barnsley20212

Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουμε πάει στο Oakwell τρεις φορές. Σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις (Championship 2019-'20, League Cup 2020-'21, Championship 2020-'21), με τρεις διαφορετικές εμφανίσεις (πρώτα με την περσινή δίχρωμη ανοιχτή και σκούρα μπλε, μετά με την ανοιχτόχρωμη μπλε με τις κίτρινες ρίγες, σήμερα με τη γκρι), με άπειρες αλλαγές παικτών (έξι παίκτες που αγωνίστηκαν τον Σεπτέμβριο σήμερα δεν ήταν καν στην αποστολή, οι τέσσερις μάλιστα έχουν φύγει δανεικοί για άλλες πολιτείες). Αποτέλεσμα: Το ίδιο. Μηδέν εις το πηλίκον, ήττα και πάλι, κι ας παίξαμε πολύ καλύτερα από τις άλλες δύο φορές.

Κάπως έτσι δημιουργούνται οι παραδόσεις, οι κακοί δαίμονες, οι bogey teams που λένε και στην Αγγλία. Το πράγμα όμως δεν είναι καθόλου, μα καθόλου μεταφυσικό. Όταν χάνεις τέτοια γκολ, δίνεις ελπίδες σε έναν αντίπαλο που έχεις αναγκάσει να αμύνεται με 11 παίκτες πίσω από τη μπάλα, παίζει στο γήπεδό του, έχει τον ενθουσιασμό του νέου προπονητή με 9 βαθμούς σε 4 αγώνες πριν τον σημερινό και ξέρει πως έχει σύμμαχο την περίφημη "παράδοση". Τρία υπέροχα σουτ του έχουν ήδη σταματήσει στα δοκάρια -να τα λέμε κι αυτά-, το τέταρτο πάει "Γ", αντίο ζωή. Κι όμως, αυτός ο αγώνας θα μπορούσε να είχε "καθαρίσει" από το πρώτο κιόλας ημίχρονο υπέρ μας, με τον Miguel Ángel Guerrero (φωτογραφία επάνω) να κάνει τα πάντα στο γήπεδο περίφημα εκτός από τα τελειώματα, και τους Reds να υπομένουν μία ακόμα σε βάρος τους "ήττα-μαγική εικόνα" τα τελευταία χρόνια και να επιστρέφουν στη βάση τους με άδεια χέρια. Όχι και ό,τι καλύτερο για την ψυχολογία, αφού την Τρίτη ξεκινάει μια σειρά πέντε αγώνων που θα μας φέρει αντιμέτωπους με τους πέντε ως σήμερα πρωτοπόρους της βαθμολογίας (ή, αν προτιμάτε, με πέντε από την εξάδα μετά την ολοκλήρωση και των σημερινών αγώνων...).

O Chris Hughton κατέβασε την καλύτερη ενδεκάδα που έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή. Και στο βρεγμένο χορτάρι του Oakwell η Forest έβγαλε πολλές αρετές στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, αλλά το χτικιό του σαστίσματος μπροστά στο τέρμα στην κλασική ευκαιρία παραμένει. Ας μην πούμε εδώ για την απουσία του Lewis Grabban που θα αργήσει ακόμα να γυρίσει, αφενός γιατί και με αυτόν στη σύνθεσή μας ήμασταν το ίδιο άσφαιροι φέτος, αφετέρου γιατί θα αδικήσουμε κατάφωρα τον Lyle Taylor, που σήμερα πρέπει να δούλεψε όσο κανένας άλλος στην ομάδα. Ατέλειωτα χιλιόμετρα και ατέλειωτες μονομαχίες, που ίσως άξιζαν μια καλύτερη επιβράβευση...

Μην αδικήσουμε όμως ούτε τους Tykes. Η αλήθεια είναι ότι τους κάναμε να φαίνονται πολύ αδύναμοι αμυντικά στο πρώτο ημίχρονο, όμως από τη μέση και μπροστά ήταν διαρκώς απειλητικοί, αν εξαιρέσει κανείς τις καταιγιστικές περιόδους της Forest όταν το έριχναν μαζικά στην άμυνα. Ήταν αρκετά τυχεροί στο θέμα του προπονητή, αφού στις αρχές Οκτωβρίου ο άνθρωπος που τους είχε σώσει πέρσι, ο Αυστριακός Gerhard Struber, έφυγε για την Αμερική για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των New York Red Bulls. O Γάλλος Valérien Ismaël, που κάποτε κάθισε για... ένα ματς στον πάγκο του Απόλλωνα Σμύρνης και πέρσι απολύθηκε από την αυστριακή LASK ενώ είχε κάνει κατά γενική ομολογία καλή δουλειά, συνεχίζει την πετυχημένη του πορεία και στη Barnsley, έστω και με μια ομάδα που δεν επέλεξε ο ίδιος. 

Οι γηπεδούχοι δεν ανταμείφθηκαν στην αρχή του αγώνα, όταν δύο εκπληκτικά ζυγισμένα σουτ, ένα ξαφνικό δεξιό φαλτσαριστό του Cauley Woodrow στο 12' λίγο έξω από την περιοχή και άλλο ένα αριστερό του Conor Chaplin μέσα από το "κουτί" στο 16', νίκησαν αμφότερα τον Brice Samba αλλά βρήκαν το οριζόντιο δοκάρι αντί για τα δίχτυα του. Το διπλό παρ' ολίγον σοκ έδειξε να αφυπνίζει τους Reds, που στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου κυριάρχησαν απόλυτα (40-60% η κατοχή και 3-7 τα κόρνερ στο πρώτο μέρος). Δυστυχώς για μας ο Guerrero έχασε και τα δύο τετ α τετ που του προσφέρθηκαν σε εκείνο το διάστημα, στο 18' μετά από λανθασμένη κεφαλιά του Michal Helik προς τα πίσω (ο Jack Walton απέκρουσε με το πόδι) και στο 30' μετά από φοβερή ανάπτυξη αιφνιδιασμού που ξεκίνησε από τον Taylor και μέσω Lolley ο Ισπανός φορ βγήκε πάλι απέναντι στον Walton αλλά σούταρε πάνω του. Ο γκολκίπερ της Barnsley, από τους κύριους λόγους που έμεινε η ομάδα του πέρσι στην κατηγορία, αντέδρασε σωστά και στη φάση του 20', όταν μετά από ωραία ομαδική προσπάθεια των Reds και σέντρα του Anthony Knockaert από αριστερά στο δεύτερο δοκάρι απέκρουσε σε κόρνερ το απευθείας βολέ του Lolley που πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας.

Η Barnsley κάπως πήγε να αντιδράσει στις αρχές της επανάληψης, αλλά η μόνη στιγμή που μας έκανε να ανησυχήσουμε ήταν ένα γύρισμα του Callum Styles από την τελική γραμμή μετά από ωραία πάσα του Chaplin στην πλάτη του Cyrus Christie, χωρίς πάντως κανείς να βρεθεί να σπρώξει τη μπάλα προς το τέρμα. Ο Walton ήταν και πάλι εκεί στο 59' για να τιναχτεί στην αριστερή του γωνία και να αποκρούσει την κεφαλιά του Taylor από τη σέντρα του Christie. Στο 63', αμέσως μετά την είσοδό του στο ματς, ο Herbie Kane κόντεψε να σκοράρει με φάουλ από τα τριάντα μέτρα, στέλνοντας τη μπάλα ελάχιστα έξω από τη δεξιά συμβολή των δοκών του Samba, και στο 72' ήρθε το τρίτο οριζόντιο δοκάρι από ωραία πάσα του Luke Thomas και πλασέ του Woodrow μέσα από την περιοχή.

Ο Hughton δεν έκανε αλλαγές εκτός από αυτή του Luke Freeman στη θέση του Guerrero, αφού έκρινε ότι τουλάχιστον μεσοεπιθετικά η ομάδα λειτουργούσε καλά. Λίγο αφότου μπήκε (75') ο Freeman έκανε ωραία κούρσα από αριστερά και γύρισε στο "D", αλλά ατυχώς ο αποδέκτης ήταν ο Christie και μάλιστα με το αριστερό, με τη μπάλα να φεύγει απελπιστικά άουτ. Η ομάδα άρχιζε να κουράζεται, ο Ismaël ως το 82' είχε κάνει τέσσερις αλλαγές (από χθες επανήλθαν οι πέντε αλλαγές και η αποστολή των 20 ατόμων) και η τελευταία μας ευκαιρία ήταν στο 84', με τον Lolley να αποφεύγει έναν αντίπαλο και τον Michael Sollbauer να βάζει με γενναιότητα το κεφάλι του στην πορεία της μπάλας και να παραχωρεί κόρνερ.

Και εκεί που πηγαίναμε για το 0-0 και η Barnsley βρισκόταν σχεδόν συνέχεια στην άμυνα, έγινε το κακό. Ήταν το 85', όταν ο νεοεισελθών Victor Adeboyejo μπήκε από αριστερά, γύρισε στην περιοχή, ο Woodrow έστρωσε στον Styles και αυτός με ένα άπιαστο σουτ στο αριστερό "Γ" του Samba, που δεν είχε καμιά τύχη, άνοιξε το σκορ. Ο γκολκίπερ της Forest διαμαρτυρήθηκε έντονα ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή πριν ο Adeboyejo σεντράρει, και δέχθηκε μάλιστα γι' αυτό τη μοναδική κίτρινη κάρτα του ματς (το ριπλέι δεν ήταν αρκετά διαφωτιστικό ώστε να παίρνω όρκο). Κούραση και απογοήτευση είχαν μεγαλύτερη συμβολή στη δημιουργία του δεύτερου γκολ στο 88', με τον Callum Brittain να προσπερνάει με άνεση τον Yuri Ribeiro, να γυρίζει λίγο έξω από τη μικρή περιοχή και ο Woodrow να σκοράρει εναντίον μας όπως και τον Σεπτέμβριο. Πέντε γκολ έχει βάλει φέτος το παλικάρι, τα δύο εναντίον μας...

Η Forest διατηρήθηκε στην 20ή θέση μετά από την έκτη φετινή ήττα της, λίγο πριν ξεκινήσει ένας Γολγοθάς πέντε αγώνων απέναντι σε πέντε κάργα φορμαρισμένες ομάδες. Η αρχή γίνεται την Τρίτη στο Dean Court με αντίπαλο τη Bournemouth, που νίκησε 4-2 εντός τη Reading και την έριξε από την πρώτη στην έκτη θέση ενώ στο ημίχρονο έχανε 2-0! Θα ακολουθήσουν διαδοχικά Swansea και Watford μέσα και Reading και Norwich έξω, κι όποιος αντέξει! Οι Cherries είχαν για λίγες ώρες το "κεφάλι" της βαθμολογίας αφού έπαιζαν το μεσημέρι, αλλά το παραχώρησαν στη Norwich, που έφυγε θριαμβεύτρια από το Riverside απέναντι στη Middlesbrough (1-0). Τρίτη ανέβηκε η Bristol City, που νίκησε 1-0 γηπεδούχος την ουραγό Derby στο ντεμπούτο του Wayne Rooney ως (προσωρινού;) παίκτη-μάνατζερ μετά την απόλυση του Phillip Cocu στη διάρκεια της διακοπής, τέταρτη η Swansea που δυσκολεύτηκε αλλά υπέταξε στο Liberty τη Rotherham (1-0) και πέμπτη η Watford, που σκόνταψε εκτός στο λονδρέζικο ντέρμπι με την QPR (1-1). Τα υπόλοιπα ματς της 12ης αγωνιστικής: Χθες Coventry-Birmingham 0-0 και σήμερα Luton-Blackburn 1-1, Millwall-Cardiff 1-1, Preston-Sheffield Wednesday 1-0, Stoke-Huddersfield 4-3 και Wycombe-Brentford 0-0.

Barnsley: Walton, Sollbauer, Helik, Andersen, Brittain (J. Williams 91'), James (Kane 62'), Mowatt (Oduor 82'), Styles, Frieser (Thomas 62'), Woodrow, Chaplin (Adeboyejo 81').
Forest:
Samba, Christie, Figueiredo, McKenna, Ribeiro, Lolley, Colback, Yates, Knockaert, Guerrero (Freeman 73'), L. Taylor.
Σκόρερς: Styles 85', Woodrow 88'.
Διαιτητής: Andy Woolmer. Κίτρινη: Samba 86'.
Θεατές:

Chris Hughton: "Ήταν ένα παιχνίδι που μάλλον δεν αξίζαμε να χάσουμε και να φύγουμε με άδεια χέρια, και αυτή είναι η πιο μεγάλη απογοήτευση. Στην ανάλυση του αγώνα υπάρχουν προφανώς και κάποια θετικά στοιχεία, καθώς η απόδοσή μας κατά διαστήματα ήταν πολύ καλή. Δημιουργήσαμε ευκαιρίες, και πιστεύω καλύτερες από τους αντιπάλους μας, αλλά δεν πήραμε ούτε πόντο. Είχαμε καλές ευκαιρίες και υπάρχει πάντα αυτή η ισορροπία, πόσο επιθετικός δηλαδή θέλεις να είσαι όταν στήνεις την ομάδα. Τα γκολ αλλάζουν τους αγώνες, και αν εκμεταλλευτείς μία από τις ευκαιρίες σου ο αγώνας αλλάζει, γιατί ο αντίπαλος πρέπει να βγει πλέον από την περιοχή του και να παίξει πιο ψηλά. Όσο περνάει η ώρα και δεν κάνεις τις ευκαιρίες σου γκολ, βάζεις στον εαυτό σου πίεση, και το γκολ τους τα άλλαξε όλα. Το πρώτο ήρθε από ένα καταπληκτικό σουτ, αυτά συμβαίνουν. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Styles, και δεν μπορώ να ρίξω κανένα φταίξιμο στον γκολκίπερ μας. Η μεγάλη απογοήτευση ήταν το δεύτερο γκολ που ήταν πολύ φτηνό, προήλθε από τα πλάγια και έπρεπε να αμυνθούμε καλύτερα, αφού ένας χαφ τους μπήκε εύκολα στην περιοχή και ο σκόρερ ήταν ελεύθερος να σουτάρει".

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου