Print
Category: news
Hits: 347

everton22232

Οι αγγλικές εφημερίδες συνηθίζουν να δημοσιεύουν στο διαδίκτυο μετά τους αγώνες των διάφορων ομάδων μηνύματα των οπαδών τους στο Twitter. Το θεωρώ μάλλον χαζή συνήθεια, ευτυχώς που δεν την έχουμε υιοθετήσει και στην Ελλάδα. Δεν τα διαβάζω σχεδόν ποτέ. Επειδή όμως η Nottingham Post έχει μια θεόβαρη ιστοσελίδα και καμιά φορά αλλού κλικάρεις κι άλλο σου βγαίνει, σήμερα έπεσε κατά τύχη το μάτι του στο εξής: "Προστατέψτε τον Brennan Johnson και τον Ryan Yates. Τυλίξτε τους με μαλακό βαμβάκι και πλαστικό με φυσαλλίδες. Θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παραμονή μας".

Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί. Θα θυμάστε βέβαια όσοι παρακολουθείτε τι τρέχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πόσα έχει ακούσει φέτος ο πρώτος και πόσα ακούει εδώ και χρόνια ο δεύτερος. Βάλτε και τον αρχηγό Joe Worrall και έχετε το συνολικό πακέτο της απαξίωσης της ακαδημίας μας από κάποια -ευτυχώς- μειοψηφία που θέλει να μας πείσει ότι ξέρει και μπάλα. Λοιπόν σήμερα, για να μην πολυλογούμε, αυτός που "δεν έχει καλά τελειώματα" πέτυχε δύο γκολ και έσωσε μια παρτίδα που φαινόταν χαμένη (και μην ξεχνάμε ότι παραμένει πρώτος σκόρερ στη σεζόν για μια ομάδα που βάζει γκολ με το σταγονόμετρο), ενώ αυτός που "όλο τρέχει άσκοπα" του σέρβιρε το δεύτερο στην επανεμφάνισή του μετά από ενάμισι μήνα (είχε παίξει για τελευταία φορά στο 1-1 στο Bournemouth στις 21 Ιανουαρίου).

Μας ξελάσπωσε λοιπόν η ακαδημία μας, απέναντι σε μια ομάδα που ευτύχησε να προηγηθεί δύο φορές χάρη σε ισάριθμες βουτιές κάποιου παίκτη της, χτυπούσε κανονικά στο ψαχνό και προσπαθούσε να κλέψει το ματς με καθυστερήσεις και μανούρες, απέναντι σ' έναν διαιτητή άτολμο με φοβερά λανθασμένες εκτιμήσεις και κυρίως απέναντι στον κακό της εαυτό. Η Forest παλεύει με νύχια και με δόντια να ξεπεράσει τις απουσίες της και ν' αποκτήσει πλεονέκτημα στη μάχη για την παραμονή. Αν νικούσε σήμερα, θα ανέβαινε 12η, στην κορυφή δηλαδή των ομάδων που εμπλέκονται σ' αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία. Και αντί να δείξει από την αρχή ποιος είναι το αφεντικό, άφησε την αντίπαλό της να μπει στην περιοχή της, να της βάλει δύο γκολ ενώ δεν είχε σκοράρει καθόλου έξω από το Goodison Park μέσα στο 2023, να την εκνευρίσει με το παιχνίδι της (μανούλα σε τέτοια ματς ο κάποτε μέλος της ακαδημίας της Forest και ακόμα κάτοικος Nottingham Sean Dyche, που έχει δει τόσα παιχνίδια μας φέτος πριν ακόμα αναλάβει την Everton που μας ξέρει απέξω κι ανακατωτά). Οι Reds έδωσαν σήμερα ρεσιτάλ λάθος αποφάσεων με τη μπάλα στα πόδια και λάθος θέσεων στις δεύτερες μπάλες. Μας γλίτωσε ο Johnson, για τον οποίο είμαι βέβαιος ότι θα χρειαστεί να δώσουμε μάχη το καλοκαίρι, και καταφέραμε τουλάχιστον να διατηρήσουμε για ένατο σερί ματς το αήττητο του City Ground και την απόσταση των τεσσάρων βαθμών διαφοράς από τους Toffees, που με τη σειρά τους έμειναν για ένατο σερί ματς χωρίς νίκη μακριά από την έδρα τους.

Σίγουρα περιμέναμε ένα πολύ καλύτερο ξεκίνημα από τη Forest, που παρατάχθηκε με μία μόνο αλλαγή στη σύνθεσή της (επιστροφή του Serge Aurier μετά τον τραυματισμό του στη θέση του Neco Williams) και μπροστά στον ιδιοκτήτη της, που για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα ήταν παρών στο City Ground. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είδε τους 22 ποδοσφαιριστές και σχεδόν 30.000 ακόμα ανθρώπους να τιμούν τη μνήμη των πιο πρόσφατων θυμάτων του αιώνιου ελληνικού παραλογισμού, που μπήκαν σ' ένα τρένο και δεν γύρισαν ποτέ. Ο Steve Cooper εξακολουθεί να επιμένει στον Chris Wood (που μπορεί να είχε συμμετοχή στο πρώτο γκολ αλλά και πάλι δεν έδειξε γιατί πρέπει να ξεκινάει πάντα), ενώ αυτή τη φορά άφησε το βραζιλιάνικο δίδυμο Gustavo Scarpa και Danilo στην εξέδρα. Ο δεύτερος ας πούμε ότι "πλήρωσε" την επιστροφή του Yates. Ο πρώτος; Η ομάδα κάνει "αμάν" για δημιουργία, ο Jonjo Shelvey μόνος του δεν μπορεί, γιατί λοιπόν ένας παίκτης που έγινε τόση φασαρία για να αποκτηθεί βγαίνει εκτός πλάνων ενώ υπάρχουν στον πάγκο τρεις επιθετικοί, ο Emmanuel Dennis που δεν πείθει, ο André Ayew που σήμερα έκανε... το πρώτο του σουτ από τότε που ήρθε και ο Sam Surridge που ανεξήγητα δεν παίρνει ευκαιρίες ενώ τις λίγες φορές που χρησιμοποιείται έχει ξεκάθαρα μεγαλύτερη συμμετοχή στο παιχνίδι από τους άλλους δύο (τρεις αν λογαριάσουμε και τον Wood); Ερωτήματα που όσο να 'ναι μας απασχολούν, όσο και να αγαπάμε τον Steve και όση εμπιστοσύνη κι αν του έχουμε.

Η Everton μπήκε αποφασισμένη στο ματς και μόλις στο 9' επωφελήθηκε από την πραγματικά απαράδεκτη συνήθειά μας να μη μπορούμε να βγάλουμε τη μπάλα από την περιοχή μας σε κάθε αναμπουμπούλα. Μετά από δύο ή τρεις αποτυχημένες προσπάθειες η μπάλα κατέληξε στην περιοχή δράσης του Dwight McNeil, διεκδικούμενη ανάμεσα στον ίδιο και τον Shelvey. O δικός μας άπλωσε το πόδι, το στήριξε κανονικά στο έδαφος αφού δεν βρήκε μπάλα και ο εξτρέμ των φιλοξενουμένων έπεσε φοβερά επιτηδευμένα πάνω του παρασύροντας και τον John Brooks, που έδειξε αμέσως πέναλτι έχοντας κι άλλους παίκτες μπροστά του και μάλλον περιορισμένο οπτικό πεδίο. Ο έμπειρος VAR Paul Tierney δεν τον κάλεσε καν να το δει. Μιλάμε για ένα "πέναλτι" μπροστά στο οποίο αυτό που δεν δόθηκε στον Johnson την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο (με το σκορ στο 0-0) ήταν ο ορισμός. Ο Demarai Gray ξεγέλασε τον Keylor Navas και άνοιξε το σκορ. Από εκεί και πέρα οι παίκτες του Dyche έπεφταν συνέχεια, βλέποντας ότι η τακτική ήταν ιδιαίτερα επωφελής.

Οι Reds αποφάσισαν επιτέλους να βγουν από το καβούκι τους και ανταμείφθηκαν πολύ νωρίς γι' αυτό. Στο 19' ο Morgan Gibbs-White έπαιξε σεμιναριακού επιπέδου "1-2" με τον Wood και σούταρε από καλή θέση στην περιοχή, ο Jordan Pickford απέκρουσε με δυσκολία χωρίς να συγκρατήσει τη μπάλα και ο Johnson, αν και όχι και από τόσο εύκολη γωνία, την έστειλε στα δίχτυα του, διαμορφώνοντας το 1-1 με γκολ των ίδιων παικτών που είχαν σκοράρει και στο 1-1 του Goodison Park! Το γκολ παρέσυρε παίκτες και κόσμο και δεν είχε περάσει ούτε ένα λεπτό όταν σε σέντρα του Renan Lodi o Wood έπιασε την κεφαλιά (μια από τις ελάχιστες σέντρες που τον έχουν πετύχει από τότε που ήρθε), όμως πίσω του ήταν ο James Tarkowski που έβαλε κι αυτός το κεφάλι του κι έδιωξε σε κόρνερ.

Η Forest πίεζε για το δεύτερο γκολ όταν έγινε η φάση που σήκωσε το γήπεδο στο πόδι. Ο Gibbs-White κέρδισε τη μπάλα στον κύκλο της σέντρας, ο McNeil τον τράβηξε και τον έριξε κάτω, ο Brooks δεν έδωσε τίποτα και στη συνέχεια με μεγάλη σπουδή έδωσε φάουλ στο μαρκάρισμα του Jack Colback στον παίκτη της Everton. Οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες έκαναν τους δικούς μας να χάσουν τη συγκέντρωσή τους και να το πληρώσουν ακριβά. Ο Pickford έκανε ένα από τα γνωστά του γεμίσματα σημαδεύοντας δεξιά στην περιοχή μας τον Séamus Coleman, αυτός έπιασε ανενόχλητος την κεφαλιά προς το πέναλτι, εκεί πάλι με το κεφάλι ο Michael Keane την προώθησε προς το τέρμα μας "κρεμώντας" τον Remo Freuler και ο πανύψηλος Abdoulaye Doucouré πρόλαβε τον Navas και με τρίτη κεφαλιά πέτυχε το πρώτο του γκολ στη φετινή σεζόν. Απαράδεκτο αυτό το βόλεϊ στην περιοχή μας, όσο λάθος και να έκανε ο Brooks. Το δεύτερο γκολ αποδιοργάνωσε τους Reds, που δεν έκαναν απολύτως τίποτα μέχρι τη λήξη του πρώτου μέρους. Αντίθετα, η Everton είχε στο 40' ένα δυνατό αριστερό σουτ του McNeil που έβγαλε δύσκολα ο Navas σε κόρνερ και στις καθυστερήσεις, σε μια κόντρα, τον Doucouré να αποφεύγει πανεύκολα τον Freuler και να στρώνει συρτά προς το δεύτερο δοκάρι, όπου ο Gray σούταρε ευτυχώς πάνω στον Gibbs-White που είχε γυρίσει να καλύψει.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με κλωτσοπατινάδες. Οι Toffees προσπαθούσαν πια απροκάλυπτα να εκνευρίσουν τους δικούς μας και από το 51' ως το 57' δόθηκαν από δύο κίτρινες κάρτες για ισάριθμες κοκορομαχίες (Gibbs-White με McNeil, Lodi με Gray) και μία στον Tarkowski που γκρέμισε τον Lodi ενώ προσπαθούσε να απομακρύνει προς την επίθεσή μας, φάση στην οποία μάλιστα ο Brooks έκοψε και την κούρσα του Johnson με τη μπάλα και προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες του Cooper τόσο την ώρα του αγώνα, όσο και μετά στις δηλώσεις του. Από φάσεις, μηδέν εις το πηλίκον. Στο 70' ο Steve αποφάσισε να κάνει τρεις αλλαγές ταυτόχρονα, βάζοντας Yates, Dennis και Ayew, αποσύροντας Colback, Wood και Freuler και δίνοντας πιο επιθετικό αέρα στην ομάδα. Η πρώτη φάση του δεύτερου μέρους σήμανε και την ισοφάριση. Στο 77', μετά από προσπάθεια της Everton να βγει στην κόντρα και κλέψιμο του Felipe, o Johnson πήρε τη μπάλα, άνοιξε στον Yates που είχε βγει σαν δεξιός εξτρέμ, ο Ryan του την επέστρεψε και ο Ουαλός έπιασε ένα καταπληκτικό αριστερό σουτ στο απέναντι "Γ", που δεν έδωσε καμιά ευκαιρία στον βασικό γκολκίπερ της Εθνικής Αγγλίας να αντιδράσει, φτάνοντας τα εννέα γκολ στη φετινή σεζόν.

Η Everton δεν παράτησε την ιδέα της νίκης (άλλωστε η απώλειά της μάλλον στοιχίζει περισσότερο στην ομάδα του Liverpool παρά σε μας) και δεν έπαιξε για την ισοπαλία, όμως άλλη ευκαιρία δεν κατάφερε να φτιάξει. Αντίθετα, εμείς είχαμε όπως είπαμε το πρώτο σουτ του Ayew... μόλις στην πέμπτη του συμμετοχή, όταν στο 81' βγήκαμε στην αντεπίθεση μετά από νέο κλέψιμο του πολύ καλού σήμερα Felipe. Ο Γκανέζος έφτασε στην περιοχή, δεν είδε δεξιά του τον Dennis και με το αριστερό υποχρέωσε τον Pickford σε μια πολύ δύσκολη απόκρουση χαμηλά με την παλάμη, χωρίς αυτή τη φορά να καταφέρει κάποιος δικός μας να πάρει το ριμπάουντ. Επίσης στο 84' ο Gibbs-White βρήκε δεξιά στην περιοχή τον Johnson, που πήγε για το χατ-τρικ σουτάροντας προς την απέναντι γωνία και αστοχώντας ελάχιστα. Φαντάζεστε τι είχε να γίνει... 

Η Forest ολοκλήρωσε την αγωνιστική όχι στη 12η αλλά στη 14η θέση, εφόσον οι Wolves την προσπέρασαν (αν και με ένα ματς επιπλέον) νικώντας χθες στο Mollineux την πάντα αναξιόπιστη και επόμενη αντίπαλό μας Tottenham με 1-0. Γενικά πάντως τα χθεσινά αποτελέσματα δεν ήταν άσχημα για μας: η Bournemouth αν και προηγήθηκε με 2-0 μέσα στο Emirates έφυγε ηττημένη με 3-2 με γκολ στο 98', η West Ham μετά την τεσσάρα της σε μας πληρώθηκε με το ίδιο νόμισμα στο Brighton (4-0), η Leeds έχασε στο Λονδίνο από την Chelsea (1-0), στο Southampton-Leicester αν έβγαινε νικητής θέλαμε τους Saints κι αυτό έγινε (1-0), ενώ και η Crystal Palace δεν λέει να ξεκολλήσει από το τελευταίο γκρουπ και με την ήττα της (1-0) στο Birmingham από την Aston Villa παραμένει μόλις έναν βαθμό πάνω μας. Χθες είδαμε ακόμα την αποφασιστικότητα της Manchester City να κυνηγήσει την Arsenal ως το τέλος (2-0 εντός τη Newcastle που ξεφουσκώνει λίγο πριν την υποδεχθούμε) και σήμερα το συγκλονιστικό ξέσπασμα της Liverpool επί μιας αγνώριστης Manchester United (7-0, η μεγαλύτερη ήττα της μετά το 0-7 από τους Wolves το... 1931), με την ομάδα του Jürgen Klopp να ξαναμπαίνει με δύναμη στην κούρσα για τις θέσεις του Champions League. Η 26η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο με τον αγώνα Brentford-Fulham.

Forest: Navas, Aurier, Worrall, Felipe, Lodi, Colback (Yates 70'), Freuler (Dennis 70'), Shelvey, Johnson, Gibbs-White, Wood (Ayew 71').
Everton: Pickford, Coleman, Keane, Tarkowski, Godfrey, Iwobi (Davies 89'), Doucouré, Gueye, Onana, McNeil, Gray (Maupay 89').
Σκόρερς: Johnson 19', 77' - Gray 10' (πέναλτι), Doucouré 29' .
Διαιτητής: John Brooks. Κίτρινες: Gibbs-White 51', Lodi 55', Felipe 79' - Godfrey 42', Tarkowski 57', McNeil 52', Gray 56', Davies 94'.
Θεατές: 29.353.

Steve Cooper: "Υπάρχουν σίγουρα κάποια πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις φάσεις των γκολ και το ξεκίνημα του παιχνιδιού. Η Everton μπήκε στον αγώνα πιο δυνατά από μας και αυτό δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί, ειδικά στην έδρα μας. Όταν χάνεις 1-0 και 2-1 στο γήπεδό σου, υπάρχουν δύο τρόποι να διαχειριστείς την κατάσταση: είτε δείχνεις την περηφάνια σου που παίζεις γι' αυτή την ομάδα και προσπαθείς να πάρεις κάτι από το παιχνίδι, είτε ακολουθείς την αντίθετη κατεύθυνση. Χαίρομαι που κάναμε το πρώτο. Θεωρώ ότι ήμασταν καλοί στο δεύτερο ημίχρονο και πολύ καλύτεροι στην κατοχή της μπάλας. Το παιχνίδι παιζόταν στο δικό τους μισό και έπρεπε να κάνουμε υπομονή, αλλά μετά το γκολ του Brennan πίστευα ότι μπορούμε να πάρουμε και τη νίκη. Υπάρχουν πολλά θετικά που μπορούμε να κρατήσουμε από το ματς, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα αν και δεν μιλάμε για ολόκληρες φάσεις αγώνων αλλά για στιγμές, κι αυτός ο βαθμός -ποιος ξέρει;- μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικός. Πριν από τη φάση του δεύτερου γκολ έχει γίνει καθαρό φάουλ στον Gibbs-White, άσχετα αν εμείς οφείλαμε να αμυνθούμε καλύτερα. Για να είμαι ειλικρινής, με απογοήτευσε ο διαιτητής. Επηρέασε υπερβολικά το παιχνίδι, και μάλιστα σε καθοριστικές στιγμές. Και δεν γίνεται σε τέτοιο επίπεδο να σφυρίζεις φάουλ ενώ βγαίνει παίκτης στην κόντρα. Πιστεύω ότι και ο ίδιος δεν θα είναι ικανοποιημένος με κάποιες αποφάσεις του, για τις οποίες άλλωστε είναι πιθανό και να ελεγχθεί".

* Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Nottingham Post.