birmingham19201

Με σταυρωμένα τα χέρια, ο Joe Lolley περιμένει. Σε λίγο δεν θα φαίνεται πια, καθώς όλοι οι συμπαίκτες του θα έχουν πέσει πάνω του. Ο πολυτιμότερος παίκτης της περσινής περιόδου μόλις έχει ανοίξει το σκορ, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του "κακού δαίμονα" της Birmingham (πέρσι, αν θυμάστε, στο City Ground χάναμε 2-0, μπήκε στο 75', έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης με γκολ-κεραυνό στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα και προς το τέλος ο Daryl Murphy ισοφάρισε). Επτά λεπτά αργότερα θα δώσει την ασίστ στον Lewis Grabban για το 2-0. Όταν ο Joe έχει κέφια, η Forest πετάει. Οι Blues έφαγαν τρία, και λίγα ήταν...

Καιρός ήταν να δούμε την ομάδα όπως τη θέλουμε και τη γουστάρουμε. Μπορεί στο πρώτο ημίχρονο να έβαλε δύο γκολ και στο δεύτερο μόνο ένα, άξιζε όμως για πολύ περισσότερα, όπως θα δείτε παρακάτω στην περιγραφή των φάσεων. Άρπαξε τον αντίπαλο από το λαιμό και τον περιόρισε στην καλή εμφάνιση του πρώτου τετάρτου, όταν οι Blues μπήκαν με σκοπό να μας αφινιδιάσουν, αλλά μετά το γκολ του Lolley, που τίναξε από πάνω του με δύναμη τις δύο κακές εμφανίσεις με West Brom και Leeds, περιορίστηκαν σε ρόλο κομπάρσου. Η πρώτη μας νίκη στο φετινό πρωτάθλημα ήρθε πανεύκολα μόλις το νερό μπήκε στ' αυλάκι. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν πολλές, πολλές ακόμα!

Αν και οι δύο εμπνεύσεις του Lolley έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς, "ξεκλειδώνοντας" την άμυνα της Birmingham δύο φορές μέσα σε επτά λεπτά, οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα και στον Sabri Lamouchi για τη δική του. Ο Γάλλος, μελετώντας το παιχνίδι των φιλοξενουμένων στα δύο πρώτα ματς (1-0 εκτός τη Brentford, 1-1 εντός με Bristol City) διαπίστωσε τη δύναμή τους στο κέντρο, με άξονες δύο πολύ καλούς παίκτες, τον Daniel Crowley και τον Ivan Šunjić. Αποφάσισε λοιπόν να αφήσει στον πάγκο τον Tiago Silva και να πάει με τους δυναμικούς Alfa Semedo και Samba Sow μπροστά από τον Ben Watson (που μπορεί σήμερα να έκανε και το καλύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα της Forest). Η μάχη της μεσαίας γραμμής κερδήθηκε, και όταν στο δεύτερο ημίχρονο μπήκε και ο Πορτογάλος η Forest άρχισε να φτιάχνει τη μια φάση μετά την άλλη. Η μόνη άλλη αλλαγή σχετικά με την ενδεκάδα που είχε πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας στο Elland Road ήταν ο Sammy Ameobi αντί του Albert Adomah. Και σ' αυτή δικαιώθηκε ο Γάλλος, αν και ο "θείος Albert" έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του στην καταπληκτική εμφάνιση του δεύτερου μέρους μετά την είσοδό του.

Είχαμε μεγάλη χαρά περιμένοντας να αρχίσει το παιχνίδι. Βλέπετε, λίγη ώρα πριν τη σέντρα είχαμε βρεθεί με τον Tendayi Darikwa στο ξενοδοχείο του, είχαμε φωτογραφηθεί μαζί του, του είχαμε δώσει κάποια δωράκια και... του είχαμε πάρει και συνέντευξη, την οποία θα διαβάσετε στη σελίδα μας τις επόμενες μέρες. Ο ευγενέστατος "Teddy", παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο πρώτο μετεγχειρητικό στάδιο και το δεξί του πόδι είναι μπανταρισμένο από πάνω μέχρι κάτω, δεν είπε όχι στο αίτημά μας, κι εμείς ολοκληρώσαμε όσο πιο σύντομα μπορούσαμε και τον αφήσαμε να παρακολουθήσει ήσυχα το ματς στο λάπτοπ του, παίρνοντας το δρόμο για το δικό μας σημείο συνάντησης. Θορυβηθήκαμε κάπως στην αρχή, βλέποντας τη Birmingham να μπαίνει τόσο δυνατά. Στο 11' ο παλιόφιλος Gary Gardner βρήκε όμορφα στην αριστερή γωνία της μικρής περιοχής μας τον πάντα επικίνδυνο Lukas Jutkiewicz, που έσπρωξε λίγο τον Matty Cash με αποτέλεσμα να χάσει και ο ίδιος την ισορροπία του και να στραβοκλωτσήσει. Δεν είχαμε ούτε καν μπει ακόμα στο 12' όταν ο Šunjić σούταρε μέσα στην περιοχή, ο Aro Muric είχε πολύ κόσμο μπροστά του αλλά ο Jack Robinson έβαλε το κεφάλι του κι έδιωξε σε κόρνερ. Οι οιωνοί δεν ήταν και πολύ καλοί, ώσπου ήρθε η φάση του 15'.

Ο Šunjić έκανε ένα πολύ άγαρμπο φάουλ στον Robinson μακριά από την περιοχή του και αριστερά, εισπράττοντας και την κίτρινη κάρτα. Ο Watson χτύπησε το φάουλ με κοντινή πάσα προς τον Lolley, ενώ η άμυνα της Birmingham κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Ο Joe προχώρησε, κι από τα 25 περίπου μέτρα έπιασε τη γνωστή αριστερή ρουκέτα. Ο (έτερος παλιός Red) Lee Camp, ο ίδιος που είχε φάει τον κεραυνό του Joe στο περσινό 2-2, έπεσε αμέσως με ύφος "δεν είναι δυνατόν, δε γίνεται να το ξαναφάω έτσι". Μάταιος κόπος, η μπάλα τού πήρε το αριστερό χέρι μέσα και ο φετινός λογαριασμός του Lolley άνοιγε πανηγυρικά, με τον ίδιο να παίρνει τη στάση που βλέπετε επάνω, πειράζοντας τους οπαδούς της Birmingham - ως καλός οπαδός της Aston Villa! Ο Camp τινάχτηκε απάνω και τα έχωσε χοντρά στους αμυντικούς του, όπως τον βλέπετε να κάνει και στο αριστερό άκρο της φωτογραφίας επάνω. Σιγά μην τα βάσανά του τελείωναν εκεί. Στο 22' ο Lolley "χόρεψε" τον σωματώδη, αλλά απελπιστικά αργό για αριστερό μπακ Kristian Pedersen, έφτασε στη γραμμή, γύρισε τη σέντρα με το δεξί στο δεύτερο δοκάρι όπου περίμεναν ο Grabban και ο Ameobi. Κεφαλιά του Τζαμαϊκανού, κρέμασμα του Camp, 2-0 και χαίρετε. Ο Camp θα χρειαζόταν να επέμβει για να αποσοβήσει και τρίτο γκολ στο 27', όταν ο Maxime Colin έφαγε τη σκόνη του Ameobi στο σπριντ και ο πρώην διεθνής Βορειοϊρλανδός στην κλειστή του γωνία έδιωξε το σουτ του Sammy σε κόρνερ. Κάτι προσπάθησε να κάνει η Birmingham, είχε δύο σουτ με καλές προϋποθέσεις με τον Crowley στο 29' και τον Šunjić στο 30', αμφότερα όμως έφυγαν ψηλά χωρίς να ανησυχήσουν φοβερά τον Muric. Ο οποίος κόντεψε να κάνει πάλι ζημιά από το πουθενά στο 37' δίνοντας λάθος πάσα στον Watson, όμως το σουτ του Gardner στον οποίο κατέληξε η μπάλα έφυγε κι αυτό μακριά από το τέρμα του.

Αναμέναμε την αντίδραση των Blues και του Pep Clotet στο δεύτερο μέρος, είδαμε τη Forest να μη μπορεί να περάσει τη μπάλα σωστά προς τα εμπρός αλλά να προσπαθεί κυρίως με βαθιές μπαλιές του (συγ-κλο-νι-στι-κού αμυντικά) Michael Dawson, αλλά και τη Birmingham να δημιουργεί μόνο μια ημι-ευκαιρία στο 57', με τη σέντρα του Marc Roberts στο δεύτερο δοκάρι και τον Jutkiewicz πιεζόμενο από τον Robinson να κάνει κακή προβολή και να αστοχεί. Δευτερόλεπτα αργότερα ο Silva αντικατέστησε τον Semedo, η ανορθογραφία διορθώθηκε και οι Reds έγιναν από τη μια στιγμή στην άλλη το απόλυτο αφεντικό - κι ας προσπάθησε ο Clotet με τον γεροδεμένο Ισπανό Álvaro Giménez δίπλα στον Jutkiewicz να μας δημιουργήσει προβλήματα. Στο 64' μετά από λάθος απομάκρυνση του Roberts o Robinson βρέθηκε φάτσα με τον Camp και σούταρε δυνατά, όμως ο αμυντικός της Birmingham τον κόντραρε σε κόρνερ διορθώνοντας το λάθος του. Πολύ προσωρινά βέβαια, καθώς ο Silva εκτέλεσε στην καρδιά της μικρής περιοχής, όπου ο Dawson έβαλε το κερασάκι στην τούρτα μιας -ακόμα- υπέροχης εμφάνισης, πετυχαίνοντας με καρφωτή κεφαλιά το 8ο γκολ του με τη φανέλα της Forest και το πρώτο μόλις της δεύτερης θητείας του με το Garibaldi (επίσημο τουλάχιστον, αφού όπως θα θυμάστε είχε σκοράρει και εναντίον του Ατρομήτου!). 

Από κει και πέρα, όρεξη να 'χετε να μετράτε φάσεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να φέρουν το τέταρτο, το πέμπτο και ούτω καθεξής γκολ. Στο 66' ο Robinson εκτέλεσε από αριστερά πολύ έξυπνα ένα πλάγιο, βρίσκοντας τον Lolley στην περιοχή, κι αυτός σούταρε δυνατά, για να μπλοκάρει σε δύο φάσεις ο Camp. Στο 69', σε σέντρα του Lolley από τα δεξιά, ο Sow ακόμα θα αναρωτιέται πώς σχεδόν εξ επαφής έστειλε την κεφαλιά του άουτ. Στο 71' ο Silva ελίχθηκε από δεξιά, γύρισε από την τελική γραμμή και ήταν η σειρά του Ameobi να στείλει το πλασέ του ψηλά από καταπληκτική θέση προς ανακούφιση της άμυνας των Blues. Στο 74' ο Adomah, που μόλις είχε πάρει τη θέση του Sow, σέντραρε πανέμορφα από αριστερά βρίσκοντας τον Grabban στο δεύτερο δοκάρι, και ο φορ που είχε βάλει το δύσκολο στο 22' τραβούσε το σήμα κατατεθέν μούσι του που αστόχησε στην κεφαλιά του από το ύψος της μικρής περιοχής. Στο 81' ο Rafa Mir, που είχε αντικαταστήσει δύο λεπτά νωρίτερα τον Ameobi, σε σέντρα του Grabban από δεξιά επιχείρησε, καθώς η μπάλα βρέθηκε πίσω του, να σκοράρει με...  χτύπημα σκορπιού αστοχώντας ελάχιστα! Και στο 88' μετά από ωραίο ελιγμό και σουτ του Adomah προς το απέναντι "Γ" η μπάλα πήρε τροχιά λίγο πιο δεξιά απ' όσο έπρεπε για να αναγκάσει τον Camp να μαζέψει ξανά τη μπάλα από τα δίχτυα του. Σε όλο αυτό το διάστημα η επιθετική συνεισφορά της Birmingham, απέναντι σε μια άμυνα που έτρωγε σίδερα με τον Watson κέρβερο μπροστά της, ήταν μια αναιμική κεφαλιά του Jutkiewicz στην αγκαλιά του Muric.

Δικαιούμαστε, νομίζω, να ενθουσιαστούμε... λιγάκι. Η πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα είναι πάντα σημαντική, και αν είναι και εμφατική είναι ανεκτίμητη για την ψυχολογία. Η εγρήγορση πάντα οφείλει να υπάρχει, καθώς ακολουθούν δύο εκτός έδρας ματς στο Λονδίνο με Charlton και Fulham και αμέσως μετά το μεγάλο ματς με τη Derby για το League Cup. Οι αιώνιοι αντίπαλοί μας έφεραν σήμερα 2-2 εκτός με τη Stoke και μας είδαν να τους πλησιάζουμε στον πόντο. Μετά την 3η αγωνιστική, που ξεκίνησε χθες με τη νίκη της Fulham με 2-1 μέσα στο Huddersfield και ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι με τον αγώνα Reading-Cardiff, κανένας πια δεν διαθέτει το απόλυτο, καθώς και οι δύο πρωτοπόροι στραβοπάτησαν, η Charlton με ισοπαλία 2-2 στο Barnsley και η Sheffield United με ήττα 1-0 στο Λονδίνο από τη Millwall. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Blackburn-Middlesbrough 1-0, Brentford-Hull 1-1, Bristol City-QPR 2-0, Luton-West Brom 1-2, Swansea-Preston 3-2, Wigan-Leeds 0-2.

Forest: Muric, Cash, Dawson, Worrall, Robinson, Sow (Adomah 73’), Watson, Semedo (Silva 57’), Lolley, Ameobi (Mir 79’), Grabban.
Birmingham: Camp, Colin, Roberts, Dean, Pedersen, Davis, G. Gardner (Giménez 60’), Šunjić, Vilalba, Crowley (Seddon 90’), Jutkiewicz.
Σκόρερς: Lolley 15', Grabban 22', Dawson 65'.
Διαιτητής: Tony Harrington. Κίτρινες: Šunjić 15', Giménez 63'.
Θεατές: 27.281 (Forest: 25.286).

Sabri Lamouchi: "Φυσικά και είμαι χαρούμενος. Όταν ελέγχεις το παιχνίδι, νικάς στο γήπεδό σου, βάζεις τρία γκολ, διατηρείς την εστία σου ανέπαφη και δείχνεις τόσο καλή δυναμική στην επίθεση, πώς να μην είσαι ευχαριστημένος. Δεν νομίζω πως ο τερματοφύλακάς μας είχε και πολλή δουλειά σήμερα, οπότε όλα τέλεια, και οι τρεις βαθμοί είναι μια χαρά για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Ήταν η πρώτη μας νίκη, και δουλέψαμε για να την κατακτήσουμε. Οι παίκτες έκαναν φανταστική δουλειά και στη διάρκεια της εβδομάδας, και σήμερα. Είμαι ικανοποιημένος γιατί ελέγξαμε απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα. Θα μπορούσαμε εύκολα να είχαμε βάλει ένα-δύο γκολ ακόμα, αλλά αν παίζουμε συνέχεια έτσι θα είμαι πανευτυχής! Ήταν η πιο καλή μας εμφάνιση ως τώρα, ελπίζω όμως να μην είναι και στο μέλλον. Δεν δώσαμε στον αντίπαλο καμιά ελπίδα να επανέλθει στο ματς, πράγμα ιδιαίτερα θετικό. Πρέπει να γίνουμε πιο 'δολοφονικοί' στην αντίπαλη περιοχή, παρ' όλα αυτά οι παίκτες μου πρόσφεραν ένα καλό παιχνίδι".

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.