psv friendly

Μια οριακή φιλική ήττα στην Ολλανδία από τη δευτεραθλήτρια και κυπελλούχο της χώρας PSV Eindhoven, που την Παρασκευή διεκδικεί την "Ασπίδα Johan Cruijff" απέναντι στην πρωταθλήτρια Feyenoord, στις 9 Αυγούστου ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του Champions League με αντίπαλο τη Sturm Graz και "καπάκι" (12/8) υποδέχεται την Ουτρέχτη στην πρεμιέρα της Eredivisie δεν είναι δα και για να πέσεις να πεθάνεις, αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι η αντίπαλος της Forest έπαιξε όλο το ματς με την ίδια ενδεκάδα (!) και δεν μας τάραξε κιόλας στην πίεση. Όμως το πρόβλημα στο γκολ κάνει σιγά σιγά και πάλι την εμφάνισή του...

Αυτή τη φορά η Forest δεν παρουσίασε το απαράδεκτο πρόσωπο που έδειξε εναντίον της Leeds, ίσα ίσα μάλιστα. Έτρεξε, πίεσε, είχε σχεδόν άψογη αμυντική λειτουργία και λύγισε από μια πολύ καλή προσωπική στιγμή ενός αντίπαλου παίκτη. Όμως από τη σέντρα και μπροστά δεν είδαμε και πολλά, παρά την παρουσία για πρώτη φορά στην ομάδα του Morgan Gibbs-White, έστω και με ελάχιστες προπονήσεις στα πόδια του. Η απουσία του Taiwo Awoniyi, που έμεινε στην Αγγλία για να φροντίσουν οι γιατροί τον τραυματισμό του από τον αγώνα με τη Leeds, έδωσε "βήμα" στην επίθεση για 62 λεπτά στον Chris Wood και για κανένα μισάωρο στον Ui-Jo Hwang, που ομως παρά την καλή τους διάθεση (ακόμα κι από τον Νεοζηλανδό) δεν τα κατάφεραν όχι απλώς να γίνουν απειλητικοί, αλλά έστω να βάλουν δύσκολα στους αμυντικούς της ομάδας του Peter Bosz.

Ο Ολλανδός προπονητής, που με τη λήξη της προηγούμενης περιόδου διαδέχθηκε στον πάγκο τον Ruud van Nistelrooy παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος κατέκτησε το Κύπελλο Ολλανδίας και εξασφάλισε μια θέση στο Champions League (κακές σχέσεις με παίκτες και κόσμο, λένε οι κακές γλώσσες), παρουσίασε μια ομάδα με ξεκάθαρο σχέδιο: προσπαθούσε συνεχώς να χτυπάει από τα πλάγια, με μπαλιές στην πλάτη των πλάγιων μπακ μας και αποδέκτες στο πρώτο ημίχρονο τον Noa Lang στα αριστερά και στο δεύτερο τον Johan Bakayoko στα δεξιά της επίθεσης. Καλό ποδόσφαιρο, αλλά απ' αυτό δεν βγήκε κάτι σπουδαίο, κυρίως γιατί όταν οι τελευταίοι έβγαζαν μπαλιές στην περιοχή οι δικοί μας ήταν πάντα σε καλές θέσεις. Χρειάστηκε μια έμπνευση του Bakayoko για να λυθεί τελικά ο γόρδιος δεσμός.

Εμείς μπορεί να γκρινιάζουμε για την επίθεση, αλλά πίσω φαίνεται ότι το 3-5-2 τελικά μας πάει. Οι τρεις σέντερ μπακ μας ήταν και πάλι άριστοι, με κορυφαίο τον Willy Boly, από τον οποίο δεν πέρασε στην κυριολεξία τίποτα! Ο Ola Aina, που έπαιξε κι αυτός πρώτη φορά για ένα ημίχρονο ως αριστερός μπακ (αφού δεξιά έπαιζε o Serge Aurier), ήταν εντυπωσιακός, τόσο στα αμυντικά του καθήκοντα όσο και στη συμβολή του στην κυκλοφορία της μπάλας, που σήμερα ήταν γενικά πολύ καλύτερη από ό,τι στον αγώνα της Πέμπτης. Στο κέντρο ο Orel Mangala όσο αγωνίστηκε ήταν η κινητήρια δύναμη, με Ryan Yates και Danilo κατώτερους από προηγούμενες εμφανίσεις τους. Όσο για τον Morgan, είχε διάθεση, αλλά κουράστηκε γρήγορα. Θέλει κάποιο χρόνο για να ξαναμπεί σε αγωνιστικούς ρυθμούς μετά από ένα σούπερ φορτωμένο καλοκαίρι...

Οι Reds επισκέφθηκαν το Philips Stadium, που είχε φορέσει τα καλά του και ήταν γεμάτο κόσμο, για πρώτη φορά μετά τις 19 Οκτωβρίου 1983, όταν στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου UEFA είχαν νικήσει 2-1 με σκόρερς τους Peter Davenport (φανταστικό μακρινό σουτ) και Colin Walsh με πέναλτι (ένα ακόμα γκολ του Davenport στη ρεβάνς του City Ground τούς έδωσε και την πρόκριση). Οι Ολλανδοί μάς είχαν έρθει για φιλικό στις αρχές της δραματικής από κάθε άποψη σεζόν 2011-'12 και είχαν επικρατήσει με 3-1 (το δικό μας γκολ ο Paul Anderson). Οι Reds σήμερα ήταν... Sky Blues, αφού λίγο τα κόκκινα της PSV και λίγο ίσως τα... γενέθλια του Βαγγέλη Μαρινάκη, που έκλεισε αισίως τα 56, έφεραν την πρεμιέρα της εμφάνισης με τη λευκή φανέλα με τα γαλάζια κύματα και τα επίσης γαλάζια σορτσάκια και κάλτσες. 

Με τον πάντα δικό μας άνθρωπο Chris Cohen στον σχολιασμό του Forest TV, ο αγώνας ξεκίνησε δυνατά. Η Forest είχε το πρώτο σουτ στο 3', με τον Gibbs-White, μακρινό, συρτό και αρκετά εκτός στόχου, και η PSV απάντησε στο επόμενο λεπτό με μπαλιά του Lang στον Patrick van Aanholt και καλή σέντρα του τελευταίου από την οποία δεν κατάφερε να επωφεληθεί κανείς. Το δεύτερο μακρινό σουτ του MGW, στο 23', ήταν πολύ καλύτερο και ανάγκασε τον Walter Benítez να πεταχτεί ψηλά και με το ένα χέρι να διώξει τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του. Το κόρνερ χτύπησε ο ίδιος ο Morgan και προσπάθησε με απευθείας σουτ να αιφνιδιάσει τον Αργεντινό, που όμως ήταν σε ετοιμότητα και έδιωξε με γροθιά. Στο 29' ο Lang σκόραρε από κάθετη μπαλιά αλλά ήταν εμφανώς οφσάιντ και ο Danny Makkelie -και μόνο η παρουσία του απέδειξε πόσο σοβαρά πήραν οι Ολλανδοί το παιχνίδι- ακύρωσε το γκολ. Ο Lang στο 39' ήταν πρωταγωνιστής άλλης μιας καλής επίθεσης των γηπεδούχων, γυρίζοντας από αριστερά στην περιοχή για να αστοχήσει πολύ ο Bakayoko στην κεφαλιά του, και στο επόμενο λεπτό Danilo και Wood έπαιξαν ωραία το "1-2", όμως το σουτ του Βραζιλιάνου κοντραρίστηκε σε κόρνερ. 

Ρίχναμε συνέχεια, εννοείται, ματιές στον Ibrahim Sangaré, τον Ιβοριανό μέσο που υποτίθεται ότι κυνηγάμε να αποκτήσουμε, και μαλιστα με ακριβό τίμημα (γύρω στα 30 εκ. ευρώ ζητάει η PSV). Ήταν όντως μια μορφή που δέσποζε στο κέντρο της Eindhoven, κάνοντας παρόμοια δουλειά με του Mangala αλλά πιο δυναμικά από τον Βέλγο. Καμιά φορά και υπέρ το δέον δυναμικά, αφού ήταν ο μόνος που αντίκρισε την κίτρινη κάρτα του Makkelie για κλάδεμα από πίσω στον MGW. Έκανε και ένα ωραίο σλάλομ λίγο πριν το ημίχρονο αλλά κόπηκε λίγο πριν μπει στην περιοχή, και μετά τον αγώνα είχε κάποιες ιδιαίτερα εγκάρδιες στιγμές με τους συμπαίκτες του στην Εθνική Aurier και Boly. 

Στο δεύτερο μέρος, με τον Neco Williams να ξεκουράζει τον Aina που άφησε όπως είπαμε πολύ καλές εντυπώσεις, οι φάσεις ήταν ελάχιστες. Ο δραστήριος δεξιός μπακ των γηπεδούχων Shurandy Sambo στο 48' έβγαλε σέντρα για να πιάσει απευθείας αλλά λίγο ψηλά το πλασέ ο αρχηγός Luuk de Jong, ενώ στο 58' άνοιξε στον Bakayoko που σέντραρε, ο de Jong έστρωσε στον επερχόμενο Isaac Babadi και χρειάστηκε να βάλει μια πολύ καλή κόντρα ο Boly για να διώξει σε κόρνερ. Στο 62' ο Steve Cooper απέσυρε Gibbs-White, Mangala, Yates και Wood και πέρασε τους Anthony Elanga (στα δεξιά αυτή τη φορά), Cheikhou Kouyaté, Remo Freuler (τον οποίο ακούγεται ότι θέλει δανεικό η Juventus!) και Hwang. Δεν άλλαξε τίποτα, αντίθετα ήρθε η φάση του 1-0 στο 66'. Ο Kouyaté απομάκρυνε (όχι και τόσο καλά) σ' ένα κόρνερ των Ολλανδών από αριστερά, το απευθείας σουτ του Lang έδιωξε ο Aurier με το κεφάλι ενώ ο Ethan Horvath (γενικά σταθερός και μας έκανε καλή εντύπωση η εμφανής βελτίωσή του στο παιχνίδι με τα πόδια) είχε εξουδετερωθεί, η μπάλα κατέληξε στον Bakayoko προς τη δεξιά γωνία της περιοχής μας, εκείνος απέφυγε με ντρίμπλα τον Williams και με αριστερό συρτό σουτ την έστειλε στην αριστερή γωνία του Αμερικανού, που είχε πάρα πολύ κόσμο μπροστά του και πολύ κακό οπτικό πεδίο. Μια έμπνευση της στιγμής, όπως λέγαμε.

Οι Reds δεν έκαναν άλλη ευκαιρία στο ματς, παρ' όλο που βγήκαν αρκετές φορές μπροστά και κέρδισαν κάποια κόρνερ, ενώ ο Elanga δεν έδειξε αυτή τη φορά κάτι ιδιαίτερο και ηττήθηκε σε όλες τις προσωπικές του μονομαχίες. Αρχικά αποφύγαμε το 2-0, όταν πάλι ο Bakayoko από μπαλιά του Babadi βρέθηκε δεξιά στην περιοχή και με τον Scott McKenna μπροστά του σούταρε για να πέσει και να αποκρούσε ωραία ο Horvath. Στο 72' ο Williams πέρασε δεξιά, αφού βγήκε ο Aurier και αριστερά πήρε θέση ο Josh Powell (μεγάλη εμπειρία τέτοιοι αγώνες για τον μικρό, που κάθε άλλο παρά ψαρωμένος δείχνει). Και στο 82' μια βαθιά μπαλιά της PSV βρήκε τον Bakayoko να αποφεύγει με το κεφάλι τον McKenna και να σουτάρει διαγώνια, ξανά με το αριστερό, και να στέλνει τη μπάλα ελάχιστα έξω από το δοκάρι του Horvath, που έπεσε και φάνηκε να ελέγχει την πορεία της.

Την Πέμπτη, στο εθνικό προπονητικό κέντρο της Αγγλίας St. George's Park στο Burton, η Forest δίνει το έκτο της φιλικό με αντίπαλο τη γαλλική Stade Rennais (ή απλώς Rennes όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε).

Eindhoven: Benítez, Sambo, Ramalho, Boscagli, van Aanholt, Sangaré, Babadi, Veerman, Lang, Bakayoko, de Jong. 
Forest: Horvath, Boly, Worrall, McKenna, Aurier (Powell 72'), Mangala (Kouyaté 62'), Yates (Freuler 62'), Danilo, Aina (Williams 46'), Gibbs-White (Elanga 62'), Wood (Hwang 62').
Σκόρερ: Bakayoko 66'.
Διαιτητής: Danny Makkelie. Κίτρινη: Sangaré 30'.
Θεατές: 29.750.

* Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Nottingham Post