petertaylorstand

To Main Stand, η κερκίδα δηλαδή του City Ground όπου βρίσκονται οι θέσεις των επισήμων και του Τύπου, κάποτε ήταν η πιο νεότευκτη εξέδρα του γηπέδου. Η παλιά, βλέπετε, καταστράφηκε ολοσχερώς το 1968 από πυρκαγιά που ξέσπασε σ' έναν αγώνα με τη Leeds. Ευτυχώς εκκενώθηκε γρήγορα και δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, όμως σπουδαία ντοκουμέντα που φυλάσσονταν στα γραφεία του συλλόγου έγιναν στάχτη. Το 1996 δυστυχώς "ξέφυγε" από τη ριζική ανοικοδόμηση του γηπέδου για τις ανάγκες του Euro της Αγγλίας. Και τώρα, όπως φαίνεται, ήρθε η ώρα να κάνει την επανεκκίνησή του.

Μετονομασμένη σε Peter Taylor Stand από το 2015 και ακριβώς απέναντι από το Brian Clough Stand, ώστε οι κάποτε καλοί φίλοι και αναμορφωτές της Forest να "κοιτάζονται" στους αιώνες των αιώνων, η πιο παλιά κερκίδα του City Ground θα γίνει και πάλι η πιο καινούργια, αυξάνοντας μάλιστα τη χωρητικότητά της από 7.000 σε 10.000 περίπου θεατές. Θα κατεδαφιστεί και θα ανεγερθεί από την αρχή, μετά από την έγκριση που έδωσε (με ψήφους 9 υπέρ και 2 κατά) το συνοικιακό συμβούλιο του Rushcliffe να προχωρήσουν τα έργα. Τρία χρόνια αδιάκοπων προσπαθειών του συλλόγου είχαν ευτυχή κατάληξη, αφού οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης πείστηκαν και πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός για την υλοποίηση του έργου, που μπορεί να ξεκινήσει και το καλοκαίρι του 2023. Θα μας στοιχίσει σε εισιτήρια, βέβαια, αλλά το κόστος θα είναι ελάχιστο για ένα έργο που θα είναι μέρος της γενικότερης ανάπλασης, η οποία θα μετατρέψει το αγαπημένο μας City Ground σε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο προδιαγραφών Premier League και UEFA. Υπάρχει άλλωστε και η πρόβλεψη να ανοίξει αρχικά μόνο το κάτω διάζωμα, ενώ τα έργα στο επάνω θα συνεχίζονται, ώστε να μειωθούν τα διαφυγόντα κέρδη. 

Η επίσημη ανακοίνωση της Forest, που εδώ και χρόνια έχει εκφράσει την προτίμησή της στην ανάπλαση του City Ground και όχι στη μετακόμιση σε ένα εντελώς νέο γήπεδο, έχει ως εξής: 

"Ο σύλλογος της Nottingham Forest εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Προγραμματισμού του συνοικιακού συμβουλίου του Rushcliffe να εγκρίνει τις εισηγήσεις των Υπευθύνων Σχεδιασμού του και να δώσει τη συγκατάθεσή της για την αίτηση ανακατασκευής του Main Stand του City Ground. Η σημερινή απόφαση αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία της ανάπλασης του ιστορικού City Ground και είναι το επιστέγασμα τριών ετών αφοσίωσης στον στόχο από τον σύλλογο και τους συμβούλους του. Πιστεύουμε ότι η ανάπλαση του γηπέδου έχει καθοριστική σημασία για την παγίωση της θέσης της ομάδας στην Premier League όλα τα οφέλη που απορρέουν από αυτή τη θέση για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η ανάπλαση θα είναι επίσης η υλοποίηση της επιθυμίας του ιδιοκτήτη της ομάδας κ. Ευάγγελου Μαρινάκη να αφήσει στον σύλλογο μια ιστορική κληρονομιά. Η απόφαση ανάβει για τον σύλλογο το πράσινο φως για λεπτομερείς συζητήσεις με τους συμβούλους και συνεργάτες του σχετικά με το πώς και πότε θα γίνει η ανάπλαση. Αυτές οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν και ο σύλλογος παραμένει αποφασισμένος να προσφέρει στον υπέροχο κόσμο της ομάδας ένα σύγχρονο γήπεδο για το οποίο θα μπορεί να είναι περήφανος".  

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συνοικιακού συμβουλίου Simon Robinson δήλωσε: "Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επέδειξαν σαφή επιθυμία να προχωρήσει η αίτηση και να πράξουν ό,τι είναι καλύτερο για τον σύλλογο, τους φιλάθλους και το ίδιο το Rushcliffe". 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, το έργο θα στοιχίσει πάνω από 94 εκατομμύρια λίρες και θα περιλαμβάνει επίσης κατασκευή δημόσιων χώρων και πάρκινγκ. Ο σύλλογος έχει ακόμα στα σκαριά την ανέγερση δίπλα στο City Ground μιας 13όροφης πολυκατοικίας, που όμως θα ξεκινήσει αφότου θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου (κάποιο "λίφτινγκ" αναμένεται να γίνει και στο West Bridgeford Stand ώστε να φτάσει το γήπεδο τις 38.000 θέσεις). Η προπώληση των διαμερισμάτων της θα χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση των έργων στο γήπεδο, ενώ και ο σύλλογος θα προσφέρει κάτι λιγότερο από μισό εκατομμύριο λίρες για την ενίσχυση κοινωφελών υποδομών (σχολείων και νοσοκομείων). 

Ευχή να δούμε το City Ground να αλλάζει όψη πολύ σύντομα!

* Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Nottingham Post.