murphy appointment

Ήταν κοινό μυστικό εδώ και μήνες, αλλά επιτέλους έφτασε η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης. Ο Dane Murphy, το "τρομερό παιδί" του ποδοσφαιρικού μάνατζμεντ που μόλις στα 33 του κατάφερε να πάρει στα χέρια του τη Barnsley που κάθε χρόνο πάλευε να γλιτώσει τον υποβιβασμό και να τη φέρει με το χαμηλότερο μπάτζετ της Championship στην πέμπτη θέση όπου έχασε την πρόκριση στον τελικό των πλέι-οφ στις λεπτομέρειες από τη σαφώς πιο "ευκατάστατη" Swansea, είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Forest, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Βρέντζο, η αποχώρηση του οποίου από τη θέση είχε ήδη προαναγγελθεί.

Ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί, που περίμεναν "να το γράψει η επίσημη ιστοσελίδα" για να πειστούν, είχαν ήδη αρχίσει να βλέπουν την επιρροή του Αμερικανού νέου διοικητικού ηγέτη της Forest στις μεταγραφικές της κινήσεις. Ήδη στο City Ground έχει έρθει ο συμπατριώτης του Ethan Horvath για τη θέση του γκολκίπερ, ενώ πρόσφατα η Dinamo Zagreb επιβεβαίωσε ότι οι Reds έχουν καταθέσει προσφορά για τον 21χρονο φορ της Sandro Kulenović, διεθνή με την Κ21 της Κροατίας, για τον οποίο ο Murphy είχε ενδιαφερθεί και πέρσι ως "αφεντικό" της Barnsley. Σίγουρα μια νέα εποχή αρχίζει...

Μη νομίσετε ότι ο Dane είναι κανένας γιάπης ή χαρτογιακάς. Ο πανύψηλος (1,89 μ.) γεννημένος στις 15 Μαρτίου 1986 στο Danbury του Connecticut Αμερικανός την έχει ιδρώσει για τα καλά τη φανέλα ως αμυντικός χαφ, αρχικά με την ομάδα του πανεπιστημίου του (Virginia) και στη συνέχεια στο MLS με την ισχυρή DC United, στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας με την Osnabrück και τελικά πάλι πίσω στα πάτρια με τον πάλαι ποτέ μεγάλο New York Cosmos, την τελευταία ομάδα του θρυλικού Pelé, που πλέον έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο και δεν αγωνίζεται στο MLS αλλά στο πρωτάθλημα των ανεξάρτητων επαγγελματικών ομάδων των ΗΠΑ (NISA). Αποσύρθηκε νωρίς, στα 29 του, προφανώς γιατί τον τραβούσαν περισσότερο άλλοι ρόλοι στο ποδόσφαιρο. Έτσι έγινε επικεφαλής σκάουτινγκ για τον Cosmos και αργότερα τεχνικός διευθυντής της Real Salt Lake του MLS. Τον Ιανουάριο του 2019 ανέλαβε το ίδιο πόστο στη DC United, όπου είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα ως παίκτης, αλλά παρ' όλο που η θητεία του κρίθηκε γενικά επιτυχημένη αποφάσισε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς αποφάσισε να δεχθεί την πρόταση της Barnsley να γίνει Διευθύνων Σύμβουλός της, καθώς ο Gauthier Ganaye θα επέστρεφε στη Γαλλία για να γίνει Πρόεδρος της Nice. Στα δύο χρόνια του στο Oakwell, και υπό τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ο Murphy πέτυχε τον στόχο της παραμονής (μάλιστα με τη νίκη της Barnsley με 1-0 στο 94' την προτελευταία αγωνιστική επί της Forest, στερώντας ταυτόχρονα από εμάς τον βαθμό που θα μας εξασφάλιζε την παρουσία στα πλέι-οφ) και ξεπέρασε με επιτυχία τον σκόπελο της αποχώρησης του προπονητή Gerhard Struber για τους New York Red Bulls μεσούσης της επόμενης περιόδου, τοποθετώντας στη θέση του τον (κάποτε προπονητή του Απόλλωνα) Valérien Ismaël, που έφτασε την ομάδα στην υψηλότερη θέση της στην EFL τα τελευταία 20 χρόνια, εξασφαλίζοντας και ο ίδιος την πρόσληψή του στην τεχνική ηγεσία της West Brom!

Η διετής θητεία του Murphy στη Barnsley είναι η πιο μεγάλη μέχρι στιγμής στην τετραετή διοικητική καριέρα του, κι αυτό είναι το μόνο που μας ανησυχεί. Είναι προφανές ότι ο νέος μας CEO είναι καριερίστας με τα όλα του, και σε περίπτωση επιτυχημένης πορείας δεν θα έπρεπε κανείς να εκπλαγεί αν αναχωρούσε για κάποια ομάδα με μεγαλύτερο όνομα ή προοπτικές. Γι' αυτό καλό είναι να επωφεληθούμε όσο μπορούμε από τις γνώσεις του, γιατί έχει αποδείξει ότι και το σκάουτινγκ "το έχει", και στον συντονισμό όλων των θεμάτων του ποδοσφαιρικού τμήματος έχει περάσει με άριστα τις εξετάσεις. Έδειξε μάλιστα στη Barnsley ότι ξέρει να δουλεύει πολύ καλά και υπό οικονομικούς περιορισμούς, και ξέρει να φτιάχνει ομάδες χωρίς να τις καθιστά ευάλωτες στις δαγκάνες του FFP.

"Είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι Διευθύνων Σύμβουλος της Nottingham Forest, μιας ιστορικής ομάδας με παγκόσμια αναγνώριση", είπε ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις. "Με τιμά και η εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης για να οδηγήσω την ομάδα μπροστά. Ήταν μοναδική ευκαιρία και δεν βλέπω την ώρα να πιάσω δουλειά. Προσδοκώ να συναντήσω σύντομα και τους φίλους της ομάδας, που πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, αλλά η προθυμία τους να ανανεώσουν τα εισιτήρια διαρκείας τους δείχνει για τι αφοσιωμένους οπαδούς και τι σύλλογο μιλάμε. Θα δουν ότι ετοιμαζόμαστε να πετύχουμε μαζί κάτι πραγματικά μεγάλο. Η δουλειά αρχίζει από τώρα - έχουμε πράγματα να κάνουμε με τον Chris Hughton, έναν μάνατζερ που χαίρει καθολικού σεβασμού και είναι έμπειρος και επιτυχημένος στα υψηλότερα επίπεδα του αθλήματος στη χώρα. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο, αλλά συναρπαστικό ταξίδι. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους φίλους της ομάδας ότι όποιος έχει την τύχη να εργάζεται γι' αυτήν και να την εκπροσωπεί δεν θα λογαριάσει κούραση ώσπου να τους φέρει τις επιτυχίες που τους αξίζουν". 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος (και πρόσφατα εκλεγείς στο Διοικητικό Συμβούλιο της EFL Πρόεδρος Nicholas Randall αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον "σπουδαίο χαρακτήρα" του Murphy, τον οποίο εκθείασε ως ένα "δυναμικό άτομο που προοδεύει διαρκώς, για το οποίο ενδιαφέρθηκαν και άλλοι σύλλογοι αλλά κερδίσαμε την υπογραφή του χάρη στην αποφασιστικότητα του κ. Μαρινάκη". Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Βρέντζο, που παραμένει στον σύλλογο ως μέλος του ΔΣ, για την τετραετή θητεία του, "στη διάρκεια της οποίας ευτυχήσαμε να δούμε την Ακαδημία μας στην πρώτη κατηγορία, αλλά και την ομάδα σε πολύ πιο σταθερή και ασφαλή θέση από πριν".

Ώρα για δουλειά λοιπόν... Ας ελπίσουμε ο δικός μας "Νόμος του Murphy" να μην έχει καμιά σχέση με αναποδιές!

* Η φωτογραφία είναι από τον επίσημο λογαριασμό του συλλόγου στο facebook.