appiah scores for england

Αν ο Cosmin Contra είχε δεήσει να βάλει επιτέλους τον Costel Pantilimon να παίξει, θα μιλούσαμε για την απόλυτη επιτυχία των διεθνών της Forest σε αυτό το international break. Οι υπόλοιποι 10 αγωνίστηκαν άπαντες, και μάλιστα τέσσερις σκόραραν κιόλας με συνολική συγκομιδή επτά (!) γκολ, με θεαματικότερο διχως άλλο αυτό του Arvin Appiah που βλέπετε επάνω. Αν δεν υπήρχαν οι πιτσιρικάδες της Ελλάδας και οι "Σκίουροι" του Μπενίν θα μιλούσαμε και για αήττητο. Υπήρχαν Reds στους 14 από τους 18 αγώνες όπου μπορούσαν να συμμετάσχουν, ενώ χάρη κυρίως στο πορτογαλικό τρίο μαζέψαμε  17 συμμετοχές!

Αναλυτικά τα κατορθώματα των διεθνών μας σε αυτές τις έξι μέρες δράσης (11-16 Οκτωβρίου):

Costel Pantilimon (Ρουμανία)

  • 11/10: Λιθουανία-Ρουμανία 1-2 στο Vilnius. Ο Pantilimon είδε τον Contra να προτιμά για ακόμα μια φορά τον Ciprian Tătărușanu και παρέμεινε στον πάγκο. Οι Ρουμάνοι προηγήθηκαν αν χάρη σε γκολ του Alexandru Chipciu με σουτ μέσα από την περιοχή στο 13', ενώ έχασαν ευκαιρίες και για περισσότερα γκολ. Στον πάγκο της Λιθουανίας ήταν και ο πρώην Red Deimantas Petravičius, που μπήκε στο 87' και δύο λεπτά αργότερα οι βορειοευρωπαίοι ισοφαρισαν με σουτ του Arturas Zulpa. Όμως οι Βαλκάνιοι γλίτωσαν την έκπληξη χάρη στον Alexandru Maxim, που με σουτ στο 94' τους έδωσε τη νίκη.
  • 14/10: Ρουμανία-Σερβία 0-0 στο Βουκουρέστι. Οι Ρουμάνοι ήταν αυτοί που καίγονταν για τη νίκη, που θα τους επέτρεπε να προσπεράσουν τους Σέρβους στην κορυφή του ομίλου. Με τον Tătărușanu και πάλι στο τέρμα και τον Pantilimon ως συνήθως να παρακολουθεί (και να επιστρέφει πρώτος απ' όλους στο Nottingham χωρίς να ιδρώσει), το πάλεψαν αρκετά μέχρι το 44', όταν ο Gabriel Tamaș γκρέμισε στην περιοχή με κλωτσιά στο κεφάλι (!) τον Mijat Gaćinović. Πέναλτι και αποβολή, με τον Σέρβο αρχηγό Dušan Tadić, πάντως, να κάνει μια από τις χειρότερες εκτελέσεις που έχουμε δει ποτέ και να μη βρίσκει καν εστία από την άσπρη βούλα. Από κει και πέρα το ματς ήταν σχεδόν επιθετικός μονόλογος για τους Σέρβους, που δεν κατάφεραν μεν να σκοράρουν απέναντι σε δέκα, είναι όμως πάντα πρώτοι με 8 βαθμούς σε 4 ματς, έναντι 7 του Μαυροβουνίου (4-1 εκτός την ουραγό και χωρίς βαθμό Λιθουανία) και 6 της Ρουμανίας.

Adlène Guédioura (Αλγερία)

  • 12/10: Αλγερία-Μπενίν 2-0 στη Blida για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Από τον πάγκο της ομάδας του ο Guédioura είδε τις "Αλεπούδες" της Αλγερίας να ανοίγουν το σκορ απέναντι στους "Σκίουρους" του Μπενίν (έχω αναφέρει πόσο τρελαίνομαι με τα παρατσούκλια των αφρικανικών ομάδων;) με γκολ του Ramy Bensebaini της γαλλικής Rennes στο 21'. Το 2-0, που έδιωξε το άγχος από την Αλγερία και σφράγισε τη νίκη της, την πρώτη του Djamel Belmadi στον πάγκο της, πέτυχε στο 74' ο Baghdad Bounedjah.
  • 16/10: Μπενίν-Αλγερία 1-0 στο Cotonou. Αυτοκτονία για τους Fennecs, που αυτή τη φορά είχαν τον Guédioura στη σύνθεσή τους σε όλο τον αγώνα (41η διεθνής συμμετοχή για τον μέσο των Reds). Όχι μόνο έμειναν πίσω νωρίς (στο 16' με γκολ του Sessi D' Almeida, που παίζει στη League Two με τη Yeovil), αλλά δεν μπόρεσαν ούτε να επωφεληθούν από την αποβολή στο 54' του αρχηγού του Μπενίν Stéphane Sessegnon (κι αυτός λεγεωνάριος, στην Τουρκία με τη Gençlerbirliği). Ο Belmadi το πάλεψε, έβαλε στο δεύτερο ημίχρονο και τον Riyad Mahrez, όμως το αποτέλεσμα δεν άλλαξε και η Αλγερία, που θα μπορούσε να έχει καθαρίσει ήδη την πρόκριση, είδε το Μπενίν να την πιάνει στην πρώτη θέση του ομίλου, δύο ματς πριν το φινάλε. Ο Guédioura πήρε κίτρινη κάρτα στο 76'.

Tendayi Darikwa (Ζιμπάμπουε)

  • 13/10: Λ.Δ. Κονγκό-Ζιμπάμπουε 1-2 στην Kinshasa για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Μεγάλη νίκη για τη Ζιμπάμπουε μέσα στο "Στάδιο των Μαρτύρων" της κονγκολέζικης πρωτεύουσας, με τον Darikwa να αγωνίζεται σε όλο το ματς ("εντυπωσιακό" τον χαρακτηρίζει το match report του ESPN) και να γίνεται έτσι ο πρώτος παίκτης της Forest που καταγράφει συμμετοχή σε Εθνική Ανδρών για την περίοδο 2018-'19. Οι "Πολεμιστές" του Sunday Chidzambwa άνοιξαν το σκορ στο 21' με τον Ronald Pfumbidzai και σφράγισαν τη νίκη τους με τον αρχηγό και μόνιμο σκόρερ τους Knowledge Musona στο 69' (o φορ της της Anderlecht έφτασε τα 4 γκολ σε 3 αγώνες του προκριματικού ομίλου, αλλά ατυχώς για την ομάδα του αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη στο 74'). Οι "Λεοπαρδάλεις" του πάλαι ποτέ Ζαΐρ είχαν δοκάρι με τον Chancel Bemba στο 73' και τελικά πέτυχαν το γκολ της τιμής στο 93' με τον Yannick Bolasie, που αγωνίζεται στην Aston Villa ως δανεικός από την Everton. Βασικός και εντός αγώνα για 82' για το Κονγκό ήταν ο γνωστός μας από τη θητεία του στον Ολυμπιακό και νυν παίκτης της West Ham Arthur Masuaku, ενώ ο Britt Assombalonga δεν έπαιξε.
  • 16/10: Ζιμπάμπουε-Λ.Δ. Κονγκό 1-1 στη Harare. Στο ένα στρατόπεδο ο Darikwa ήταν πάλι βασικός και αναντικατάστατος, στο άλλο Masuaku και Assombalonga ήταν απόντες αλλά ο Bolasie πλαισιωνόταν από δύο ακόμα παίκτες της Championship, τον Jacques Maghoma της Birmingham και τον Benik Afobe της Stoke (δανεικός από τους Wolves). Αν και χωρίς τον Musona, οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ μόλις στο 1' με τον Khama Billiat, αλλά πρόσφεραν οι ίδιοι την ισοφάριση στους Κονγκολέζους στο 24' με το αυτογκόλ του Teenage Hadebe. Ο Darikwa αντίκρισε την κίτρινη κάρτα στο 45'. Οι "Πολεμιστές" διατήρησαν τουλάχιστον την απόσταση των τριών βαθμών από το Κονγκό, αφού το... άλλο Κονγκό έχασε 2-1 στη Λιβερία και έμεινε πίσω, κι εδώ δύο αγωνιστικές πριν το τέλος των προκριματικών.

João Carvalho, Diogo Gonçalves, Gil Dias (Πορτογαλία Κ21)

  • 11/10: Λιχτενστάιν-Πορτογαλία 0-9 στη Vaduz για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ένα καλό ξεμούδιασμα, με άλλα λόγια, για την ομάδα του Rui Jorge πριν τον κρίσιμο αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής με τη Βοσνία. Ο Carvalho χαλάρωσε στον πάγκο και απόλαυσε τους συμπαίκτες του στη Forest να πετυχαίνουν τρία από τα εννέα γκολ της Πορτογαλίας. Ο Gonçalves, που έπαιξε και στα 90 λεπτά, άνοιξε το σκορ στο 2' και έκανε το 0-5 στο 58' με πέναλτι, και ο Dias, που αντικατέστησε στο 70' τον Diogo Dalot της Manchester United, έγραψε το 0-8 στο 91'. "Καρέ" πέτυχε ο δανεικός από τη Benfica στη Moreirense Heriberto Tavares (28', 45', 62', 92'), ενώ σκόραραν επίσης ο João Filipe της Benfica (στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου) και ο γνωστός μας από πέρσι Diogo Jota των Wolves (84').
  • 16/10: Πορτογαλία-Βοσνία 4-2 στο Funchal για την ίδια διοργάνωση. Σαρωτικοί οι Πορτογάλοι, πήραν τη δεύτερη θέση από τους Βόσνιους και έκλεισαν μια θέση στα πλέι-οφ, όπου είναι πιθανοί αντίπαλοι της δικής μας Εθνικής ομάδας Κ21 στην κλήρωση της Παρασκευής (απευθείας από τον όμιλο προκρίθηκε ως πρώτη η Ρουμανία). Αυτή τη φορά μόνο ο Carvalho ξεκίνησε στο αρχικό σχήμα, ο Dias έμεινε στον πάγκο και ο Gonçalves, που μπήκε αλλαγή στο 49' στη θέση του Dalot, έφαγε κίτρινη δύο μόλις λεπτά αργότερα αλλά σκόραρε ξανά, στο 63', γράφοντας το 3-1 αφού πρώτα πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, όπως μπορείτε να δείτε εδώ (στο 3.28). Το σκορ άνοιξε στο 20' ο André Horta (παίζει στις ΗΠΑ με τη Los Angeles FC), ισοφάρισε στο 44' o Ermedin Demirović της Sochaux (δανεικός από την Alavés), το 2-1 έκανε το νέο αστέρι της Benfica João Félix, το 4-1 στο 91' ο Tavares και μείωσε στο 94' ο Aldin Turkes.

Liam Bossin (Ιρλανδία Κ21)

  • 11/10: Ισραήλ-Ιρλανδία 3-1 στo Akko για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μόνο μαθηματικές (και όχι και τόσο ουσιαστικές) ελπίδες είχε η Ιρλανδία για πρόκριση, εξανεμίστηκαν όμως και αυτές με την ήττα της στη Μέση Ανατολή. Με τον Noel King να χρίζει πάλι βασικό τον Kieran O'Hara (δανεικό στη Macclesfield από τη Manchester United), ο Bossin είδε το ματς από τον πάγκο. Οι Ιρλανδοί πήραν θάρρος στο 64' με τον αναπληρωματικό Ronan Hale της Derry City, που ισοφάρισε το γκολ του Gavriel Kanichowsky από το 15', ενώ λίγο νωρίτερα του είχε ακυρωθεί μάλλον λανθασμένα ακόμα ένα γκολ. Όμως ένας άλλος αναπληρωματικός, ο Maxim Plakushchenko, έκανε το 2-1 τρία λεπτά μετά την είσοδό του (77'), για να κλείσει το σκορ στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων ο Mordehai Cohen.
  • 16/10: Γερμανία-Ιρλανδία 2-0 στο Heidenheim. Επιτέλους συμμετοχή σε επίσημο ματς για τον Liam, άσχετα αν το αποτέλεσμα τον στενοχώρησε. Με δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο, στο 32' από τον Janni Serra της Holstein Kiel και στο 40' από τον Levin Öztunalı της Mainz, οι Γερμανοί έδωσαν πανηγυρικό χαρακτήρα στο ματς, αφού προκρίθηκαν άνετα ως πρώτοι και πάνε απευθείας στα τελικά της Ιταλίας (με δέκα βαθμούς μάλιστα διαφορά από τη δεύτερη Νορβηγία και έντεκα από την τρίτη Ιρλανδία). Ο Bossin έπαιξε καλά παρά τα δύο γκολ, και μάλιστα έκανε την απόκρουση του ματς στο 0-0 στο 30' σε κεφαλιά του Abdelhamid Sabiri της Huddersfield (ο οποίος είχε και δοκάρι ένα λεπτό αργότερα). Ο King δήλωσε υπερήφανος για την ομάδα του, που έφτιαξε κι αυτή ευκαιρίες απέναντι στην "καλύτερη ομάδα που έχω δει σε αυτό το ηλικιακό επίπεδο", κατά τον Ιρλανδό προπονητή. 

Rūdolfs Soloha (Λετονία Κ19)

  • 12/10: Λετονία-Ελλάδα 2-0 στη Jelgava σε φιλικό προετοιμασίας. Ο Soloha ήταν ο γκολκίπερ της ομάδας του Aleksandrs Basovs, που άνοιξε πολύ γρήγορα το σκορ (στο 8' με τον Maksims Toņiševs). Στο 34' έγινε κάτι πολύ σπάνιο, που οφείλεται βέβαια και στον φιλικό χαρακτήρα του αγώνα: ο Γιώργος Λιάβας του Παναιτωλικού αποβλήθηκε, αλλά μετά από συμφωνία του Basovs με τον Γιάννη Γκούμα το δεύτερο ημίχρονο παίχτηκε στα ίσα (11 εναντίον 11). Οι Λετονοί ήταν καλύτεροι, έβαλαν και δεύτερο γκολ στο 58' με τον ίδιο παίκτη και καθάρισαν το ματς.
  • 15/10: Λετονία-Ελλάδα 0-3 στην ίδια πόλη σε μια δεύτερη φιλική αναμέτρηση. Αυτή τη φορά o Soloha (και πάλι έπαιξε σε όλο το 90λεπτο) και η Λετονία ατύχησαν και η Εθνική μας πήρε μια πολύ άνετη ρεβάνς. Το σκορ άνοιξε στο 25' ο Παναγιώτης Τζίμας του Αστέρα Τρίπολης, το 0-2 έκανε στο 47' ο Φώτης Ιωαννίδης του Λεβαδειακού και στο 79' ο Αντώνης Γαϊτανίδης του ΠΑΟΚ έδωσε θριαμβευτικό τόνο στη νίκη της ομάδας του Γκούμα.

Brennan Johnson (Ουαλία Κ19)

  • 15/10: Ουαλία-Πολωνία 2-0 στο Bangor σε φιλικό ματς. Φοβερή βραδιά για τον Brennan, που όχι μόνο έπαιξε σε όλο το ματς, αλλά και πέτυχε και τα δύο γκολ της ομάδας του Paul Bodin. Ο νεαρός της Forest κέρδισε πέναλτι στο 27' και το εκτέλεσε ο ίδιος -α λα Antonín Panenka, παρακαλώ!- ανοίγοντας το σκορ. Δέκα λεπτά αργότερα κέρδισε και δεύτερο (!), αλλά αυτή τη φορά νικήθηκε από τον Paweł Sokół. Δεν το έβαλε κάτω ο μικρός, και στο 75' πήρε τη ρεβάνς από τον Πολωνό γκολκίπερ, στέλνοντάς τον να μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα του με υπέροχη εκτέλεση φάουλ. Τι λέτε; Θα γίνει καλός σαν το μπαμπά του, τον David Johnson;

Arvin Appiah (Αγγλία Κ18)

  • 11/10: Αγγλία-Σουηδία 4-0 στο St. George's Park του Burton σε τριεθνές φιλικό τουρνουά. Εύκολη νίκη για την ομάδα του Neil Dewsnip απέναντι ουσιαστικά στην Κ17 της Σουηδίας, με τον Appiah να αγωνίζεται βασικός μέχρι το 78' (οπότε και άφησε τη θέση του στον Folarin Balogun της Arsenal) και να σκοράρει με θεαματικό ψαλίδι στο 50' γράφοντας το 3-0 (φωτό επάνω). Είχαν προηγηθεί τα γκολ του Tyreece John-Jules, επίσης της Arsenal, με πέναλτι στο 20' και του  Faustino Anjorin της Chelsea στο 45', ενώ το σκορ έκλεισε στο 69' ο Ethan Laird της Manchester United.
  • 15/10: Αγγλία-Τσεχία 2-2πάλι στο Εθνικό Προπονητικό Κέντρο. Ο Appiah αυτή τη φορά ήταν στον πάγκο και αντικατέστησε στο 74' τον Bali Mumba της Sunderland. Οι Άγγλοι πήραν το προβάδισμα με αυτογκόλ του Τσέχου αρχηγού Tomas Vlcek, που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του μετά από ενέργεια του Mason Greenwood της Manchester United. Κι αφού έχασαν και πέναλτι, με τον Vítězslav Jaroš να αποκρούει το σουτ του Bukayo Saka της Arsenal, δέχθηκαν την ψυχρολουσία με δύο γρήγορα γκολ, από τον Jakub Zeronik στο 53' και τον Felix Čejka στο 62'. Τελικά τα κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον John-Jules στο 71'. Ο αγώνας ήταν σαν τελικός, αφού οι δύο ομάδες -έχοντας νικήσει αμφότερες τη Σουηδία- ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση και χρειάστηκαν τα πέναλτι, όπου οι Άγγλοι επικράτησαν με 5-4, με τον Appiah να ευστοχεί στο δικό του χτύπημα.

Alex Mighten (Αγγλία Κ17)

  • 12/10: Αγγλία-ΗΠΑ 3-1 στο Chester στα πλαίσια τετραεθνούς φιλικού τουρνουά. Με τον Mighten βασικό να αγωνίζεται μέχρι το 70' (οπότε παραχώρησε τη θέση του στον Joe Hodge της Manchester City), οι νεαροί του Steve Cooper δεν πτοήθηκαν όταν οι Αμερικανοί προηγήθηκαν στο 16' με γκολ του Griffin Yow. Είχαν δοκάρι με τον Taylor Harwood-Bellis της Manchester City πριν την ανάπαυλα, ισοφάρισαν στο 47' με τον Sam Greenwood της Arsenal, πήραν το προβάδισμα στο 71' με τον Morgan Rogers της West Brom και σφράγισαν τη νίκη τους στο  89' με τον Joe Gelhardt της Wigan, που είχε περάσει οκτώ λεπτά νωρίτερα στη θέση του Greenwood.
  • 14/10: Αγγλία-Ρωσία 3-0 στο Shrewsbury. O Gelhardt συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει, με φανέλα βασικού αυτή τη φορά, πετυχαίνοντας δύο γκολ μέσα σε τέσσερα λεπτά στο πρώτο ημίχρονο: στο 43' και στο 47' (καθυστερήσεις). Το σκορ είχε ανοίξει στο 30' ο αμυντικός της Brighton Haydon Roberts. Στο δεύτερο ημίχρονο η Αγγλία χαλάρωσε, μπήκε και ο Mighten στο 70' στη θέση του Harvey Elliot της Fulham, αλλά το σκορ δεν άλλαξε.
  • 16/10: Αγγλία-Βραζιλία 3-1 στο Telford. Τρίτη νίκη με "ταρίφα" τρία γκολ και φυσικά κατάκτηση του τουρνουά από τα "Λιονταράκια", άλλη μια φοβερή εμφάνιση από τον Mighten που βασικός και πάλι άνοιξε το σκορ μόλις στο 6' με δυνατό δεξί σουτ μέσα από την περιοχή. Έξι λεπτά μόνο χάρηκαν οι Άγγλοι το προβάδισμα καθώς ο Neto της Atletico Mineiro ισοφάρισε, αλλά στο 41' ο Greenwood τούς έστειλε στα αποδυτήρια μπροστά με 2-1. Νωρίς στην επανάληψη, στο 50', ο Rogers έγραψε το τελικό 3-1 για την ομάδα του Cooper, που δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση εν όψει του Elite Round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τον Μάρτιο.

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.