Print
Category: news
Hits: 958

millwall19202

Τη θυμάστε την καμπάνια του ΕΟΤ, έτσι; "Live your myth in Greece". Ο Matt Smith τον Ιούνιο κλείνει τα 31. Είναι σέντερ φορ. Πάνω από 12 γκολ στο πρωτάθλημα δεν έχει πετύχει ποτέ, κι αυτά τα είχε βάλει το 2013-'14 στην Championship ως παίκτης της Leeds. Χατ-τρικ στην καριέρα του, στην οποία έχει αλλάξει 12 ομάδες, δεν είχε κάνει ποτέ. Ως τώρα στη σεζόν είχε βάλει 8 γκολ. Ε λοιπόν, απόψε στο City Ground o Smith έζησε τον μύθο του. Χατ τρικ (έστω και "κλεμμένο", όπως θα δούμε παρακάτω) και 11 γκολ πλέον, απειλεί το ρεκόρ του ο άνθρωπος! Άντε τώρα να πιστέψεις ότι στην κακή μας μέρα δεν ανασταίνουμε και πεθαμένους...

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Forest είχε φάει τέσσερα γκολ σε ένα ημίχρονο στο γήπεδό της από τη Sheffield Wednesday -που στο City Ground φαινόταν ομαδάρα και από τότε πήρε τον κατήφορο και πλέον βρίσκεται στη 12η θέση-, την ομάδα δηλαδή που θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη αγωνιστική στο Hillsborough. Έτσι λοιπόν, για να θυμηθούμε... πώς ήταν, φροντίσαμε να βγάλουμε πάλι τον χειρότερό μας εαυτό, να δεχθούμε τρία γκολ σε ισάριθμες προσπάθειες εντός εστίας στο πρώτο μέρος (η τέταρτη ήρθε λίγο πριν το τέλος του αγώνα, με ένα σουτ που μπλόκαρε πανεύκολα ο Brice Samba) και να έχουμε να ανεβούμε όχι έναν Γολγοθά, όπως μας πληροφόρησε ο σχολιαστής της Nova, αλλά ένα Έβερεστ. Ο Γολγοθάς άλλωστε ένα λοφάκι ήταν!

Είναι δύσκολο να χωνεύεις ως οπαδός της Forest μια ήττα από τη Millwall, μια ομάδα που έχει αράξει χρόνια στην Championship χωρίς καμιά άλλη όπως φαίνεται φιλοδοξία από το να σπάει τα νεύρα των άλλων με το παιχνίδι της και τα πόδια τους με τα σκληρά μαρκαρίσματά της. Και με προπονητή έναν τύπο που ως μάνατζερ της μισητής Derby δεν είχε καταφέρει να μας νικήσει, και στον πρώτο γύρο μάς έκλεψε δύο βαθμούς στο 90' με λάθος του Samba, που και σήμερα έδειξε το ίδιο ντεφορμέ όπως έδειξε και με τη Middlesbrough, πίσω από μια άμυνα-παιδική χαρά που χρειάζεται επειγόντως συμμάζεμα (Michael Dawson;). O περί ου ο λόγος Gary Rowett, που -να θυμίσουμε- είχε αρνηθεί την πρόταση του Fawaz Al-Hasawi να αναλάβει τη Forest μετά την απόλυση του Philippe Montanier, έκλεινε σήμερα τα 46 του χρόνια και γιόρτασε τα γενέθλιά του με τρόπο εντυπωσιακό για την ομάδα του και λίαν εκνευριστικό για μας...

Για να μην αδικούμε τη Millwall, έπαιξε από την αρχή με έμφαση σε αυτό που ξέρουμε να περιμένουμε απ' αυτή: το δυνατό παιχνίδι, με τους παίκτες της να πηγαίνουν πάντα πρώτοι στη μπάλα, να περικυκλώνουν συνέχεια τους δικούς μας (όπως τον Yuri Ribeiro στη φωτογραφία) και να θέλουν να χτυπήσουν στην αντεπίθεση. Μας πολέμησε δηλαδή με τα ίδια μας τα όπλα. Μια τέτοια κατάσταση ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί χωρίς δύο παίκτες-κλειδιά όπως ο Samba Sow και ο Tiago Silva. Ο δεύτερος αναμένεται να επιστρέψει αρχές Απριλίου (προσωπικά δεν ήξερα ότι διαρκεί τόσο πολύ η ανάρρωση από εγχείριση σκωληκοειδίτιδας), ενώ ο πρώτος, όπως ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου χθες ο Sabri Lamouchi, μπορεί να είναι παρών στο Hillsborough, κι ελπίζουμε μαζί του να γυρίσει και το εκπληκτικό ρεκόρ του (με αυτόν στη βασική ενδεκάδα η Forest έχει χάσει μόνο ένα ματς). Αφού την περασμένη Δευτέρα ο Alfa Semedo απέτυχε να αναπληρώσει το κενό του Silva και αντικαταστάθηκε στο 56', απόψε απέτυχε εξίσου παταγωδώς να αντικαταστήσει και τον Sow και με μια ακόμα τραγική εμφάνιση δεν νομίζω πλέον να εμπνέει στον Lamouchi καμιά διάθεση να του δώσει παραπάνω ευκαιρίες. Απόψε ο Γάλλος τον έβγαλε στο ημίχρονο, η ζημιά όμως είχε γίνει.

Ας πάμε τώρα και στον João Carvalho, τον οποίο όλοι (κι εγώ μαζί) βλέπαμε ως προφανή αντικαταστάτη του Silva. Προσωπικά αναγκάζομαι να φάω τα λόγια μου και να παραδεχθώ για πολλοστή φορά στη ζωή μου ότι ο προπονητής έχει (σχεδόν) πάντα δίκιο. Είτε μας αρέσει, είτε όχι. Ο αποκαλούμενος και "Μικρός Μάγος" μοιάζει πια τελείως έξω από τα νερά του. Είχε την ευκαιρία των ευκαιριών να τσιμεντώσει ξανά τη θέση του στην ενδεκάδα μόλις στο 5' του αποψινού αγώνα, όταν έσκασε μια υπέροχη ντρίμπλα στον Shaun Hutchinson μέσα στην περιοχή και με όλο το τέρμα μπροστά του σούταρε πάνω στον Bartosz Białkowski. Αν γινόταν εκεί το 1-0, σίγουρα τώρα θα μιλούσαμε διαφορετικά. Ακολούθησαν πολλές χαμένες κόντρες, ατολμία να κουβαλήσει τη μπάλα μπροστά, αρκετές κάθετες πάσες από τις οποίες δεν του βγήκε ούτε μία, και ως κερασάκι στην τούρτα λίγο πριν την αντικατάστασή του η φάση του 70', όταν πήγαινε να σουτάρει από την αριστερή γωνία της μικρής περιοχής και ο Hutchinson τον αγκάλιασε με το ένα χέρι και τον έριξε κάτω. Ένα ακόμα καθαρό πέναλτι που "πνίγηκε" φέτος, αυτή τη φορά από τον Geoff Eltringham, από τις χειρότερες σφυρίχτρες της κατηγορίας έτσι κι αλλιώς.

Τώρα θέλετε και περιγραφή του αγώνα, έτσι; Ας το πιούμε κι αυτό το πικρό ποτήρι. Η Millwall έριξε μια προειδοποιητική βολή στο 11', με τον Jed Wallace να γυρίζει χαμηλή σέντρα στην περιοχή και τον Tobias Figueiredo να προλαβαίνει τελευταία στιγμή τον Smith. Αλλά στο 20' έγινε τελικά το κακό, με τον Mason Bennett (άλλος ένας που πρέπει να πανηγύρισε πολύ σήμερα, δανεικός από τη Derby γαρ) να κλέβει τη μπάλα από δική μας επίθεση, να περνάει το κέντρο και να ανοίγει αριστερά στον Wallace. Αυτός πέρασε τον Ben Watson που είχε τρέξει πολύ για να καλύψει τον προωθημένο Matty Cash και σέντραρε σε μέσο ύψος, ο Figueiredo για χιλιοστά έχασε την κεφαλιά που θα άλλαζε αρκετά την πορεία της μπάλας, ο Smith πρόλαβε τον Joe Worrall και από το ύψος της μικρής περιοχής με κεφαλιά ψαράκι δεν άφησε περιθώρια στον Samba. Πριν ακόμα συνέλθουμε, στο 26', πάλι από κόντρα, ο Bennett πάλι από αριστερά πέρασε τον Semedo σαν σταματημένο, έβγαλε στο πέναλτι και ο 20χρονος Jayson Molumby, που είχε προειδοποιήσει με μακρινό σουτ λίγο άουτ ένα λεπτό νωρίτερα, πλάσαρε με δύναμη και ανενόχλητος. Όχι ότι το γκολ δεν θα έμπαινε, αλλά η παρεμβολή της... φτέρνας του Smith εξανέμισε και τις τελευταίες πιθανότητες του τον Samba και έκλεψε από τον νεαρό το πρώτο επαγγελματικό γκολ της καριέρας του, αφού η στατιστική υπηρεσία το πίστωσε στον βετεράνο σέντερ φορ... Και στο 33', από κόρνερ του Shane Ferguson από δεξιά, η μπάλα έφτασε στη μικρή περιοχή, ο Samba έδειξε απίστευτη ατολμία μένοντας στη γραμμή του, ο Worrall τελευταία στιγμή παράτησε τον Smith βλέποντας τον Hutchinson ξεμαρκάριστο και ο ψηλός του είπε "ευχαριστώ πολύ" σκοράροντας με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, σχεδόν πάνω από τη γραμμή του τέρματος. Η μόνη μας αντίδραση σε όλα αυτά ήταν ένα πολύ μακρινό σουτ του Sammy Ameobi στο 45', με τη μπάλα να κατευθύνεται στο τέρμα αλλά να βρίσκει στον Jake Cooper και να φεύγει λίγο έξω από το δεξί "Γ" του Białkowski. 

O John Bostock, που πήρε τη θέση του Semedo στην ανάπαυλα, συμμάζεψε πολύ το κέντρο, αλλά οι Reds δεν είχαν και πολλή βενζίνη στο ψυχολογικό τους ρεζερβουάρ. Ο δανεικός από την Toulouse μέσος έκανε μάλιστα το πρώτο καλό μας σουτ στο δεύτερο ημίχρονο, στο 68', με τον Białkowski να διώχνει με δυσκολία. Από εκείνη τη φάση και μετά οι Reds, υπό τις ιαχές των σκληροπυρηνικών που φώναζαν το όνομα του Lamouchi παρά το 0-3, εγκαταστάθηκαν από τη σέντρα και κάτω, κέρδισαν αρκετά κόρνερ και στρίμωξαν για κάποιο διάστημα την άμυνα της Millwall, που όμως άντεξε και είχε βέβαια και την τύχη να μην καταλογιστεί σε βάρος της το καραμπινάτο πέναλτι του 70'. Δύο λεπτά αργότερα ο Carvalho άφηνε τη θέση του στον Tyler Walker, που ήταν γενικά δραστήριος, αλλά δεν απείλησε εκτός από τη φάση του 89', με την προβολή του στο δεύτερο δοκάρι από κόρνερ του Ribeiro να μη βρίσκει στόχο. Όπως δεν βρήκε και το νέο μακρινό σουτ του Bostock στο 78', που αποκρούστηκε από τον Białkowski σε κόρνερ. Αν ρωτάτε για τον Lewis Grabban, έτρεξε πολύ αλλά δεν τροφοδοτήθηκε σωστά, ενώ και ο Joe Lolley και ο Ameobi δεν βρέθηκαν στην καλύτερη μέρα τους. Δύσκολο να σκοράρεις υπό αυτές τις συνθήκες...

Η Forest λοιπόν παρέμεινε στην τέταρτη θέση, με τη Brentford πάντως έτοιμη να τη φτάσει και να την προσπεράσει στη διαφορά τερμάτων αν νικήσει αύριο εντός τη Sheffield Wednesday, ενώ και η Preston μπορεί να μας πλησιάσει στον έναν βαθμό με νίκη στο Deepdale επί της QPR. Υπάρχουν επίσης αύριο δύο πολύ δυνατά παιχνίδια που αφορούν άμεσα την εξάδα, το Swansea-West Brom και το Bristol City-Fulham, με τη Leeds να καραδοκεί για στραβοπάτημα των Baggies και δική της αναρρίχηση στην κορυφή αντιμετωπίζοντας στην έδρα της τη Huddersfield. To αυριανό πρόγραμμα συμπληρώνουν οι αγώνες Barnsley-Cardiff, Birmingham-Reading, Charlton-Middlesbrough, Stoke-Hull και Wigan-Luton, ενώ η αυλαία της 37ης αγωνιστικής πέφτει την Κυριακή με τον αγώνα Derby-Blackburn, αφού οι Rams έπαιζαν χθες στο FA Cup και συνετρίβησαν εντός με 3-0 από τη Manchester United (συγγνώμη, αλλά χρειαζόμουν κάτι ευχάριστο!). 

Forest: Samba, Cash, Figueiredo, Worrall, Ribeiro, Watson, Semedo (Bostock 46’), Lolley (Diakhaby 80’), Carvalho (Walker 72’), Ameobi, Grabban.
Millwall: Białkowski, Romeo, Hutchinson, Cooper, M. Wallace, J. Wallace, Molumby, Woods, Ferguson (Böðvarsson 86’), Bennett (Bradshaw 61’), Smith (Pearce 80’). 
Σκόρερ: Smith 20', 26', 33'.
Διαιτητής: Geoff Eltringham. Κίτρινη: Cooper 87'.
Θεατές: 27.307 (Forest: 26.371).

Sabri Lamouchi: "Δεν ξέρω τι πήγε στραβά (σ.σ. κόουτς επαναλαμβάνεσαι ανησυχητικά, και με τη Middlesbrough το ίδιο ακριβώς είχες πει). Οι προσδοκίες μας πριν το ματς ήταν εντελώς διαφορετικές. Πρώτα απ' όλα, συγχαρητήρια στους αντιπάλους μας που σεβάστηκαν το πλάνο τους. Έπαιξαν δυνατά και αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στο παιχνίδι. Για να είμαστε ρεαλιστές, δείξαμε τα όριά μας. Όταν δεν είμαστε όλοι στα καλύτερά μας, η ομάδα περνάει δύσκολα. Απόψε τους δώσαμε την ευκαιρία να μας 'σκοτώσουν', αφού μετά το πρώτο γκολ δεχθήκαμε κατευθείαν και δεύτερο. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο, ειδικά στην έδρα μας. Μπορούμε καμιά φορά να προσπαθούμε να πάρουμε κάποιο ρίσκο, αλλά όταν τελειώνουμε το παιχνίδι με 2-3 σουτ στο τέρμα δεν αξίζουμε και πολλά περισσότερα. Η προσέγγισή μας στο παιχνίδι ήταν καλή, το ξεκίνημά μας σε αυτό όμως δεν ήταν. Ήταν εντελώς λάθος, και για μένα μάλλον σήμερα δείξαμε τα όριά μας. Μπήκαμε στον Μάρτιο, και μετά από οκτώ μήνες τεράστιας προσπάθειας οι παίκτες είναι πιθανότατα κουρασμένοι. Όταν είσαι κουρασμένος, πρέπει να παίζεις με τις γραμμές πιο κοντά και πιο απλά - αυτό είναι όλο. Δεν είμαστε ούτε διαφορετική ομάδα, ούτε διαφορετικοί παίκτες. Απλώς είναι ανάγκη να συγκεντρωθούμε στη δική μας απόδοση και να παίζουμε απλά".

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.