hertha friendly

Δεν ήταν τόσο τα γκολ. Άλλωστε δύο από τα τρία προήλθαν από δώρα αντιπάλων. Ήταν η όλη εικόνα της ομάδας που άφησε, φαντάζομαι, απόλυτα ευχαριστημένους τους πάνω από 3.000 φίλους της Forest που έκαναν τη μικρή διαδρομή ως το Burton για να δουν τους Reds να αντιμετωπίζουν τους Γερμανούς της Hertha. Ήταν όλοι τους υπέροχοι, παλιοί και νέοι, έμπειροι και άπειροι, σίγουροι και... επί ξύλου κρεμάμενοι (όσον αφορά την παραμονή τους στο φετινό ρόστερ). Όλη η ομάδα έβγαλε τρομερή αυτοπεποίθηση και -παρ' όλο που συμπεράσματα από φιλικά δεν είναι σοφό να βγάζουμε- έδειξε ότι γίνεται δουλειά!

Οι παίκτες φαίνεται να αγωνίζονται με μεγάλη διάθεση, έχουν-δεν έχουν εξασφαλισμένη θέση στην περιπέτεια της Premier League που όλο και πλησιάζει. Τρανό παράδειγμα ο Lyle Taylor, σκόρερ δύο γκολ σήμερα, που κάθε άλο παρά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας δείχνει - και όχι μόνο στο σημερινό φιλικό. Ο Dean Henderson μετά από ένα "μουδιασμένο" καλωσόρισμα με την Coventry δείχνει αγώνα με τον αγώνα γιατί η Forest επέμενε τόσο πολύ στην απόκτησή του. Ο Neco Williams από αριστερά πήγε δεξιά και ήταν περίφημος και αμυντικά και επιθετικά, με το πρώτο γκολ να ξεκινάει από αυτόν. Ο Moussa Niakhaté πήρε τη σκυτάλη από τον Steve Cook στο ρόλο του κουμανταδόρου της άμυνας και ήταν άψογος ανάμεσα στις έτσι κι αλλιώς σταθερές αξίες των Joe Worrall και Scott McKenna. O Harry Toffolo έπαιξε μία ολόκληρη ώρα χωρίς να έχει μάθει ακόμα τα ονόματα των συμπαικτών του, αφού το πολύ να έχει προλάβει να κάνει μία προπόνηση, και επίσης φάνηκε πόσο μπορεί να βοηθήσει. Ο Cafú εντυπωσίασε πολύ κόσμο, φαντάζομαι, με τις απίστευτες κάθετες μπαλιές του! Ο Brennan Johnson σήμερα άφησε τον Taylor δεξιά και προσπάθησε πολύ να παίξει τον περσινό ρόλο του Philip Zinckernagel, λίγο αφότου ο Δανός σκόραρε με τον Ολυμπιακό στο Ισραήλ - άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι, δίνοντας όμως υποσχέσεις. Θετικός ο Taiwo Awoniyi απέναντι σε... γνώριμες φάτσες από τη Bundesliga, δείχνει να θέλει ένα γκολ για να του λυθούν τα πόδια. Εκεί όμως που προσωπικά τρελάθηκα ήταν μετά τις πολλές αλλαγές, βλέποντας την άνεση με την οποία αντιμετώπισαν το ματς ο Giulian Biancone (στην πρώτη του εμφάνιση ως δεξιός στόπερ), ο Loïc Mbe Soh, o Richie Laryea, o Braian Ojeda (παραγματικό αφεντικό του κέντρου), o Alex Mighten και φυσικά οι πιτσιρικάδες μας: ο Oli Hammond, o Dale Taylor, o Aaron Donnelly, ακόμα κι ο δυσανάλογα ξεψάρωτος Billy Fewster (ο μόνος που δεν έχει βρεθεί ούτε στον πάγκο της πρώτης ομάδας). Αυτά τα παιδιά πρέπει σίγουρα να δοθούν δανεικοί και να παίξουν. Περιμένουμε πολλά απ' αυτούς! 

Ήταν ωραίο το ματσάκι στο Pirelli Stadium, και σ' αυτό βοήθησε η ορμή με την οποία μπήκαν στο παιχνίδι οι παίκτες του Steve Cooper. Μόλις στο 2' ο Williams βρήκε τον Awoniyi λίγο μέσα στην περιοχή με πλάτη στο τέρμα. Ο Νιγηριανός γύρισε και σούταρε, με τον Rune Jarstein να μπλοκάρει. Όμως ο Νορβηγός γκολκίπερ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα στη φάση του 10', με τον Williams να γίνεται αποδέκτης της μπάλας σε θέση δεξιού εξτρέμ, να αποφεύγει όμορφα τον προσωπικό του αντίπαλο και να σεντράρει στο δεύτερο δοκάρι, όπου ο McKenna πήρε την κεφαλιά και ο Taylor είχε το πανεύκολο έργο να σπρώξει απλώς τη μπάλα στα δίχτυα. 

Μετά το σοκ οι Γερμανοί του Sandro Schwarz, που ανέλαβε φέτος αφού πέρσι η ομάδα στο τσακ δεν υποβιβάστηκε (τερμάτισε 16η και παρέμεινε χάρη στην πολύ δύσκολη επικράτησή της στα πλέι-οφ απέναντι στο Αμβούργο), άρχισαν σιγά σιγά να συνέρχονται και να έχουν την πρώτη τελική τους προσπάθεια στο 16', με τον Henderson να μπλοκάρει το όχι και πολύ δυνατό σουτ του Τσέχου Vladimír Darida. Τους ήρθε όμως η δεύτερη και πλέον αναπάντεχη σφαλιάρα στο 20', όταν ο Jarstein προσπάθησε να ελέγξει μια όχι φοβερά επικίνδυνη μπαλιά προς τον Awoniyi, έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του και ο Taylor, που την υποδέχθηκε με χαρά σε αρκετά δύσκολη θέση πλάγια δεξιά στο ύψος της γωνίας της περιοχής, πλάσαρε με τη μία στο ανυπεράσπιστο τέρμα για το 2-0. Ο Dodi Lukébakio, που για κάποιο διάστημα φερόταν ως μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού, κοντραρίστηκε τη στιγμή που έπρεπε από τον Niakhaté στο 24', ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα ο Derry Scherhant, ίσως ο κορυφαίος της Hertha σήμερα, απέφυγε ωραία τον Worrall και σούταρε προς το αριστερό "Γ" του Henderson, που απογειώθηκε και με καταπληκτική επέμβαση έδιωξε σε κόρνερ. 

Πηγαίναμε ολοταχώς για το 2-0 στην ανάπαυλα, ειδικά όταν στο 41' το φάουλ του Marvin Plattenhardt από αριστερά ήταν πολύ καλά χτυπημένο στην καρδιά της άμυνάς μας, αλλά ο Γάλλος Lucas Tousart αιφνιδιάστηκε και αστόχησε στην προβολή του. Όμως ο Γερμανός διεθνής δεν είχε πει την τελευταία του λέξη, και στην τελευταία φάση του πρώτου μέρους με άλλο ένα εξαιρετικό στημένο βρήκε στο δεύτερο δοκάρι τον Scherhant, που ξέφυγε από την επιτήρηση του Williams και νίκησε τον Henderson με πολύ δυνατή κοντινή κεφαλιά. Με τη σέντρα ο διαιτητής σφύριξε λήξη, και ο Niakhaté τσαντισμένος κλώτσησε τη μπάλα στην κερκίδα. Να πω ότι δεν μου άρεσε αυτό, ψέματα θα πω... 

Η Forest συνέχισε να είναι καλή και στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου, και στο 60' από απόκρουση του Worrall είδαμε τον Johnson να φεύγει σαν άνεμος από την αριστερή πλευρά, να φτάνει στην τελική γραμμή και να γυρίζει για τον Awoniyi, με τους Βερολινέζους να προλαβαίνουν και να διώχνουν σε κόρνερ. Ακολούθησαν οι έντεκα αλλαγές, αφού μόνο ο Henderson παρέμεινε στο γήπεδο (έπαιξε μάλιστα και στα 90 λεπτά). Μέχρι να προσαρμοστεί αυτή η δεύτερη ενδεκάδα απειλήθηκε δύο φορές, στο 63', όταν αρχικά ο Henderson έκανε μία ακόμα όμορφη επέμβαση σε κεφαλιά του Suat Serdar, και μετά την εκτέλεση του κόρνερ ο Scherhant έπιασε ένα ψηλοκρεμαστό ανάποδο ψαλίδι, με τον γκολκίπερ μας μάλλον τυφλωμένο από τον ήλιο να βγάζει καλού κακού τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Όμως οι αναπληρωματικοί προσαρμόστηκαν γρήγορα, ο Ojeda ήταν άψογος στο να βγάζει την ομάδα μπροστά και η Forest κρατούσε μάλλον άνετα το 2-1. Οι παίκτες του Schwarz απώλεσαν την τελευταία τους σοβαρή ευκαιρία στο 82', με τον Άγγλο Jonjoe Kenny να κοντράρεται στο σουτ, τη μπάλα να παίρνει ύψος και τον Davie Selke να σουτάρει ψηλά από καλή θέση. Δύο λεπτά αργότερα ήρθε το 3-1, έστω με αναπάντεχο τρόπο, όταν η πανέμορφη κάθετη μπαλιά του Hammond βρήκε τον Donnelly να φεύγει από αριστερά και να σεντράρει συρτά στην περιοχή, όπου ο 18χρονος Lukas Ullrich, χωρίς καμιά πίεση και προσπαθώντας προφανώς να αποκρούσει σε κόρνερ, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Jarstein. Οι Reds θα μπορούσαν να σκοράρουν σε δύο ακόμα περιπτώσεις, στο 86' με τον Mighten να κοντρολάρει περίφημα μια μακρινή μπαλιά του Ojeda και να μπαίνει στην περιοχή αλλά τον Linus Gechter να τον προλαβαίνει πριν σουτάρει και στο 89', όταν ο Laryea άφησε... στον τόπο τον κάποτε "πολύ" Kevin-Prince Boateng, τον ανάγκασε να τον τραβήξει από τη φανέλα και μετά από μια πονηρή εκτέλεση του φάουλ βρέθηκε τετ α τετ με τον Jarstein αλλά απέτυχε να τον νικήσει.

Κι αφού νικήσαμε τη μία βερολινέζικη ομάδα της Bundesliga σε αγγλικό έδαφος, γιατί να μην πάμε να αντιμετωπίσουμε και την άλλη, την Union, την πρώην ομάδα του Awoniyi ντε, στο γήπεδό της; Ραντεβού το Σάββατο το βραδάκι, και ελπίζουμε να δούμε εκεί και τον Lewis O'Brien που επίσης ανακοινώθηκε σήμερα. Δεν θα δούμε όμως τον Omar Richards που είναι τραυματίας και απουσίαζε και σήμερα από την αποστολή. "Θα λείψει για καποιες μέρες, αλλά όχι για εβδομάδες ή μήνες", ήταν τα λόγια του Cooper για τον πρώην παίκτη της Bayern. 

Forest: Henderson, Worrall (Biancone 62'), Niakhaté (Cook 62'), McKenna (Mbe Soh 62'), Williams (Laryea 62'), Colback (Fewster 62'), Cafú (Ojeda 62'), Toffolo (Donnelly 62'), L. Taylor (Mighten 62'), Johnson (O. Hammond 62'), Awoniyi (D. Taylor 62').
Hertha: Jarstein, Pekarík (Kenny 46'), Boyata (Gechter 46'), Dárdai (Kempf 46'), Plattenhardt (Ullrich 46'), Šunjić (Lee 46', Eitschberger 80'), Tousart (Boateng 46'), Darida (Zeefuik 46'), Lukébakio (Serdar 46'), Piątek (Selke 46'), Scherhant.
Σκόρερς: L. Taylor 8', 20', Ullrich 84' (αυτογκόλ) - Scherhant 45'.
Διαιτητής: Tom Bramall.

* Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Nottingham Post.