murray signs

O Glenn Murray δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχει φάει τα γήπεδα με το κουτάλι, έχει ξετινάξει τα δίχτυα άπειρες φορές και, εδώ που τα λέμε, έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν με την περίπτωσή του. Τον Σεπτέμβριο θα κλείσει τα 38. Από τότε που ξεκίνησε στα γήπεδα των ερασιτεχνικών κατηγοριών, έχει παίξει σε έντεκα ομάδες και η Forest θα είναι η δωδέκατη, καθώς σήμερα επιβεβαιώθηκε και επίσημα η επανένωσή του με τον Chris Hughton, τεχνικό με τον οποίο είχε ζήσει αξέχαστες στιγμές στη Brighton. O Glenn πέρασε το πρώτο μισό της σεζόν ως δανεικός στη Watford και μας έρχεται από τους Seagulls για το υπόλοιπό της. 

Σε τι κατάσταση θα είναι ο γεννημένος στις 25 Σεπτεμβρίου 1983 σέντερ φορ μένει να το δούμε με τα μάτια μας. Στη Watford αγωνίστηκε μόνο σε πέντε ματς πρωταθλήματος και ένα League Cup, χωρίς να καταφέρει να σκοράρει - εν μέρει κατανοητό, αφού ο μέσος όρος συμμετοχής του ήταν 26 περίπου λεπτά ανά αγώνα. Η Forest έχει επιθετικό πρόβλημα και, αφού φρόντισε να τονώσει τη δημιουργία της με την απόκτηση του Filip Krovinović, τώρα φέρνει και έναν παίκτη που έβγαλε το ψωμί του επειδή ήξερε να στέλνει τη μπάλα στο πλεκτό. Τα 202 γκολ σε 553 επαγγελματικούς αγώνες (πάνω από 36.500 λεπτά στο χορτάρι) τα λένε όλα. O Hughton, ωστόσο, δεν δείχνει να έχει καμιά αμφιβολία ότι μπορεί να βοηθήσει: "Τον γνωρίζω πολύ καλά και έχει εξαιρετικό ιστορικό στην κατηγορία. Οι ηγετικές ικανότητες και η εμπειρία του θα μας είναι χρήσιμες μέχρι το τέλος της σεζόν. Είναι ένας καθιερωμένος σκόρερ τόσο στην Championship (σ.σ. 67 γκολ σε 149 εμφανίσεις), όσο και στην Premiership και διατηρεί σταθερά τον εαυτό του σε καλή κατάσταση, οπότε περιμένουμε να μας βοηθήσει στο φορτωμένο πρόγραμμα που έχουμε στη συνέχεια".

Δεν θα κουράσω με το χρονικό μιας καριέρας 18 ετών - θα αναφέρω μόνο κάποια σημαντικά σημεία. Σε ηλικία 21 ετών ο Murray βρέθηκε στην Αμερική, παίζοντας για λίγο στους Wilmington Hammerheads! Μετά επέστρεψε στα πάτρια με Barrow, Carlisle, Stockport και Rochdale. Με την τελευταία άρχισε να φορτώνει τα αντίπαλα δίχτυα, προκαλώντας το ενδιαφέρον της Brighton που τον απέκτησε το 2008 ως ομάδα της League One. Προσωπικά θα ήθελα να είμαι παρών στο 2-2 με τη Northampton εκείνη τη χρονιά, αφού απέναντι βρισκόταν η φετινή απόλυτη ατραξιόν της Championship, ο ακόμα πιο... ηλικιωμένος Adebayo Akinfenwa της Wycombe, τον οποίο μπορεί να βρει πάλι μπροστά του το ερχόμενο Σάββατο (σκόραραν και οι δύο)! Μετά το 2010-'11, όταν και τερμάτισε δεύτερος στους σκόρερς της κατηγορίας πίσω από τον Craig Mackail-Smith, απέρριψε την πρόταση ανανέωσης συμβολαίου και υπέγραψε στη "μισητή αντίπαλο" Crystal Palace, παίρνοντας την πρώτη του γεύση από την Championship, με μάνατζερ τον γνωστό μας Dougie Freedman. Το 2013 η Palace ανέβηκε στην Premier League και ο ίδιος ήταν στη δεύτερη θέση στην ψηφοφορία για τον κορυφαίο της Championship εκείνη την περίοδο, πίσω από τον Matěj Vydra της Watford.

Πέτυχε το πρώτο του γκολ στη μεγάλη κατηγορία στις 2 Μαρτίου 2014, κερδίζοντας πέναλτι σε αγώνα με τη Swansea και εκτελώντας το ο ίδιος. Την επόμενη πέρασε το πρώτο εξάμηνο δανεικός στη Reading, επέστρεψε όμως και εκτέλεσε άλλο ένα σημαντικό πέναλτι απέναντι στη Liverpool, με τον Simon Mignolet να αποκρούει αλλά τον ίδιο να σκοράρει στο ριμπάουντ, στο τελευταίο ματς του Steven Gerrard στο Anfield. Το 2015 συνέχισε στην Premier, αλλά αυτή τη φορά με τα χρώματα της Bournemouth που τον απέκτησε για 4 εκατομμύρια λίρες. Δεν εντυπωσίασε ακριβώς στους Cherries, οπότε το καλοκαίρι του 2016 δόθηκε δανεικός στη Brighton του Hughton, που έτσι κέρδισε δικαιωματικά τον τίτλο της "Ιθάκης" του (συνολικά με τον σύλλογο του Νότου έχει παίξει σε 285 αγώνες και έχει πετύχει 111 γκολ). Στο δεύτερο κιόλας παιχνίδι του σκόραρε εναντίον μας, τον Ιανουάριο του 2017 αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή και οι Seagulls ανέβηκαν κατηγορία. Οι δύο σεζόν που ακολούθησαν ήταν γεμάτες (38 και 42 εμφανίσεις, 14 και 15 γκολ αντίστοιχα), παρά τη δυσάρεστη περιπέτεια της κατηγορίας για φοροδιαφυγή το 2018 (τελικά αθωώθηκε). Το καλοκαίρι του 2019 o Hughton έφυγε, ο Graham Potter ήρθε, τα νούμερα του Murray έπεσαν αισθητά (24-2) και ως συνέπεια ήρθε ο φετινός δανεισμός στη Watford.

Στις πρώτες δηλώσεις του ως Red o Murray, που σύμφωνα με ό,τι κυκλοφόρησε δεν είναι δανεικός αλλά με συμβόλαιο ως το τέλος της σεζόν, μετά από πολλά χρόνια θα αποχωριστεί το αγαπημένο του Νο17 αφού το φοράει ο Alex Mighten, δήλωσε: "Ήταν μια ευκαιρία να ξαναπαίξω μπάλα σε μια κατηγορία όπου έχω αγωνιστεί και στο παρελθόν και να βοηθήσω την ομάδα να κάνει βήματα μπροστά. Η παρουσία του Chris έπαιξε φυσικά μεγάλο ρόλο στην απόφασή μου λόγω της προηγούμενης επιτυχημένης συνεργασίας μας. Απολαμβάνω να δουλεύω μαζί του και δεν βλέπω την ώρα να ξεκινήσουμε. Όπως στους περισσότερους που ήταν έξω από την ομάδα, μου έκανε εντύπωση η βαθμολογική θέση της Forest και ελπίζω σιγά σιγά να καταφέρουμε να την ξεκολλήσουμε από εκεί. Από την εμπειρία μου στην κατηγορία, πιστεύω ότι για να πετύχει μια ομάδα πρέπει οι παίκτες να είναι μια γροθιά, να δουλεύουν ο ένας για τον άλλο και όλοι μαζί για το σύνολο. Ελπίζω να βάλω κι εγώ κάποια γκολ και να βοηθήσω".

Μεγάλο ερωτηματικό, αλλά όλα θα φανούν μέσα στο γήπεδο. Αν βγει κι αυτή η κίνηση, θα μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά "Chris knows". Η μεταγραφική περίοδος λήγει απόψε, οπότε θα δούμε αν θα υπάρξουν άλλες αφίξεις και αν θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια για τις αποχωρήσεις των Harry Arter, Miguel Ángel Guerrero, Will Swan (ως δανεικού), και η μεγάλη έκπληξη - η φημολογούμενη μετακίνηση του Samba Sow στην Τουρκία...

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.