henderson england

Έντεκα παίκτες της πρώτης ομάδας της Forest κλήθηκαν να πάρουν μέρος στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των Εθνικών τους ομάδων στο "παράθυρο" του Σεπτεμβρίου. Συμπεριλαμβανομένων και των δανεικών και των πιτσιρικάδων, ο αριθμός έφτασε αισίως τους 22, από τους οποίους δεν αγωνίστηκαν μόνο οι τρεις. Η λίστα θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν αποσύρονταν λόγω τραυματισμών ο Emmanuel Dennis από τη Νιγηρία, ο Morgan Gibbs-White από την Αγγλία Κ21 και ο Jamie McDonnell από τη Βόρεια Ιρλανδία Κ19 και αν καλούνταν ο Orel Mangala (Βέλγιο) και ο Willy Boly (Ακτή Ελεφαντοστού). 

Και πάλι όμως, αν δεν απατώμαι, ο αριθμός 22 αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου σε διακοπή πρωταθλήματος λόγω Εθνικών ομάδων. Το μεγάλο γεγονός ήταν η επανάκληση του Dean Henderson στην Εθνική Αγγλίας από τον Gareth Southgate, μετά από κάποιες ομολογουμένως πολύ καλές εμφανίσεις του τερματοφύλακά μας, άσχετα αν δεν τον έβαλε τελικά να αγωνιστεί. Μεγάλη σίγουρα και η χαρά του Renan Lodi, που λόγω ενός τραυματισμού του Alex Sandro της Juventus επέστρεψε στην Εθνική Βραζιλίας, όπου είχε να παίξει από το καλοκαίρι του 2021! Πρώτη κλήση στην Εθνική Σενεγάλης για τον Moussa Niakhaté, παρ' όλο που δεν ξεπέρασε ακόμα τον τραυματισμό του και δεν αγωνίστηκε. Οι κλήσεις των υπόλοιπων (Scott McKenna, Wayne Hennessey, Brennan Johnson, Neco Williams, Remo Freuler, Cheikhou Kouyaté, Taiwo Awoniyi, Serge Aurier) ήταν αναμενόμενες, καθώς συμμετέχουν τακτικά στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των Εθνικών τους ομάδων. 

Συνολικά οι διεθνείς μας μάζεψαν 29 συμμετοχές και σκόραραν τρεις φορές, βοηθώντας την προσπάθεια των ομάδων τους. Για κάποιους μάλιστα (ας πούμε για τον Johnson και τον Williams, που διακρίνονται στη φωτογραφία επάνω μετά τον αγώνα με το Βέλγιο, παρά τις δύο ήττες της Ουαλίας) τα σχόλια ήταν πολύ κολακευτικά. Δυστυχώς δεν έλειψαν και κάποιες αναποδιές, με αποκορύφωμα τον τραυματισμό του McKenna, που τον καθιστά δυστυχώς αμφίβολο για το ματς της Δευτέρας με τη Leicester (αν και ο Scott μάς έχει συνηθίσει σε "ανατροπές" όταν μπαίνει στα πιτς). Για να δούμε τι ακριβώς πέτυχε ο καθένας τους αυτές τις επτά μέρες των αγώνων:

ΟΙ "ΒΑΣΙΚΟΙ"

Dean Henderson (Αγγλία)

23/9: Ιταλία-Αγγλία 1-0 στο Μιλάνο για το Nations League. Μάλλον οι Ιταλοί έχουν βρει το κουμπί των Άγγλων, και κατόρθωσαν να επικρατήσουν με ένα ωραίο γκολ του Giacomo Raspadori της Napoli με διαγώνιο σουτ στο 68' (είχαν και δύο δοκάρια, με κεφαλιά του Gianluca Scamacca της West Ham στο 5' και σουτ του Federico Dimarco της Inter συο 85'). O Dean δεν αγωνίστηκε, καθώς ο Gareth Southgate προτίμησε τον Nick Pope της Newcastle. Οι Άγγλοι, που έμειναν χωρίς νίκη για πέμπτο σερί ματς και κάπου 500 λεπτά χωρίς γκολ σε ροή αγώνα, "κλείδωσαν" την 4η θέση του Α3 Ομίλου και υποβιβάστηκαν από την πρώτη κατηγορία! Άσχετο 1: για πρώτη φορά οι Άγγλοι τραγούδησαν "God save the King" (αντί "the Queen"). Άσχετο 2: δεν θυμάμαι να έχω δει ποτέ, στα 57 μου, τόσο άθλια φανέλα της Αγγλίας. Ξέβαψε στο πλύσιμο;
26/9: Αγγλία-Γερμανία 3-3
στο Wembley. Ένα ανιαρό 0-0 στο πρώτο ημίχρονο μετατράπηκε στο δεύτερο μέρος σε ροντέο, με τον Henderson να παρακολουθεί και πάλι από τον πάγκο. Ένα χαζό πέναλτι του μόνιμου αποδιοπομπαίου τράγου των τελευταίων μηνών Harry Maguire της Manchester United απέφερε το 0-1 από τον İlkay Gündoğan της Manchester City (52'), ενώ στο 67' ένα άπιαστο σουτ στο "Γ" από τον Kai Havertz της Chelsea έκανε αρκετούς να θεωρήσουν ότι το ματς τελείωσε. Κι όμως, οι Άγγλοι, που είχαν βάλει μόνο ένα γκολ σε πέντε ματς στον όμιλο κι αυτό με πέναλτι, το γύρισαν μέσα σε 12 λεπτά: στο 71' με κοντινό σουτ του Luke Shaw της Manchester United, στο 75' με φανταστικό φαλτσαριστό σουτ του Mason Mount της Chelsea και στο 83' με πέναλτι του αρχηγού Harry Kane της Tottenham μετά από προβολή του Nico Schlotterbeck της Borussia Dortmund στο καλάμι του... συμπαίκτη του Jude Bellingham! Η μεγάλη ανατροπή ολοκληρώθηκε, αλλά δεν παρέμεινε, αφού στο 87' ο Pope έκανε γκάφα αποκρούοντας ασθενώς ένα μάλλον ακίνδυνο σουτ του Serge Gnabry της Bayern και από κοντά ο Havertz σκόραρε για δεύτερη φορά. Οι Γερμανοί προτελευταίοι και οι Άγγλοι τελευταίοι στον όμιλο, όπου πάνω στο νήμα βγήκε πρώτη η εκτός Μουντιάλ Ιταλία! Ποιος να το περίμενε...

Scott McKenna (Σκοτία)

21/9: Σκοτία-Ουκρανία 3-0 στη Γλασκόβη για το Nations League. Κάτι σαν εκδίκηση για τους Σκοτσέζους μετά από το 1-3 και τον αποκλεισμό από το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Ιούνιο, πάλι στο Hampden Park. Η ομάδα του Steve Clarke έπιασε φοβερή απόδοση, "πάτησε" τους Ουκρανούς στο δεύτερο ημίχρονο, άνοιξε το σκορ με ωραία προσπάθεια και αριστερό σουτ του αρχηγού John McGinn της Aston Villa στο 70' και από κει και πέρα ανέλαβαν οι αλλαγές: δύο κόρνερ του Ryan Fraser της Newcastle από αριστερά, δύο κεφαλιές του Lyndon Dykes της QPR (80', 87') και η Σκοτία, που είχε και δοκάρι στο 63' από κεφαλιά του Ché Adams της Southampton, βρέθηκε στην κορυφή του Β1 Ομίλου. Ο Scott έπαιξε σε όλο το ματς και είχε μια πολύ καλή κεφαλιά λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι στο 76'.
24/9: Σκοτία-Ιρλανδία 2-1
στη Γλασκόβη για το Nations League. Λαχτάρησαν οι Σκοτσέζοι από τους Ιρλανδούς, που τους είχαν νικήσει 3-0 στο Δουβλίνο τον Ιούνιο, όταν βρέθηκαν και πάλι πίσω στο σκορ με τον John Egan της Sheffield United να σκοράρει σε μια αναμπουμπούλα μέσα στην περιοχή τους στο 18'. Ανέτρεψαν όμως το αποτέλεσμα με πρωταγωνιστή τον Ryan Christie της Bournemouth, που πρώτα (49') σέντραρε στο κεφάλι του προωθημένου Jack Hendry (παίζει στην ιταλική Cremonese ως δανεικός από την Club Brugge) για το 1-1 και μετά (82') εκτέλεσε ψύχραιμα το πέναλτι που είχε παραχωρήσει ανόητα ο νεοεισελθών Alan Browne της Preston με χέρι στην περιοχή. Η Σκοτία παρέμεινε αήττητη στην έδρα της στο Nations League (7 νίκες και μία ισοπαλία σε 8 ματς) και χρειαζόταν πλέον μία ισοπαλία απέναντι στην Ουκρανία για να πάρει την πρώτη θέση και την άνοδο στην Α' κατηγορία. Ο Scott, στην 28η διεθνή συμμετοχή του, έπαιξε πάλι σε όλο το παιχνίδι και παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα στο 63'.
27/9: Ουκρανία-Σκοτία 0-0
στην Κρακοβία της Πολωνίας λόγω φυσικά του πολέμου στην Ουκρανία. Και πράγματι οι Σκοτσέζοι, χωρίς τον Scott που δεν πήγε καν στην Πολωνία το πρόβλημα τραυματισμού που λέγαμε στην αρχή, πήραν την ισοπαλία που ήθελαν και μαζί την άνοδο και μια ευκαιρία να κατακτήσουν στα μπαράζ της Β' κατηγορίας την πρόκριση για το Euro του 2024 αν δεν την έχουν εξασφαλίσει από τα προκριματικά. Ο γκολκίπερ των Hearts Craig Gordon είπε "όχι" στις ευκαιρίες των τυπικά γηπεδούχων, ενώ μετά από έλεγχο του VAR (Άγγελος Ευαγγέλου) ο Τάσος Σιδηρόπουλος δεν καταλόγισε πέναλτι υπέρ της Σκοτίας στο 24' για χέρι στην περιοχή.  

Wayne Hennessey, Brennan Johnson, Neco Williams (Ουαλία)

22/9: Βέλγιο-Ουαλία 2-1 στις Βρυξέλλες για το Nations League. Η "τρόικα" της Forest έπαιξε σε όλο το ματς, με τον Hennessey μάλιστα να φοράει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το πρώτο ημίχρονο ήταν ένα σόου του Kevin De Bruyne. O "εγκέφαλος" της Manchester City σκόραρε με τεχνικό πλασέ στο 10', είχε δοκάρι στο 27' με μακρινό σουτ και έβγαλε την τέλεια σέντρα για να κάνει ο... παρά λίγο Red Michy Batshuayi (ενώ ήταν όλα κανονισμένα την τελευταία μέρα τον μεταγραφών, η Chelsea καθυστέρησε να στείλει τα σχετικά έγγραφα και ο παίκτης κατέληξε στη Fenerbahçe) το 2-0 σε κενό τέρμα στο 38'. Όμως το δεύτερο ημίχρονο ήταν μια άλλη ιστορία, με πρωταγωνιστές τους δικούς μας. Στο 50' ο Johnson χόρεψε το αριστερό άκρο της βελγικής άμυνας και σέντραρε κατευθείαν στο κεφάλι του Kieffer Moore της Bournemouth για το 2-1, στο 85' έχασε ο ίδιος μια σημαντική ευκαιρία για την ισοφάριση αστοχώντας μέσα από την περιοχή και στο 89' ο Williams (κατέγραψε την 22η διεθνή συμμετοχή του στις 22/9/22 ως αριστερός μπακ) υποχρέωσε τον γκολκίπερ της Real Μαδρίτης Thibaut Courtois σε μια πολύ δύσκολη απόκρουση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε ο προπονητής του Βελγίου Roberto Martínez γιατί άρπαξε τη μπάλα από τους Ουαλούς που πήγαιναν να εκτελέσουν γρήγορα πλάγιο! Για καλή τύχη των φιλότιμων Ουαλών, η Ολλανδία νίκησε 2-0 εκτός την Πολωνία και τους έδωσε ελπίδες να αποφύγουν την τελευταία θέση του Α4 Ομίλου.
25/9: Ουαλία-Πολωνία 0-1
στο Cardiff στην τελευταία αγωνιστική του Nations League. Με τους τρεις Reds πάλι βασικούς και αναντικατάστατους, η Ουαλία πάλεψε ζητώντας μόνο τη νίκη που θα τη διατηρούσε στην Α' κατηγορία, αλλά μια έμπνευση του Robert Lewandowski την καταδίκασε στην έκτη σερί ήττα από την Πολωνία και στον υποβιβασμό. (Τίποτα πάντως δεν επισκιάζει την πρόκριση στο Μουντιάλ μετά από 64 χρόνια...) Στο 58' ο άσος της Barcelona έβγαλε πανέμορφα τετ α τετ τον πρώην του ΠΑΟΚ και νυν της αμερικανικής Charlotte Karol Świderski και αυτός ψύχραιμα πλάσαρε τον Hennessey. Πίσω οι Πολωνοί είχαν σε φοβερή βραδιά τον Wojciech Szczęsny. O γκολκίπερ της Juventus κατέβασε ρολά, αρνήθηκε στον Brennan την ισοφάριση στο 60' και στάθηκε και τυχερός στο 92', όταν η κεφαλιά του Gareth Bale βρήκε το οριζόντιο δοκάρι του. Το ματς είχε πολλά νεύρα και σκληρά μαρκαρίσματα και οι δικοί μας πήραν κι αυτοί το μερίδιό τους από κίτρινες κάρτες (Williams 49', Johnson 93'). O Wayne έφτασε τις 106 διεθνείς συμμετοχές, ο Brennan τις 15 και ο Neco τις 23. 

Renan Lodi (Βραζιλία)

23/9: Βραζιλία-Γκάνα 3-0 σε φιλικό στη Χάβρη της Γαλλίας. Από το πρώτο ημίχρονο κιόλας ξέραμε τον νικητή, σε ένα ματς όπου ο Lodi δεν αγωνίστηκε. Στο 9' σε κόρνερ του Raphinha της Barcelona και κεφαλιά του Marquinhos οι Βραζιλιάνοι άνοιξαν το σκορ, για να ακολουθήσουν δύο ασίστ του συμπαίκτη του στην Paris Saint-Germain Neymar στον Richarlison, με τον άσο της Tottenham να σκοράρει με σουτ από το "D" (28') και κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι μετά από εκτέλεση φάουλ (40'). Η ομάδα του Tite θα μπορούσε να έχει πετύχει κι άλλα γκολ, οι δε Αφρικανοί είχαν δοκάρι στο 56' σε κεφαλιά του Jordan Ayew της Crystal Palace.
27/9: Βραζιλία-Τυνησία 5-1 σε φιλικό στο Παρίσι. Ήταν που ήταν μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας, που οδήγησε σε ένα σκορ 4-1 στο 40', ήρθε και η αποβολή του Dylan Bronn της Salernitana στο 42' να αφαιρέσει πια κάθε ενδιαφέρον από την αναμέτρηση του Parc des Princes (όπου όπως καταλαβαίνετε οι Τυνήσιοι ήταν πολύ περισσότεροι!). Οι Βραζιλιάνοι, που δείχνουν δόντια και κυνηγάνε το έκτο Μουντιάλ της ιστορίας τους, προηγήθηκαν στο 11' με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Raphinha, για να ακολουθήσει ο κακός χαμός στην εξέδρα με το 1-1, επίσης με κεφαλιά, από τον Montassar Talbi της Lorient στο 18'. Με τη σέντρα η Βραζιλία ανέκτησε το προβάδισμα με τον Richarlison στο τετ α τετ, έκανε το 3-1 με (μάλλλον αυστηρό) πέναλτι του Neymar στο 29' και ανέβασε ακόμα περισσότερο το σκορ στο 40' με το δεύτερο γκολ του Raphinha με δυνατό σουτ εκτός περιοχής. Το 5-1 ήρθε στο 74' με το πρώτο γκολ του Pedro της Flamengo με την Εθνική. Ο Lodi επανεμφανίστηκε στην Εθνική μετά από περισσότερο από έναν χρόνο, παίρνοντας στο 65' τη θέση του Alex Telles της Σεβίλλης και καταγράφοντας τη 16η διεθνή συμμετοχή του.

Remo Freuler (Ελβετία)

24/9: Ισπανία-Ελβετία 1-2 στη Zaragoza για το Nations League. Τεράστια νίκη για την Ελβετία, με τον Remo να αγωνίζεται σε όλο το ματς. Οι Ισπανοί είχαν να χάσουν εντός τέσσερα χρόνια και 21 αγώνες. Στο 21' ο Manuel Akanji με κεφαλιά μετά από κόρνερ πάγωσε το "Romareda" πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Εθνικής Ελβετίας. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ισπανοί μπήκαν δυνατά, ισοφάρισαν με δυνατό σουτ του Jordi Alba της Barcelona μέσα από την περιοχή στο 55', αλλά σχεδόν αμέσως (58') δέχθηκαν το 1-2, πάλι μετά από κόρνερ, με προβολή του Breel Embolo της Monaco (άλλοι το δίνουν ως αυτογκόλ του Eric García της Barcelona που έπεσε μαζί με τον Embolo στη μπάλα). 
27/9: Ελβετία-Τσεχία 2-1 στο St. Gallen, φυσικά για την ίδια διοργάνωση. Μέσα σε δύο λεπτά "καθάρισαν" οι Ελβετοί, χωρίς να είναι απαραίτητα καλύτεροι στο ματς. O Remo πέτυχε το πέμπτο του γκολ με την Εθνική στην 48η συμμετοχή του με κοντινή κεφαλιά από θέση σέντερ φορ στο 29' και στο επόμενο λεπτό ο Embolo έκανε το 2-0 με πλασέ από το ύψος της περιοχής. Οι Τσέχοι, που ήθελαν έναν βαθμό για να αποφύγουν τον υποβιβασμό, είχαν δύο δοκάρια σε σουτ του Adam Vlkanova της Viktoria Plzeň στο 8' και του Vladimír Coufal της West Ham στο 42', μείωσαν στην εκπνοή του πρώτου μέρους με τον μόνιμο σκόρερ τους Patrik Schick της Leverkusen και στο 61' έχασαν πέναλτι για δεύτερο σερί ματς, αυτή τη φορά όχι με τον Schick που το κέρδισε και είχε αστοχήσει εναντίον της Πορτογαλίας, αλλά με έναν άλλο παίκτη των Hammers, τον Tomás Soucek. Ακολούθησε και τρίτο τσέχικο δοκάρι με κεφαλιά του Jan Kuchta της Sparta Πράγας στο 88'! Ο Freuler αντικαταστάθηκε στο 93' από τον Ardon Jashari της Λουκέρνης και οι Τσέχοι τερμάτισαν 4οι στον Α2 Όμιλο και έπεσαν κυριολεκτικά τραβώντας τα μαλλιά τους... 

Cheikhou Kouyaté, Moussa Niakhaté (Σενεγάλη)

24/9: Βολιβία-Σενεγάλη 0-2 σε φιλικό στην Ορλεάνη της Γαλλίας. Οι δύο δικοί μας έμειναν στον πάγκο (άλλωστε ο Moussa που προέρχεται από τραυματισμό ήταν εξαρχής αμφίβολος). Η Σενεγάλη ήταν το φαβορί και το απέδειξε, ανοίγοντας το σκορ στο τέταρτο μόλις λεπτό με εντυπωσιακό μακρινό βολέ του Boulaye Dia της Salernitana. To 2-0 έγινε στο 44' με πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε η μεγάλη βεντέτα της Σενεγάλης, ο Sadio Mané της Bayern. 
27/9: Ιράν-Σενεγάλη 1-1
σε φιλικό στη Βιέννη. Ενώ ο Niakhaté, που με δεδομένο το πρόβλημα τραυματισμού του είχε μάλλον ακολουθήσει την αποστολή για να εγκλιματιστεί και μόνο (είπαμε άλλωστε, ήταν η παρθενική του κλήση), είχε επιστρέψει ήδη στην Αγγλία, ο  Kouyaté έφτασε τις 82 διεθνείς συμμετοχές περνώντας στο 63' στη θέση του Dia με το σκορ στο 0-1, αφού ο Morteza Pouraliganji της Persepolis είχε ανοίξει το σκορ με αυτογκόλ στο 55'. Αμέσως με την είσοδό του οι Ιρανοί ισοφάρισαν με σέντρα του Ehsan Hajsafi της ΑΕΚ και κεφαλιά του πρώτου σκόρερ τους Sardar Azmoun της Leverkusen, που λίγες μέρες πριν είχε προκαλέσει αίσθηση με τις δηλώσεις του αποθεώνοντας τις γυναίκες του Ιράν για τον αγώνα τους "κι αν δεν τους αρέσουν αυτά που λέω ας μη με ξανακαλέσουν στην Εθνική". Respect!

Taiwo Awoniyi (Νιγηρία)

27/9: Αλγερία-Νιγηρία 2-1 σε φιλικό στο Oran.  Αν και βρέθηκαν να χάνουν νωρίς, από γκολ του Terem Moffi της Lorient σε μια φάση διαρκείας στο 9', κέρδισαν ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στο 39' σε μια φάση όπου είχαν δοκάρι με τον Islam Slimani της Brest και το μετέτρεψε σε γκολ ο αρχηγός Riyad Mahrez της Manchester City και πήραν τη νίκη στο 61' με ένα εντυπωσιακό σουτ του Youcef Atal της Nice από τα 30 μέτρα. O Taiwo μπήκε στο 72' αντικαθιστώντας τον σκόρερ της ομάδας του και φτάνοντας τις 5 συμμετοχές στην Εθνική.

Serge Aurier (Ακτή Ελεφαντοστού)

24/9: Ακτή Ελεφαντοστού-Τόγκο 2-1 σε φιλικό στη Rouen της Γαλλίας. Ο Aurier συνήθως είναι αρχηγός, αλλά μάλλον λόγω της παρατεταμένης αγωνιστικής απραξίας του έμεινε στον πάγκο, παρακολουθώντας τους συμπαίκτες του μετά από ένα άσφαιρο πρώτο ημίχρονο να ανοίγουν το σκορ στο 60' με αριστερό γωνιακό σουτ του Seko Fofana της Lens και να κάνουν το 2-0 στο 68' με εύστοχο πέναλτι του Franck Kessié της Barcelona. Οι Τογκολέζοι μείωσαν απλώς στο 85' με σουτ εκτός περιοχής του Karim Dermane της Feyenoord.
27/9: Ακτή Ελεφαντοστού-Γουινέα 3-1 σε φιλικό στην Amiens της Γαλλίας. Ο Aurier επέστρεψε ως βασικός και αρχηγός για 61 λεπτά στην 82η εμφάνισή του στην Εθνική, πριν γίνει αλλαγή από τον Wilfried Kanga της Hertha, σε έναν αγώνα όπου η ομάδα του επέβαλε το νόμο της από το πρώτο ημίχρονο, σκοράροντας στο 30' με βολέ του Ibrahim Sangaré της Eindhoven, στο 41' με κοντινό δυνατό σουτ του Souleyman Doumbia της Angers και στις καθυστερήσεις στην κόντρα με τον Fofana. Η Γουινέα μείωσε απλώς στο 52' με κεφαλιά του αμυντικού της Valencia Mouctar Diakhaby (καμιά σχέση με αυτόν που θέλουμε όλοι να ξεχάσουμε!).

ΟΙ ΔΑΝΕΙΚΟΙ 

Richie Laryea (Καναδάς)

23/9: Κατάρ-Καναδάς 0-2 σε φιλικό στη Βιέννη. Οι Καναδοί καθάρισαν μέσα στο πρώτο τέταρτο, με κεφαλιά του μόνιμου σκόρερ τους Cyle Larin της Club Brugge στο 4' και κοντινό πλασέ του Jonathan David της Lille στο 13', και είχαν και δοκάρι στο 88' με τον Kamal Miller της CF Montréal. Ο Richie μπήκε αλλαγή στο ημίχρονο στη θέση του Larin. Οι οικοδεσπότες του επερχόμενου Μουντιάλ δεν έδειξαν κάτι ιδιαίτερο...
27/9: Καναδάς-Ουρουγουάη 0-2
σε φιλικό στη Bratislava. O Richie, στην 28η διεθνή συμμετοχή του, ξεκίνησε, αλλά αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο. Καλύτεροι οι Ουρουγουανοί, προηγήθηκαν μόλις στο 6' με πολύ ωραίο φάουλ του Nicolás de la Cruz της River Plate και εδραίωσαν τη νίκη τους στο 33' με κεφαλιά του σταρ της Liverpool Darwin Núñez

Brandon Aguilera (Κόστα Ρίκα)

23/9: Νότια Κορέα-Κόστα Ρίκα 2-2 (ο Brandon δεν αγωνίστηκε, το ματς στην ενότητα του Ui-Jo Hwang)
27/9: Ουζμπεκιστάν-Κόστα Ρίκα 1-2 σε φιλικό στη Suwon της Νότιας Κορέας. Τέταρτη συμμετοχή του Brandon μόλις στα 19 του, και μάλιστα με φανέλα βασικού πριν αντικατασταθεί στο ημίχρονο (ενώ είχε παρατηρηθεί και με κίτρινη κάρτα στο 34'). Τρελό ματς, με τους Ουζμπέκους να προηγούνται στο 25' στο τετ α τετ με τον αρχηγό τους Eldor Shomurodov της Roma και να δέχονται δύο γκολ στις καθυστερήσεις, στο 92' με πλασέ στο ριμπάουντ σε κενό τέρμα του Anthony Hernández της Puntarenas και στο 94' με κεφαλιά του Kendall Waston της Saprissa, δύο παικτών δηλαδή που αγωνίζονται στο εθνικό πρωτάθλημα της χώρας.

Braian Ojeda (Παραγουάη)

23/9: Παραγουάη-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 1-0 σε φιλικό στο Wiener Neustadt της Αυστρίας. Ο Braian, που κλήθηκε ξανά στην Εθνική μετά από καιρό, παρακολούθησε τους συμπαίκτες του να παίρνουν τη νίκη με την ψυχή στο στόμα, στο 85', με κεφαλιά του σέντερ μπακ τους Fabián Balbuena, που παίζει στη Βραζιλία με την Corinthians.
27/9: Παραγουάη-Μαρόκο 0-0 σε φιλικό στη Σεβίλλη. Για πέμπτη φορά διεθνής ο Braian, που δεν βρίσκει και πολύ χρόνο συμμετοχής στη Real Salt Lake, και μάλιστα βασικός και για 90 λεπτά, σε ένα πολύ κακό παιχνίδι όπου η λευκή ισοπαλία κρίνεται απόλυτα δίκαιη. 

Mohamed Dräger (Τυνησία)

22/9: Κομόρες-Τυνησία 0-1 σε φιλικό στην Ορλεάνη της Γαλλίας. Ο Dräger δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Jalel Kadri σε ένα ματς όπου οι Τυνήσιοι λύγισαν τον παλιόφιλο Fouad Bachirou (παίζει ακόμα στην Ομόνοια) και την παρέα του με ένα σουτ του Taha Yassine Khenissi της Kuwait SC στο 55'.
27/9: Βραζιλία-Τυνησία 5-1
(ο αγώνας πιο πάνω στην ενότητα του Lodi, ο Dräger έπαιξε βασικός και για 81 λεπτά στην 33η συμμετοχή του στην Εθνική). 

Ethan Horvath (ΗΠΑ)

23/9: Ιαπωνία-ΗΠΑ 2-0 σε φιλικό στo Düsseldorf της Γερμανίας. Με τον Ethan στον πάγκο και γκολκίπερ τον Matt Turner της Arsenal (ήταν πολύ καλός παρά την ήττα και μάλλον θα είναι βασικός στο Μουντιάλ), οι Αμερικανοί υποτάχθηκαν εύκολα και παρέμειναν για έβδομο σερί ματς χωρίς νίκη εκτός ΗΠΑ. Το σκορ άνοιξε στο 24' με σουτ μέσα από την περιοχή ο Daichi Kamada της Eintracht Φρανκφούρτης (το γκολ αρχικά ακυρώθηκε ως οφσάιντ και μέτρησε μέσω VAR - μάλιστα, υπήρχε VAR σε φιλικό) και το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε στο 88' με .πολύ ωραίο διαγώνιο πλασέ του Kaoru Mitoma της Brighton. 
27/9: Σαουδική Αραβία-ΗΠΑ 0-0 σε φιλικό στη Murcia της Ισπανίας. Turner και πάλι για τον Gregg Berhalter, ξανά πάγκος για τον Ethan που τα πάει καλούτσικα στη Hull προσπαθώντας να μπει στο αεροπλάνο για το Κατάρ. Κακό το ματς και εδώ, με ελάχιστες φάσεις.

Ui-Jo Hwang (Νότια Κορέα)

23/9: Νότια Κορέα-Κόστα Ρίκα 2-2 σε φιλικό στη Goyang. Η πρώτη χρονικά ευκαιρία να τεθούν αντιμέτωποι δύο παίκτες της Forest ήταν... μονόπλευρου ενδιαφέροντος, καθώς έπαιξε μόνο ο Hwang, ενώ ο Aguilera παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας της Κεντρικής Αμερικής. Ο Ui-Jo ήταν βασικός και αντικαταστάθηκε στο 77' από τον Woo-Young Jung (παίζει στο Κατάρ) με το σκορ στο 1-2. Σε ένα θεαματικό ματς με πολλές ευκαιρίες εκατέρωθεν και τέσσερα γκολ... made in England, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 28' με ωραίο αριστερό σουτ του Hee-Chan Hwang των Wolves, αλλά οι Κοσταρικανοί αντέδρασαν και ισοφάρισαν στο 41' με κοντινή προβολή του Jewison Bennette της Sunderland και πήραν κεφάλι στο 63' με τον ίδιο παίκτη στο ριμπάουντ μετά από απόκρουση του γκολκίπερ της Νότιας Κορέας. Στο 80' οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα καθώς ο τερματοφύλακας Esteban Alvarado (παίζει στην Herediano στην πατρίδα του ενώ έχει περάσει και από την Trabzonspor) μπλόκαρε τη μπάλα εκτός περιοχής, και δέχθηκαν την ισοφάριση από το σχετικό φάουλ που εκτέλεσε αριστοτεχνικά... πέντε λεπτά αργότερα ο αρχηγός των αντιπάλων τους Heung-Min Son. Ο σταρ της Tottenham είχε ξεκινήσει άσφαιρος τη σεζόν, αλλά "ξεμπούκωσε" μάλλον μετά το χατ τρικ εναντίον της Leicester! 
27/9: Νότια Κορέα-Καμερούν 1-0
σε φιλικό στη Seoul. Ατυχία για τον Ui-Jo που στη 49η διεθνή συμμετοχή του μπήκε αλλαγή στο 72' αντικαθιστώντας τον πριν από λίγες μέρες αντίπαλό του Woo-Yeong Jeong της Freiburg αλλά αποχώρησε τραυματίας δέκα λεπτά αργότερα... Ο Son που πήρε φόρα και δεν σταματάει με τίποτα πέτυχε το μοναδικό γκολ του ματς με κεφαλιά στο 35'. Οι Καμερουνέζοι είχαν δοκάρι στο 43' με τον Bryan Mbeumo της Brentford. 

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ

Oli Hammond (Ουαλία Κ21)

27/9: Αυστρία-Ουαλία 2-0 σε φιλικό στη Βιέννη, με τον Oli να ξεκινάει και να παίζει 82 λεπτά. Οι Αυστριακοί άνοιξαν το σκορ στο 9' με πλασέ του Bernhard Zimmermann της Rapid. Οι Ουαλοί λίγο έλειψε να ισοφαρίσουν στο 53', όταν το σουτ του Joe Taylor της Peterborough βρήκε το κάθετο δοκάρι, όμως σε μια αντεπίθεση οι γηπεδούχοι έκαναν το 2-0 με τον Benjamin Kanuric της Arminia Bielefeld.

Aaron Donnelly, Dale Taylor (Βόρεια Ιρλανδία Κ21)

22/9: Βόρεια Ιρλανδία-Σκοτία 1-3 σε φιλικό στο Belfast. Πιο έτοιμοι οι νεαροί Σκοτσέζοι του παλιού μας άσου Scot Gemmill (γιου του θρυλικού Archie), προηγήθηκαν 3-0 με κεφαλιά του Kieron Bowie της Northampton (35'), πλασέ στην κόντρα του 16χρονου Ben Doak της Liverpool (37') και κοντινό σουτ του Josh Mulligan της Dundee (57') και επικράτησαν άνετα, αφού οι Βορειοϊρλανδοί του John Schofield είχαν απάντηση μόνο με κεφαλιά του Chris McKee της Linfield στο 72'. Ξεχωριστό ματς πάντως για τον Aaron, που φορούσε επί 90' το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ενώ ο Dale έχασε μια σπουδαία ευκαιρία στο 19', όταν πέρασε τη μπάλα πάνω από τον αντίπαλο γκολκίπερ αλλά απομάκρυναν οι αμυντικοί, και αντικαταστάθηκε στο 62' από τον Ross McCausland των Rangers.
25/9: Σκοτία-Βόρεια Ιρλανδία 1-1
στην άτυπη "ρεβάνς" στο Paisley, κοντά στη Γλασκόβη. Όλα κρίθηκαν στο πρώτο εικοσάλεπτο, με τους γηπεδούχους να προηγούνται στο 4' με τον Flynn Clarke της Norwich και τους Βορειοϊρλανδούς να ισοφαρίζουν στο 17' με το πρώτο γκολ της... Forest σε αυτό το "παράθυρο", φυσικά από τον Taylor, που έπαιξε 75' πριν αντικατασταθεί από τον Euan Williams της Charlton, ενώ ο Donnelly ήταν πάλι... 90λεπτος και αρχηγός. Την εστία της Σκοτίας υπερασπίστηκε για πρώτη φορά ο Jay Hogarth της Alloa, μικρότερος αδελφός του δικού μας Nicky που παίζει δανεικός στη Falkirk. Θα αντιμετωπίσουν μάλιστα ο ένας τον άλλο στις 18 του μήνα για τη League One της Σκοτίας, είναι δε γιοι του Myles Hogarth, που επίσης υπήρξε γκολκίπερ!

Ben Hammond, Justin Hanks (Ουαλία Κ19)

21/9: Ουαλία-Ουγγαρία 0-0 στο Bangor, όπου διεξήχθησαν οι αγώνες του Δ' Ομίλου των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2023 που θα γίνει στη Μάλτα. Μοιρασμένο το ματς και δίκαιη η ισοπαλία για τις δύο ομάδες, που ξεκίνησαν την προσπάθεια για πρόκριση με έναν βαθμό. Ο Hammond έπαιξε σε όλο τον αγώνα, ενώ ο Hanks έμεινε στον πάγκο.
24/9: Ιρλανδία-Ουαλία 2-0
. Έβγαλε τα μάτια της η Ουαλία, που είχε δοκάρι στο 10' σε σουτ του Cameron Congreve της Swansea, ήταν καλύτερη σε όλο το ματς και δέχθηκε δύο γκολ στο τέλος του ματς, από κεφαλιά του Justin Ferizaj της Shamrock Rovers στο 87' και στην κόντρα από τον Franco Umeh της Cork City στο 93'! Την ίδια ώρα η Ουγγαρία διέλυε με 8-0 το Γιβραλτάρ, αναγκάζοντάς τη να του βάλει η ίδια περισσότερα γκολ ακόμα κι αν οι Ούγγροι έχαναν από τους Ιρλανδούς στο φινάλε... Ο Rob Edwards άλλαξε... "κόκκινο" στόπερ και ο Hanks έπαιξε σε όλο το ματς αντί του Hammond!
27/9: Γιβραλτάρ-Ουαλία 2-9
. Εντυπωσιακό το σκορ, αλλά τι να το κάνουν οι παίκτες του Edwards αφού η Ουγγαρία έχασε μόνο 1-0 από την Ιρλανδία και πέρασε ως δεύτερη στον Elite Round λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων (+7 έναντι +5). Και πάλι ο Hammond έμεινε στον πάγκο και ο Hanks έπαιξε όλο το ματς, ανοίγοντας μάλιστα το σκορ στο 4'. Σκόραραν ακόμα για την Ουαλία ο Christopher Popov της Leicester (23', 94' με πέναλτι), ο Ben Lloyd της Swansea (37'), o Morgan Wigley της Cardiff (38'), ο συμπαίκτης του James Crole (70', 79'), o Zac Williams της Crewe (84') και ο Joel Colwill της Cardiff (88'). Για το Γιβραλτάρ τα γκολ πέτυχαν ο Francis Huart στο 44' και ο Rafi Emrani στο 58'.

* Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα Wales Online