Oh City Ground, oh mist rolling in from the Trent,
My desire is always to be here,
Oh City Ground...

 

Αυτό είναι το "σπίτι" μας. Το μέρος όπου πάντα θέλουμε να βρισκόμαστε. Κι αυτό το τραγούδι, στον σκοπό του "Mull of Kintyre" του Paul McCartney, λέει μέσα σε λίγες λέξεις τόσα πολλά...

Η Nottingham Forest αγωνίζεται στο City Ground από το 1898. Από την ίδρυσή της το 1865 ως τότε, περιπλανήθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ σε έξι γήπεδα: Forest Recreation Ground, The Meadows, Trent Bridge Cricket Ground, Park Side Ground, Gregory Ground, Town Ground... Ήταν όμως γραφτό, τη χρονιά που κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο (το Κύπελλο Αγγλίας), να βρει επιτέλους μόνιμη στέγη στην περιοχή West Bridgford, στις όχθες του ποταμού Trent που χωρίζει την πόλη του Nottingham από την κομητεία του Notts. Στην απέναντι όχθη, σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, βρίσκεται το Meadow Lane, έδρα της συμπολίτισσας Notts County (ειρωνεία: το γήπεδο της Nottingham Forest είναι για λίγο μέσα στην κομητεία Notts, ενώ το γήπεδο της Notts County για λίγο μέσα στην πόλη του Nottingham!). Τα δύο γήπεδα είναι τα δύο κοντινότερα στην Αγγλία, όχι όμως και στη Βρετανία γενικότερα, καθώς τα γήπεδα της Dundee και της Dundee United στη Σκοτία απέχουν 270 μέτρα!

 

Τα εγκαίνια του City Ground έγιναν στις 3 Σεπτεμβρίου του 1898, έξι χρόνια αφότου η ομάδα έγινε δεκτή στην Football League (τότε υπήρχε και το πρωτάθλημα της Football Alliance, μικρότερης δυναμικότητας). Από τις 3.000 λίρες που χρειάστηκαν για την κατασκευή του, οι 2.000 συγκεντρώθηκαν μέσω ειδικών ομολόγων που αγόρασαν οι φίλοι της ομάδας αντί 5 λιρών έκαστο. Ονομάστηκε City Ground γιατί το Nottingham είχε αναβαθμιστεί από Town σε City μόλις την προηγούμενη χρονιά, και τότε το γήπεδο ήταν ακόμα εντός των ορίων της πόλης. Αυτό άλλαξε το 1952, όταν η περιοχή πέρασε στη δικαιοδοσία του West Bridgford.

To 1937 o σύλλογος είχε την ευκαιρία να αγοράσει το γήπεδο από τον Δήμο του Nottingham αντί 7.000 λιρών, αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκε, κι έτσι μέχρι σήμερα οι δημοτικές αρχές πρέπει να ερωτώνται για κάθε τυχόν αλλαγές στον αγωνιστικό χώρο, τις κερκίδες ή τον περιβάλλοντα χώρο.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, αρχικά το γήπεδο είχε κερκίδες μόνο από τις τρεις πλευρές. Στις 12 Οκτωβρίου 1957 εγκαινιάστηκε η ανατολική κερκίδα, που κόστισε 40.000 λίρες και αύξησε τη χωρητικότητά του κατά 2.500 θεατές. Στα εγκαίνια αντίπαλος ήταν οι "μπέμπηδες" του Matt Busby. Μπροστά σε 49.946 θεατές, ρεκόρ που δεν έχει καταρριφθεί ως σήμερα, η Manchester United νίκησε την Forest με 2-1. Η μπάλα εκείνου του αγώνα, υπογεγραμμένη από όλους τους παίκτες, υπάρχει ακόμα στην αίθουσα τροπαίων του γηπέδου.

Το 1965 ανακατασκευάστηκε το Main Stand (κάθετα στο ποτάμι στη φωτό του 1898, με τη λευκή οροφή), αλλά το 1968, στη διάρκεια ενός αγώνα απέναντι στη Leeds United, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Το παρήγορο ήταν ότι δεν υπήρξε κανένα θύμα ανάμεσα στους 31.126 θεατές. Πολλά τρόπαια και αρχεία του συλλόγου χάθηκαν, η Forest έπαιξε κάποιους αγώνες στο Meadow Lane. 

Τελικά το Main Stand ξαναχτίστηκε στη σημερινή του μορφή με χωρητικότητα 5.708 θεατών και το 2015 μετονομάστηκε σε Peter Taylor Stand.

Μετά τις επιτυχίες της ομάδας τη διετία 1978-'80, η κερκίδα απέναντι από το Main Stand κατεδαφίστηκε, ξαναχτίστηκε και ονομάστηκε Executive Stand. Στοίχισε κάπου 2 εκατομμύρια λίρες, αλλά τα έσοδα εκείνη την εποχή, κυρίως από τα ευρωπαϊκά ματς, επέτρεπαν κάτι τέτοιο.

Η κερκίδα αυτή χωρούσε 10.000 θεατές και τη δεκαετία του '90 πήρε το όνομα Brian Clough Stand, προς τιμήν του κορυφαίου μάνατζερ στην ιστορία της Forest, που είχε επιμείνει πολύ στην κατασκευή του και το εγκαινίασε ο ίδιος, παρ' όλο που είχε πλέον αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο, μετά τις απαραίτητες εργασίες που έγιναν ώστε το City Ground να φιλοξενήσει αγώνες του Euro 1996. Στην ίδια κερκίδα υπάρχουν 36 σουίτες και ένα μεγάλο εστιατόριο για τους τυχερούς που θέλουν να συνδυάσουν την παρακολούθηση του αγώνα με ένα πλούσιο γεύμα.

Οι δύο τελευταίες κερκίδες που υπέστησαν "λίφτινγκ", πάντα με μακροπρόθεσμο στόχο το Euro 1996, ήταν τα δύο πέταλα: Το 1992-'93 το West Bridgford Stand, που χωράει συνολικά 7.710 θεατές αλλά το κάτω διάζωμα (5.131) προορίζεται για τους φιλοξενούμενους οπαδούς, και λίγο αργότερα το Trent End, η κερκίδα μπροστά στο ποτάμι, χώρος των φανατικών οπαδών της Forest, επίσης με άνω και κάτω διάζωμα, συνολικής χωρητικότητας 7.338 θεατών.

    

Μετά από αυτές τις αλλαγές, και με δεδομένη την απόφαση κατάργησης των θέσεων ορθίων μετά την τραγωδία του Hillsborough το 1989, το γήπεδο απέκτησε τη σημερινή του χωρητικότητα (30.602 θεατές).

Το 2007 έγιναν κάποιες σκέψεις για μετακόμιση της Forest σε νέο γήπεδο 50.000 θέσεων έξω από την πόλη, όμως η αποτυχία της Αγγλίας στην προσπάθεια ανάληψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 έβαλε "φρένο" στα σχέδια της δημοτικής αρχής. Τον Φεβρουάριο του 2019, ο ιδιοκτήτης της Forest Βαγγέλης Μαρινάκης προανήγγειλε για το καλοκαίρι του 2020 (αν βέβαια ο Δήμος δώσεις την έγκρισή του) την έναρξη εργασιών που θα μεταμορφώσουν το City Ground σε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο προδιαγραφών FIFA, με αυξημένη μάλιστα χωρητικότητα (38.000 θεατές). Σε αυτές θα περιλαμβάνεται η κατεδάφιση και ανακατασκευή του Peter Taylor Stand, αλλά και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, η δημιουργία μουσείου της ομάδας κλπ.

Ακούστε τους οπαδούς της Forest να τραγουδούν το "Oh City Ground" εδώ.

Δείτε και το γήπεδο μας απο τα Google Earth Maps