sow signs

Το περσινό πολύ καλό πέρασμία του Molla Wagué (αλλά και η παρουσία ενός Γάλλου στον πάγκο μας) συνετέλεσαν προφανώς ώστε να βρεθεί στις τάξεις της Forest ένας ακόμα παίκτης από το Μάλι. Με κανονική μεταγραφή, αυτή τη φορά, και κατευθείαν από... τα κρύα. Από τη ρωσική πρωτεύουσα ο Samba Sow άφησε τη Dynamo Μόσχας, πήρε το αεροπλάνο για την Αγγλία και υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους Reds, ελπίζοντας να ριζώσει στο νησί και να προσθέσει ένα επιτυχημένο κεφάλαιο στην όχι και τόσο ευκαταφρόνητη ως σήμερα καριέρα του, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που είχαμε επικοινωνήσει χθες το πρωί.

Το έχουμε προσέξει, φαντάζομαι, όλοι ότι η ομάδα δεν ανακοινώνει τα ποσά που ξοδεύει για μεταγραφές, αλλά η ίδια πληροφορία ανέφερε ότι για τον Sow δεν πρέπει να δαπανήθηκαν πάνω από 700.000 λίρες. Ο 30χρονος Αφρικανός (γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1989 στην πρωτεύουσα της πατρίδας του, το Bamako) έρχεται να καλύψει το κενό που επιθυμούσε να αναπληρώσει ο Sabri Lamouchi λόγω της επικείμενης μεταγραφής του Adlène Guédioura στο Κουβέιτ: του παίκτη που θα πρόσθετε μπόι και δύναμη στη μεσαία γραμμή μας. Με ύψος 1,89 μ. και δυνατό σκελετό ο διεθνής με το Μάλι ως το 2017 (ήταν παρών και με ουσιαστικό ρόλο στις δύο τρίτες θέσεις της Εθνικής του στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2012 και το 2013) αμυντικός χαφ δεν θα παραταχθεί στο κλασικό ντέρμπι της Μόσχας το Σάββατο ανάμεσα στη Dynamo και τη Spartak, αλλά (θεωρητικά) θα είναι διαθέσιμος για το ντέρμπι της πρεμιέρας της Championship όπου η Forest θα αντιμετωπίσει τη West Brom.

O Sow πήγε μικρός στη Γαλλία και γράφτηκε στις ακαδημίες της Lens, όπου στην πρώτη του σεζόν ως επαγγελματίας (2008-'09), αν και χωρίς ο ίδιος να αγωνιστεί ιδιαίτερα, οι "Sang et Or" ανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία. Όμως στα τέσσερα επόμενα χρόνια, δύο στη Ligue 1 και δύο στη Ligue 2, έκανε πολύ γεμάτες σεζόν και ολοκλήρωσε την παρουσία του στην ομάδα με 99 συμμετοχές και 2 γκολ. Ακολούθησαν άλλα τέσσερα χρόνια (2013-2017) στην πρώτη κατηγορία της Τουρκίας, δύο με την Kardemir Karabükspor (60 αγώνες, 1 γκολ, 3 ασίστ) και άλλα δύο με την Kayserispor (57 αγώνες, 3 γκολ, 1 ασίστ). Ο επόμενος σταθμός ήταν η Dynamo, όπου σε δύο σεζόν έπαιξε 42 φορές χωρίς να σκοράρει (3 ασίστ). Φέτος αγωνίστηκε μόνο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στην Arsenal Tula, και μόλις για ένα δεκάλεπτο. Τα νέα από τη Ρωσία λένε ότι ήθελε να φύγει και το ζητούσε έντονα, αυτό όμως δεν εμπόδισε τη Dynamo να τον ευχαριστήσει μέσω twitter "για την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό του" και να του ευχηθεί "καλή τύχη" στην Αγγλία.

Τι είδαμε στα βίντεο; Έναν παίκτη που προφανώς το νούμερο ένα στοιχείο του είναι η δύναμη, τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος, αλλά που αρέσκεται επίσης να ντριμπλάρει και να προσποιείται με επιτυχία για να απαλλαγεί από τους αντιπάλους του (ένα στοιχείο που είχε σε αρκετά μεγάλο βαθμό και ο Pelé πέρσι). Αν εντοπίσαμε ένα θέμα, είναι κάποιες απροσεξίες στις πάσες, παρ' όλο που η μακρινή και η κάθετη μπαλιά δεν είναι στα αδύνατα σημεία του. Αρκετές φορές πάει με πολλή δύναμη στη μπάλα, πράγμα που του έχει στοιχίσει στα 259 ματς (και 18.101 λεπτά) της καριέρας του 74 κίτρινες και 6 κόκκινες κάρτες. 

Ο ίδιος δεν βλέπει την ώρα να αρχίσει τη νέα του ζωή: "Τιμή μου να είμαι μέλος μιας τόσο ιστορικής ομάδας. Ήταν πάντα όνειρό μου να αγωνιστώ μια μέρα στην Αγγλία, από τότε που ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο. Δε μ' αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου - το αφήνω στον προπονητή και τους δημοσιογράφους. Να ξέρετε όμως ότι θα δίνω τα πάντα στο γήπεδο για να κάνω τον κόσμο περήφανο για μένα και για την ομάδα. Αν και στο ποδόσφαιρο πρέπει να πηγαίνεις βήμα βήμα και προσεκτικά, δηλώνω έτοιμος και ανυπόμονος να ξεκινήσω".

Η άφιξη του Samba θα μετατρέψει το Nottingham σε... Rio αν συνδυαστεί με τον ερχομό και του Brice Samba, του 25χρονου γκολκίπερ που εντυπωσίασε πέρσι με την Caen παρά τον υποβιβασμό της στη B' Γαλλίας και φέρεται να έχει "γοητεύσει" τον Lamouchi (το νέο "κολλάει" με το αντίστοιχο του ότι ο Costel Pantilimon φέρεται ως υπό δυσμένεια). Επίσης ο Tyler Walker φημολογείται πως βρίσκεται πολύ κοντά σε δανεισμό στη Lincoln για όλη τη σεζόν, πράγμα που ο ίδιος φαίνεται να προτιμά από αντίστοιχη κίνηση προς την Coventry.

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.