fleetwood19201

Επάνω βλέπετε τον Tiago Silva να υποδέχεται τη μπάλα μετά από ωραία ψηλοκρεμαστή μπαλιά του John Bostock και με δεξί βολέ να νικάει για πρώτη και μοναδική φορά τον Alex Cairns, χαρίζοντας στους Reds την πρόκριση με έπαθλο... μια συνάντηση με τη Derby! To Brian Clough Trophy δεν θα περιμένει πολύ καιρό φέτος μέχρι να διεκδικηθεί για πρώτη φορά, καθώς η κληρωτίδα έκανε και πάλι τα δικά της, και μετά το "διαμάντι" Wimbledon-MK Dons του πρώτου γύρου έφερε το "El Cloughico" στον δεύτερο. Στο σπίτι μας, το City Ground, ξανά. Κι αν κρίνω από τις αντιδράσεις του κόσμου στα social media, το καταχάρηκε!

Μάλλον το ίδιο ενθουσιασμένοι θα νιώθουν και οι οπαδοί της Derby, που επίσης με χίλια ζόρια και το ίδιο φτωχό 1-0 (εκτός έδρας βέβαια) λύγισε την αντίσταση της Scunthorpe. Οι Rams αυτή τη στιγμή δείχνουν πολύ πιο έτοιμοι από μας, αφού ο βασικός κορμός τους δεν έχει πολύ μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρσι, παρ' όλο που και σ' αυτούς ο προπονητής άλλαξε (Phillip Cocu αντί Frank Lampard). Οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη διοργάνωση μόλις για δεύτερη φορά, και για πρώτη στο Nottingham. Η αρχή έγινε στις 30 Οκτωβρίου 1985, όταν οι Reds του Brian Clough επικράτησαν με 2-1 μέσα στο παλιό Baseball Ground, με γκολ των Johnny Metgod και Franz Carr (το παρθενικό του με την πρώτη ομάδα), ενω για τη Derby είχε σκοράρει ο Jeff Chandler.

Καλά τα μαθήματα ιστορίας, και σίγουρα η αναμέτρηση που έρχεται είναι πολύ πιο "τουριστική" από την αποψινή, αλλά για να δούμε και πώς η Forest έπαιξε με την τίμια Fleetwood, επίσης για δεύτερη φορά στο League Cup, και τη νίκησε με το ίδιο σκορ (η πρώτη ήταν εκτός, τον Αύγουστο του 2012, πάλι στον πρώτο γύρο, και οι Reds απέδρασαν με γκολ του Dexter Blackstock). Όπως έχω πει παλιότερα, έχει αρχίσει και μου τη δίνει αυτή η σνομπαρία προς τους πρώτους αγώνες του League Cup από όλες σχεδόν τις ομάδες, και μειδιώ με νόημα κάθε φορά που ένας προπονητής λέει ότι "θα κατεβάσει τη δυνατότερη ενδεκάδα που έχει στη διάθεσή του". Έτσι χαμογέλασα και χθες, στη συνέντευξη Τύπου του Sabri Lamouchi, όταν μας είπε το ίδιο ωραίο παραμυθάκι. Τώρα, που η κληρωτίδα τού έβγαλε στον επόμενο γύρο το ματς που λογαριάζουν όσο τίποτα άλλο οι φίλοι της ομάδας, σίγουρα θα ευχόταν να είχε όντως κατεβάσει την πιο δυνατή του ενδεκάδα, τη στιγμή μάλιστα που η Forest δεν έχει ακόμα δέσει καθόλου ως σύνολο. Μεσολαβούν βεβαίως μέχρι τότε άλλα τρία παιχνίδια πρωταθλήματος, με Birmingham, Charlton και Fulham, οπότε υπάρχει η ευκαιρία να δουλεύουν οι μηχανές στο φουλ την Τρίτη 27 Αυγούστου, όταν θα μας επισκεφθούν οι αιώνιοι αντίπαλοι...

Ο Γάλλος, λοιπόν, έκανε τη συνήθη "κωλοτούμπα" και άλλαξε 9 από τους 11 της ενδεκάδας που κατέβασε στις δύο πρώτες αγωνιστικές, αφήνοντας μέσα μόνο τον Joe Worrall (που πήρε και το περιβραχιόνιο) και τον Silva. Πρωτοκλασάτα ονόματα, όπως ο Michael Dawson, o Lewis Grabban, o Joe Lolley (όπως άλλωστε και οι επίσης ενδεκαδάτοι Ben Watson, Alfa Semedo, Albert Adomah) έμειναν εντελώς εκτός της αποστολής, στην οποία συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του ο 17χρονος Alex Mighten. Όλοι σχεδόν οι νεοφερμένοι του Αυγούστου (εκτός του Chema που πήγε στο Nottingham μόλις χθες) έκαναν ντεμπούτο: ο Brice Samba, o Carl Jenkinson, o Bostock, o Yuri Ribeiro από τα αποκτήματα της αρχής του καλοκαιριού. Για πρώτη φορά έπαιξαν φέτος στο αρχικό σχήμα σε επίσημο ματς ο Tobias Figueiredo, o Samba Sow, o Sammy Ameobi, o Arvin Appiah και ο Rafa Mir. Όπως καταλαβαίνετε, η ενδεκάδα απαρτιζόταν από παίκτες που ζήτημα να είχαν ξαναπαίξει όλοι μαζί στη χθεσινή ή στην προχθεσινή προπόνηση! 

Δεν έλειψαν όμως ούτε έτσι κάποια καλά συμπεράσματα. Ο Ribeiro από τα αριστερά ήταν πολύ καλός, ειδικά όσο ο επίσης ιδιαίτερα διακριθείς στο πρώτο ημίχρονο Appiah είχε δυνάμεις και συνεργάζονταν αρμονικά. Ο Silva λύνεται όλο και περισσότερο στο νέο περιβάλλον του αγγλικού ποδοσφαίρου και το γκολ θα του ανεβάσει την ψυχολογία. O Sow εδειξε ικανός να πάρει τη θέση του Watson και το Σάββατο. Ο Bostock, αν και σε ρόλο "κόφτη" και όχι αυτόν του πλέι μέικερ που του ταιριάζει πιο πολύ, και όχι στο απόγειο της αγωνιστικής του κατάστασης, έδωσε δείγματα ποιότητας και "τσίμπησε" και την ασίστ. Και ο Samba, παρ' όλο που φάνηκε να έχει κάποια θεματάκια με τη μπάλα στα πόδια, ήταν εξαιρετικός κάτω από τα δοκάρια και μας γλίτωσε από δύσκολες καταστάσεις, ειδικά προς το τέλος που οι φιλοξενούμενοι του Joey Barton (2 στα 2 αυτή τη στιγμή στη League One, για να ξέρουμε και τι λέμε) πίεζαν για την ισοφάριση που θα έστελνε το ματς στα πέναλτι. Εκεί δηλαδή που την πάτησαν αρκετές ομάδες της Championship απόψε (Brentford, Bristol City, Charlton, Middlesbrough), εκτός από αυτές που δεν χρειάστηκε να φτάσουν μέχρι εκεί για να χαιρετήσουν πρόωρα (Barnsley, Huddersfield, Wigan και η West Brom, που εξελίσσεται σε πελάτισσα της Millwall!).

Το ίδιο το παιχνίδι είχε ένα αρκετά βαρετό πρώτο ημίχρονο και ένα πολύ πιο ενδιαφέρον δεύτερο. Ο αντίπαλος γκολκίπερ Cairns χρειάστηκε να επέμβει πολύ γρήγορα (4') για να διώξει ένα φαρμακερό βολέ του Jenkinson, αλλά από κει και πέρα οι παίκτες μας σημάδευαν μακριά από την εστία του, ενώ ο Samba κλήθηκε δύο φορές σε δράση: στο 25' όταν έδιωξε χτύπημα φάουλ του Danny Andrew και στο 42΄ σε κεφαλιά του Peter Clarke μετά από κόρνερ, ενώ στην εκπνοή σχεδόν του πρώτου μέρους ο Ashley Hunter (τρελαμένος οπαδός της Forest που στα 17 του πήρε ένα χρόνο διάλειμμα από τη μπάλα για να ακολουθεί τους Reds μέσα-έξω) από καλή θέση σούταρε ελάχιστα έξω. Στην επανάληψη η Fleetwood μπήκε πάλι δυνατά, αλλά της έκοψε τα φτερά το γκολ του Silva στο 59', που μπήκε με τον τρόπο που αναφέραμε στην εισαγωγή. Με άλλο ηθικό ο Πορτογάλος προσπάθησε στο 75' να το παίξει... Adlène Guédioura στο περσινό ματς με τη West Brom, βλέποντας τον Cairns εκτός εστίας αλλά αστοχώντας πολύ στην προσπάθειά του να τον "κρεμάσει". Από κει και πέρα πήγαμε δυστυχώς για διατήρηση των κεκτημένων, και τη γλιτώσαμε χάρη κυρίως στον Samba (απόκρουση σουτ του Paul Coutts στο 78' με τον αναπληρωματικό Conor McAleny να αστοχεί στο ριμπάουντ, καλή αντίδραση σε φάουλ του Ross Wallace στο 86', διώξιμο σε σουτ του McAleny στο επόμενο λεπτό με τον Paddy Madden να μη μπορεί στην επαναφορά να σκοράρει). Τέλος καλό όλα καλά, με κάτι "ψιλές" και κίτρινες στο φινάλε, και η πρώτη μας φετινή νίκη, η πρώτη και με τον Lamouchi στον πάγκο μας, έστω με αυτό τον τρόπο, ήταν γεγονός, οπότε πάμε το Σάββατο να αντιμετωπίσουμε εντός τη Birmingham χωρίς πολλές μουρμούρες.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της βραδιάς για το Carabao Cup (σε παρένθεση το σκορ στα πέναλτι, με έντονα γράμματα οι ομάδες που προκρίθηκαν: Wimbledon-MK Dons 2-2 (2-4), Accrington-Sunderland 1-3, Barnsley-Carlisle 0-3, Blackburn-Oldham 3-2, Blackpool-Macclesfield 2-2 (2-4, με τον Virgil Gomis να κάνει το 1-2 στο 65'), Bradford-Preston 0-4, Brentford-Cambridge 1-1 (4-5), Bristol Rovers-Cheltenham 3-0, Charlton-Forest Green 0-0 (3-5), Colchester-Swindon 3-0, Coventry-Exeter 4-1, Gillingham-Newport 2-2 (1-4), Grimsby-Doncaster 1-0, Huddersfield-Lincoln 0-1, Luton-Ipswich 3-1, Mansfield-Morecambe 2-2 (5-6), Middlesbrough-Crewe 2-2 (2-4), Oxford-Peterborough 1-0, Plymouth-Leyton Orient 2-0, Port Vale-Burton 1-2, QPR-Bristol City 3-3 (5-4), Rochdale-Bolton 5-2, Salford-Leeds 0-3, Scunthorpe-Derby 0-1, Shrewsbury-Rotherham 0-4, Stevenage-Southend 1-2, Swansea-Northampton 3-1, Tranmere-Hull 0-3, Walsall-Crawley 2-3, Wigan-Stoke 0-1, Wycombe-Reading 1-1 (2-4), West Brom-Millwall 1-2.

Και η κλήρωση του δεύτερου γύρου, που όπως και αυτή του πρώτου χώρισε τις ομάδες σε βόρειες και νότιες, και όπου μπαίνουν πλέον και οι ομάδες της Premiership χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις: Νότος: Plymouth-Reading, Crawley-Norwich, Newport-West Ham, Oxford-Millwall, Watford-Coventry, Swansea-Cambridge, Cardiff-Luton, Bristol Rovers-Brighton, Crystal Palace-Colchester, Fulham-Southampton, Bournemouth-Forest Green, Southend-MK Dons, QPR-Portsmouth. Βορράς: Crewe-Aston Villa, Lincoln-Everton, Leeds-Stoke, Sheffield United-Blackburn, Rotherham-Sheffield Wednesday ή Bury (ο αγώνας αναβλήθηκε και πάει για ματαίωση καθώς τα οικονομικά προβλήματα της Bury δεν έχουν τελειωμό...), Newcastle-Leicester (η μόνη αναμέτρηση μεταξύ ομάδων Premiership), Burton-Morecambe, Burnley-Sunderland, Forest-Derby, Grimsby-Macclesfield, Preston-Hull, Rochdale-Carlisle.

Forest: Samba, Jenkinson, Figueiredo, Worrall, Ribeiro, Sow (Johnson 65’), Bostock, Silva, Ameobi, Appiah (Cash 76’), Mir.
Fleetwood: Cairns, Coyle, Clarke, Souttar, Andrew, Burns, Coutts, Rossiter (Wallace 78’), Madden, Hunter (Morris 53’), Biggins (McAleny 63’).
Σκόρερ: Silva 59'.
Διαιτητής: Alan Young. Κίτρινες: Silva 44’, Bostock 83’, Ribeiro 95’ - Morris 77’, McAleny 80’, Coyle 94’, Wallace 95'.
Θεατές: 7.382 (Forest: 7.234).

Sabri Lamouchi: "Θεωρώ θετικό μόνο το αποτέλεσμα, αφού οι αγώνες του πρώτου γύρου οποιουδήποτε Κυπέλλου συνήθως κρύβουν παγίδες. Αρχίσαμε καλά και πιστεύω πως αξίζαμε ένα γκολ, αλλά αφού τα καταφέραμε σταματήσαμε να παίζουμε, δεν κρατούσαμε μπάλα και δυσκολέψαμε τα πράγματα από μόνοι μας. Σε τέτοια παιχνίδια πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να έχουμε τον έλεγχο. Στο τέλος ήμασταν και λίγο τυχεροί, αφού οι αντίπαλοι είχαν δύο καλές ευκαιρίες για γκολ. Στο τέλος είπα στον Joey ότι η ομάδα του έπαιξε καλά και μας δημιούργησε προβλήματα, όμως κι εμείς από την πλευρά μας οφείλαμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο της μπάλας. Ξέρω πως είχαμε στην ενδεκάδα πολλά νέα πρόσωπα και πολλές αλλαγές, αλλά έπρεπε να τα πάμε πολύ καλύτερα. Όταν παίζεις στην έδρα σου και είσαι μπροστά με 1-0, οφείλεις να παίζεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και όχι τόση ένταση ή πανικό. Παρ' όλα αυτά, η νίκη είναι νίκη και είμαι ικανοποιημένος. Με όπλο και αυτή πρέπει να πάμε στο δύσκολο παιχνίδι του Σαββάτου με τη Birmingham, αλλά για να νικήσουμε και πάλι θα χρειαστεί να παίξουμε με μεγαλύτερη ωριμότητα και προσωπικότητα".

* Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Nottingham Post.