Print
Category: news
Hits: 1260

leeds17181

"Nothing will come out of nothing", λέει ο σαιξπηρικός Βασιλιάς Lear στην κόρη του Cordelia, όταν αυτή αρνείται να τον κολακέψει για να πάρει ένα καλό μερίδιο από το βασίλειο. "Από το τίποτα δε βγαίνει τίποτα", στη μετάφραση του αξέχαστου Ερρίκου Μπελιέ. Κι επειδή, όπως ο μέγας "Βάρδος" του ελισαβετιανού θεάτρου, έτσι κι εμείς εδώ δεν μασάμε τα λόγια μας, δεν θα διστάσουμε να το πούμε: η Forest σήμερα δεν έφτιαξε τίποτα και επομένως δεν άξιζε τίποτα. Υπέκυψε στη σωματική και πνευματική κούρασή της από τον θρίαμβο της Τετάρτης και στην τακτική μιας ομάδας που την εγκλώβισε και νίκησε δίκαια.

Η Leeds ήρθε στο City Ground με συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο: να κλείσει καλά όποιο δημιουργικό στοιχείο υπήρχε στην ενδεκάδα της Forest. Και απόντος του τραυματία David Vaughan αυτές οι πηγές ήταν συγκεκριμένες: Ο Barrie McKay, ο Kieran Dowell και ο Ανδρέας Μπουχαλάκης. Ο Έλληνας έπεσε απογοητευτικά εύκολα στην παγίδα, επηρεασμένος ίσως και από τον μικροτραυματισμό της Τετάρτης, και σωστά αντικαταστάθηκε πρώτος, ο μικρός αντιμετωπίστηκε δια του εκφοβισμού με άπειρες σωματικές επαφές, ο δε Σκοτσέζος μοιραίο ήταν από κάποιο σημείο κι έπειτα να κουραστεί, έχοντας παίξει και 120 λεπτά στο St James's Park. Όπως άλλωστε και ο Ben Osborn, που προσπαθούσε φιλότιμα να τα βγάλει πέρα και πάλι ως αμυντικός χαφ μετά την αποχώρηση του Μπουχαλάκη και κάποια στιγμή "έσκασε". Ο Thomas Christiansen χρησιμοποίησε τακτική... ΑΠΟΕΛ: σφιχτό κέντρο και άμυνα για να κρατηθεί το "μηδέν", προσπαθούμε να βάλουμε ένα γκολ αν μας κάτσει, και μετά όλοι πίσω, με φάουλ συνέχεια για να κόβεται ο ρυθμός (έστω και με αντίτιμο κίτρινες κάρτες) και με αντεπιθέσεις. Έπαιξε και κέρδισε.

Δεν υπονοώ ότι η Leeds έπαιξε αντιποδόσφαιρο. Και πώς θα μπορούσα άλλωστε, από τη στιγμή που είχε υπερτριπλάσιες τελικές προσπάθειες από μας. Εμείς είχαμε πέντε όλες κι όλες, με μία μόνο άξια αναφοράς: την κεφαλιά του Matt Mills από το κόρνερ του McKay στο 31', την οποία απέκρουσε δύσκολα ο Felix Wiedwald. Αν σας θυμίζει κάτι το όνομα, είναι ο Γερμανός γκολκίπερ για τον οποίο ενδιαφέρθηκαν και οι Reds το καλοκαίρι. Αν είναι καλός ή όχι θα σας γελάσω: θεατής ήταν ο άνθρωπος, καθώς αυτή η κεφαλιά του σέντερ μπακ και αρχηγού μας ήταν η μόνη προσπάθειά μας που πήγε προς την εστία (4 είχαν οι φιλοξενούμενοι). Ας προσθέσουμε και την επικίνδυνη σέντρα του McKay (πάλι) που για λίγο δεν πρόλαβε ο Daryl Murphy στο 11', και πέραν τούτου ουδέν! Αντίθετα, η Leeds ίσως μπορούσε να βάλει κι άλλα γκολ σε δύο σουτ-καρμπόν του αναπληρωματικού της Stuart Dallas, όταν πλέον άρχισε το παιχνίδι των αντεπιθέσεων. Αμφότερα πέρασαν λίγο έξω από τα δοκάρια του Jordan Smith.

O τερματοφύλακάς μας εκτέθηκε και στα δύο γκολ και δεν φέρει καμιά ευθύνη. Στο 24' δεχθήκαμε δυστυχώς το πέμπτο φετινό γκολ στο πρωτάθλημα από στημένη φάση. Ο Pablo Hernández εκτέλεσε ένα φάουλ, ο Mills πιεζόμενος απέκρουσε χωρίς η μπάλα να απομακρυνθεί, ο Liam Cooper κάπου προς τη γωνία της μεγάλης περιοχής αμαρκάριστος επανέφερε με το κεφάλι και ο Kemar Roofe από το ύψος της μικρής περιοχής ολοκλήρωσε τη φάση βόλεϊ κεραυνοβολώντας τον Smith. Το 0-2 έγινε στο 87', όταν ο Tendayi Darikwa έχασε τη μπάλα λίγο έξω από την περιοχή μας (μπορεί να του έγινε και φάουλ), ο ίσως κορυφαίος της Leeds Ergjan Alioski προχώρησε και με δυνατό αριστερό σουτ δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Smith, στέλνοντας τη μπάλα στη δεξιά του γωνία. 

Έμεινε κάποιο "συν" από αυτό το ματς; Ο Mark Warburton υποστηρίζει πως όχι, ας μην παραβλέψουμε όμως την πολύ καλή εμφάνιση του Armand Traoré (φωτογραφία), που μαζί με τον McKay ήταν οι μόνοι που επέπλευσαν. Στη δεύτερη γραμμή Osborn και Murphy, μόνο και μόνο για τη φιλοτιμία τους και την εργατικότητά τους. Δεν έπιασαν ούτε οι αλλαγές, ειδικά του Zach Clough που φαίνεται να διανύει παρατεταμένη περίοδο ντεφορμαρίσματος. Κι αν ρωτάτε για το ντεμπούτο του Liam Bridcutt (μοναδική αλλαγή του Warburton σε σχέση με το ματς με τη Middlesbrough και μάλιστα αναγκαστική, αντί του Vaughan), έπεσε μάλλον στην παγίδα της επιμονής του να αποδείξει πράγματα εναντίον της παλιάς του ομάδας και, ούτως ή άλλως στο στάδιο της προσαρμογής ακόμα, ξεφούσκωσε γρήγορα χωρίς να προσφέρει ιδιαίτερα.

Αυτό που δεν κατανοώ είναι η έκρηξη στα social media στην Αγγλία, όπου άπαντες ανακάλυψαν ότι χρειαζόμαστε τερματοφύλακα, ότι ο Mills είναι αργός και πρέπει να φύγει, ότι ο Μπουχαλάκης είναι άχρηστος γιατί έκανε επτά λάθος πάσες στο πρώτο τέταρτο. Και δεν το κατανοώ για δύο λόγους: πρώτον, γιατί κανένας δεν είπε πως η ομάδα είναι πανέτοιμη. Ίσα ίσα, με έξι νέους παίκτες στο βασικό της σχήμα εννοείται ότι ξαναχτίζεται από την αρχή και σκαμπανεβάσματα θα υπάρχουν (το έγραφα άλλωστε και την Τετάρτη ότι η κούραση μπορεί να παίξει ρόλο). Και δεύτερον, γιατί δεν έγινε και τίποτα! Η Forest παρέμεινε στην εξάδα, και έχει μπροστά της ένα δεκαπενθήμερο (λόγω διακοπής ελέω Εθνικών ομάδων) για να δουλέψει και να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο έτοιμη για να αντιμετωπίσει ένα πρόγραμμα-φωτιά που ακολουθεί, αρχής γενομένης από το Hillsborough και τη Sheffield Wednesday στις 9 Σεπτεμβρίου.

Forest: Smith, Darikwa, Mills, Worrall, Traoré, Bridcutt, Bouchalakis (Brereton 51'), McKay, Dowell, Osborn (Clough 63'), Murphy (Cummings 71').
Leeds: Wiedwald, Ayling, Cooper, Jansson, Anita, O'Kane, Phillips (Vieira 88'), Alioski, Hernández (Grot 70'), Sáiz, Roofe (Dallas 76').
Σκόρερς: Roofe 24', Alioski 87'.
Διαιτητής: Jeremy Simpson. Κίτρινες: Mills 49', Bridcutt 56' - Hernández 59', Ayling 82'.
Θεατές: 25.682 (Forest: 23.689).

Mark Warburton: "Σήμερα δεν υπήρχε τίποτα θετικό. Σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου ήμασταν κάτω από τις δυνατότητές μας. Ήμασταν πολύ χαλαροί, πολύ αδέξιοι, μας έλειπε η ένταση και τα πόδια μας έδειχναν βαριά. Δεν υπάρχει δικαιολογία αφού σήμερα έπαιξαν πολλοί ξεκούραστοι παίκτες, απλώς ως ομάδα βρεθήκαμε πολύ κάτω από τις προδιαγραφές μας. Με εξέπληξε αυτό, αφού δείχναμε σε καλή κατάσταση. Βελτιωνόμασταν παιχνίδι με παιχνίδι, δείχναμε στοιχεία καλής ποιότητας και είχαμε δυναμισμό μέσα στο γήπεδο. οπότε το σημερινό ήταν για μένα ένα σοκ. Μαζί νικάμε, όμως, και μαζί χάνουμε. Και ήμασταν κακοί. Δεν αξίζαμε τη νίκη. Δεν είχαμε καμιά σχέση με τον καλό μας εαυτό. Μπορούμε να κυκλοφορήσουμε τη μπάλα γρήγορα και έχουμε ποιότητα ως ομάδα, αλλά αυτό δεν φάνηκε σήμερα, όποιος κι αν είναι ο λόγος. Καμιά φορά βρίσκεσαι σε κακή μέρα κι αυτό σε πειράζει, αλλά τι να γίνει, απλώς δεν ήταν η μέρα μας. Η Leeds είναι μια οργανωμένη και πειθαρχημένη ομάδα, κι εμείς όμως δεν βάλαμε καθόλου δύσκολα στον τερματοφύλακά της. Δεχθήκαμε το πρώτο γκολ μετά από ένα κακό πρώτο 25λεπτο και είναι ενδεικτικό της απόδοσής μας στο πρώτο ημίχρονο ότι ο επιθετικός τους σκόραρε ανάμεσα σε 4-5 δικούς μας. Περιμέναμε να αντιδράσουμε ως σύνολο, αλλά μάταια. Προσπαθήσαμε σπασμωδικά, αλλά σε καμιά στιγμή δεν δείξαμε ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε κάτι από το ματς".

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.