Print
Category: news
Hits: 883

muric signs

Το ειδύλλιο που πλεκόταν εδώ και αρκετό καιρό ανάμεσα στη Forest και στον γκολκίπερ της Manchester City Arijanet Muric (θυμόμαστε ότι τον είχαν παρακολουθήσει ο Martin O'Neill και ο Seamus McDonagh τον Ιούνιο σε αγώνα της Εθνικής Κοσόβου) κατέληξε σήμερα σε "γάμο". Ο υψηλόσωμος (1,98 μ.) νεαρός, που στις 7 Νοεμβρίου θα κλείσει μόλις τα 21 του χρόνια και φέρεται ως ένας από τους πιο εξελίξιμους στην Ευρώπη στη θέση του, έρχεται δανεικός για έναν χρόνο στην ομάδα μας από τους "Πολίτες" και αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη με τον Costel Pantilimon για μια θέση κάτω από τα δοκάρια.

Κοσοβάρος στην καταγωγή, αλλά γεννημένος στο Schlieren της Ελβετίας, και λόγω της καταγωγής του διαθέτει... τρία διαβατήρια: της Ελβετίας, του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου, όπου διέμεναν οι γονείς του πριν μεταναστεύσουν. Με το Μαυροβούνιο άλλωστε πρωτόπαιξε ως διεθνής, στην Κ21, τον Σεπτέμβριο του 2017 σε φιλικό ματς εναντίον της Βοσνίας. Αγωνίστηκε μόνο σε ένα ακόμα παιχνίδι, με τη Σλοβενία. Και στα δύο αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη! Την πρώτη γιατί έπιασε τη μπάλα εκτός περιοχής, τη δεύτερη όμως γιατί έριξε κουτουλιά σε αντίπαλο! Κι όμως, έχει τη φήμη πολύ ήσυχου και ντροπαλού παιδιού... Ενώ αρχικά είχε εκφράσει την επιθυμία του να αγωνιστεί και με την Εθνική Ανδρών του Μαυροβουνίου, παρ' ότι δεν είχε ακόμα κληθεί, τελικά προτίμησε το Κόσοβο με το οποίο ντεμπουτάρισε τον Νοέμβριο του 2018 στον αγώνα με το Αζερμπαϊτζάν για το Nations League. Ήδη μετράει πέντε συμμετοχές, η τελευταία εκ των οποίων στον αγώνα όπου τον "κατασκοπεύσαμε", και όπου το Κόσοβο έγραψε ιστορία καταγράφοντας την πρώτη επίσημη διεθνή νίκη του, λυγίζοντας 3-2 εκτός έδρας τη Βουλγαρία. Αναμένεται δε να είναι πάλι βασικός όταν τον Σεπτέμβριο το Κόσοβο επισκεφθεί την Αγγλία για να αντιμετωπίσει τα "Λιοντάρια" στο Southampton.

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε φυσικά στην Ελβετία, αγωνιζόμενος με τα χρώματα των YF Juventus, Ζυρίχης και Grasshoppers, πριν τον ανακαλύψουν τα λαγωνικά της Manchester City σε ηλικία 17 ετών, ενώ από τα 15 είχε αρχίσει να ψηλώνει συνέχεια και σε τρία χρόνια πήρε μπόι κάπου 20 πόντους! Μετακόμισε στην Αγγλία, έγινε κατευθείαν επαγγελματίας και το καλοκαίρι του 2018 πήγε δανεικός στην ολλανδική Breda, ομάδα Eredivisie, στην οποία όμως πρόλαβε να παίξει μόνο μία φορά, ως βασικός στο άνετο 3-0 εντός επί της De Graafschap. Δεν έμεινε πολύ, αφού τον Αύγουστο η City, που είχε χάσει τον Claudio Bravo από τραυματισμό, τον έφερε εσπευσμένα πίσω στην Αγγλία ως ρεζέρβα του Ederson. Κάθισε αμέσως στον πάγκο και στα τέλη Σεπτεμβρίου έκανε και το ντεμπούτο του, στην εκτός έδρας νίκη με 3-0 επί της Oxford για το League Cup (ταρίφα στην πρεμιέρα του βλέπω, λέτε να συμβεί και με τη West Brom;). Στην ίδια διοργάνωση κουβάλησε τη City ως τον τελικό, ως βασικός μέχρι και τον διπλό ημιτελικό (ήρωας μάλιστα στην πρόκριση με 4-2 στα πέναλτι επί της Leicester στον προημιτελικό), στον τελικό με την Chelsea όμως προτιμήθηκε ο Ederson.

O Pep Guardiola τον εκτιμά πολύ (μέχρι τελευταία στιγμή το σκεφτόταν να τον βάλει και στον τελικό), και έκρινε ότι με την επιστροφή του Bravo έπρεπε οπωσδήποτε να πάει κάπου να πάρει χρόνο συμμετοχής. Ο Καταλανός έχει εντυπωσιαστεί από τα προσόντα του και κυρίως από την ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια, η οποία τον έχει ωθήσει να πει σε ανύποπτο χρόνο ότι "ο Muric είναι τόσο καλός με τη μπάλα, που θα μπορούσε άνετα να παίζει σέντερ μπακ". Μετά τον προημιτελικό με τη Leicester δεν έκρυβε την ικανοποίησή του: "Είναι τόσο νέος και ντροπαλός. Του αξίζει ένα πολύ μεγάλο χειροκρότημα. Έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία μας ως εδώ. Στα πέναλτι ήταν απίστευτος. Τον εμπιστευόμαστε πολύ"

Στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτη της Forest, ήταν εμφανές ότι σκοπεύει να δώσει μάχη για να κερδίσει τη θέση του πρώτου γκολκίπερ: "Είμαι εδώ για να παλέψω για τη φανέλα του βασικού και να αποκτήσω πολύτιμη εμπειρία. Ξέρω την Championship, την παρακολουθούσα συνέχεια στην τηλεόραση και γνωρίζω πόσο σκληρό πρωτάθλημα είναι. Και είμαι ενθουσιασμένος που η έναρξη της σεζόν είναι τόσο κοντά".

Εννοείται ότι ο Aro, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του και πρέπει σιγά σιγά να τον συνηθίζουμε κι εμείς, θα έρθει στην Ελλάδα, και εκτιμώ ότι είτε εναντίον του Ατρομήτου (το πιθανότερο), είτε εναντίον του Ολυμπιακού θα τον δούμε βασικό... Καλώς να ορίσει!

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.