oneill first pc

Σοβαρός, ήρεμος και με πλήρη συναίσθηση της αποστολής του εμφανίστηκε σήμερα στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του ως μάνατζερ της Forest ο Martin O'Neill. Το ελαφρύ τρακ δεν κατάφερε να το κρύψει -πώς άλλωστε, όταν επιστρέφει σε ένα μέρος όπου έζησε τόσες και τόσες φανταστικές στιγμές μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια-, αλλά ούτε και την αποφασιστικότητά του να πετύχει για άλλη μια φορά και να δώσει στους φίλους της ομάδας έναν λόγο για να ξεκολλήσουν επιτέλους από το ένδοξο παρελθόν και να απολαύσουν το παρόν.

Ο Martin έδωσε κιόλας την πρώτη του είδηση στους εκπροσώπους του Τύπου: το συμβόλαιό του, τη διάρκεια του οποίου είχε ανεξήγητα αρνηθεί να αποκαλύψει η διοίκηση του συλλόγου στην ανακοίνωση για την πρόσληψή του, λήγει το καλοκαίρι του 2020. Και ως τότε πρέπει να έχει ανεβάσει την ομάδα στην Premiership. "Δεν νομίζω, πραγματικά, πως υπάρχει άλλος λόγος για τον οποίο θα είχα έρθει. Θα είμαι εδώ για 18 μήνες, και αν δεν έχουμε ανεβεί ως τότε, με χαρά θα παραδώσω τα ηνία σε κάποιον άλλο για να δω αν θα τα καταφέρει καλύτερα από μένα".

Όχι βέβαια ότι δεν θα τα δώσει όλα για να το καταφέρει ο ίδιος, αν και γνωρίζει ότι αναλαμβάνει σε μια δύσκολη περίοδο: "Το περιμένω πώς και πώς. Η ομάδα έχει ένα ντεφορμάρισμα τελευταία, και ελπίζω να βοηθήσουμε να διορθωθεί αυτό. Βέβαια η πίεση του χρόνου είναι μεγάλη και θα χρειαστεί να γνωρίσω τους παίκτες μου πολύ γρήγορα. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα".

Στην ερώτηση αν θα έχει τον Roy Keane δίπλα του, απάντησε: "Θα το ήθελα πάρα πολύ. Η βοήθειά του ήταν ανεκτίμητη όσο ήμασταν στον πάγκο της Ιρλανδίας, όπου ζήσαμε μεγάλες στιγμές. Μιλήσαμε, ξέρω ότι όλα εδώ έγιναν πολύ γρήγορα και ο ίδιος έχει υποχρεώσεις και πρέπει να ρυθμίσει ορισμένα πράγματα στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Θα περιμένω την απάντησή του. Υπάρχει μια θέση που τον περιμένει - μπορεί να την πάρει, μπορεί και όχι. Αλλά ειλικρινά τον θέλω πολύ κοντά μου".

Για τη συναισθηματική πλευρά της νέας του δουλειάς είπε: "Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει εντελώς. Είναι όμως τιμή και προνόμιό μου που αναλαμβάνω αυτή την ομάδα. Έχω υπέροχες αναμνήσεις από μια δεκαετία που πέρασα εδώ, ειδικά από τα πέντε τελευταία χρόνια. Ο Brian Clough ήταν αγαπητός σε πολύ κόσμο κι εγώ έμαθα πολλά απ' αυτόν, κι ας με έδωσε στη Norwich ενώ στο τελευταίο μου ματς έβαλα δύο γκολ στην Arsenal και στον Pat Jennings! Δεν υπάρχουν πολλές ομάδες με δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών. Πέραν αυτού, το Nottingham ήταν πάντα μέρος της ζωής μου. Έμεινα εδώ αρκετό καιρό αφότου έφυγα από την ομάδα, τα παιδιά μου τελείωσαν το δημοτικό εδώ".

Ρωτήθηκε επίσης αν είχε ξανά στο παρελθόν την ευκαιρία να καθίσει στον πάγκο της Forest: "Ναι, την είχα. Απλώς δεν ήξερα αν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Στη ζωή, άλλωστε, ποτέ δεν ξέρεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Η ουσία είναι ότι την έχω τώρα, και μάλλον δεν θα την έχω ποτέ ξανά στο μέλλον. Δεν ξέρω, ίσως να ήταν γραφτό να έρθω εδώ κάποια μέρα. Αν όντως υπήρχε και ήταν αναπόφευκτο, το ίδιο κάνει. Το σημαντικό είναι πως βρίσκομαι εδώ".

Για τον πάγκο των Reds που έχει καταντήσει ηλεκτρική καρέκλα: "Δεν ήξερα ότι τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα. Μου το λέτε εσείς τώρα, και είναι πράγματι πολύ τρομακτικό!" (γέλια.) 

Για το αδιαχώρητο που φαίνεται ότι θα υπάρχει στο πρώτο του ματς στο City Ground: "Είναι υπέροχο που θα έχουμε τόσο κόσμο. Ο κόσμος μάλλον νιώθει έτσι επειδή ανήκω σε μια επιτυχημένη φουρνιά του παρελθόντος. Υπάρχει βέβαια και η ανάλογη πίεση, να τα δώσουμε όλα για να μην τον απογοητεύσουμε".

Πώς νιώθει που αναλαμβάνει στα μέσα της σεζόν; "Ο ενθουσιασμός είναι ίδιος, αν και δεν υπάρχει περίοδος προετοιμασίας και πρέπει όλα να γίνουν πολύ γρήγορα. Έχω κάνει ήδη πολλή δουλειά μόνος μου. Ιδανικά θα ήθελα να είχα έρθει από την αρχή, αλλά δεν πειράζει, θα προσπαθήσω να πετύχω το καλύτερο δυνατό και με αυτές τις συνθήκες. Το ποδόσφαιρο συνεχίζει να με ενθουσιάζει πολύ και σ' αυτή την ηλικία, κι ας γνωρίζω πλέον καλά τους κινδύνους που κρύβει η θέση του μάνατζερ. Αν κάποιος έχει ενδοιασμούς, καλύτερα να μην κάνει αυτή τη δουλειά. Ως παίκτης υπήρξα πολύ επιτυχημένος εδώ, το ίδιο θέλω να είμαι και τώρα. Ας μη μένουμε, όμως, στο παρελθόν. Αυτό έχει πάρει πια τη θέση του και θα μείνει μαζί μας για πάντα. Ας προσπαθήσουμε καλύτερα να φτιάξουμε κάτι καλό με τη σημερινή γενιά των παικτών της Forest".

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, όπως πάντα άλλωστε: "Ίσως επειδή υπήρξα μέλος της ομάδας των επιτυχιών να το γνωρίζω αυτό καλύτερα από άλλους προπονητές που ανέλαβαν την ομάδα χωρίς αυτή την προηγούμενη εμπειρία. Υπάρχουν σ' αυτή την κατηγορία αρκετές ομάδες που νιώθουν ότι θα έπρεπε να είναι στην Premier League. Όχι και πολλές, όμως, με τέτοιες ευρωπαϊκές επιτυχίες. Δεν θέλω να αποκλείσω την πιθανότητα να ανεβούμε κι από φέτος. Άλλωστε πιστεύω πως και οι παίκτες το θέλουν πολύ και μπορούν να το πετύχουν. Η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια είναι πολύ καλή και η δική μου δουλειά είναι να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να το καταφέρουμε. Δεν πιστεύω σε μακροχρόνια πρότζεκτ στο ποδόσφαιρο".

Για τη διοίκηση: "Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, και πιστεύω πως υπάρχει. Αυτό θα φανεί και στο γήπεδο. Λένε πως είμαι δύσκολος στις συνεργασίες μου, και μου το έχουν πει ακόμα και στο σπίτι μου! (γέλια.) Ξέρω ότι ο στόχος είναι η άνοδος. Αν δεν τον πετύχω, θα παραδώσω τη θέση μου σε κάποιον άλλο".

Πώς βλέπει τη Forest μετά από τόσα χρόνια; "Η αλήθεια είναι πως δεν έχω έρθει και πολλές φορές από τότε. Θυμάμαι, ας πούμε, τις επισκέψεις μου ως μάνατζερ της Leicester. Δεν ήξερα ότι έχουν αναρτηθεί παντού οι φωτογραφίες των μελών της ομάδας που κατέκτησε τα ευρωπαϊκά. Οπότε αν οι νεότεροι παίκτες χρειάζονται έξτρα κίνητρα, τα έχουν μπροστά στα μάτια τους. Παρατήρησα πως ο John Robertson έχει τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση και εγώ όχι. Τον ζηλεύω ακόμα, κι ας τον είχα βοηθό!" (γέλια.) 

Για τις εμπειρίες του από τις πρώτες προπονήσεις: "Ξέρετε, κάθε φορά που έρχεται ένας νέος μάνατζερ, οι παίκτες τα δίνουν όλα. Το έμαθα καλά αυτό τόσα χρόνια στη δουλειά. Αν πω ότι τώρα κάνουμε καλύτερη προπόνηση, θα ήταν ασεβές προς τον προκάτοχό μου. Μου το έχουν κάνει όταν έφυγα από τη Norwich, και δεν ήταν καθόλου ευγενικό. Πιστεύω πως οι παίκτες είναι έτοιμοι για μάχη, αρχής γενομένης από το Σάββατο. Είναι δύσκολο ακόμα να πω κάτι για το ρόστερ. Το βέβαιο είναι ότι η ομάδα έχει κέφι και καλή διάθεση. Έχουμε βέβαια και κάποια προβληματάκια με τραυματισμούς και τιμωρίες, αλλά όλες οι ομάδες της κατηγορίας έχουν. Οφείλουμε, απλώς, να τα ξεπεράσουμε".

* Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Nottingham Post.