mckay signs

Τα μάθατε; Πάλι από Σκοτία ψωνίσαμε! Ήρθε ο Barrie McKay! Το πρώτο μεταγραφικό σίριαλ του φετινού καλοκαιριού είχε αίσιο τέλος για τη Forest, που καλωσόρισε στο City Ground έναν παλιό γνώριμο του μάνατζέρ της Mark Warburton από την πρόσφατη θητεία του τελευταίου στους Rangers. Ο επιθετικός χαφ-εξτρέμ των "Gers" πέρασε τα σύνορα (και τα ιατρικά τεστ βεβαίως), υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο και πετάει οσονούπω για την Αμερική και τη Florida, ώστε να ενσωματωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα στην προετοιμασία των Reds.

Κάπου 750 χιλιάδες λίρες στοίχισε η μεταγραφή του McKay, που τα είχε σπάσει εδώ και καιρό με την ομάδα του και φυσικά δεν ακολούθησε την αποστολή στο Λουξεμβούργο για την πρεμιέρα της στο Europa League - όπου οι Rangers παρεμπιπτόντως έφαγαν μια μεγαλοπρεπή σφαλιάρα από την Progrès Niederkorn, που τους νίκησε με 2-0 και τους απέκλεισε (1-0 για τους Σκοτσέζους το πρώτο ματς).

Ποιος είναι, όμως, ο McKay; Γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1994 στο Paisley της Σκοτίας και πέρασε τα χρόνια της ποδοσφαιρικής του "μαθητείας" στην Kilmarnock, πριν τον αποκτήσουν οι Rangers το 2011, παρά ένα πρόβλημα τραυματισμού που το ιατρικό επιτελείο της Kilmarnock θεωρούσε ότι θα τον ταλαιπωρούσε για το υπόλοιπο της καριέρας του. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντίθετα, το 2012 ο παίκτης κατέγραψε την πρώτη του συμμετοχή στην ανδρική ομάδα των "Gers" και λέγεται ότι προκάλεσε το ενδιαφέρον ομάδων όπως η Liverpool και η Everton. Έκανε κι αυτός, όπως συνηθίζεται, το "αγροτικό" του ως δανεικός σε μικρότερες ομάδες (Greenock Morton, Raith Rovers), περνώντας παράλληλα και από τις "μικρές" εθνικές ομάδες της Σκοτίας. Ώσπου το 2015 ήρθε η καταξίωση, που άνοιξε και την πόρτα της μεγάλης Εθνικής. Μία συμμετοχή βέβαια έχει όλη κι όλη, κι αυτή από το 84' κι έπειτα στο φιλικό 0-3 από τη Γαλλία στις 4 Ιουνίου 2016, αλλά δεν τον πήραν και τα χρόνια…

Συνολικά με τη Rangers o McKay είχε 140 συμμετοχές και 20 γκολ, ενώ αν λογαριάσουμε και τους αγώνες που έδωσε ως δανεικός έχει παίξει στην επαγγελματική καριέρα του σε 183 ματς και έχει σκοράρει 25 φορές. Οι δύο τελευταίες χρονιές του ήταν ιδιαίτερα γεμάτες, και η σχέση του με τον Warburton αρμονική: 48 αγώνες και 9 γκολ στη σεζόν της επανόδου των Rangers στην Premiership μέσω της κατάκτησης του πρωταθλήματος στην Championship, 46 αγώνες και 6 γκολ πέρσι. Οι φίλοι των Rangers σίγουρα θα έχουν να θυμούνται το φανταστικό γκολ του από μακρινή απόσταση στον ημιτελικό του Κυπέλλου Σκοτίας με αντίπαλο τη μισητή Celtic τον Απρίλιο του 2016, όταν η μόνιμη πρωταθλήτρια τα τελευταία χρόνια υπέκυψε στα πέναλτι (ο McKay ευστόχησε στο δικό του), αλλά οι "Gers" στον τελικό έχασαν από… τη Hibernian του -πλέον συμπαίκτη του- Jason Cummings!

Στο Nottingham ο κόσμος δεν βγήκε ακριβώς ενθουσιασμένος στους δρόμους πανηγυρίζοντας τη μεταγραφή. Η κύρια αιτία του σκεπτικισμού ήταν ότι ο μάλλον κοκαλιάρης McKay των 1,75 μ. έχει τον ίδιο σωματότυπο με δύο παίκτες που έδωσαν υποσχέσεις στην αρχή, αλλά δεν έπιασαν τελικά στη Forest: τον Radoslaw Majewski και τον Jamie Paterson. H Championship είναι ένα απαιτητικότατο πρωτάθλημα και από σωματικής πλευράς, και κάποιοι φίλοι της ομάδας εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν ο McKay θα αντέξει. Δεν βοήθησαν και κάποιες γνώμες από οπαδούς των Rangers που αμφισβητούν ευθέως την "ψυχή" του παίκτη - κάπου διάβασα μάλιστα ότι έχει "καρδιά ποντικιού"! Με το φτωχό μου μυαλό, όμως, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Warburton θα επέλεγε έναν παίκτη με τέτοια χαρακτηριστικά, τον οποίο μάλιστα γνωρίζει τόσο καλά. Οπότε ας του ευχηθούμε το καλωσόρισες, και τα υπόλοιπα, όπως λέμε, θα τα βρει η υπηρεσία…

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.