Print
Category: Άρθρα
Hits: 2918

cooper after leeds2

Μέσα σε μια γενική σύγχυση και στη συνήθη στην Αγγλία σε τέτοιες περιπτώσεις κατάσταση "ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του", ο  Βαγγέλης Μαρινάκης προχώρησε σήμερα σε μια κίνηση που δικαίως χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από κάθε υγιώς σκεπτόμενο Red: με προσωπική του ανακοίνωση και όχι ένα άχρωμο και άοσμο "Club Statement" έβαλε τέρμα στη σπέκουλα περί αντικατάστασης του Steve Cooper και στις φήμες που κυκλοφορούσαν περί Marcelino, Patrick Vieira και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων. Έκανε το σωστό ως διοικητικός ηγέτης, διαλύοντας κάθε σύννεφο στην ατμόσφαιρα.

Ο ιδιοκτήτης της Forest έχει δεχθεί πολλές φορές κριτική από αυτόν τον ιστότοπο. Είναι όμως προς τιμήν του ότι από ένα σημείο κι έπειτα δείχνει να έχει καταλάβει ότι ένας εγγλέζικος σύλλογος δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως, ας πούμε, ο Ολυμπιακός. Μια μέρα νωρίτερα, είχε αποδεχθεί την παραίτηση του Michel από την τεχνική ηγεσία της άλλης του ομάδας λόγω της οργής του "υπέροχου κόσμου" - ή τουλάχιστον έτσι άφησε να φανεί. Στη Forest αυτή τη στιγμή συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Μόνο κάποιοι γραφικοί μόνιμοι γκρινιάρηδες υποστηρίζουν ότι ο Cooper "δεν έχει την κατηγορία", "οι τακτικές του είναι για την Championship" και το περιβόητο "η ομάδα χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ". Πάλι καλά που δεν διαβάσαμε και το φοβερό κλισέ "έχει χάσει τα αποδυτήρια". Ο Steve έχει την αμέριστη στήριξη του κόσμου, που δεν ξεχνάει ποιος έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα, ποιος τον επανέφερε στα μεγάλα σαλόνια μετά από αναμονή 23 ετών, από πού πήρε πέρσι την ομάδα και πού την έφτασε. Χαρακτηριστικό είναι κάτι που διάβασα σήμερα και παραθέτω εδώ, παραλείποντας φυσικά τα αρκετά που γράφει και εμπίπτουν στον... νόμο περί Τύπου:

"Φίλε, πέρασαν χρόνια και χρόνια που ήμασταν χάλια. Δε δίνω δεκάρα που είμαστε χάλια στην Premier League από τη στιγμή που ήμουν εκεί και μας έβλεπα να παίζουμε χάλια στη League One. Forest για μένα είσαι εσύ, ο αδελφός μου, η 'μαφία' του Hucknall, να πηγαίνουμε στα εκτός έδρας ματς με τ' αμάξι, να μιλάμε με τον Steve, να συναντάμε τον Simo και να λέει 'Μπα, ήρθε κι αυτός', είναι η χάλια μπύρα και το ακόμα πιο χάλια φαΐ. Είναι η οικογένειά μου. Κι αυτή την οικογένεια κανένας δεν την κατάλαβε καλύτερα από τον Cooper. Χωρίς αυτόν δεν είμαστε τίποτα άλλο από έναν σύλλογο χαμένο στην παράνοια που δεν ξέρει πού παν τα τέσσερα. Αυτός είναι η κόλλα που μας ενώνει".

Μπορεί να τα λέει κάπως υπερβολικά, αλλά αν βλέπατε τι κυκλοφόρησε μετά την ανακοίνωση Μαρινάκη θα του δίνατε κάποιο δίκιο. Κάθε είδους φωτομοντάζ με το πρόσωπο του Cooper, με πιο συνηθισμένο το "Super Cooper" που τον εμφανίζει με στολή Superman. Υπήρχαν και αρκετοί που δήλωναν: "Αν είναι να πέσουμε κατηγορία, να πέσουμε μ' αυτόν. Είμαι βέβαιος ότι είναι ο πιο κατάλληλος για να μας ξανανεβάσει". Πραγματικά, τόση αγάπη για έναν προπονητή από την αποχώρηση του Brian Clough και μετά δεν έχω ξανανιώσει. Ούτε καν για τον Frank Clark που ξανάβγαλε τη Forest στην Ευρώπη, ούτε καν για τον Stuart Pearce που είχε σειστεί το γήπεδο στην πρώτη του εμφάνιση στο City Ground ως τεχνικού ηγέτη των Reds στο ξεκίνημα της περιόδου 2014-'15, ούτε για τους Paul Hart και Billy Davies που μας πήγαν στα πλέι-οφ (ο δεύτερος μάλιστα δύο φορές). Αυτός ο κόσμος, το ξέρετε, δεν χαρίζει ποτέ τον σεβασμό και την αγάπη του. Πρέπει να τα κερδίσεις. Και πέρα από τα επιτυχημένα ή λιγότερο επιτυχημένα αποτελέσματα, ο Steve έχει δείξει ότι αγαπάει τον σύλλογο, ότι θέλει να μείνει και ότι είναι πρόθυμος να δουλέψει σκληρά για να τον φέρει εκεί που όλοι θέλουμε. Δεν ήταν εύκολο αυτό που είχε να κάνει φέτος, με τόσους καινούργιους παίκτες, με τόσες αναποδιές με τραυματισμούς. Κι αν το μαξιλαράκι των επτά πόντων από τη γραμμή του υποβιβασμού σιγά σιγά εξαφανίστηκε, κι αν η ομάδα έχει δύο μήνες να νικήσει, κι αν το πρόγραμμα που ακολουθεί φαίνεται βουνό, δεν τα παρατάει και συνεχίζει χωρίς καμιά ηττοπάθεια. 

Ο κ. Μαρινάκης είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, άρα ένας έξυπνος άνθρωπος. Σίγουρα είδε ότι οι ομάδες που έχουν εμπλακεί μαζί μας στον αγώνα για τη σωτηρία έχουν αλλάξει σχεδόν όλες προπονητές (μόνο ο David Moyes έχει μείνει στη West Ham), οι περισσότερες μέσα σε μια σπασμωδική αντίδραση "για να σωθεί η παρτίδα όσο είναι καιρός". Ζύγισε τα υπέρ και τα κατά, και στα πρώτα είδε αυτό που του εξασφαλίζει η παραμονή του Steve στην ομάδα: την ενότητα. Τη συσπείρωση παικτών, προπονητών, διοίκησης και κόσμου που είναι απαραίτητη για μια τέτοια δοκιμασία. Αν απέπεμπε τον Cooper, θα υπήρχε μεγάλη γκρίνια. Οι Άγγλοι μπορεί να έχουν του κόσμου τα στραβά, αλλά είναι ανώτεροι από μας σε κάτι πολύ σημαντικό: δεν έχουν τη μεμψιμοιρία του Έλληνα φιλάθλου που θεωρεί έναν υποβιβασμό καταστροφή. Στενοχωριούνται φυσικά, αλλά το αντιμετωπίζουν ως κομμάτι του παιχνιδιού και πάνε παρακάτω. Ο σημερινός προπονητής της Everton Sean Dyche ανέβασε τη Burnley στην Premier League, αλλά απέτυχε να την κρατήσει στην κατηγορία, Ωστόσο αφέθηκε να συνεχίσει το έργο του απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη της διοίκησης και την ανέβασε ξανά, βγάζοντάς τη μάλιστα και στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, για να κρατήσει τα λουριά σφιχτά, ο Έλληνας εφοπλιστής δεν παραλείπει στο μήνυμά του να τονίσει ότι χρειάζεται άμεση βελτίωση σε απόδοση και αποτελέσματα, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. 

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Κανείς δεν αρνείται ότι ο σύλλογός μας βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση στην Premier League, αλλά θα θέλαμε να δώσουμε τέλος στις εικασίες και τα λανθασμένα και αποπροσανατολιστικά ρεπορτάζ στα ΜΜΕ και να επιβεβαιώσουμε ότι ο Steve Cooper παραμένει προπονητής μας στη Nottingham Forest. Απογοητευτήκαμε όλοι από κάποιες πρόσφατες εμφανίσεις και είναι πολύ σαφές ότι πρέπει να γίνει πολλή και σκληρή δουλειά για να λυθεί αυτό το πρόβλημα κατεπειγόντως. Τα αποτελέσματα και οι εμφανίσεις οφείλουν να βελτιωθούν αμέσως. Τώρα είναι η ώρα για όλους όσους συνδέονται με τον σύλλογο, από εμάς τους ιδιοκτήτες, το Διοικητικό Συμβούλιο, τους οπαδούς μας, όσους εργάζονται για την ομάδα, τους προπονητές και τους παίκτες, να ενωθούν και να παλέψουν για να εξασφαλιστεί η παραμονή μας στην Premier League. Δεν είναι καιρός για περισπασμούς, φήμες και εικασίες. Είναι καιρός μόνο για σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα, αφοσίωση από τον Steve και τους παίκτες για να πάρουμε τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε και, φυσικά, την υπέροχη και διαρκή στήριξη των φίλων της Nottingham Forest".

Και μια περίεργη σύμπτωση: Όταν τον Οκτώβριο, μετά το 0-4 στο Leicester, περίπου όλος ο κόσμος θεωρούσε την απόλυση Cooper θέμα ωρών και αντί γι' αυτό ο κ. Μαρινάκης του ανανέωσε το συμβόλαιο, επόμενος αντίπαλος ήταν και πάλι η Aston Villa. Ο κόσμος αποθέωσε τον Steve στο City Ground, και η ομάδα μετά από αρκετά καλή εμφάνιση ήρθε ισόπαλη 1-1 με τους Villans. Το Σάββατο, στο Villa Park, είναι ανάγκη να συμβεί κάτι ανάλογο...

* Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα Sportgrill.