atromitos1920f

Το θεωρούσαμε δυνατό φιλικό, και πράγματι συνέτρεχαν όλες οι προϋποθέσεις για να είναι. Ο Ατρόμητος είναι από τις καλές ελληνικές ομάδες, και σε δύο εβδομάδες μπαίνει στη μάχη της Ευρώπης (όπως άλλωστε και ο Ολυμπιακός που θα αντιμετωπίσουμε την Τρίτη). Κι όμως, το τελικό 0-3 πιστεύω, ως αυτόπτης μάρτυρας μάλιστα, ότι αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα του αγώνα. H Forest επιβλήθηκε άνετα στο Περιστέρι, στο πρώτο φιλικό της επί ελληνικού εδάφους, και έδωσε υποσχέσεις ότι κάτι καλό ετοιμάζεται για τη φετινή περίοδο.

Δεν γνωρίζω τον Ατρόμητο, δεν τον έχω ξαναδεί φέτος στα άλλα φιλικά που έχει δώσει ώστε να ξέρω αν απλά έπαιξε πολύ άσχημα ή η Forest ήταν αυτή που τον ανάγκασε να παίξει τόσο άσχημα. Ίσως και τα δύο. Οι 4οι του ελληνικού πρωταθλήματος είναι δεδομένο ότι θα δυσκολευτούν στη μετάβαση από την τεχνική ηγεσία του απόλυτα επτυχημένου Damir Canadi σε αυτή του νεοφερμένου Γιάννη Αναστασίου, έχοντας μάλιστα χάσει και τον πρώτο σκόρερ τους Ευθύμη Κουλούρη. Τα γεγονότα όμως λένε ότι οι Reds που βρεθήκαμε στη Θύρα 5 στην ουσία ανησυχήσαμε μόνο σε μία φάση του αγώνα, και αυτή από μακρινό σουτ, στο 35', όταν o Χάρης Χαρίσης αστόχησε ελάχιστα.

Η Forest ήταν ανώτερη σε όλες τις γραμμές, παρ' όλο που κατέβηκε να παίξει με μια αρχική ενδεκάδα που παίζει και να μην ξαναδούμε ποτέ. Κάτω από τα δοκάρια πήρε την πρώτη του, ανεπίσημη συμμετοχή ο Aro Muric. Δεξιά στην άμυνα ο Tendayi Darikwa, που ξεκίνησε προετοιμασία σχεδόν σερί μετά από τις υποχρεώσεις του με τη Ζιμπάμπουε στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, στο κέντρο ο Alex Milošević με τον Tobias Figueiredo, αριστερά ο επίσης débutant Yuri Ribeiro. Μπροστά από τα σέντερ μπακ ο αρχηγός Ben Watson, λίγο πιο μπροστά οι πιτσιρικάδες Toby Edser και Brennan Johnson σε ελεύθερους ρόλους πίσω από την τριπλέτα των Arvin Appiah, Tyler Walker και Sammy Ameobi. Μια ενδεκάδα γεμάτη νιάτα, που απέδειξε ότι ο Sabri Lamouchi θέλει να τσεκάρει καλά τις δυνατότητες των προϊόντων της Ακαδημίας μας πριν αποφανθεί να τους κρατήσει ή να τους στείλει δανεικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εξέδρα οι παίκτες του Ατρόμητου φαίνονταν πολύ πιο γεροδεμένοι. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους δικούς μας να κάνουν αυτό που έπρεπε, να κυκλοφορήσουν τη μπάλα πολύ καλύτερα από τους αντιπάλους τους, να θωρακίσουν την άμυνά τους και να προηγηθούν στην πρώτη ευκαιρία τους στο ματς. Στο 19' ο Edser εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, η μπάλα έφυγε συρτά, πέρασε από πολλά πόδια και στο δεύτερο δοκάρι ο Ameobi την έσπρωξε στο τέρμα. Την έβγαλε με υπερπροσπάθεια ο Balázs Megyeri, αλλά είχε περάσει τη γραμμή και ο διαιτητής έδειξε (σωστά) σέντρα.

Κάτι προβλήματα που είχε στην αρχή ο Darikwa με τον Clarck N'Sikulu ξεπεράστηκαν πολύ γρήγορα, και ο Ατρόμητος αναγκάστηκε να προσπαθεί να απειλήσει από μακριά. Έτσι ένα ανάποδο ψαλίδι του Απόστολου Βέλλιου (που χειροκροτήθηκε από τους φίλους της Forest) έξω από την περιοχή στο 26' δεν ανησύχησε τον Muric, μετά ήρθε το σουτ του Χαρίση και... αυτά. Ούτε οι Reds έκαναν άλλη φάση, το παιχνίδι γενικά δεν πρόσφερε και απίθανο θέαμα, οι Άγγλοι το έριξαν στις επιδρομές στο αυτοσχέδιο υπαίθριο κυλικείο και στα ευφάνταστα συνθήματα παρακολουθώντας ελάχιστα τον αγώνα (!) και το 0-1 ήταν το σκορ της ανάπαυλας. 

Ένα φάουλ του μπαλαδόρου, έστω και στα 37 του πια, Javier Umpides στο 48' έστειλε τη μπάλα σε επικίνδυνο σημείο, όμως ο Muric κατάφερε να μην αιφνιδιαστεί και να διώξει σε κόρνερ. Ήταν η τελευταία σοβαρή φάση πριν αρχίσουν οι αλλαγές. Στο 61' ο Lamouchi άφησε μέσα μόνο Edser και Ameobi (τους οποίους θα έβγαζε επτά λεπτά αργότερα) και έκανε εννέα αλλαγές ταυτόχρονα (στον αγώνα δεν έπαιξαν μόνο ο Tiago Silva, o τρίτος γκολκίπερ Jordan Smith και οι νεαροί Jayden Richardson και Alex Mighten). Οι γηπεδούχοι ίσως να μπερδεύτηκαν λίγο, γεγονός πάντως είναι πως σχεδόν αμέσως (64'), στην εξέλιξη της εκτέλεσης ενός φάουλ, ο Joe Lolley βρέθηκε στα αριστερά, δέχθηκε τη μπάλα από καταπληκτικό τακουνάκι του Ameobi, γύρισε στην περιοχή, ο Lewis Grabban παρέσυρε τον προσωπικό του αντίπαλο και στο δεύτερο δοκάρι βρέθηκε ο προωθημένος για τη στημένη φάση Michael Dawson για να τν αγγίξει απλώς και να τη στείλει για δεύτερη φορά στα δίχτυα του Megyeri. Από κει και πέρα οι φάσεις ελαχιστοποιήθηκαν, ο ρυθμός έπεσε πολύ και ήρθε να μας ξυπνήσει όλους το απίθανο γκολ του Lolley στις καθυστερήσεις, με τη μπάλα να διανύει απόσταση κάπου 30 μέτρων από το αριστερό πόδι του πολυτιμότερου παίκτη της περσινής σεζόν και το δεξί "Γ" του ανήμπορου Ούγγρου.

Ήταν το ιδανικό τελείωμα για μια βραδιά που είχε ξεκινήσει κάπου πέντε ώρες νωρίτερα, στο πολύ καλό "Arch" του Περιστερίου που "μύριζε" Αγγλία, με τραγούδια, χαρές και την απαραίτητη μπυροποσία, και θα ολοκληρωνόταν οριστικά με χειραψίες, φωτογραφίες και αυτόγραφα κατά την έξοδο των παικτών από τα αποδυτήρια πριν επιβιβαστούν στο πούλμαν. Είχαμε όλοι ένα χαμόγελο ως τ' αυτιά (ειδικά όσοι είχαμε προλάβει και όλες τις προηγούμενες επισκέψεις της ομάδας στην Ελλάδα το 1978, το 1984 και το 1994) και σας βεβαιώ ότι δεν βλέπουμε την ώρα να κατηφορίσουμε την Τρίτη στον Πειραιά...

Ατρόμητος: Megyeri, Κιβρακίδης (Νάτσος 78'), Ρισβάνης, Γούτας (Kahila 75'), Κατράνης (Αθανασίου 82'), Χαρίσης (Γαρουφαλιάς 82'), Madson, Kort (Ugrai 69'), N'Sikulu (Rocha 69'), Umpides (Μανούσος 59'), Βέλλιος (Γιακουμάκης 82').
Forest: Muric (Pantilimon 61'), Darikwa (Cash 61'), Milošević (Dawson 61'), Figueiredo (Worrall 61'), Ribeiro (Robinson 61'), Watson (Yacob 61'), Johnson (Semedo 61'), Edser (Osborn 69'), Walker (Grabban 61'), Appiah (Lolley 61'), Ameobi (Adomah 69').
Σκόρερς: Ameobi 19', Dawson 64', Lolley 91'.
Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Ελλάδα).

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.