Academy θα φιλοξενηθεί από τις 26 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου η ομάδα Κ19 του Ολυμπιακού, που πρόκειται να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της προετοιμασίας της σε αγγλικό έδαφος, εκτός από την αντίστοιχη της Forest, και αυτές των Reading, Everton, Sheffield Wednesday, Manchester City και Aston Villa.

"Teddy" και "Pep"

Τα νέα καλεντάρια της FIFA και της UEFA προβλέπουν αγώνες Εθνικών ομάδων και αυτή την εποχή, και ο Tendayi Darikwa ξεκίνησε ήδη τις επίσημες υποχρεώσεις του με τη Ζιμπάμπουε. Άντε ημιεπίσημες, αφού οι Warriors μετέχουν στο COSAFA Cup, μια διοργάνωση που αφορά τις Εθνικές ομάδες από τις χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής. Η Ζιμπάμπουε, που έχει αναδειχθεί νικήτρια το 2017 και το 2018, ήταν να αναλάβει τη φετινή διοργάνωση, αλλά δήλωσε αδυναμία, και τελικά οι αγώνες διεξάγονται στο Durban της Νότιας Αφρικής. Στα προημιτελικά, η ομάδα του Sunday Chidzambwa δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στις αδύναμες Κομόρες, τις οποίες νίκησε με 2-0, με τον "Teddy" μάλιστα να δίνει την ασίστ στο πρώτο γκολ, με σέντρα ακριβείας στο κεφάλι του Evans Rusike μόλις στο 6' (το δεύτερο γκολ ο Khama Billiat στο 36'). Απόψε η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει στον ημιτελικό τη Ζάμπια, και αν προκριθεί στον τελικό της 8ης Ιουνίου τη νικήτρια του άλλου ημιτελικού μεταξύ Λεσότο και Μποτσουάνα (η τελευταία απέκλεισε στους "8" την οικοδέσποινα Νότια Αφρική). Η ομάδα του Darikwa χρησιμοποιεί το τουρνουά ως πρόβα τζενεράλε για το Copa Africa, ή πιο επίσημα Κύπελλο Εθνών Αφρικής, που ξεκινάει στις 21 Ιουνίου στην Αίγυπτο, και όπου οι Warriors θα αντιμετωπίσουν κατά σειρά τους γηπεδούχους "Φαραώ", την Ουγκάντα και τη Λαική Δημοκρατία του Κονγκό. Στο ίδιο τουρνουά θα πάρει μέρος και η Αλγερία, με τον τεχνικό της Djamel Belmadi να επιφυλάσσει μια πολύ ευχάριστη έκπληξη στον Adlène Guédioura, τον οποίο συμπεριέλαβε στην τελική του 23άδα! Ο "Pep" (παρατσούκλι που του κόλλησαν στην πρώτη του θητεία οι οπαδοί της Forest, αφού το επώνυμό του μοιαζει ηχητικά με του Pep Guardiola!) μετράει ήδη 41 διεθνείς συμμετοχές με τους Fennecs, δεν είχε ξανακληθεί όμως μετά τον Οκτώβριο του 2018. Δεν ήταν δε έκπληξη η μη κλήση του Hillal Soudani, που τώρα αρχίζει να συνέρχεται από τον σοβαρό τραυματισμό του (και μιας και το 'φερε η κουβέντα για τραυματίες, ο Michael Hefele σήμερα "τιτίβισε" στο Twitter: "Όλα υπό έλεγχο!"). Η Αλγερία θα κάνει προετοιμασία στη Doha του Κατάρ και θα αντιμετωπίσει σε φιλικά πριν πάει στην Αίγυπτο το Μπουρούντι και το Μάλι (11 και 16/6 αντίστοιχα), ενώ στην πρώτη φάση του Copa Africa θα αντιμετωπίσει την Κένυα (23/6), τη Σενεγάλη (27/6) και την Τανζανία (1/7). 

Συμμετοχή του NFSC στις διαβουλεύσεις για το νέο City Ground

To Nottingham Forest Supporters Club, στο οποίο μετέχουν μεταξύ των άλλων Λεσχών σε όλο τον κόσμο και οι Tricky Greeks, κλήθηκε να καταθέσει τις προτάσεις του για το νέο City Ground. Το είχε άλλωστε υποσχεθεί η διοίκηση της Forest, που θεωρεί πολύ σημαντικές τις παρατηρήσεις των ανθρώπων που θα είναι οι κύριοι "χρήστες" των νέων εγκαταστάσεων. Μέλη από 25 περίπου branches από όλη την Αγγλία συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του συλλόγου και, αφού τους παρουσιάστηκαν τα σχέδια του ανανεωμένου γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου, επικοινώνησαν στη διοίκηση πράγματα που κατά τη γνώμη τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των φιλάθλων στη νέα εποχή της εμβληματικής μας έδρας. "Είναι καταπληκτικό να λαμβάνονται υπ' όψιν οι απόψεις του κόσμου και να ενσωματώνονται στην πορεία του συλλόγου προς τα εμπρός", τόνισε ο Πρόεδρος του NFSC και πλέον καλός φίλος Keith Mather. "Ως Supporters Club εκπροσωπούμε ανθρώπους κάθε ηλικίας και κινητικής ικανότητας, αλλά και ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή ακοής, και μεταφέραμε όσα αιτήματα και προτάσεις μας έστειλαν, κάτι το οποίο προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό".

* Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Nottingham Post.