scunthorpe friendly

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα από του Σαββάτου στο Boundary Park απέναντι στην Oldham παρουσίασε απόψε στο Glanford Park η Forest, στο προτελευταίο της φετινό φιλικό με αντίπαλο την εμφανώς δυνατότερη Scunthorpe, που έχασε πέρσι την άνοδό της στην Championship στη διαδικασία των πλέι-οφ. Οι Reds μπορεί αυτή τη φορά να μην ήταν τόσο καταιγιστικοί επιθετικά, ήταν όμως πολύ πιο σφιχτοί στην άμυνα, επιτρέποντας σε ελάχιστες περιπτώσεις στους γηπεδούχους να απειλήσουν την εστία τους, και γενικά πολύ σοβαροί στο παιχνίδι τους, όπως άλλωστε κατέστησε σαφές ότι ήθελε ο Aitor Karanka.

Αυτό βέβαια οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι η ομάδα απόψε ήταν εντελώς διαφορετική και σε σύνθεση. Όπως είχε ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων ο Βάσκος μάνατζερ, τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής πήραν οι παίκτες που είχαν παίξει καθόλου ή λίγο στο Oldham, με εξαίρεση τον Costel Pantilimon, που εμφανίστηκε και πάλι βασικός κάτω από τα δοκάρια. Κατά τα άλλα, την άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά απάρτιζαν οι Tendayi Darikwa, Tobias Fiegueiredo (στην πρώτη του φετινή εμφάνιση, έπαιξε ένα ημίχρονο καθώς προέρχεται από τραυματισμό), Danny Fox και Ben Osborn, αμυντικά χαφ οι Ryan Yates και Adlène Guédioura και πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Daryl Murphy η πορτογαλική τριάδα Diogo Gonçalves-João Carvalho-Gil Dias.

Οι Reds μπήκαν δυνατά και μόλις στο 5' ο Murphy απέτυχε να σκοράρει μετά από παράλληλη σέντρα του Gonçalves. Ακολούθησε ένα τέταρτο όπου η Forest κυκλοφορούσε σωστά τη μπάλα αλλά δεν έφτιαχνε ευκαιρίες, ώσπου στο 21' πάλι ο Gonçalves βρήκε στην περιοχή τον Darikwa που, επωφελούμενος από το λάθος του αρχηγού των Iron Rory McArdle προσπάθησε να "κρεμάσει" τον συνονόματό του Rory Watson, αυτός όμως δεν αιφνιδιάστηκε. Τρία λεπτά αργότερα, όμως, ο παίκτης που λατρεύτηκε από τους φίλους της Scunthorpe ως δανεικός την περασμένη σεζόν έμελλε να σημειώσει το μοναδικό γκολ του ματς. Ο Carvalho εκτέλεσε φάουλ, ο Guédioura γύρισε με τακουνάκι και ο Yates με άψογο τελείωμα σκόραρε (φωτό), κάνοντας ακόμα μεγαλύτερο τον πονοκέφαλο του Karanka για το αν θα τον κρατήσει ή θα τον δώσει δανεικό (το παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος: "Ήμουν βέβαιος ότι θα τον έδινα δανεικό, αλλά κοντεύει να μου αλλάξει γνώμη γιατί τα πάει περίφημα και είναι και πολύ καλό παιδί"). Δεν ήταν μόνο το γκολ - ο μικρός είχε επιβλητική παρουσία στον χώρο του κέντρου και έδειξε και πάλι απίστευτη ωριμότητα. Η Scunthorpe του Nick Daws συνέχισε σε παθητικό ρόλο μη βρίσκοντας λύσεις απέναντι στην ανασταλτική λειτουργία των Reds, που απείλησαν άλλες τρεις φορές στο πρώτο 45λεπτο: στο 33' μετά από κλέψιμο του Dias και σουτ του Πορτογάλου που κοντραρίστηκε ο Osborn στο ριμπάουντ σούταρε ψηλά, στο 37' σε σέντρα του Osborn o Yates έστρωσε στον Murphy που λίγο έξω από την περιοχή σούταρε άουτ, και στο 42' μετά από ωραία ενέργεια του Gonçalves ο Carvalho βρέθηκε σε θέση για σουτ αλλά αστόχησε απελπιστικά.

Στο ημίχρονο ο Karanka αποφάσισε να δώσει και στον Jack Colback τα πρώτα του φετινά λεπτά συμμετοχής βάζοντάς τον στη θέση του παίκτη που "διώχνει", του σκόρερ Yates δηλαδή, ενώ και ο Joe Worrall ξεκούρασε τον Figueiredo, που δεν υπάρχει λόγος στην παρούσα φάση να καταπονηθεί περισσότερο. Στο 51' ένα μακρινό σουτ του Guédioura δεν έφυγε και πολύ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, και τρία λεπτά αργότερα καταγράφηκε η μόνη απειλητική ενέργεια των γηπεδούχων, κυρίως ως προς τη δημιουργία της καθώς το σουτ του Andy Dales έφυγε πολύ ψηλά. Στο 66' σε σέντρα του Carvalho από τα δεξιά ο Murphy στην περιοχή έπιασε την κεφαλιά αλλά μπλόκαρε ο Watson και στο 70' σε μια ακόμα σέντρα, από τον Osborn αυτή τη φορά (πολύ καλός και ως αριστερός μπακ, και ως αριστερός χαφ μετά την είσοδο του Jack Robinson στο 72'), ο Darikwa έπιασε καλό σουτ, αλλά η μπάλα αποκρούστηκε πάνω στη γραμμή. Ήταν στη ουσία η τελευταία καλή φάση του αγώνα, αφού με τις αλλαγές που ακολούθησαν ο ρυθμός του αγώνα έπεσε κι άλλο (μην ξεχνάμε ότι το πρωί υπήρχε και προπόνηση!). Δεν χρησιμοποιήθηκαν, αν και ήταν στον πάγκο, οι Michael Dawson και Matty Cash.

Η Forest ολοκληρώνει τα φιλικά της απέναντι σε αντίπαλο από την Premiership, την πρώην ομάδα του -εκτός δράσης και αποστολής σήμερα- Lewis Grabban Bournemouth, το Σάββατο στο City Ground (έναρξη 5 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Scunthorpe: Watson, Townsend, Horsfield, Dales (Wootton 81'), Lewis (Pugh 87'), Novak (Humphrys 46'), Burgess, McArdle, Olomola, Butroid, Trialist* (Hornshaw 81').
Forest: Pantilimon (Smith 67'), Darikwa, Figueiredo (Worrall 46'), Fox, Osborn, Yates (Colback 46'), Guedioura (Lam 72'), Gonçalves (Robinson 72'), Carvalho (Soudani 72'), Dias (Appiah 72'), Murphy.
Σκόρερ: Yates 24'.
Θεατές: 2.509.
* Trialist: παίκτης υπό δοκιμή.

Aitor Karanka: "Σήμερα είμαι πραγματικά ευχαριστημένος, γιατί ήταν φανερό πως προσεγγίσαμε το παιχνίδι διαφορετικά από εκείνο του Σαββάτου. Η Scunthorpe παρουσίασε μια καλή ομάδα, ενώ εμείς είχαμε μάθει από το Σάββατο ότι έπρεπε να ξεκινήσουμε όσο πιο καλά γινόταν. Έκανα αλλαγές, οι παίκτες που αγωνίστηκαν σήμερα ήξεραν ότι είχαν την ευκαιρία τους και είμαι ικανοποιημένος από αυτούς γιατί έβαλαν ένταση στο παιχνίδι τους. Ήταν και λίγο κουρασμένοι γιατί είχαμε προπόνηση το πρωί, παρ' όλα αυτά έπαιξαν καλά. Έχω τώρα μια πιο καθαρή εικόνα για την ομάδα που θα κατεβάσω το Σάββατο απέναντι στη Bournemouth. Είχα πει άλλωστε στους παίκτες εδώ κι έναν-ενάμιση μήνα ότι αυτοί θα μου δείξουν ποιους θα βάλω να παίξουν. Μετά από τα δύο τελευταία ματς έχω πιο πολλές ιδέες. Μου έχουν δείξει ποιοι είναι μέχρι στιγμής οι καλύτεροι, έχουμε όμως σχεδόν δύο εβδομάδες ακόμα και άλλον έναν αγώνα το Σάββατο μπροστά μας, θα προσπαθήσω λοιπόν να παρατάξω την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα απέναντι στη Bristol City στις 4 Αυγούστου".

* Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Nottingham Post.