cooper appointed

O Steve Cooper δεν περίμενε τελικά να γίνει η συνέντευξη Τύπου για να περάσει τα πρώτα του μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Ενισχύοντας την προσωπική μου άποψη ότι πρόκειται για έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο, κάθισε κι έγραψε ένα μήνυμα προς τους φίλους της ομάδας αμέσως (ή σχεδόν αμέσως) μετά την πρώτη του προπόνηση σήμερα το πρωί. Σ' αυτό το μήνυμα το πρώτο που προσπαθεί είναι να αντιστρέψει την πεποίθηση της "κοινής γνώμης" ότι είναι ένας προπονητής τον οποίο ενδιαφέρει πρωτίστως το "μηδέν" στην άμυνα και όχι η δημιουργία και το επιθετικό ποδόσφαιρο...

Ιδού τι έγραψε ο νέος τεχνικός υπεύθυνος των Reds:

"Αγαπητοί φίλοι της Forest, 
Θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να επικοινωνήσουμε στο μέλλον, αλλά το πιο σημαντικό που έχω να πω σήμερα σε σας, τους φίλους της Forest, είναι ότι η δουλειά μου ξεκινάει αμέσως. Είμαι πανευτυχής που το επιτελείο μου κι εγώ καταφέραμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη προπόνηση σήμερα με την πρώτη ομάδα, μια προπόνηση που μας δίνει μια εξαιρετική βάση για να χτίσουμε πάνω της εν όψει του σαββατιάτικου αγώνα με τη Millwall.
Το ρόστερ της ομάδες έχει μεγάλες δυνατότητες. Τα αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες ίσως να μην ήταν αυτά που θέλατε, και καταλαβαίνουμε ότι οφείλουμε να κερδίσουμε την πίστη των οπαδών μας.
Παρ' όλα αυτά, από την πρώτη μου κιόλας προπόνηση μπόρεσα να δω ότι πρόκειται για ένα ισχυρό ρόστερ με παίκτες που θέλουν να πάνε καλά. Ελπίζω σύντομα να καταφέρουμε να έχουμε την απόδοση και τα αποτελέσματα που θα σας κάνουν να αισθανθείτε περήφανοι.
Η προσέγγισή μου στην προπονητική σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, είτε στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες είτε στους άνδρες, ήταν να παίζει η ομάδα μου δημιουργικό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Αυτό δεν θ' αλλάξει. Μιλώντας με εκείνους που αγαπούν τη Forest και λατρεύουν τις παραδόσεις και την ιστορία της, κατάλαβα ότι βρίσκομαι σε έναν σύλλογο που απαιτεί ένα στυλ ποδοσφαίρου και μια ζωντάνια σε συμφωνία με την πιο ένδοξη εποχή του, όταν στον πάγκο του βρισκόταν ο κορυφαίος του προπονητής. Δεν χρειάζεται καν να σας πω ότι αυτός ο σύλλογος έχει μείνει έξω από τη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Dane Murphy για τη στήριξή τους στο πρόσωπό μου, κάνοντάς με κοινωνό του οράματός τους για τον σύλλογο. Θα προσθέσω επίσης ότι δεσμεύομαι να δουλέψω και με την Ακαδημία, το προπονητικό επιτελείο της οποίας έχει εργαστεί τόσο σκληρά για να τη φέρει στην Α' Κατηγορία. Σημαίνει πολλά για τον σύλλογο να είναι πάντα σε δραστηριότητα αυτό το μονοπάτι που οδηγεί παίκτες από την Ακαδημία στην ανδρική ομάδα και να εξελίσσει παίκτες της πρώτης ομάδας που έχουν μεγαλώσει μέσα στις κορυφαίες παραδόσεις της Forest. Πιστεύω πως το παρελθόν μου όσον αφορά τη δουλειά μου με νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες που έχουν ανδρωθεί στην Ακαδημία του εκάστοτε συλλόγου μιλάει από μόνο του.
Ελπίζω μέσα στις επόμενες εβδομάδες να συναντηθώ με όσο το δυνατόν περισσότερους οπαδούς της ομάδας. Στο μεταξύ, θα σας ζητήσω να στηρίξετε όλοι την ομάδα το Σάββατο στο City Ground. Υπάρχουν πάρα πολλά που έχουμε μπροστά μας, και είναι μεγάλη μου τιμή να οδηγήσω τη Forest στο μέλλον, το οποίο πιστεύω ότι θα είναι λαμπρό.
Steve"

Η πρώτη συνέντευξη

Στη συνέχεια ο Cooper έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στο δημοσιογραφικό επιτελείο του συλλόγου, τονίζοντας τα εξής:

  • Για την πρώτη του συνάντηση με τους παίκτες: "Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν συναντήθηκα με τους παίκτες ήταν η ανασκόπηση κάποιων από τα πολύ ωραία πράγματα που έκαναν το Σάββατο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια, όπως και στον Steven Reid και τον Warren Joyce (σ.σ. προπονητής της ομάδας Κ18 που βοήθησε κι αυτός τον Reid στην προετοιμασία της ομάδας) για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το ματς. Παρακολούθησα τον αγώνα από το σπίτι μου και εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα. Όπως είπα στα παιδιά το πρωί, δεν ξεκινάμε σήμερα γιατί θα έρθουν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι (σ.σ. προφανώς εννοεί τα νέα μέλη του προπονητικού επιτελείου που θα φέρει ο ίδιος). Για μένα πρέπει να χτίσουμε πάνω στα όσα έκανε η ομάδα το Σάββατο, γιατί μέσα σ' αυτά υπήρχαν και κάποια καταπληκτικά πράγματα". 
  • Για τη σημασία της Ακαδημίας: "Ήταν πολύ ωραίο που έμαθα ότι η Ακαδημία της Forest επέστρεψε στην Α' Κατηγορία, έχοντας στο τιμόνι της τον Gary Brazil, τον οποίο γνωρίζω από παλαιότερες δουλειές του. Γνωρίζω και κάποια παιδιά που εξελίχθηκαν και έφτασαν στην πρώτη ομάδα, όπως ο Brennan Johnson και ο Alex Mighten, που αυτή τη στιγμή είναι αυτοί που παίζουν πιο τακτικά. Λίγο περισσότερο γνωρίζω τον Alex, με τον οποίο δουλέψαμε για ένα χρόνο στην Εθνική Αγγλίας. Ο James Garner ανήκει βέβαια στη Manchester United, αλλά έχει διατελέσει αρχηγός δικής μου Εθνικής και έχουμε μια πραγματικά καλή σχέση. Όλοι ξέρουν ότι πιστεύω στους νεαρούς παίκτες και μου αρέσει να τους δίνω ευκαιρίες. Πιστεύω επίσης ότι για να πάει καλά μια ομάδα της Championship πρέπει να διαθέτει νιάτα, όπως βέβαια και εμπειρία και πολλά άλλα πράγματα. Όμως σίγουρα πιστεύω πως πρέπει να έχει νέους, και εδώ είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε ορισμένα πολύ ταλαντούχα παιδιά". 
  • Για το στυλ παιχνιδιού του: "Είναι σημαντικό να έχεις ένα σχέδιο για τον τρόπο που θέλεις να παίζεις. Μέσα μου είμαι πολύ ξεκάθαρος για το πώς θέλω να παίζει η ομάδα. Το έκανα σε όλη μου την καριέρα, μεγάλο μέρος της οποίας έχει αφιερωθεί στην εξέλιξη νέων παικτών. Τους ζητούσαμε δημιουργικό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Είναι θεμελιώδης η πίστη μου σε αυτό, αν και βέβαια οφείλει κανείς να δουλεύει και την άλλη πλευρά. Θέλω η ομάδα μας να παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο με τη μπάλα στα πόδια. Προτιμώ να έχουμε την κατοχή παρά να μην την έχουμε, και υπάρχει ένας ξεκάθαρος τρόπος για να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε. Αυτό πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται, αλλά θέλω να παίζουμε ωραίο ποδόσφαιρο, συναρπαστικό ποδόσφαιρο, να φτιάξουμε μια ομάδα που θα κάνει περήφανους τους οπαδούς μας και θα τους προτρέπει να ταυτιστούν μαζί της". 
  • Για το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναλαμβάνει ομάδα μεσούσης της περιόδου: "Είναι μια νέα πρόκληση για μένα. Δεν θα λύσουμε όλα μας τα προβλήματα πάνω στο χορτάρι μέσα στις δύο πρώτες μέρες, αλλά μπορούμε να κάνουμε μια αρχή και να συνεχίσουμε με τον καιρό. Αν σημαίνουν κάτι τα όσα κάναμε σήμερα, ξεκινήσαμε καλά την εβδομάδα, χτίζοντας πάνω σε όσα είχαν κάνει τα παιδιά με τον Reid το Σάββατο και ήταν πολύ θετικά".  

* Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.