charlton19201

Αν δεν το έχετε ήδη ακούσει, ο Albert Adomah δεν αγωνίζεται πλέον με τη φανέλα της Cardiff. Ο δανεισμός του έληξε τυπικά στις 30 Ιουνίου, και η Forest, όπως είχε δικαίωμα, δεν τον άφησε να μείνει μέχρι το τέλος της σεζόν, δηλαδή ως τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου που αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα πλέι-οφ. Η είδηση προκάλεσε αναταραχή στο στρατόπεδο των Bluebirds, καθώς ο μάνατζερ Neil Harris (παίκτης μας στα χρόνια της League One χωρίς ιδιαίτερα επιτυχημένο πέρασμα) και οι φίλοι της ομάδας ξέσπασαν στα social media και αλλού, κατηγορώντας έμμεσα ή άμεσα τους Reds για έλλειψη αθλητικού πνεύματος.

Βλέπετε, ο αγαπημένος μας "θείος Albert" είχε βρει στην Ουαλία τον χρόνο συμμετοχής που του έλειπε σε μας, βοηθώντας τη City να βελτιώσει την απόδοσή της και σιγά σιγά να βρεθεί μέσα στην εξάδα, διεκδικώντας με αξιώσεις μια θέση στα πλέι-οφ, και τώρα οι Bluebirds έχουν "ξινίσει", γιατί θεωρούν την κίνηση τρικλοποδιά για να μην απειληθεί η Forest από την ομάδα τους, στερηθεί λόγω αυτής την είσοδο στα πλέι-οφ κλπ. κλπ.

Η πρώτη αντίδραση είναι: "Ε, και;" Ζούμε σε μια εποχή επαγγελματισμού, και μπορεί κάποιος να μας πει με απόλυτη βεβαιότητα ότι αν τα δεδομένα ήταν αντίστροφα η Cardiff θα μας έλεγε "Μα τι λέτε, βεβαίως και να τον κρατήσετε"; Υπό αυτή την έννοια, το να μιλάς για αθλητικό πνεύμα είναι κάπως υποκριτικό. Η άνοδος στην Premiership είναι χρυσοφόρα, και σ' αυτόν τον αγώνα κανείς (είμαι απόλυτα βέβαιος) δεν θα ήθελε να προσφέρει στον αντίπαλό του όπλα για να τον πολεμήσει. Καλώς ή κακώς (για μένα κακώς, αλλά εγώ δεν ανήκω και πολύ στη σύγχρονη εποχή) οι παίκτες είναι περιουσιακά στοιχεία των ομάδων, οπότε κανείς δεν μπορεί να κάνει κουμάντο στα περιουσιακά στοιχεία του άλλου.

Αν βέβαια -θεωρητικά- το ξεχάσουμε αυτό, εγείρεται όντως ένα ηθικό ζήτημα, το οποίο δεν θα υπήρχε αν, επιστρέφοντας στο Nottingham, o Albert μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια της Forest. Έλα όμως που δεν γίνεται! Σύμφωνα με τους κανονισμούς που μπήκαν σε εφαρμογή ειδικά για τη μετά κορονοϊό εποχή, αυτό απαγορεύεται. Οπότε ο συμπαθής εξτρέμ μπαίνει στο "ψυγείο" και απλώς προπονείται με τους συμπαίκτες του χωρίς να έχει δικαίωμα να παίξει μπάλα, πράγμα που θα του επιτρεπόταν ασφαλώς αν υπέγραφε με την άδειά μας τη μηνιαία επέκταση του δανεισμού και έμενε στην Cardiff. Όπως σίγουρα θα συνέβαινε σε κάθε παίκτη που θα βρισκόταν στη θέση του, η εξέλιξη της υπόθεσής του δεν του άρεσε καθόλου, και δεν δίστασε να το βγάλει και στο Twitter, παρακαλώντας την ύστατη στιγμή τη Forest να μην του κόψει τη μπάλα για φέτος, θυμίζοντας ότι ο ίδιος δεν ήθελε να φύγει από την ομάδα τον Ιανουάριο (κίνηση που αποδείχθηκε εν τέλει λάθος, καθώς ο αντικαταστάτης του Adama Diakhaby δεν είχε ούτε στο ελάχιστο την προσφορά του Adomah όσο αγωνίστηκε) και πετώντας μπηχτές για το γεγονός ότι σε κάποια πράγματα οι παίκτες είναι εντελώς έρμαια των αποφάσεων άλλων. Δεδομένου ότι το συμβόλαιό του με τους Reds λήγει τον Ιούνιο του 2021, θέλω να ελπίζω ότι αυτό το ξέσπασμά του δεν θα προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις του με τον σύλλογο. Το τελευταίο είναι καθαρά προσωπικό, καθώς μου είναι εξαιρετικά συμπαθής - και νομίζω όχι μόνο σε μένα.

Υπάρχουν δύο ακόμα στοιχεία, τα οποία αναφέρω ως ενισχυτικά της παραπάνω άποψης. Πρώτον, αν Forest και Cardiff έρχονταν αντιμέτωπες στα πλέι-οφ, είτε στα ημιτελικά είτε στον τελικό, ο Adomah δεν θα αγωνιζόταν, σύμφωνα με τη γενική πρακτική που επικρατεί στην Αγγλία (όπως δεν αγωνίστηκε στον αγώνα του Cardiff City Stadium, λίγες μέρες πριν τη διακοπή, όταν οι Reds επικράτησαν με 1-0). Δεύτερον, η αποδυνάμωση της Cardiff ανοίγει τον δρόμο για τη... Derby, που βρίσκεται έναν μόλις πόντο πίσω από τους Bluebirds, οι οποίοι μάλιστα την υποδέχονται στις 14 Ιουλίου. Όχι ότι η Cardiff είναι εύκολος αντίπαλος - με τίποτα. Ίσα ίσα, που φέτος μας νίκησε στην έδρα μας πριν "ανταποδώσουμε" στη δική της. Όμως μια αναμέτρηση με τη Derby είναι πάντα "ειδικών συνθηκών" και δεν νομίζω ότι την εύχονται ούτε αυτοί, ούτε εμείς. Τέλος πάντων, αν θεωρήσουμε αυτές τις παραμέτρους πρωταρχικής σημασίας αποπροσανατολιζόμαστε από την ουσία της υπόθεσης: ότι ο μόνος που αδικείται από αυτή την εξέλιξη είναι ο ίδιος ο παίκτης, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και του στερείται το δικαίωμα να διεκδικήσει μία ακόμα άνοδο στην καριέρα του, είτε με τη μία ομάδα είτε με την άλλη.

Γιατί όπως είπα και πριν τα κροκοδείλια δάκρυα του Harris περί fair play δεν είναι καν επιχείρημα σ' αυτή την εποχή. Σε κάποια άλλη, όταν κάτι τύποι στην ηλικία μου γνώρισαν και αγάπησαν το ποδόσφαιρο γενικά και το αγγλικό ποδόσφαιρο ειδικότερα, ίσως και να ήταν...

* Τα άρθρα απηχούν τη γνώμη του συγγραφέα τους και όχι της Λέσχης.
** Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου