blackburn18192

Όταν η ομάδα σου δεν έχει εγωισμό, όταν δεν είναι φτιαγμένη από παίκτες-νικητές (που πάντως, μεταξύ μας, όσο περνάνε τα χρόνια και το ποδόσφαιρο "μοντερνοποιείται" όλο και περισσότερο σπανίζουν), λογικό είναι να δυσκολεύεται να βρει κίνητρο όταν ουσιαστικά ο στόχος έχει πια χαθεί, και να κάνει αγγαρεία μέχρι να τελειώσει η σεζόν. Στην περίπτωση της Forest, το μαχαίρι στα δόντια, που λένε, δεν εμφανίστηκε καν όταν ακόμα η πρόκριση στα πλέι-οφ ήταν εφικτή. Δεν ξέρω αν αυτό είναι το μόνο πρόβλημα στην ομάδα αυτή τη στιγμή, ήταν όμως το πιο ορατό σήμερα...

Κι όλα αυτά απέναντι στη Blackburn, διάολε. που ακόμα και με τη σημερινή της επιτυχία είναι τέσσερις βαθμούς πιο κάτω από μας και είχε να νικήσει εκτός έδρας από τον Ιανουάριο (καλά, αυτό ας μην το πολυκάνουμε θέμα, εμείς έχουμε από τον Νοέμβριο). Μια ομάδα που δεν έβγαλε μάτια ούτε στο City Ground, αλλά στην Championship δεν υπάρχει ομάδα που να σε βρει μπόσικο και να μην το εκμεταλλευτεί. Και οι Reds, με εξαίρεση κάποια διαστήματα στα τελειώματα των δύο ημιχρόνων, παραήταν μπόσικοι για μια ομάδα που παίζει στην έδρα της και μέχρι πρότινος χτυπούσε την πόρτα της ανόδου. Καλά, και ο κόσμος; Ο κόσμος που γέμισε και πάλι το γήπεδο παρά τις απογοητευτικές εμφανίσεις με Rotherham και Sheffield Wednesday; Δεν τον σκέφτηκε μάλλον κανείς ή -για να μην τα παραλέμε κιόλας- σχεδόν κανείς. Λογικό λοιπόν ήταν και να αποδοκιμάσει, και να αρχίσει να φεύγει μαζικά από το 80', έστω και με τη διαφορά στο ένα γκολ.

Ο Martin O'Neill είναι πλέον και επίσημο ότι έχει δεχθεί τη φετινή μοίρα της ομάδας και έχει αποφασίσει να κάνει διάφορα πειράματα, που θα τον βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα του ρόστερ για την επόμενη χρονιά. Μήπως όμως κοιτάζει υπερβολικά μπροστά; Ο πάντα ευμετάβλητος (στα όρια της αηδίας πλέον) τυπικός φίλος της Forest τον ξεσκίζει πλέον στα social media, αποκαλώντας τον "δεινόσαυρο" (λόγω ηλικίας) και ανακαλύπτοντας ξαφνικά πόσο... καλός προπονητής ήταν ο Aitor Karanka και πόσο έδειχνε να προοδεύει η ομάδα υπό την τεχνική ηγεσία του! Είπατε κάτι...; Αυτός ο "τυπικός οπαδός" εκφράζει πλέον τη βεβαιότητα (και πανηγυρίζει ανάλογα) ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο τέλος της σεζόν θα στείλει τον Martin σπίτι του, πραγματοποιώντας μία ακόμα αλλαγή στον πάγκο... Όλα αυτά εν μέσω φημολογίας ότι παίκτες όπως ο João Carvalho θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τον Ολυμπιακό...

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως και ο ίδιος ο Martin δεν βοηθάει τον εαυτό του. Ή δεν τον βοηθάει η τύχη, όπως θέλετε πείτε το. Δείχνει την ξεροκεφαλιά για την οποία είναι γνωστός παντού πλέον στα βρετανικά νησιά (μετά και από το πέρασμά του από Σκοτία και Ιρλανδία) με όποιο τρόπο μπορεί. Αρνείται πεισματικά να εμπιστευτεί τον Carvalho παρ' όλο που αποτελεί μεταγραφή-ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου και έδωσε γενικά καλά δείγματα επί Karanka, πειραματίζεται συνέχεια στη θέση του αριστερού μπακ (σήμερα ήταν η σειρά του... Jack Colback!), έχει εξαφανίσει παίκτες που ο ίδιος αρχικά εμπιστεύτηκε (Alex Milošević, Claudio Yacob). Και έχει δώσει παντού την εντύπωση πως, αν τελικά μείνει, θα προχωρήσει σε πολύ μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ. Είναι άραγε αυτό που χρειαζόμαστε στην παρούσα φάση; 

Η Forest μπήκε νωθρά στο σημερινό ματς, αλλά και η Blackburn άργησε να καταλάβει ότι είχε μπροστά της μια ευκαιρία. O Arvin Appiah, που ξεκίνησε πάλι στο αριστερό άκρο της επίθεσης (δείγμα για κάποιους ότι ο O'Neill σκοπεύει να καθιερώσει τον Joe Lolley ως δεύτερο επιθετικό και να αποκτήσει από τη Stoke για εξτρέμ τον αγαπημένο του από την Εθνική Ιρλανδίας James McClean), είχε ένα σουτ που κοντραρίστηκε και έφυγε κόρνερ στο 3', αλλά φάση της προκοπής δεν είδαμε μέχρι το 28'. Τότε σε κόρνερ των φιλοξενουμένων από τα αριστερά ο Derrick Williams σηκώθηκε και έπιασε την κεφαλιά, την οποία με τον Costel Pantilimon (που επανήλθε στην εστία) εξουδετερωμένο απέκρουσε πάνω στη γραμμή ο Colback. Η μπάλα κατέληξε αριστερά έξω από την περιοχή στον Joe Rothwell, που απέφυγε ωραία τον Appiah και με άπιαστο φαλτσαριστό σουτ στο απέναντι "Γ" έδωσε το προβάδισμα στους Rovers. (Εδώ ο "τυπικός οπαδός" κατηγόρησε από κεκτημένη ταχύτητα τον Pantilimon. Πολύ θα ήθελα να τον καλούσαν να αποκρούσει το ίδιο σουτ, όπως έκανε πρόσφατα η Roma με εκείνον τον εξυπνάκια του twitter. Τέλος πάντων...)

Το γκολ ξύπνησε κάπως τους Reds από τον βαθύ τους ύπνο, κι έτσι είχαμε δύο χαμένες ευκαιρίες μέσα σε ένα δίλεπτο: στο 36' με την υπέροχη πάσα του Pelé στoν Lewis Grabban που καθυστέρησε χαρακτηριστικά και κόπηκε από τον Amari'i Bell, και στο 37' με τον Appiah να επωφελείται από λάθος του Ισπανού γκολκίπερ των Rovers David Raya, τους Reds να ζητάνε πέναλτι σε σουτ του Ryan Yates που ακολούθησε και τον Appiah τελικά να στέλνει τη μπάλα άουτ. Υπήρχε και μια ακόμα φάση στο 45', όταν ο Matty Cash σέντραρε στην περιοχή και ο Grabban δεν πρόλαβε να έρθει σε επαφή με τη μπάλα.

Όπως και την Τρίτη, η Forest έδινε υποσχέσεις για ένα καλύτερο δεύτερο ημίχρονο. Όπως και την Τρίτη, οι υποσχέσεις αποδείχτηκαν φούσκες με το 0-2 στο τέταρτο λεπτό της επανάληψης. Μετά από μια βαθιά μπαλιά, ο Sam Byram έκανε εντελώς λάθος υπολογισμό της πορείας της μπάλας, την οποία κέρδισε ο Bell και σέντραρε. Έγινε μια αναστάτωση στην περιοχή, το πρώτο σουτ του Bradley Dack κοντραρίστηκε, αλλά ο πολύπειρος Danny Graham ήταν εκεί για να εκτελέσει τον Pantilimon εξ επαφής. Μια άμυνα για τα πανηγύρια, που στην εξέλιξη της φάσης έπρεπε να είχε απομακρύνει τουλάχιστον δύο φορές τη μπάλα. Πάντως η Forest αντέδρασε, και στο 52' σε σέντρα του Cash από τα δεξιά ο Yates πήδησε για κεφαλιά και κατάφερε να μπερδέψει τόσο τον Raya, που δε βρήκε μπάλα, όσο και τον Elliott Bennett, που την άγγιξε όσο έπρεπε για να τη στείλει στα δίχτυα της ομάδας του. Θα μπορούσε δε να ισοφαρίσει στο 57', όταν σε σέντρα του Byram o Cash μάλλον αιφνιδιάστηκε και από πολύ καλή θέση έστειλε την κεφαλιά του πάνω από τα δοκάρια.

Από κει και πέρα ήταν λίγο "όπου κάτσει η μπίλια". Και οι δύο άμυνες ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες, αλλά καμιά ομάδα δεν δημιουργούσε ιδιαίτερα. Πάντως στο 60' μετά από λάθος του Yates ένα αριστερό σουτ του Adam Armstrong αστόχησε ελάχιστα. Η πρώτη αλλαγή του O'Neill ήταν ο Daryl Murphy στη θέση του Appiah, με μετακίνηση του Lolley στο αριστερό άκρο. Λίγο έλειψε όμως στο 67' να γίνει το 1-3, με το λάθος του Jack Robinson, το σουτ του Dack που αποκρούστηκε από τον Pantilimon και το δεύτερο σουτ του ίδιου παίκτη όπου ο Ρουμάνος κατόρθωσε να αγγίξει τη μπάλα όσο έπρεπε ώστε να τη στείλει στο οριζόντιο δοκάρι και κόρνερ. Ο κόσμος φώναζε το όνομα του Carvalho, που μπήκε τελικά στο 74' παίρνοντας τη θέση του Grabban (δεν αντάλλαξε ούτε ένα βλέμμα με τον προπονητή του βγαίνοντας), ενώ και στο 77' ο Ben Osborn πέρασε αντί του Yates και πήρε θέση στα αριστερά της άμυνας, απαλλάσσοντας τον αρχηγό Colback από το μαρτύριο. Στο 82' ο Lolley κρέμασε τον Raya και η μπάλα έδειχνε να πηγαίνει μέσα, έφυγε όμως πλάγια ξεγελώντας και τον Murphy που περίμενε για το ριμπάουντ. Στο 84' ο Murphy έπιασε σε φάουλ του Lolley κεφαλιά που ο Raya έδιωξε ενστικτωδώς και στη συνέχεια φάνηκαν να γίνονται... αμέτρητα σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά επίσης αμέτρητες κόντρες που δεν τα άφησαν καν να φτάσουν στο τέρμα. Στο 86' μπήκε μέσα σε χλιαρές αποδοκιμασίες και ο Ben Brereton, που συνέχισε το άσφαιρο σερί του (μηδέν γκολ από τότε που πήγε στη Blackburn). Ο Lolley, που στο φινάλε ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις, αστόχησε για λίγο σε απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 88'. Ήταν η τελευταία μας ευκαιρία, με τον Pantilimon στο 90' να λέει "όχι" στον Rothwell, στην προσπάθεια του τελευταίου να δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ομάδας του. Το τελευταίο σφύριγμα του Darren Bond πνίγηκε μέσα στις αποδοκιμασίες. 

Παντελώς αδιάφορη πλέον, με οκτώ βαθμούς διαφορά από την 6η Bristol City, ηττημένη σήμερα στο "εξάποντο" με 2-1 από την Aston Villa στο Birmingham, η Forest αντιμετωπίζει την Παρασκευή (ή Μεγάλη Παρασκευή για τους Άγγλους) το μεσημέρι στο Bramall Lane τη Sheffield United, η οποία παρά το σημερινό στραβοπάτημα (1-1 εντός με τη Millwall) παραμένει σε τροχιά απευθείας ανόδου, κι ας απέχει πλέον τρεις βαθμούς από τη Leeds, που νίκησε γηπεδούχος 1-0 τη συμπολίτισσά της Wednesday. Σε άλλο ένα "εξάποντο" ανόδου, η Middlesbrough επιβλήθηκε 1-0 της Hull στο Riverside και πλησίασε τη Bristol City στον έναν πόντο. Στην τέταρτη θέση εδραιώθηκε η West Brom, που καθάρισε στο Hawthorns εύκολα με 4-1 την Preston (διατηρώντας έτσι κι εμάς στην 11η θέση). Έναν βαθμό πίσω της ελπίζει και η Derby, που διέλυσε 4-0 εντός την παραπαίουσα Bolton. Στη μάχη της ουράς είχαμε σήμερα τον υποβιβασμό και μαθηματικά της Ipswich, που έφερε στο γήπεδό της 1-1 με τη Birmingham και με τέσσερα ματς να απομένουν απέχει 13 βαθμούς από την 21η Wigan (αντιμετωπίζει αύριο εντός την πρωτοπόρο Norwich). H Rotherham, που έφυγε από το Stoke με τον βαθμό (2-2) και είναι έναν πόντο κάτω από τους Latics, παρακαλάει φυσικά για νίκη των "Καναρινιών", ενώ η Reading με την εντός έδρας νίκη της με 2-1 επί της Brentford είναι πλέον τέσσερις βαθμούς μακριά από την επικίνδυνη ζώνη και αναπνέει πιο ελεύθερα. Στο αδιάφορο ματς της ημέρας, η QPR συνέτριψε με 4-0 τη Swansea στο Λονδίνο.

Forest: Pantilimon, Byram, Wagué, Robinson, Colback, Pelé, Yates (Osborn 77'), Cash, Lolley, Appiah (Murphy 65'), Grabban (Carvalho 75'). 
Blackburn: Raya, Bennett, Lenihan, Williams, Bell, Travis, Evans (Rodwell 69'), Rothwell, Dack (Brereton 86'), Armstrong, Graham (Nuttall 63').
Σκόρερς: Bennett 52' (αυτογκόλ) - Rothwell 29', Graham 49'.
Διαιτητής: Darren Bond. Κίτρινες: Yates 56', Byram 74' - Bennett 68', Evans 69', Williams 82'.
Θεατές: 27.786.

Martin O'Neill: "Είχαμε κάποιες πολύ καλές ευκαιρίες και τις χάσαμε όλες εκτός από μία. Οι αντίπαλοί μας σκόραραν στην πρώτη ευκαιρία τους στον αγώνα, μετά όμως έπρεπε να μην τους είχαμε αφήσει να πάρουν τίποτα από το ματς. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι αδίστακτος και στις δύο περιοχές, και με τις ευκαιρίες που είχαμε σήμερα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει περισσότερα από ένα παιχνίδια. Δεν μπορεί μια ομάδα να αποδίδει πολύ καλά για 15 λεπτά και μετά να αφήνει τον αντίπαλό της να σκοράρει πρώτος. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε το καλοκαίρι, γιατί δεν θέλω αυτό το πράγμα να γίνεται συστηματικά την επόμενη περίοδο. Έχω πλέον πλήρη εικόνα των αλλαγών που πρέπει να συντελεστούν μέσα στους επόμενους μήνες. Έχουμε σ' αυτή την ομάδα κάποια ταλέντα που πρέπει να ωριμάσουν. Δεν θα ήθελα να δω παίκτες με ικανότητες να πηγαίνουν σε άλλες ομάδες. Υπάρχει επίσης ανάγκη να συμπληρώσουμε το ρόστερ με νέα αποκτήματα το καλοκαίρι". 

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου