Print
Category: news
Hits: 896

hughton

Με φόρμα προπόνησης πήγε στο City Ground για να μιλήσει για πρώτη φορά στους εκπροσώπους του Τύπου o Chris Hughton. Πέρα από την επικοινωνιακή πλευρά της κίνησης υπάρχει και η ουσιαστική, που λέει ότι πλέον δεν πρέπει να χαθεί λεπτό ώστε η ομάδα να ανακάμψει και να μπει ξανά σε τροχιά διεκδίκησης ανόδου. Ο Ιρλανδός μάνατζερ, που όρισε ήδη και τον βοηθό του στο πρόσωπο του Paul Trollope, ήταν γελαστός και ευδιάθετος, φάνηκε διαβασμένος όχι μόνο για το παρελθόν αλλά και για το παρόν, και είπε αρκετά ενδιαφέροντα πραγματάκια για το πώς θέλει να είναι η πορεία της ομάδας από δω και μπρος.

"Ομολογώ ότι είμαι πολύ ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ και ανυπομονώ για την πρόκληση που μας περιμένει. Έχουμε πολλά παιχνίδια μαζεμένα μετά τη διακοπή για τις Εθνικές ομάδες. Η συγκυρία είναι καλή φυσικά, αφού μου δίνει κάποιο χρόνο να πάρω ορισμένες αποφάσεις και να δουλέψω με τους υπάρχοντες παίκτες. Οι περισσότεροι άλλωστε είναι εδώ" (σ.σ. μόνο ο Cyrus Christie και ο Alex Mighten λείπουν, αφού οι τραυματισμοί των Scott McKenna και Harry Arter τους στέρησαν τις διεθνείς συμμετοχές σε αυτό το "παράθυρο").

- Σίγουρα είχατε προτάσεις και από άλλες ομάδες. Γιατί θεωρήσατε ότι η πρόταση της Forest ήταν η κατάλληλη για σας;
"Καταρχάς, την πρόταση τη σκέφτεσαι μόνο όταν έρχεται. Όταν ήρθε λοιπόν η πρόταση να γίνω μάνατζερ της ομάδας αυτού του θαυμάσιου συλλόγου, δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ και δεύτερη φορά. Πολλά έχουν ειπωθεί για την ιστορία του, και φυσικά είμαι αρκετά παλιός ώστε να την ξέρω πολύ καλά. Δεν έχω παίξει εδώ, δεν έχω προπονήσει εδώ, αλλά δεν γνωρίζω την ομάδα μόνο από τα τρόπαια που έχει κατακτήσει. Την παρακολουθώ σε όλη τη διάρκεια της δικής μου πορείας στο ποδόσφαιρο".

- Πόσο "προκλητική" βρίσκετε αυτή τη δουλειά, από τη στιγμή που τόσοι και τόσοι έχουν αποτύχει να ανεβάσουν την ομάδα στην Premiership;
"Είναι όντως προκλητική, και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ. Θεωρώ πως δεν υπάρχει καμιά προπονητική δουλειά σε καμιά ομάδα, ανεξάρτητα από το επίπεδο πίεσης, που να μην αποτελεί πρόκληση. Αυτά πάνε πακέτο. Εγώ ανέλαβα μια ομάδα που, με την εξαίρεση ενός διαστήματος προς το τέλος της περσινής περιόδου, είχε μια καλή σεζόν. Ήταν ψηλά στη βαθμολογία και είχε μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες. Δεν γίνεται λοιπόν αυτή τη στιγμή να είμαστε τόσο μακριά από εκεί. Όποιος και να είναι ο λόγος, και είμαι αρκετά χρόνια στο ποδόσφαιρο για να ξέρω ότι αυτά μπορούν να συμβούν, η ομάδα δεν ξεκίνησε καλά φέτος. Είναι λοιπόν δική μου δουλειά να επαναφέρω αυτή την αυτοπεποίθηση στην ομάδα, να καθορίσω τον κατά τη γνώμη μου καλύτερο τρόπο που πρέπει να παίζουμε με βάση το ρόστερ που θα υπάρχει στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου και τελικά να πετύχω αυτό που θέλει ο σύλλογος, δηλαδή να ξαναβρεθεί στην Premier League". 

- Τελικά όλος ο κόσμος αναρωτιέται, γιατί είναι αυτό τόσο δύσκολο; Γιατί έχουν αποτύχει τόσοι προπονητές να εκπληρώσουν τον συγκεκριμένο στόχο;
"Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ το ρήμα 'αποτυγχάνω'. Πιστεύω ότι ο κύριος λόγος που δεν τα κατάφεραν είναι ότι πρόκειται για μια δύσκολη δουλειά! Σε κάθε περίοδο ανεβαίνει μόνο ένας μικρός αριθμός ομάδων, και οι λόγοι ποικίλλουν, από κακοτυχία μέχρι ανεπαρκείς επενδύσεις στην ομάδα και ανεπαρκή ποιότητα παικτών. Νομίζω πως δεν είμαι σε θέση να εξηγήσω ποιοι ακριβώς ήταν οι λόγοι που η άνοδος δεν επιτεύχθηκε στο παρελθόν. Όμως αυτός ο σύλλογος οφείλει να έχει αυτή τη φιλοδοξία. Όχι μόνο λόγω ιστορίας, αλλά και λόγω του κύρους που διαθέτει στον φίλαθλο κόσμο. Πήρα, ξέρετε, πολλά μηνύματα που μου έδιναν συγχαρητήρια που ανέλαβα μια τέτοια ομάδα, η οποία έχει θέσει ψηλά τον πήχη για τον εαυτό της στο άθλημα. Από τη στιγμή που συμβαίνει αυτό, φυσικά και πρέπει να ανεβούμε στην Premier League". 

- Πώς λοιπόν θα διαχειριστείτε τις προσδοκίες που εμπνέουν μια τέτοια ιστορία και ένα τέτοιο κύρος;
"Αυτά πάνε μαζί. Προτιμώ να δουλεύω σε ομάδες με τέτοιες φιλοδοξίες, παρά σε άλλες που η φιλοδοξία τους είναι, για παράδειγμα, να διατηρηθούν στην Championship. Οφείλω να αποδεχθώ αυτή τη φιλοδοξία και να αντλήσω κίνητρο από αυτή, όπως άλλωστε και οι παίκτες μου. Όταν έχεις μια ομάδα με παίκτες έμπειρους, κάποιοι από τους οποίους έχουν παίξει στην Premiership, σίγουρα δεν υπάρχει ούτε ένας στα αποδυτήρια που να μη θέλει να παίξει εκεί. Αυτό μόνο με έναν τρόπο μπορεί να συμβεί. Χρειάζεται και η τύχη, αλλά κυρίως σκληρή δουλειά και αφοσίωση από τους παίκτες, που πρέπει να δείξουν την ποιότητά τους". 

- Πιστεύετε ότι παίρνετε ένα επαγγελματικό ρίσκο με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Forest;
"Όχι, δεν το πιστεύω. Κάθε φορά που σε οποιονδήποτε άνθρωπο δίνεται μια ευκαιρία, μπαίνει σε διαδικασία σκέψης, γνωρίζοντας τα πιθανά εμπόδια ή τους λόγους για τους οποίους ίσως να μην πρέπει να τη δεχθεί. Οπότε και μόνο το γεγονός ότι είμαι εδώ σημαίνει ότι δεν σκέφτηκα την πιθανότητα ρίσκου, αλλά τα θετικά στοιχεία - όπως συνήθως κάνω άλλωστε. Μου ζήτησαν να έρθω σε αυτή την ομάδα, και αυτό από μόνο του είναι τιμητικό, το γεγονός δηλαδή ότι κάποιοι άνθρωποι θεώρησαν ότι μπορώ να έρθω και να κάνω αρκετά καλή δουλειά και γι' αυτό με προσέλαβαν. Θα δουλέψω λοιπόν όσο πιο σκληρά μπορώ για να πάρω τα αποτελέσματα που χρειάζεται η ομάδα, και δεν βλέπω την ώρα να αντιμετωπίσω αυτή την πρόκληση".

- Το μέγεθος του ρόστερ είναι αρκετά μεγάλο. Έχετε αρκετό χρόνο για να κάνετε την ομάδα να δουλέψει όπως θέλετε;
"Είναι μέσα στη δουλειά μας και η διαχείριση του χρόνου. Από τη στιγμή που προσλήφθηκα, θεωρώ ότι είναι πολύ καλό που βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπής, αφού μετά ακολουθούν επτά αγώνες σε 22 μέρες. Ως μάνατζερ οφείλεις να προσαρμόζεσαι σε τέτοια πράγματα, και θέλω να πιστεύω ότι η εμπειρία μου θα βοηθήσει. Υποθέτω πως όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο θα θέλαμε μια μεγαλύτερη περίοδο προετοιμασίας και ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Όλα όμως έγιναν πολύ γρήγορα, και όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία όπου βρίσκεται το ποδόσφαιρο σήμερα, με τα γνωστά προβλήματα με τον κορονοϊό". 

- Η ομάδα έκανε δεκατρείς μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι. Σκοπεύετε να φέρετε κι εσείς τους δικούς σας παίκτες;
"Αφού αναφέρατε πριν τον χρόνο, αυτό από πλευράς χρόνου θα είναι η πιο πιεστική μου δουλειά. Ναι, υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες εδώ, και ο σύλλογος είναι αξιέπαινος γι' αυτό. Πιστεύω πως κανένας μάνατζερ δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση μου και να παραπονιέται ότι δεν έχει αρκετούς παίκτες και χρειάζεται κι άλλους. Αυτή είναι η μία όψη της ιστορίας. Από την άλλη, ο χρόνος πιέζει και έχω περιθώριο μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου (σ.σ. ως τις 16 Οκτωβρίου) για να αξιολογήσω τους παίκτες που έχω και να δω σε ποιες θέσεις θα ήθελα να φέρω κάποιους νέους, όπως και πώς θα μειώσω το μέγεθος του ρόστερ και ποιοι πρέπει να παίζουν περισσότερο από τους άλλους. Έχω λοιπόν να πάρω πολλές αποφάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Το καλό είναι ότι στο τέλος των μεταγραφών θα μπορώ να συγκεντρωθώ εντελώς στους παίκτες που θα έχω, και αυτό είναι το ομορφότερο συναίσθημα - να ξέρεις ότι ολοκλήρωσες την ομάδα σου, και ότι είναι μια ομάδα που λειτουργεί. Πιστεύω ότι και οι ίδιοι οι παίκτες ηρεμούν, ειδικά όταν έχουν καινούργιο προπονητή" (σ.σ. Υπάρχει έντονη φημολογία ότι αυτή τη στιγμή η Forest κινείται για την απόκτηση του 28χρονου Γάλλου μεσοεπιθετικού Anthony Knockaert με τη μορφή δανεισμού από τη Fulham).

- Μετά από τόσες μεταγραφές, θα υπάρχουν χρήματα και για σας;
"Μου ειπώθηκε ότι στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου ο σύλλογος θέλει να είμαι όσο το δυνατόν πιο ικανοποιημένος με το ρόστερ που θα έχω. Εδώ και αρκετό καιρό η διοίκηση έχει δείξει μεγάλη προθυμία να ενισχύεται η ομάδα, οπότε είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχω παράπονο".   

- Σας έλειψε το γήπεδο; Πόσο διαφορετικό βρίσκετε το ποδόσφαιρο από ό,τι όταν το αφήσατε;
"Σίγουρα είναι διαφορετικό από την άποψη ότι την τελευταία φορά που προπονούσα επιτρεπόταν να έρχεται κόσμος στο γήπεδο! Πρέπει να συνηθίσω τους νέους κανόνες που υπάρχουν, αλλά μου έχει λείψει πολύ το ποδόσφαιρο. Εκμεταλλεύτηκα σωστά το χρόνο της απουσίας μου, αλλά όταν έχεις τόσα χρόνια στα γήπεδα δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να βρίσκεσαι στο προπονητικό κέντρο παρέα με τους παίκτες σου και να δίνεις τον αγώνα σου στα παιχνίδια προσπαθώντας να πάρεις όσο περισσότερες νίκες μπορείς. Οπότε ναι, είμαι ενθουσιασμένος και το περιμένω πώς και πώς".

- Οι προπονητές σιχαίνονται αυτή την ερώτηση, αλλά υπάρχει πίεση από πλευράς διοίκησης;
"Όχι. Το πιο σημαντικό είναι να πάρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε από την υπάρχουσα ομάδα. Δεν έχω πρόβλημα με την πίεση. Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι μιλάμε για μια ομάδα που πέρσι έφτασε πολύ κοντά στα πλέι-οφ, οπότε για μένα οι προσδοκίες είναι μάλλον θετικές παρά αρνητικές. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, με απώτερο σκοπό φυσικά να ανεβούμε στην Premier League". 

- Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον κόσμο, που απογοητεύτηκε πολύ από το τέλος της προηγούμενης σεζόν και την αρχή της φετινής; Μήνυμα ελπίδας, έτσι δεν είναι;
"Καταρχάς καταλαβαίνω τη λύπη τους που δεν μπορούν να έρχονται στο γήπεδο. Έχω βρεθεί εδώ σε πολλά ματς ως παίκτης και ως προπονητής, και ξέρω τι φοβερή ατμόσφαιρα δημιουργούν. Αυτό λοιπόν που έχω να πω είναι ότι μετά την απογοήτευση της περσινής σεζόν οι παίκτες κι εγώ θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να βάλουμε πάλι την ομάδα στον σωστό δρόμο και να την ξανακάνουμε ανταγωνιστική, όπως ήταν πέρσι".

- Ξέρουμε ότι οι ιδιοκτήτες θέλουν πολύ την άνοδο, είναι όμως αυτή τη στιγμή ένας ρεαλιστικός στόχος;
"Οφείλουμε να έχουμε στόχους. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο άσχημα ξεκίνησε η ομάδα, ο απώτερος στόχος όμως αυτού του συλλόγου οφείλει να είναι η Premier League. Φυσικά και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μαζέψουμε κάποιους βαθμούς, αφού δεν το καταφέραμε μέχρι στιγμής και δεχθήκαμε αρκετά γκολ. Αυτά όμως συμβαίνουν. Πρέπει να επανέλθει στην ομάδα η αυτοπεποίθηση, να απομακρυνθούμε από τη ζώνη της βαθμολογίας όπου βρισκόμαστε και να αρχίσουμε σταδιακά να προοδεύουμε".

- Πώς σας φάνηκε η πρώτη σας προπόνηση; (σ.σ. χθες)
"Πιστεύω ότι για κάθε μάνατζερ η πρώτη προπόνηση είναι πάντα πολύ καλή! Αν δεν ήταν, θα έπρεπε να αμφιβάλλουμε για την αξία των παικτών μας. Έχω βρεθεί κι εγώ στη θέση τους, και κάθε φορά που έρχεται καινούργιος προπονητής είναι αναμενόμενο να τα δίνουν όλα. Θα ξαναπώ ότι μιλάμε για μια καλή ομάδα που τα πήγε περίφημα πέρσι, και την οποία ο σύλλογος έχει ενισχύσει, οπότε για μένα είναι χαρά που δουλεύω με αυτούς τους παίκτες. Γνωρίζω αρκετούς και είδα πολλά από τα περσινά παιχνίδια τους, είναι καλοί παίκτες και ένας προπονητής χαίρεται πάντα να δουλεύει καθημερινά με παίκτες που θεωρεί καλούς και ταλαντούχους". 

- Λένε πως η Forest έπαιζε υπερβολικά αμυντικά. Ποια είναι η δική σας φιλοσοφία; Τι θέλετε να κάνει η ομάδα;
"Να νικάει! Οι προπονητές σήμερα οφείλουν να είναι ελαστικοί όσον αφορά τον τρόπο που παίζουν και τα συστήματα που χρησιμοποιούν. Πιστεύω ότι είμαι τυχερός που διαθέτουμε το ρόστερ που διαθέτουμε. Πρέπει βεβαίως να δω σε ποιες θέσεις ίσως να χρειαζόμαστε κάποια ενίσχυση, και ίσως αν πρέπει κάποιοι παίκτες να φύγουν. Κάθε προπονητής θα σας πει ότι θέλει να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, και αυτό μπορεί να έχει πολλές έννοιες. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να κάνουμε νίκες και να γίνουμε πιο σφιχτοί και συμπαγείς ως ομάδα - να δυσκολεύονται οι αντίπαλοι να παίζουν εναντίον μας. Αυτές τις αποφάσεις θα τις πάρω όταν εξετάσω σε βάθος την ομάδα και δω ποιες είναι οι αρετές της και τα δυνατά της σημεία".

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου