Print
Category: news
Hits: 771

christie signs

Το καλοκαίρι του 2014 η Forest του Stuart Pearce αναζητούσε εναγωνίως δεξί μπακ. Ειδικά στις αρχές της περιόδου, οι Reds έβλεπαν ότι είχαν κενό στη θέση, αφού οι ανάγκες μετέθεταν τον Eric Lichaj στα αριστερά! Την εποχή εκείνη η "πιάτσα" μιλούσε με καλά λόγια για έναν νεαρό που έπαιζε στην Coventry και είχε αποσπάσει πολύ καλά σχόλια με την απόδοσή του στο πρωτάθλημα της League One. H Forest δεν τόλμησε. Προτίμησε τη σίγουρη λύση του πιο έμπειρου Jack Hunt από την Crystal Palace με εξάμηνο δανεισμό, και ο Cyrus Christie υπέγραψε στην αιώνια αντίπαλο Derby.

Έξι χρόνια μετά, γεμάτος παραστάσεις και διεθνής πλέον, ο "Κύρος" (αυτό είναι το όνομά του στα ελληνικά, ή μάλλον η ελληνική απόδοση του ονόματος του κραταιού Πέρση βασιλέα της αρχαιότητας) έκανε τη δική του... ανάβαση από το Λονδίνο στο Nottingham, με νωπές ακόμα τις δάφνες από την άνοδο της Fulham στην Premier League, επιτυχία στην οποία είχε σημαντικό μερίδιο με 27 συμμετοχές και ένα γκολ και ήταν βασικός και στους δύο ημιτελικούς των πλέι-οφ με την Cardiff, ενώ στον τελικό κόντρα στη Brentford αντικατέστησε στο 80' τον Denis Odoi. Παρ' όλα αυτά, φέτος ο Scott Parker έκρινε ότι δεν τον χρειαζόταν, πήρε στη θέση του τον διεθνή Ολλανδό Kenny Tete από τη Lyon και προτίμησε να μας τον δώσει δανεικό για όλη τη σεζόν. Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι του 2021, και αν οι Cottagers δεν ανανεώσουν μαζί του μέσα στη σεζόν θα τον χάσουν χωρίς να έχουν κανένα οικονομικό όφελος.  

Σε λίγες μέρες, στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Christie θα κλείσει τα 28. Από την ομάδα της γενέτειράς του, την Coventry, ως τη Fulham, έχει γνωρίσει πλέον όλες τις κατηγορίες από Premiership ως League One, και είναι μέλος της Εθνικής Ιρλανδίας (πρώτος ομοσπονδιακός προπονητής που τον κάλεσε μάλιστα ήταν ο Martin O'Neill), στην οποία αγωνίζεται χάρη στη Δουβλινέζα γιαγιά του. Με το Éire έχει 24 συμμετοχές και δύο γκολ, έχει βρεθεί στα τελικά του Euro 2016 (χωρίς όμως να παίξει) και λίγο έλειψε να πάει και στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, αλλά η ομάδα του (όπου είχε συμπαίκτη τον πρώην Red Daryl Murphy αλλά και τον Harry Arter, τον οποίο έχει γραφτεί ότι επίσης διεκδικούμε) αποκλείστηκε στα μπαράζ από τη Δανία και ο ίδιος πέτυχε αυτογκόλ...

Το 2010 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους Sky Blues, που τότε έπαιζαν ακόμα στην Championship, και ντεμπουτάρισε στην ήττα με 2-0 από τη Morecambe για το League Cup. Ήταν και η μοναδική του συμμετοχή μέσα στο 2010-'11, αφού μετά τον Ιανουάριο δόθηκε με μηνιαίους δανεισμούς στις ερασιτεχνικές Nuneaton και Hinckley. Την επόμενη σεζόν, όμως, ο Christie μέτρησε 37 ματς στο πρωτάθλημα και 39 συνολικά, με το ξεπέταγμά του να τον παρηγορεί για τον υποβιβασμό της ομάδας του, η οποία επανήλθε στην Championship μόλις φέτος. Έμεινε να παίξει στη League One και έκανε δύο ακόμα γεμάτες σεζόν (2012-'13 39 συμμετοχές και τρία γκολ, 2013-'14 40 συμμετοχές και ένα γκολ). Μοιραίο ήταν να ασχοληθούν μαζί του ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών και τελικά να φύγει για τη Derby (και όχι για τη Forest) το καλοκαίρι του 2014.

Στη "γειτονιά μας" (μην ξεχνάμε ότι Nottingham και Derby απέχουν μόλις 22 χιλιόμετρα) ο Cyrus έμεινε τρία χρόνια. Έκανε ένα ονειρικό ντεμπούτο, δίνοντας την ασίστ στον Jeff Hendrick για τη νίκη με 1-0 επί της Rotherham, σκόραρε στην 74η εμφάνισή του στο 3-1 επί της Brentford στο Λονδίνο και έφτασε στα πλέι-οφ το 2016 (αποκλεισμός από τη Hull στα ημιτελικά). Όμως το καλοκαίρι του 2017 η Middlesbrough, που είχε μόλις υποβιβαστεί από την Premiership, τον "άρπαξε" μαζί με τον συμπαίκτη του στη Derby Johnny Howson. Έπαιξε 26 ματς και σκόραρε στο 1-1 με τη Fulham, η οποία προφανώς εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που αποφάσισε (και πέτυχε) να τον κάνει δικό της τον Ιανουάριο του 2018, μετά από μόλις έξι μήνες στη Boro!

Στο Λονδίνο πάντως έφαγε πολύ πάγκο την πρώτη χρονιά. Η Fulham, στο δρόμο προς την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, είχε δεξί μπακ τον Ryan Fredericks, και περιορίστηκε σε έξι μόλις συμμετοχές. Όμως το καλοκαίρι ο ανταγωνιστής του έμεινε ελεύθερος και άλλαξε συνοικία στην πόλη (West Ham), οπότε ο Christie ήταν πλέον έτοιμος να ζήσει την εμπειρία της Premiership ως βασικός! Μοιράστηκε βέβαια τον χρόνο με τον Odoi, όπως άλλωστε και φέτος, αλλά κατάφερε να μαζέψει 23 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 26 συνολικά και να σκοράρει στο 3-1 επί της Millwall στο Den για το League Cup. Η απογοήτευση του υποβιβασμού, που γευόταν για δεύτερη φορά, ήταν μεγάλη, όμως στην περίοδο που πέρασε συνδύασε μια αρκετά καλή συνολική παρουσία με την πρώτη ουσιαστικά άνοδο της καριέρας του, αφού το 2017-'18 δεν είχε σημαντική συμμετοχή. Παρ' όλα αυτά ο Parker δεν του έδειχνε την εμπιστοσύνη που απολάμβανε από τους Slaviša Jokanović και Claudio Ranieri, και έτσι αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση των Reds για να έχει περισσότερες πιθανότητες να παίξει μπάλα. 

Τι σημαίνει πρακτικά για τη δική μας ομάδα η απόκτηση του πανύψηλου για πλάγιο μπακ (1,88 μ.) παίκτη, που αν και αμυντικός δεν έχει αποβληθεί ποτέ στη δεκάχρονη καριέρα του; Πρώτον, ότι ο Jordan Gabriel, που είναι μεν ενθουσιώδης αλλά άπειρος, θα δοθεί δανεικός, ώστε να πάρει σίγουρα παιχνίδια στα πόδια του, αφού όλοι στην ομάδα πιστεύουν σ' αυτόν. Δεύτερον, ότι κάποιος από τους Carl Jenkinson και Tendayi Darikwa θα μας αποχαιρετήσει, αφού τρία έμπειρα δεξιά μπακ είναι πολλά. Πιο πιθανό είναι να φύγει ο Darikwa, που αν και έχει πλέον αναρρώσει πλήρως από τον περσινό σοβαρό τραυματισμό του δεν έχει συμπεριληφθεί ούτε μία φορά στη 18άδα ενός επίσημου αγώνα. O Christie σίγουρα θα ελαβε κάποιες εγγυήσεις ότι προορίζεται για βασικός, οπότε μην εκπλαγείτε αν ακόμα και αύριο τον δείτε να αντιμετωπίζει την Cardiff, αντίπαλό του στα ημιτελικά των περσινών πλέι-οφ! Της έχει πάρει τον αέρα άλλωστε...

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.