wba19201

Ήττα σε ντέρμπι στο γήπεδό σου στην πρεμιέρα δεν είναι σίγουρα κάτι ευχάριστο. Το ακόμα πιο δυσάρεστο όμως είναι να χαρίζεις την τόσο σημαντική για τους πόντους, για το ηθικό, για τον κόσμο πρώτη νίκη. Οκέι, δύο γκολ με μεγάλη δόση τύχης και καθαρά από ατομικά λάθη. Αλλά μετά; Έχεις 64 λεπτά να κάνεις κάτι, και αφήνεις τον αντίπαλο να σε σπρώξει, να σε κρατήσει μακριά, να διατηρήσει άνετα και χωρίς να παίξει σοβαρή μπάλα το διπλό.  Το πιο ανησυχητικό στοιχείο αυτής της πρεμιέρας είναι ότι η ομάδα δεν ήταν καθόλου έτοιμη ψυχολογικά να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας τόσο δύσκολης πρεμιέρας.

Τι στην ευχή, η Championship είναι γεμάτη ανατροπές και "στραβώματα", και δεν νοείται μια ομάδα που ξεκινάει με στόχο την άνοδο να μην είναι αρκετά σκληρή ώστε να παλέψει να αλλάξει την κατάσταση μπροστά στο κοινό της. Ναι, το πρώτο γκολ ήταν στο πρώτο σουτ των αντιπάλων και μπήκε από τραγικά λανθασμένη εκτίμηση του τερματοφύλακα. Το δεύτερο ήταν ένα γέμισμα που ένας παίκτης έκανε χωρίς καν να κοιτάξει πού έστελνε τη μπάλα και την είδε να καταλήγει στα δίχτυα. Και μετά ούτε μία φάση της προκοπής, ούτε μία ευκαιρία, σαν υπερβολικός σεβασμός σε μια ομάδα που -επαναλαμβάνω- δεν έπαιξε τίποτα σπουδαίο και στο τέλος εφεύρισκε κράμπες και έφτασε στο σημείο ο προπονητής της να τραβήξει το χέρι του Jack Robinson που εκτελούσε μακρινό πλάγιο (η ξεφτίλα). Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας που ευαγγελιζόταν ο ιδιοκτήτης μας είναι δύσκολη δουλειά. Χθες το βράδυ η νεοφώτιστη Luton αρνήθηκε να υποταχθεί στο φαβορί Middlesbrough και δικαιώθηκε. Κι εμείς μείναμε άνευροι να κοιτάμε...

Ο Sabri Lamouchi κατέβασε ό,τι καλύτερο είχε. Ακριβώς την ενδεκάδα του φιλικού με τη Real Sociedad. Αλλά ο πάγκος μας ήταν φτωχός, αποτελούμενος από νέα παιδιά, κυρίως αμυντικογενείς παίκτες και τον ανέτοιμο Rafa Mir, που έχει ελάχιστες μέρες στην ομάδα, ως μοναδικό φορ. Συν τοις άλλοις είχαμε και την ατυχία να βρεθούν κάποιοι πολύ σημαντικοί μας παίκτες σε τραγική μέρα - κυρίως ο Joe Lolley και ο Lewis Grabban

Και ήταν και το εφιαλτικό ντεμπούτο του Aro Muric. Σε τρεις φάσεις όλες κι όλες χρειάστηκε να επέμβει. Στην πρώτη έβαλε πολύ άσχημα τα χέρια του και φάγαμε την ισοφάριση. Στη δεύτερη ήταν άτυχος, γιατί κανένας τερματοφύλακας στον κόσμο δεν θα μπορούσε να προβλέψει την τρελή τροχιά που πήρε η μπάλα. Στην τρίτη έσωσε την ομάδα από το 1-3 που θα τελείωνε το ματς μια ώρα αρχήτερα. Το βάφτισμα στη σκληρή πραγματικότητα της Championship. Δεν είναι για σταύρωμα, δεν ήταν σωστοί όσοι φώναξαν το όνομα του Costel Pantilimon (που δεν ήταν καν στον πάγκο και θα εκπλησσόμουν πλέον αν δεν θεωρείτο ήδη ξένο σώμα), πρέπει να βοηθηθεί για τη συνέχεια, όσο κι αν πληθαίνουν οι φήμες για απόκτηση και άλλου (πέμπτου) τερματοφύλακα.

Κι όμως, όλα ξεκίνησαν τόσο ωραία. Η Forest έπιασε τους Baggies από το λαιμό με τη σέντρα, εγκαταστάθηκε έξω από την περιοχή τους και δικαιώθηκε μόλις στο 8'. Ο νέος μας δεξιός μπακ (και επίσημα, μετά από την ατυχία του Tendayi Darikwa που έπαθε χιαστό και θα επανέλθει το 2020) Matty Cash άλλαξε όμορφα τη μπάλα με τον Albert Adomah, προχώρησε αφού δεν τον μάρκαραν και με δυνατό σουτ στην αριστερή γωνία ανάγκασε τον Sam Johnstone να μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα του. Το City Ground ξέσπασε, ο Lamouchi πανηγύρισε... μεσογειακά και όλα έμοιαζαν ειδυλλιακά. 

Επτά λεπτά μόνο κράτησε η χαρά μας. Μέχρι το 15', όταν στην πρώτη επίθεση της προκοπής για τη West Brom o Kyle Edwards μπήκε στην περιοχή μας, απέφυγε δύο φορές τον Cash και έκανε ένα συρτό και όχι πολύ δυνατό, αν και με κάποια φάλτσα, σουτ. Ο Muric έβαλε όμως πολύ άσχημα τα χέρια του και είδε τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα και τις κάμερες του Sky να τον κυνηγούν συνεχώς από κει και πέρα. Πολλώ δε μάλλον όταν στο 26' ο Matt Phillips βρέθηκε πάνω σχεδόν στην πλάγια γραμμή από δεξιά, κι αντί να δώσει στον συμπαίκτη του δίπλα του είχε την έμπνευση να δοκιμάσει κάτι σαν σέντρα σουτ. Η μπάλα τον ήθελε, ο Muric έκανε βήματα πίσω αλλά δεν απέφυγε το "κρέμασμα": 1-2. 

Από κει και πέρα οι παίκτες του Slaven Bilić ξεκάθαρα ενδιαφέρονταν πιο πολύ να χαλάσουν τον δικό μας ρυθμό, να απογοητεύσουν την κερκίδα και να κρατήσουν το προβάδισμα παρά να δημιουργήσουν. Παρ' όλα αυτά στο δεύτερο ημίχρονο είχαν δύο καλές ευκαιρίες να κάνουν το 1-3, στο 60' όταν ο Muric αυτή τη φορά νίκησε τον Edwards που ξαναβρέθηκε απέναντί του και στο 62' όταν σε σύγχυση μετά από κόρνερ ο Ben Watson έβαλε ένα πολύ καλό τάκλιν πάνω στον Romaine Sawyers που είχε βρεθεί σε θέση για καλό σουτ - λίγο πριν ο Oliver Burke έρθει αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες στην επιστροφή του στο City Ground. Όσο για μας, παρά τις αλλαγές του Lamouchi (πρώτα ο Mir αντί του κατώτερου των περιστάσεων Tiago Silva, μετά ο Sammy Ameobi στη θέση του πολύ μακριά από τον γνωστό εαυτό του Lolley και τέλος ο Brennan Johnson στο ντεμπούτο του αντί του πολύ φιλότιμου αλλά και πολύ κουρασμένου στο τέλος Alfa Semedo), μία μόνο φορά τους κάναμε να ιδρώσουν λιγάκι, αλλά μετά το κόρνερ του Cash σε θέση βολής βρέθηκε ατυχώς αμυντικός, ο Michael Dawson, που κοντραρίστηκε και το πουλάκι πέταξε (86').

Και τώρα, θέλοντας και μη, αναρωτιόμαστε αν αυτή η ομάδα, με τα τόσο λίγα ψυχικά αποθέματα, μπορεί να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει το τρίποντο στο Elland Road απέναντι στη Leeds, που δεν έχει παίξει ακόμα αφού αντιμετωπίζει αύριο στο Ashton Gate τη Bristol City. H Championship ξεκίνησε χθες στο Kenilworth Road, οπου η νεοφώτιστη Luton και η Middlesbrough πρόσφεραν ένα χορταστικό παιχνίδι (3-3). Σήμερα όλα τα ματς είχαν γκολ και υπήρξαν και κάποια πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα και τη μερίδα του λέοντος πήραν οι φιλοξενούμενοι: Barnsley-Fulham 1-0, Blackburn-Charlton 1-2, Brentford-Birmingham 0-1, Millwall-Preston 1-0, Reading-Sheffield Wednesdai 1-3, Stoke-QPR 1-2, Swansea-Hull 2-1, Wigan-Cardiff 3-2. H αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον αγώνα Huddersfield-Derby.

Forest: Muric, Cash, Dawson, Worrall, Robinson, Semedo (Johnson 88’), Watson, Silva (Mir 62’), Lolley (Ameobi 72’), Adomah, Grabban.
West Brom: Johnstone, Ferguson, Bartley, Ajayi, Gibbs (Townsend 71’), Livermore, Sawyers, Krovinović, Phillips, Edwards (Harper 84’), Zohore (Burke 63’).
Σκόρερς: Cash 8' - Edwards 15', Phillips 26'.
Διαιτητής: Darren England. Κίτρινη: Sawyers 85'.
Θεατές: 27.592 (Forest: 25.601).

Sabri Lamouchi: "Ξεκινήσαμε καλά, στα πρώτα 15 λεπτά ήμασταν καταπληκτικοί, αλλά μετά σταματήσαμε να παίζουμε και επιτρέψαμε στους αντιπάλους μας να ξαναμπούν στο παιχνίδι. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας, γιατί τους χαρίσαμε δύο γκολ και είναι πολύ δύσκολο να επανέλθεις μετά από κάτι τέτοιο. Δεν πρόκειται να πω τίποτα κακό για τους παίκτες μου γιατί προσπάθησαν μέχρι το τέλος. Πρέπει να παίξουμε με περισσότερη προσωπικότητα και εμπειρία και να μάθουμε από αυτά τα λάθη. Όταν ξεκινάς καλά, δεν είναι δυνατόν να δίνεις στον αντίπαλο την ευκαιρία να επιστρέψει μετά από λίγα μόλις λεπτά. Γκολ σαν το δεύτερο μπαίνουν στο ποδόσφαιρο, αλλά το πρώτο θα μπορούσαμε άνετα να το είχαμε αποφύγει. Ο Aro είναι ένας νεαρός τερματοφύλακας που θα μάθει από αυτό το λάθος και θα μας βοηθήσει πολύ σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ξέρει ότι πρέπει να παίζει πιο θαρραλέα και πιο ηγετικά στη μεγάλη περιοχή του. Πρέπει να διαβάζουμε καλύτερα το παιχνίδι. Όταν προηγείσαι νωρίς πρέπει να δημιουργείς περισσότερους χώρους ώστε να αναγκάσεις τον αντίπαλο να φύγει από το σχήμα του, κι εμείς δεν το κάναμε. Κάναμε πολλά λάθη σε εύκολες πάσες και τους επιτρέψαμε να ξαναμπούν στο ματς. Φυσικά και ξέρουμε ότι κάναμε ένα κακό ξεκίνημα, εγώ όμως είδα πολλά θετικά στοιχεία στην εμφάνισή μας. Οφείλουμε να δουλέψουμε πάνω σε ορισμένα στοιχεία του παιχνιδιού μας, γιατί δε γίνεται να δεχθούμε το σημερινό αποτέλεσμα. Ο επόμενος αγώνας εκτός έδρας με τη Leeds είναι πολύ δύσκολος και πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά γι' αυτόν".

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.