diallo signs

Αν σας εκπλήσσει ο τίτλος, εμένα να δείτε πόσο εξέπληξε η μεταγραφή. Υπήρχε κάποια, αμυδρή έστω, ένδειξη ότι η Forest ψάχνει τερματοφύλακα; Ίσα ίσα που έδειχνε να έχει κατασταλάξει στον κορυφαίο -κατά τους συναδέλφους του- γκολκίπερ της περσινής Championship Brice Samba, με δεύτερο έναν πολύ έμπειρο για τα 25 χρόνια του και "δικό μας παιδί" Jordan Smith και τρίτο τον ανερχόμενο νεαρό George Shelvey, που ήδη έχει συμπεριληφθεί στη 18άδα ή 20άδα κάποιων αγώνων. Όμως οι Reds ανακοίνωσαν σήμερα την απόκτηση του Σενεγαλέζου διεθνούς Abdoulaye Diallo, που είχε μείνει ελεύθερος από την τουρκική Gençlerbirliği.

Διεθνούς, είπαμε; Τυπικά ναι, και μάλιστα εν ενεργεία, αφού από το 2015 ως το 2018 έχει αγωνιστεί 16 φορές με τα "Λιοντάρια της Téranga" και εξακολουθούσε να καλείται (αν και χωρίς να παίζει) ως τον Νοέμβριο του 2019, στα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Παρ' όλα αυτά, ο 28χρονος (γεννήθηκε στη Reims της Γαλλίας στις 30 Μαρτίου 1992) και πανύψηλος (1,91 μ.) Abdoulaye γενικώς έχει κάνει καριέρα ως "δεύτερος", και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο στην Εθνική (όπου οι κορυφαίες του στιγμές είναι οι εμφανίσεις του στα Copa Africa του 2015 και του 2017, ενώ ήταν και στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία αλλά δεν έπαιξε), αλλά και στις ομάδες του.

Από την ιστορική ομάδα της γενέτειράς του Stade Reims (για τους νεότερους, έχει παίξει στους τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1956 και το 1959, χάνοντας και τις δυο φορές από τη Real Μαδρίτης) και μέσω του ξακουστού Εθνικού Ινστιτούτου Ποδοσφαίρου (παράρτημα Clairefontaine), όπου επιλέχθηκε για να σπουδάσει, κατέληξε το 2007 σε έναν σύλλογο που κατά γενική πραδοχή στη Γαλλία προσέχει πολύ τις ακαδημίες του, τη Rennes. Έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα στα 17 του, τον Νοέμβριο του 2009, όταν την παραμονή ενός αγώνα με την πανίσχυρη Lyon ο βασικός γκολκίπερ Nicolas Douchez τραυματίστηκε. Ο πιτσιρικάς έγινε ήρωας, βοηθώντας τη Rennes να πάρει ισοπαλία (1-1) με μια φανταστική απόκρουση στο τέλος σε σουτ του μεσουρανούντος τότε Bafétimbi Gomis. Επόμενο ήταν τον Απρίλιο του 2010, όταν είχε κλείσει πια τα 18, να υπογράψει το πρώτο του (τριετές) επαγγελματικό συμβόλαιο.

Όπως είπαμε, όμως, δεν ήταν ποτέ βασικός. Έπαιξε σε έναν αγώνα πρωταθλήματος το 2011-'12, επτά το 2015-'16, τρεις το 2017-'18 και έξι το 2018-'19. Τα 5 από τα 18 συνολικά παιχνίδια του στη Ligue 1 τα έκανε επί Sabri Lamouchi, ο οποίος τον ξέρει καλά και μάλλον επέμεινε να αποκτηθεί. Ούτε εκείνος πάντως τον είχε βασικό, προτιμώντας τον Τσέχο Tomas Koubek. Ανάμεσα στο 2014 και το 2016 είχε παίξει στη Χάβρη, στη δεύτερη κατηγορία, όπου ως βασικός για πρώτη και μοναδική φορά μάζεψε 50 εμφανίσεις σε δύο σεζόν. Το 2016-'17 πήρε την πρώτη του γεύση από Τουρκία ως δανεικός στη Rizespor, όπου είχε 19 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Όταν το 2019, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Γαλλίας, η Rennes τον άφησε ελεύθερο, επέστρεψε στη γείτονα για λογαριασμό της Gençlerbirliği, χωρίς όμως να κατορθώσει να αγωνιστεί στη Süperlig πάνω από τέσσερις φορές, με συνέπεια να αποδεσμευτεί και από εκεί.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, και σε μας για δεύτερος έρχεται, και είναι κρίμα πραγματικά για τον Smith που μόλις υπέγραψε νέο συμβόλαιο και πίστευε πως ως δεύτερος κάποια στιγμή ίσως να έπαιρνε την ευκαιρία του. Μην εκπλαγείτε αν ζητήσει να δοθεί δανεικός πριν ολοκληρωθεί (5/10) η μεταγραφική περίοδος... Καλωσορίζουμε στο μεταξύ τον Diallo και ελπίζουμε από τη μεταγραφή του να βγει κάτι ουσιαστικό...

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.