middlesbrough18191

Συνήθως όταν μια εκτός έδρας νίκη αργεί να έρθει, έρχεται τελικά με τρόπο εκκωφαντικό. Πιάνοντας την κορυφαία ίσως απόδοσή τους τη φετινή σεζόν, οι Reds πέρασαν "αέρας" από το Riverside, γκρέμισαν τη Middlesbrough από την κορυφή και εισήλθαν πλέον οι ίδιοι στα χωρικά ύδατα της ζώνης των πλέι-οφ, αράζοντας στην πέμπτη θέση - με τρεις μέρες καθυστέρηση, θα λέγαμε εμείς, γιατί αυτό έπρεπε να έχει γίνει από την Τετάρτη! Ας μη γκρινιάζουμε όμως, γιατί σε αυτή τη Forest που εμφανίστηκε σήμερα ψάχνεις με το ντουφέκι κάποιον που να έπαιξε έστω μέτρια! Και βέβαια, υπήρχε και ένας "διαστημικός" Joe Lolley...

Μέχρι λίγες ώρες πριν το παιχνίδι κράτησε η αγωνία μας για το αν θα έπαιζε στο Riverside ο Man of the Match της Τετάρτης, που πήρε το βραβείο παρ' όλο που έλειψε στην τελευταία μισή και βάλε ώρα! Τελικά μάθαμε ότι όχι μόνο θα ήταν παρών, αλλά θα ξεκινούσε κιόλας. Και όχι μόνο ξεκίνησε, αλλά ξαναβγήκε και MotM με μια εμφάνιση από άλλον πλανήτη! Ένα γκολ, μία ασίστ, ένας παίκτης που προκαλούσε τρομάρα στους αντιπάλους κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα στα πόδια. Έπρεπε να βλέπατε το μέγεθος της λατρείας που πλημμύρισε το twitter μετά το ματς από τους οπαδούς της Forest. Οι οποίοι δεν σταμάτησαν στην "ανάδειξή" του σε κορυφαίο παίκτη της κατηγορίας. Ούτε καν στην απαίτηση για κλήση του στην Εθνική Αγγλίας! Διαβάστε εδώ: "Ο Lionel Messi όταν κοιμάται φοράει πιτζάμες Lolley!"

Ακόμα κι αυτές οι υπερβολές ίσως είναι λίγες για να περιγράψουν μέχρι ποιου σημείου ο εξτρέμ των Reds ήταν το αφεντικό του σημερινού παιχνιδιού. Μα μήπως έμεινε και κανένας πίσω; Στην πρώτη του επίσκεψη στο Riverside ως αντίπαλος, ο Aitor Karanka δεν δίστασε να κάνει πέντε αλλαγές σε σχέση με το ματς με τη Millwall, ανακατεύοντας αρκετά την τράπουλα μετά από μια άσχημη εμφάνιση. Πολλοί στοιχημάτιζαν ότι ο Costel Pantilimon θα έχανε τη θέση του, ο Ρουμάνος όμως ήταν παρών και εξαιρετικά σταθερός σε σχέση με τις χαζομάρες της Τετάρτης. Αντίθετα, εκτός αποστολής βρέθηκε ο Michael Hefele (που ναι μεν έπαιξε χάλια, αλλά ίσως υπάρχει και πρόβλημα τραυματισμού που δεν έχει επιβεβαιωθεί) και στο χορτάρι ο Michael Dawson, ενώ στον πάγκο κάθισαν ο Saidy Janko (στη θέση του ο Tendayi Darikwa), o Adlène Guédioura (μέσα και με το περιβραχιόνιο ο Ben Watson), ο Ben Osborn (έπαιξε ο Gil Dias, o Ben μπήκε αλλαγή στο τέλος και το σερί του διατηρείται ανέπαφο) και ο Lewis Grabban (με τον Daryl Murphy να επωμίζεται το ρόλο του μοναχικού στράικερ). Κάποιες από αυτές τις αλλαγές μάς θορύβησαν, ειδικά του Darikwa που είχε να παίξει αρκετό καιρό στο πρωτάθλημα. Κι όμως, ο "Teddy" ήταν αλάνθαστος στο καλύτερο ίσως παιχνίδι του από τότε που αποκτήθηκε από τη Burnley, ενθουσιασμένος προφανώς που φεύγει αύριο μεθαύριο για την πατρίδα των προγόνων του, τη Ζιμπάμπουε, για να πάρει μέρος σε αγώνες του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής...

Με σύμμαχό της την παράδοση, που τη θέλει να έχει να χάσει δύο σερί ματς πρωταθλήματος από τη Boro από το 1973 (θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη συνάντηση των δύο ομάδων, τον Απρίλιο, πάλι στο Riverside, οι γηπεδούχοι είχαν επικρατήσει με 2-0), η Forest μπήκε στο γήπεδο με ασυνήθιστο τσαμπουκά. Πέρασε ένα ολόκληρο 25λεπτο μέχρι να δούμε κάποια πρωτοβουλία από την ομάδα του Tony Pulis. Ως τότε (και αφού ο Jack Colback στο 11' με άστοχο σουτ και ο João Carvalho στο 16' με σουτ πάνω στον διεθνή Ιρλανδό γκολκίπερ Darren Randolph είχαν ρίξει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές) ο δαίμονας Lolley είχε προλάβει να κάνει στο 19' για πρώτη φορά άνω κάτω την άμυνα της Boro, ξεμένοντας όμως από δυνάμεις στο τελικό σουτ, και... να χρεωθεί με κίτρινη κάρτα στο 25', όταν δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του και κλώτσησε τη μπάλα μακριά μπροστά στα μάτια του διαιτητή. Μετά είχαμε στο 33' τον τραυματισμό του Dawson από πολύ άσχημο χτύπημα του George Friend που προς γενική έκπληξη δεν τιμωρήθηκε όχι με κάρτα, αλλά ούτε με απλό φάουλ (ο Dawson αναγκάστηκε να εγκαταλείψει και να αφήσει τη θέση του στον Tobias Figueiredo), και στο 37' μία από τις δύο στιγμές που ανησυχήσαμε σε όλο το ματς, όταν το σουτ του Martin Braithwaite χτύπησε κάπου, άλλαξε τροχιά και σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι μας. Και πάλι όμως η Forest έβγαινε στην κόντρα τόσο επικίνδυνα, που οι γηπεδούχοι χρεώθηκαν με δύο κάρτες ως την ανάπαυλα (στο 38' ο Ryan Shotton που κράτησε τον Carvalho και στο 42' ο κάποτε "δικός μας" και σκόρερ εναντίον μας τον Απρίλιο στο ίδιο γήπεδο Daniel Ayala, που σταμάτησε με "επαγγελματικό" φάουλ λίγο έξω από την περιοχή την κούρσα του Dias). Στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, ο Carvalho με ακόμα ένα αριστοτεχνικό χτύπημα έκανε τους οπαδούς της Middlesbrough να τραβάνε τα μαλλιά τους, μέχρι να διαπιστώσουν ότι η μπάλα είχε βρει δίχτυα από τη λάθος μεριά.

Ο Pulis, που μετά τον αγώνα θα παρομοίαζε την ομάδα του με "ένα σακί πατάτες", μάλλον περίμενε να μπει η Forest πιο επιφυλακτικά στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά δε γινόταν να πέσει πιο έξω. Ήδη στο 49' ο Randolph μάζευε για πρώτη φορά τη μπάλα από τα δίχτυα του, ανήμπορος να σταματήσει ένα καταπληκτικό σουτ του Lolley με το αριστερό στο "Γ" της εστίας του μετά από μπαλιά του Murphy. Και αφού στο 58' ο Braithwaite αποτύγχανε από καλή θέση να ισοφαρίσει, τρία λεπτά αργότερα άφηνε τον αγωνιστικό χώρο, σε μια τριπλή αλλαγή του μάνατζερ της Boro, που έριχνε στο ματς τα βαριά χαρτιά του πάγκου του: τον Adam Clayton, τον οποίο πέρσι οι Reds επιθυμούσαν διακαώς, τον Rudy Gestede, που έχει σκοράρει εναντίον μας κατ' επανάληψη, και τον Britt Assombalonga, που από τότε που άλλαξε γειτονιά έχει σκυλιάσει να το πετύχει! Κι αφού ο Lolley προσπάθησε χωρίς επιτυχία να κάνει το 0-2 στο 63' (ο Randolph απέκρουσε), ο Britt έμεινε για μια ακόμα φορά να καταριέται την τύχη του, καθώς ο Pantilimon τον νίκησε σε τετ α τετ στο 68', στην τελευταία ουσιαστικά ευκαιρία των γηπεδούχων που μας έκανε να ιδρώσουμε. Οι Reds ξαναβγήκαν μπροστά, ο κουρασμένος Murphy έδωσε τη θέση του στον Grabban, και μετά από ένα όχι και τόσο άσχημο σουτ του Dias στο 73', τέσσερα λεπτά αργότερα ο νεοφερμένος πέτυχε το πέμπτο φετινό του γκολ και σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερς της ομάδας, όταν πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι σε χαμηλή σέντρα του (το μαντέψατε) Lolley και κάρφωσε τη μπάλα στον ουρανό της εστίας του Randolph. Μάλιστα στο 79' θα μπορούσε να γίνει και το 0-3, με τους ίδιους ακριβώς πρωταγωνιστές, αλλά ο Grabban αστόχησε ελάχιστα ψάχνοντας το αντίπαλο "Γ". 

Εκεί περιμέναμε να γίνει το αναπόφευκτο, που καθιστά πάντα τους αγώνες που η Forest φαίνεται ότι έχει καθαρίσει ντέρμπι στα τελευταία λεπτά, και όντως στο 80' ο Jack Robinson αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη, ανάγοντας εαυτόν στη μοναδική παραφωνία των σημερινών Reds. Ενώ είχε παίξει μια χαρά, στοιχηματίζω ότι τα άκουσε ένα χεράκι από τον Karanka, και δικαίως, αφού απλώς δε γίνεται σε τέτοιο ματς να τρώει ο ίδιος παίκτης κάρτες για διαμαρτυρία και για... βουτιά στην αντίπαλη περιοχή. Ο Βάσκος αναγκάστηκε να αποσύρει τον Carvalho και να βάλει αριστερό μπακ τη δοκιμασμένη λύση που ακούει στο όνομα Osborn. Οι Reds κράτησαν γερά, και μάλιστα απείλησαν ξανά στο 84' με πολύ δυνατό σουτ του (να το ξαναπώ;) Lolley, ενώ η Boro έκλεισε το ματς με ένα άστοχο σουτ του George Saville στο 91' και ένα γκολ του Gestede που σωστά ακυρώθηκε στο 93', αφού ο διεθνής με το Μπενίν επιθετικός είχε προηγουμένως κάνει φάουλ στον Pantilimon. 

Έτσι η Forest είναι πλέον μαζί με τη Leeds οι μόνες ομάδες στην Championship που έχουν μόνο μία ήττα (αήττητη ομάδα δεν υπάρχει εδώ και καιρό), και φιγουράρει στην πέμπτη θέση, έξι βαθμούς πίσω από τη Sheffield United που με πέναλτι του παλιού μας γνώριμου David McGoldrick νίκησε στην έδρα της 1-0 την παραπαίουσα -και πλέον ουραγό- Hull. Ακολουθούν η West Brom, που βρέθηκε στο ημίχρονο να χάνει 1-0 στο Hawthorns από τη Reading αλλά στο δεύτερο της έριξε... ντόρτια (4-1), η Leeds (1-1 τo μεσημέρι εντός με τη Brentford) και η Middlesbrough. Πρώτη νίκη επιτέλους για την Ipswich, που κατέβαλε με 3-2 τη Swansea μέσα στο Liberty και την απομάκρυνε κι άλλο από την κορυφή, ενώ η Preston ξεκόλλησε από την τελευταία θέση με τεσσάρα (4-0) στη Wigan που έπαιζε κοντά 40 λεπτά με δέκα παίκτες. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής: Birmingham-Rotherham 3-1, Millwall-Aston Villa 2-1, Norwich-Stoke 0-1 (τα "Καναρίνια" είναι οι επόμενοι αντίπαλοί μας, στις 20 Οκτωβρίου στο City Ground, μετά τη δεύτερη φετινή διακοπή του πρωταθλήματος λόγω Εθνικών ομάδων), QPR-Derby 1-1, Bolton-Blackburn 0-1. Αύριο παίζουν Bristol City-Sheffield Wednesday.

Middlesbrough: Randolph, Shotton, Ayala, Flint, Friend, Bešić (Clayton 61'), Saville, Howson, Downing, Hugill (Assombalonga 60'), Braithwaite (Gestede 61').
Forest: Pantilimon, Darikwa, Dawson (Figueiredo 37'), Fox, Robinson, Colback, Watson, Dias, Carvalho (Osborn 83'), Lolley, Murphy (Grabban 72').
Σκόρερς: Lolley 49', Grabban 77'.
Διαιτητής: John Brooks. Κίτρινες: Shotton 38', Ayala 42' - Lolley 25', Robinson 54'. Κόκκινη: Robinson 80' (δεύτερη κίτρινη).
Θεατές: 24.299 (Forest: 1.409).

Aitor Karanka: "Χαίρομαι πολύ για λογαριασμό του Joe. Έπαιξε πολύ καλά και την Τετάρτη, και σήμερα, και είναι γενικά ένας παίκτης που σκέφτεται την ομάδα και μας βοηθάει πολύ. Πίστευα πως δεν μπορούσε να παίξει και δεν είμαι προπονητής που παίρνει ρίσκα. Είδα όμως στο πρόσωπό του και την Πέμπτη, και την Παρασκευή ότι ήθελε πάρα πολύ να παίξει. Δεν χρειάστηκε να δω κάποιες εξετάσεις, ούτε να μιλήσω με το γιατρό. Όταν ένας παίκτης λέει ότι μπορεί να παίξει, μπορεί να παίξει. Χαίρομαι για λογαριασμό του γιατί είναι από τους παίκτες που το χαίρονται όταν νιώθουν αυτοπεποίθηση. Γνωρίζει καλά την κατηγορία. Δεν είναι νεαρός, αλλά ούτε και μεγάλος σε ηλικία, και έχει εμπειρία. Έχει κατακτήσει άνοδο με τη Huddersfield και είναι καλός παίκτης. Δεν παινεύω συχνά άτομα, γιατί κινδυνεύω να αφήσω έξω κάποιον που το αξίζει. Όλοι οι παίκτες μου αξίζουν τον έπαινο. Δεν έχω άλλη ομάδα για το πρωτάθλημα και άλλη για τα κύπελλα - έχω 24-25 πολύ καλούς παίκτες. Και πάντα έλεγα ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε ωραία πράγματα. Το έλεγα μετά τη Swansea που κάναμε ένα βήμα μπρος, το έλεγα και μετά τη Millwall που κάναμε ένα βήμα πίσω, ότι με αυτούς τους παίκτες θα έρχονταν και τέτοιες μέρες για μας. Όλοι μαζί είμαστε μια πολύ καλή ομάδα. Και σήμερα ήμασταν πολύ καλύτεροι από τους αντιπάλους μας. Από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Με τον τρόπο που παίξαμε, τις ευκαιρίες που φτιάξαμε και τα γκολ που πετύχαμε, απέναντι σε μια ομάδα που είχε δεχτεί μόλις τέσσερα γκολ μέχρι σήμερα. Τους αναγκάσαμε να παίζουν με μακρινές μπαλιές και να περιμένουν κάποιο λάθος μας. Ήταν ένα καλό παιχνίδι και μια καλή εμφάνιση για μας".

* Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Nottingham Post.