silva signs

"Όταν κάτι είναι να γίνει, συνήθως δεν γίνεται σίριαλ", λέει μια παλιά... μεταγραφική παροιμία, και στην περίπτωση του Tiago Silva ταιριάζει "γάντι". Τετάρτη πρωί, όταν μάλιστα είχαμε κλείσει το "Wednesday Wrap-up", μάθαμε για τον Πορτογάλο μέσο της Feirense που βρισκόταν στο στόχαστρο των Reds. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, βρίσκεται ήδη στη ζεστή Ισπανία και προπονείται με τους νέους συμπαίκτες του, αφού δεν χρειάστηκε καν να περάσει από το Nottingham να υπογράψει. Αντίθετα, ο Jorge Grant, μετά από έξι χρόνια στην ομάδα μας, αποχαιρέτησε τους Reds και πήγε με κανονική μεταγραφή στη Lincoln.

O Tiago ήταν, λέγεται, ένας παίκτης που ο Sabri Lamouchi ήθελε πολύ, γιατί μπορεί να παίξει με επιτυχία τον συνδετικό κρίκο άμυνας και επίθεσης, καθώς είναι ένα μοντέρνο "οκτάρι" που συνδυάζει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα, ευστροφία με τη μπάλα στα πόδια, ακρίβεια στη μεταβίβαση, δυνατό μακρινό σουτ  και ικανότητα στις στημένες φάσεις (φάουλ, κόρνερ, ακόμα και πέναλτι) και τις ασίστ. Όλα αυτά χωρίς να αμελεί τα αμυντικά του καθήκοντα, μαρκάροντας δυνατά στις προσωπικές μονομαχίες και παίρνοντας... τις καρτούλες του. Έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τον João Carvalho (όχι όμως τον ίδιο μάνατζερ!), αλλά προτιμά να παίρνει τη μπάλα πολύ πιο πίσω και να την προωθεί. Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1993 στη Λισαβόνα και το 2003 γράφτηκε στις ακαδημίες της Benfica, χωρίς όμως να μείνει στους "Αετούς" πέρα από τα 16 του. Τότε, το 2009, εντάχθηκε στο δυναμικό της Belenenses, ομάδας με την οποία έμελλε να κάνει το επαγγελματικό ντεμπούτο του τον Ιούλιο (!) του 2012, παίζοντας εναντίον της Oliveirense για το League Cup της Πορτογαλίας. To 2013 πανηγύρισε το πρωτάθλημα στη δεύτερη κατηγορία της χώρας και την άνοδο στα "σαλόνια".

Στους "Μπλε του Restelo" έμεινε ως τον Φεβρουάριο του 2018,  αγωνιζόμενος 126 φορές, πετυχαίνοντας 13 γκολ και μοιράζοντας 9 ασίστ, καταγράφοντας δε και 7 συμμετοχές σε προκριματικά και ομίλους του Europa League την περίοδο 2015-'16 (μία ασίστ). Μπήκε επίσης στο κλαμπ των διεθνών παικτών, συλλέγοντας 8 συμμετοχές με την Εθνική Πορτογαλίας Κ20, 5 με την Κ21 και 3 με την Ολυμπιακή ομάδα το 2016 στο Rio, όπου η Πορτογαλία ήταν πρώτη στον όμιλό της αλλά αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη μέλλουσα "αργυρή" Γερμανία των Leon Goretzka, Serge Gnabry κλπ. Εκεί ήταν συμπαίκτης με τον πρωταθλητή Ελλάδας φέτος με τον ΠΑΟΚ Sérgio Oliveira, τους André Martins και Gonçalo Paciência που πέρασαν από τον Ολυμπιακό και τον... Tobias Figueiredo!

Από το καλοκαίρι του 2016 δόθηκε δανεικός στη Feirense, η οποία το 2018 τον απέκτησε με κανονική μεταγραφή. Αν και σε 97 μόνο συμμετοχές με τους Fogaceiros, είχε στο ενεργητικό του περισσότερα λεπτά συμμετοχής απ' όσα με τη Belenenses (7.575 έναντι 7.458), είχε μια πολύ καλή σεζόν 2018-'19 (35 αγώνες, 3.020 λεπτά, 5 γκολ, 8 ασίστ) και συνολικά στα τρία χρόνια του εκεί 14 γκολ και 17 ασίστ. Όλα αυτά συνέβαλαν βεβαίως στο να γίνει ο μάλλον... κοντούλης (1,70 μ.) δεξιοπόδαρος χαφ η πρώτη μεταγραφή του Lamouchi στη Forest και να υπογράψει για δύο χρόνια. Έστειλε και μήνυμα στον κόσμο μέσω του επίσημου λογαριασμού της Forest στο twitter: "Γεια σας, είμαι ο Tiago Silva. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Ανυπομονώ να σας δω στο City Ground. Come on you Reds!" Ο Silva είχε συμβόλαιο με τη Feirense ως το 2021, συνεπώς για τη μεταγραφή του δαπανήθηκε ένα ποσό που δεν ανακοινώθηκε αλλά δύσκολα εκτιμώ ότι θα ξεπέρασε τα έξι ψηφία. Η γνωστή εφημερίδα "A Bola" τον έστελνε με ρεπορτάζ της σε ομάδα της... Σαουδικής Αραβίας, να όμως που τα πράγματα εξελίχθηκαν αλλιώς...

grant

Βαρέθηκε τους δανεισμούς

Για τον Grant ίσως από όλη του η καριέρα στη Forest να του έχει μείνει ένα και μοναδικό πράγμα: εκείνο το γκολ εναντίον της Tottenham στο White Hart Lane, στην ήττα από τους Spurs με 3-1 για το League Cup. O Stuart Pearce τον είχε κατεβάσει ενδεκαδάτο και ο μικρός είχε ανοίξει το σκορ - πού να ήξερε ότι θα ήταν το μοναδικό του γκολ με την κόκκινη φανέλα, αφού ουσιαστικά σε δύο και κάτι χρόνια επαγγελματικού συμβολαίου (2014-'16) έπαιξε μόνο σε 19 ακόμα ματς χωρίς να σκοράρει ξανά. Μετά πήρε το δρόμο του δανεισμού, πάντα σε χαμηλότερες της Championship κατηγορίες, και ειδικά στη League Two έκανε θραύση: σε μιάμιση σεζόν στη Notts County 73 συμμετοχές και 25 γκολ, σε άλλη μισή φέτος στη Mansfield 18 και 4. Το πρώτο μισό του 2018-'19 το πέρασε στη League One με τη Luton, έχοντας κι εκεί μια "γεμάτη" παρουσία (22 αγώνες, 4 γκολ). Ποτέ όμως δεν έπεισε ότι μπορούσε να σταθεί σε ψηλότερο επίπεδο ο Grant, που τον Δεκέμβριο κλείνει μόλις τα 25 του και μας ήρθε το 2013 από την ακαδημία της... Nike. Παρ' όλα αυτά, ο Danny Cowley, μάνατζερ της νεοφώτιστης στη League One φέτος Lincoln, ομάδας ουσιαστικά της ευρύτερης "γειτονιάς" μας, δηλώνει ενθουσιασμένος με την απόκτησή του ("μπορεί να προσθέσει δημιουργικότητα σε μια ήδη καλή ομάδα") και αποκαλύπτει ότι ναι μεν το ποσό της μεταγραφής του δεν... αποκαλύπτεται, πλην όμως αν πάει καλά οι Imps θα δώσουν κάποια επιπλέον χρήματα στη Forest (ίσως κάποιο ποσοστό μεταπώλησης). Έτσι ο Jorgeγίνεται αισίως ο τρίτος -μετά τους Hillal Soudani (Ολυμπιακός) και Απόστολο Βέλλιο (Ατρόμητος)- παίκτης της Forest που παραχωρείται και μπορεί να την αντιμετωπίσει πριν ακόμα αρχίσει η νέα σεζόν σε φιλικό με τη νέα του ομάδα!

* Οι φωτογραφίες του Silva και του Grant προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.