ipswich gallery web 4340 3708642 478x359

Όταν η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ερμήνευε το "Χειροκρότημα" το 1987, σίγουρα δεν είχε στο μυαλό της πόσο θα ταίριαζε στον σημερινό αγώνα. Πολλοί χαρακτηρισμοί θα του ταίριαζαν. Χαρακτηρισμοί όπως "Ο θάνατός σου η ζωή μου", "Μέχρι τελικής πτώσης" και άλλοι τέτοιοι. Ευτυχώς η νίκη ήρθε, και με εμφατικό τρόπο, και στο "παρά τρίχα" (στη διαφορά τερμάτων δηλαδή) μας έσωσε απο έναν νέο υποβιβασμό στη League One και τις δυσάρεστες περιπέτειες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Πολλοί ίσως απορήσετε γιατί επέλεξα αυτή τη φωτογραφία για το τελευταίο review της χρονιάς. Όσοι με ξέρετε (βλέπε Βασίλης) θα πείτε οτι το έκανα από την τρέλα μου για τον Chris Cohen. Κι όμως δεν είναι απ' αυτό. Την επέλεξα γιατί αυτός ο παίκτης που σκόραρε σήμερα φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού που φόρεσαν σημαντικοί παίκτες στο παρελθόν απλά ξέσπασε! Πέρασε τα πάνδεινα με τραυματισμούς, που άλλους παίκτες θα τους είχαν κάνει να κρεμάσουν παπούτσια, κι όμως επανήλθε. Με όπλο την αγάπη του για την ομάδα μας έπεισε τον Mark Warburton και τον έκανε στα παιχνίδια που ήταν στον πάγκο φέτος να ξεκινάει την ενδεκάδα από αυτόν. Άκουσε πολλά απο πολλούς, αλλά όταν σκόραρε θυμήθηκε αυτόν που τον βοήθησε να επανέλθει, τον φυσικοθεραπευτή της ομάδας Andy Hunt.

Ας περάσουμε στα αγωνιστικά όμως. Η Forest έκανε κάτι πρωτόγνωρο, κατεβαίνοντας στο γήπεδο με τις εμφανίσεις της σεζόν 2017-'18 (οι οποίες μοιάζουν φοβερά με εκείνες της ένδοξης εποχής), αλλά η ενδεκάδα της ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Ο Jordan Smith κάτω απο τα δοκάρια, στην άμυνα οι Eric Lichaj, Joe Worall, Matt Mills και Michael Mancienne, στο κέντρο ο αρχηγός Cohen με τους David Vaughan και Ben Osborn, ενώ τον Britt Assombalonga πλαισίωναν οι Jamie Ward και Mustapha Carayol. Ένα σχήμα έτοιμο να μασήσει σίδερα! Και το έκανε!

Η πρώτη ευκαιρία ήρθε νωρίς, στο 2ο λεπτό, όταν ο Ward μετά από απόκρουση κόρνερ δεν κατάφερε να σκοράρει. Ο συνεπώνυμός του Grant Ward στο 8ο λεπτό έπιασε ένα σουτ, αλλά ο Smith απέκρουσε ωραία στη δεξιά γωνία του. Ο Carayol τρία λεπτά πρίν αποχωρήσει απο το παιχνίδι (στο 14ο λεπτό τον αντικατέστησε λόγω τραυματισμού ο Zach Clough) επηρέασε ενα σουτ του Cohen και αυτό δεν βρήκε στόχο. Στο 28ο λεπτό ενα σουτ του Assombalonga από πολύ πλάγια θέση κατέληξε στην αγκαλιά του Bartosz Białkowski, ενω στο 34ο λεπτό απο σέντρα του Ward ο Lichaj αστόχησε. Τρία λεπτά μετά ο Smith έκανε την απόκρουση του ματς σε ενα ωραίο σουτ του Dominic Samuel και έστειλε τη μπάλα να συναντήσει το οριζόντιο δοκάρι.

Η κατάσταση άγγιζε πλέον τα όρια της τραγωδίας, αφού στο Λονδίνο η Blackburn προηγείτο ήδη με 2-0 της Brentford και στο Bristol η Birmingham είχε ανοίξει κι αυτή το σκορ εναντίον της City. Η Forest βρισκόταν πλέον, για πρώτη φορά στη φετινή περίοδο, στην 22η θέση. Όμως στο 42ο λεπτό το σκηνικό ανατράπηκε εντελώς. Σε μια φάση που σηκώνει και λίγο συζήτηση, η Forest κέρδισε πέναλτι. Ο Ward τσίμπησε με σηκωμένο το πόδι την μπάλα προ του Białkowski και απο τη σύγκρουσή τους ο διαιτητής έδωσε πέναλτυ, που μετέτρεψε σε γκόλ με άπιαστο σουτ ο Assombalonga. Η τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου ήταν για την Ipswich, με τον Christophe Berra να αστοχεί σε κοντινή κεφαλιά.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με αλλαγή για την Ipswich, αφού ο Joshua Emmanuel πήρε την θέση του Myles Kenlock. Ένα σουτ του Danny Rowe που πήγε πάνω στον Smith ήταν η πρώτη επίσκεψη της Ipswich στα καρέ του νεαρού τερματοφύλακα στο 47ο λεπτό. Στο 49', στο 50' και στο 53' τρεις διαδοχικές ευκαιρίες με Assombalonga, Ward και Vaughan προειδοποίησαν τους "μπλε" για το τι θα ερχόταν. Αυτό που δεν περίμεναν ήταν ποιος θα πυροβολήσει. Στο 57ο λεπτό ο Cohen έγινε κάτοχος της μπάλας έξω απο την περιοχή και με έναν αριστερό κεραυνό από τα 23 μέτρα που χτύπησε και πάνω σε αμυνόμενο σκόραρε και το πανηγύρισε έξαλλα. Ένα déjà vu θα λέγαμε της περασμένης σεζόν, όπου (πάλι στις 7 Μαΐου) είχαν σκοράρει στο φινάλε οι ταλαιπωρημένοι από τραυματισμούς Cohen και Assombalonga στο 2-1 επί των MK Dons. Στο 63' μια ευκαιρία με τον Osborn δυστυχώς δεν είχε ευτυχή κατάληξη και λίγα λεπτά αργότερα σε ανατροπή του Ward από τον Emmanuel δόθηκε το δεύτερο πέναλτυ του αγώνα, αλλά αυτή τη φορά ο Assombalonga δεν νίκησε τον Białkowski, παρά την καλή εκτέλεση, αφού ο Πολωνός γκολκίπερ απέκρουσε εντυπωσιακά.

Ο Κογκολέζος επιθετικός προειδοποίησε στο 69ο λεπτό με ενα σουτ που έφυγε έξω ύστερα απο πάσα του Ward, αλλά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα έκανε το 3-0 περνώντας τον αμυντικό και σουτάροντας δυνατά με το αριστερό στον ουρανό των διχτύων απο εξαιρετικά δύσκολη θέση. Παραλίγο μάλιστα να γίνει το χατ τρικ απο τον κτηνώδη στράικερ, αλλά ο Bialkowski ήταν πάλι εκεί για να του πει οχι. Ο ίδιος παίκτης είχε άλλη μια ευκαιρία στο 81', αλλά η πρσπάθειά του πέρασε εκτός εστίας . Στο 83ο λεπτό ο Clough προσπάθησε να περάσει τη μπάλα για τον Ben Brereton, που στο μεταξυ είχε μπεί στο παιχνίδι αντι του Ward, αλλά η πάσα κόπηκε και στην εξέλιξη της φάσης ο Brereton σούταρε άουτ. 

Οι τελευταίες στιγμές του παιχνιδιού βρήκαν τη Forest να παίζει με 10 παίκτες λόγω τραυματισμού του Osborn. Ένα σουτ του... αντιπάλου Ward απο τα 34 περίπου μέτρα κατέληξε άουτ, ενώ ο Kieffer Moore ύστερα απο σέντρα έπιασε μια κεφαλιά αλλά ο Mills απομάκρυνε ψύχραιμα. Το 3-0 παρέμεινε, δίνοντας στους Reds την παραμονή στην κατηγορία και στέλνοντας στη League One τη Blackburn, που τελικά επικράτησε με 3-1 στο Λονδίνο και έχασε την κατηγορία στη διαφορά τερμάτων, ενώ η Birmingham που διατήρησε το υπέρ της 1-0 στο Bristol σώθηκε κι αυτή. Μέσα στα πανηγύρια και τις χαρές (ο κόσμος εισέβαλε στο γήπεδο ξεσπώντας με ανακούφιση) ξεχώρισαν δύο ειδήσεις. Η πρώτη βγήκε από το στόμα του Fawaz Al-Hasawi και αφορούσε φυσικά το ιδιοκτησιακό, με τον ιδιοκτήτη της Forest να αποκαλύπτει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι προ των πυλών, το 99% του deal (όπως είπε χαρακτηριστικά) έχει ολοκληρωθεί και την άλλη εβδομάδα ο Έλληνας εφοπλιστής συναντά τους εκπροσώπους της Football League και τους δικηγόρους του για να οριστικοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών. Η άλλη βγήκε από το ρεπορτάζ και μας πληροφόρησε ότι ο Cohen υπέγραψε νέο μονοετές συμβόλαιο και εντός των ημερών αναμένεται να τον μιμηθεί και ο Vaughan. Ευχάριστα νέα σίγουρα, που προμηνύουν ένα πολύ δραστήριο καλοκαίρι, στη νέα προσπάθεια να ενισχυθεί η ομάδα ώστε του χρόνου να παλεύει στην άλλη άκρη της βαθμολογίας...

Forest: Smith, Lichaj, Worrall, Mancienne, Mills, Osborn, Vaughan, Cohen (Cash 85'), Carayol (Clough 14'), Assombalonga, Ward (Brereton 79').
Ipswich: Białkowski, Spence, Chambers, Berra (Webster 81'), Kenlock (Emmanuel 46'), Ward, Skuse, Huws, Rowe, Samuel, Sears (Moore 68').
Σκόρερς: Assombalonga 43' (πέναλτι), 69', Cohen 57'.
Διαιτητής: Andy Davies. Κίτρινες: Emmanuel 66', Berra 70'.
Θεατές: 28.249 (φετινό ρεκόρ για το City Ground, 26.772 ήταν οι φίλοι της Forest).

Mark Warburton: "Δεν αρχίσαμε καλά και ο κόσμος τα έχασε για λίγο μαθαίνοντας και τα άλλα αποτελέσματα. Όμως δείξαμε χαρακτήρα, αξίζαμε τη νίκη και χαίρομαι για λογαριασμό των παικτών και των φιλάθλων, των οποίων η στήριξη σήμερα ήταν εκπληκτική. Ο Smith έκανε μια εξαιρετική απόκρουση παγκόσμιας κλάσης, πήραμε το πέναλτι, το χτύπησε ο Britt με πολύ τσαγανό και πήγαμε στα αποδυτήρια μπροστά με 1-0. Τα πράγματα ήταν πλέον στον έλεγχό μας. Ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε και ήμασταν αποφασισμένοι. Θα ήταν ό,τι χειρότερο να κλειστούμε πίσω, όμως συνεχίσαμε να είμαστε ενεργητικοί, βάλαμε και δεύτερο γκολ, χάσαμε το πέναλτι, βάλαμε και τρίτο κι έτσι πήγαμε το παιχνίδι ως το τέλος. Οφείλουμε να δώσουμε την υπόσχεση να μην ξαναφέρουμε τη Forest σε τέτοια θέση στο μέλλον. Είναι ανεπίτρεπτη. Δεν έχουμε σχέση ως σύλλογος με τη μάχη της παραμονής στην οποία βρεθήκαμε τις τελευταίες 5-6 εβδομάδες. Πρέπει να θυμόμαστε πώς νιώσαμε και πόσο ανακουφισμένοι είμαστε τώρα ώστε να μην ξανασυμβεί. Εγώ είμαι αισιόδοξος πως δε θα ξανασυμβεί, και ο λόγος είναι η ποιότητα του ρόστερ. Όταν ήρθα βρήκα 33-34 παίκτες και χρειάζεται κάποιο ξεκαθάρισμα, αλλά είδα την ποιότητα τόσο των έμπειρων, όσο και των νεαρών. Τώρα χρειαζόμαστε μια καλή προετοιμασία ώστε να καταφέρουμε να χτίσουμε πάνω της".

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.