mangala signs

Οι μεταγραφές της Forest ξεπέρασαν πλέον την ενδεκάδα, και ο 12ος έρχεται να προσθέσει δύναμη, κινητικότητα και κυκλοφορία στον άξονα. Πρόκειται για τον 24χρονο Βέλγο Orel Mangala, τον τρίτο που μας έρχεται φέτος από τη Bundesliga μετά τους Taiwo Awoniyi και Moussa Niakhaté. H απόκτησή του από τη Στουτγάρδη φαίνεται να στοίχισε σχεδόν 13 εκ. λίρες συν 3-4 επιπλέον μέσω μπόνους, ενώ η γερμανική ομάδα θα διατηρήσει ένα ποσοστό μεταπώλησης γύρω στο 14%. Ο Mangala, που πέρασε τα ιατρικά του τεστ εδώ στην Ελλάδα, υπέγραψε με τους Reds πολυετές συμβόλαιο (τεσσάρων ετών, λέγεται).

Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 18 Μαρτίου 1998, παίζει κυρίως αμυντικός χαφ (αν και έχει αγωνιστεί και ως "οκτάρι" και "δεκάρι") και έχει καταγωγή από το Κονγκό. Ξεκίνησε από την ακαδημία της Anderlecht, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ σε επίσημο ματς με τη φανέλα της πρώτης ομάδας της (έπαιξε στο Youth League της UEFA). Νωρίς, στα 18 του, ξενιτεύτηκε, όταν οι Βέλγοι τον έστειλαν δανεικό στη Borussia Dortmund, όπου και πάλι ήταν μέλος της Κ19 και είχε τη δεύτερη παρουσία του στο Youth League. Η εμπειρία του στη Γερμανία, πάντως, στάθηκε αρκετή ώστε το καλοκαίρι του 2017 να τον αποκτήσει η Στουτγάρδη, που του πρόσφερε τετραετές συμβόλαιο (το οποίο θα ανανέωνε για άλλα τρία χρόνια τον Απρίλιο του 2021).

Ξεκίνησε καλά, αφού ο Hannes Wolf τον εμπιστεύτηκε και τον έριξε κατευθείαν στα βαθιά της Bundesliga. Ήταν συμπαίκτης με τον Τάσο Δώνη σε μια καλή χρονιά για την ομάδα, που τερμάτισε στην 7η θέση και έχασε για δύο βαθμούς την έξοδο στο Europa League. Μέχρι τη διακοπή του πρωταθλήματος τον χειμώνα είχε ξεκινήσει έξι φορές βασικός. Τον Ιανουάριο ο Wolf έφυγε και ανέλαβε ο Tayfun Korkut, ο οποίος τον υπολόγιζε σαφώς λιγότερο. Μετά από 22 συμμετοχές (οι 20 στο πρωτάθλημα) στην πρώτη του σεζόν, αποφασίστηκε να "πέσει" κατηγορία και να δοθεί δανεικός στο Αμβούργο, που μόλις είχε υποβιβαστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του.

To "HSV" προσπάθησε να επανέλθει αμέσως, με τον Orel να κάνει φανταστική σεζόν (34 συμμετοχές, οι 29 στο πρωτάθλημα, οι 28 ως βασικός, 5 ασίστ και ένα γκολ στο Κύπελλο, όπου το Αμβούργο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, στον πρώτο γύρο απέναντι στην Erndtebrück), αλλά την τελευταία στιγμή έχασε την τρίτη θέση που θα οδηγούσε σε μπαράζ με τον τρίτο από το τέλος της Bundesliga. Επέστρεψε στη Στουτγάρδη, που είχε υποβιβαστεί με τη σειρά της στη δεύτερη κατηγορία. Η έλευση του Pellegrino Matarazzo στον πάγκο, όπου βρίσκεται ακόμα, σημαίνει και την καθιέρωση του Mangala. Ολοκληρώνει τη σεζόν με 32 συμμετοχές, 1 γκολ απέναντι στην Καρλσρούη και 3 ασίστ και η ομάδα του παίρνει τη δεύτερη θέση και ξαναγυρίζει με την πρώτη στη φυσική της -ας μη γελιόμαστε- κατηγορία (μιλάμε για μια ομάδα με πάνω από 55.000 μέσο όρο θεατών σε κάθε της παιχνίδι).

Στον ίδιο τόνο κυλούν και οι δύο επόμενες σεζόν. Το 2020-’21 καταγράφει "μόνο" 27 συμμετοχές και ένα γκολ (απέναντι στην Κολονία) γιατί χάνει το φινάλε του πρωταθλήματος, από μέσα Μαρτίου κι έπειτα, λόγω ενός τραυματισμού, ενώ το 2021-’22 επανέρχεται δριμύτερος από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα, και ενώ η Στουτγάρδη μόλις που καταφέρνει να αποφύγει τον υποβιβασμό (15η), ο ίδιος κάνει σπουδαία χρονιά με 29 αγώνες, 1 γκολ (κόντρα στη Bayer Leverkusen) και 4 ασίστ και χτυπάει την πόρτα της Εθνικής Βελγίου!

Η σχέση του Orel με τους "Κόκκινους Διαβόλους" χρονολογείται από το 2013, τότε που αγωνίστηκε στην Εθνική ομάδα Κ15. Ακολούθησαν η Κ16, η Κ17 (με την οποία αναδείχθηκε το 2015 τρίτος στην Ευρώπη και λίγους μήνες αργότερα τρίτος στον κόσμο), η Κ18, η Κ19 και η Κ21. Σε όλες αυτές μαζί συγκέντρωσε 61 συμμετοχές και 4 γκολ. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Roberto Martínez τον κάλεσε για πρώτη φορά και στους "μεγάλους" και του έδωσε δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές σε φιλικά: 15 λεπτά στο εκτός έδρας 2-2 με την Ιρλανδία και 12 στο εντός έδρας 3-0 επί της Μπουρκίνα Φάσο. Δεν τον κάλεσε στους αγώνες του Nations League τον Ιούνιο, και τώρα, μέσω της Forest, o 24χρονος έχει την ευκαιρία να ξαναμπεί στα σχέδια του ομοσπονδιακού προπονητή. Για το Μουντιάλ; Δύσκολο θα είναι, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσει…

Ο Mangala, που στη Forest ξαναβρίσκει τον γνωστό του από τη Στουτγάρδη αναλυτή Γιώργο Συριανό (ο οποίος σίγουρα θα είπε μια... καλή κουβέντα), είχε συμφωνήσει με τον σύλλογο εδώ και μία εβδομάδα! Γιατί λοιπόν καθυστέρησε τόσο πολύ η ανακοίνωση της μεταγραφής του; Πληροφορίες αναφέρουν πήγε στην Αθήνα για τα ιατρικά, μάλλον στο γνωστό "Metropolitan" του Νέου Φαλήρου, και όχι στην Αγγλία, γιατί η διοίκηση ήταν δυσαρεστημένη με τους γιατρούς από το Λονδίνο που είχαν αναλάβει τη διενέργεια των τεστ (δυσοίωνες φήμες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί απέτυχαν να διακρίνουν τον τραυματισμό που κουβαλούσε ο Omar Richards και τον θέτει νοκ-άουτ από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος).

Αν και αμυντικός χαφ, διακρίνεται για την καλή του πάσα (πάντα με μεγάλο αριθμό ολοκληρωμένων προσπαθειών), ξέρει να κρατάει μπάλα αλλά και να κινείται εξίσου καλά χωρίς αυτή, όπως και… να ντριμπλάρει. Ένα ολοκληρωμένο "εξάρι", δηλαδή, με πολλές δυνατότητες να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο! Καλωσόρισε λοιπόν!

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.