murphy leaves

Τον βλέπαμε κάποιες φορές στην εξέδρα, όποτε οι κάμερες καταδέχονταν να γυρίσουν προς το μέρος του. Ήταν φανερό ότι δεν είχε πια τον ενθουσιασμό της αρχής. Λένε πως οι Αμερικανοί γενικά βαριούνται γρήγορα. Στη Barnsley είχε μείνει δύο χρόνια. Στη Forest o Dane Murphy ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου τον Ιούλιο του 2021 και δεν συμπλήρωσε καν ενάμισι χρόνο. Συνέδεσε το όνομά του με τη χρονιά της ανόδου, όταν του πιστώθηκαν οι καταπληκτικές μεταγραφές και η έλευση του ίδιου του Steve Cooper. Και αποχωρεί ακριβώς τη στιγμή που, στην Premier League πλέον, ξεκινά η μεταγραφική περίοδος...

Ο John Percy, ένας αξιόπιστος ρεπόρτερ της Forest για την εφημερίδα The Telegraph που είχα την τύχη να γνωρίσω στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της ομάδας στην Ελλάδα, αποκάλυψε πρώτος την είδηση, λίγο πριν την επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο σύλλογος. Η αποχώρηση του Murphy έγινε κοινή συναινέσει και ο 36χρονος Αμερικανός "έχει πλέον άλλα σχέδια στο μυαλό του". Ο Percy επισημαίνει αυτό που κυκλοφορούσε εδώ και μήνες: ότι οι σχέσεις του με κάποια μέλη της διοίκησης του συλλόγου ήταν πια τεταμένες. Ως αφορμή του διαζυγίου ο έγκριτος δημοσιογράφος αναφέρει την "αδυναμία στήριξης του Cooper μετά από τη συντριβή από τη Leicester", πράγμα που προσωπικά δεν πολυκαταλαβαίνω, αφού ο συγκεκριμένος αγώνας έγινε στις 3 Οκτωβρίου και η μεταγραφική περίοδος είχε λήξει. Ίσως το σκάουτινγκ μέσω εξειδικευμένων πληροφοριακών συστημάτων να μη λειτούργησε καλά όσον αφορά τον εντοπισμό νέων στόχων για τον Ιανουάριο, και ίσως αυτό να εξηγεί και την αποχώρηση του Έλληνα επικεφαλής του Γιώργου Συριανού και του Andy Scott πριν από λίγο καιρό. 

Δύο ακόμα ρεπόρτερ Forest που συνήθως είναι καλά ενημερωμένοι, ο Daniel Taylor και ο συνεπώνυμός του Paul Taylor, αμφότεροι πλέον εργαζόμενοι στον παγκοσμίου φήμης για τις έγκυρες πληροφορίες που δημοσιεύει ιστότοπο The Athletic, συμφωνούν ότι η αποχώρηση του Murphy είναι σίγουρα κάτι στενάχωρο, όχι όμως και κεραυνός εν αιθρία. "Η θέση του δεν ήταν στέρεη εδώ και κάποιο καιρό και η μόνη έκπληξη είναι που αυτό δεν συνέβη νωρίτερα", γράφει ο Daniel. "Η επιρροή του είχε μειωθεί πολύ τον τελευταίο καιρό", συμπληρώνει ο Paul. 

"Ο σύλλογος θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του, και ήδη στις μεταγραφές έχει σημειωθεί πρόοδος", αναφέρει επίσης ο Percy. Το ζήτημα είναι πως αυτό το συγύρισμα στις αποκτήσεις παικτών που είχε κάνει ο Murphy με την άνοδο εξαφανίστηκε, και οπωσδήποτε υπάρχει ανησυχία για το ποια ακριβώς θα είναι από δω και μπρος η πολιτική του συλλόγου σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα. (Επίκειται ίσως αναβάθμιση του νεοφερμένου Αθλητικού Διευθυντή Filippo Giraldi, που ήταν παρών και στην Ελλάδα;) Από τους 23 παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι, ήδη ο Loïc Badé έχει επιστρέψει στη Rennes χωρίς να αγωνιστεί ούτε μία φορά (φημολογείται μάλιστα ότι οδεύει προς Σεβίλλη!), ο Josh Bowler πήγε κατευθείαν στον Ολυμπιακό και από εκεί επέστρεψε ως δανεικός στη Blackpool, ενώ και η θέση αρκετών παικτών που μέχρι πρότινος θεωρούνταν εντός πλάνων είναι πλέον επισφαλής. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι υπάρχει σκέψη να γίνει "τράμπα" με τη Watford για να τους δώσουμε πίσω τον Emmanuel Dennis και να πάρουμε τον Ismaïla Sarr, ή ότι ο Carlos Corberán, που μετά τη σύντομη θητεία του στον Ολυμπιακό προσελήφθη από τη West Brom, θέλει να συνεργαστεί ξανά με τον πρώην παίκτη του στη Huddersfield Lewis O'Brien. Το μόνο βέβαιο είναι ότι (και) αυτός ο Ιανουάριος θα μας κρατήσει σε αγωνία.

Ο Murphy έγραψε μεταξύ άλλων στη δική του αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση: "Ποτέ δεν ήμουν καλός στους αποχαιρετισμούς. Μου είναι πιο εύκολο να ευχαριστήσω όσους έκαναν τη θητεία μου στη Forest τόσο ιδιαίτερη. Το Nottingham είναι μια κοινωνία ανθρώπων που πρώτα δουλεύουν και μετά μιλάνε. Το ασυγκράτητο πάθος τους γι' αυτή την ομάδα περνάει από γενιά σε γενιά και είναι γνωστό παντού όπου υπάρχει ποδόσφαιρο. Ευχαριστώ πρώτον απ' όλους τον Βαγγέλη Μαρινάκη που με βοήθησε να κάνω πραγματικότητα ένα όνειρο που δεν ήξερα ότι είχα, και επίσης τους Σωκράτη Κομινάκη, Μίλτο Μαρινάκη και τον Πρόεδρο Nicholas Randall που πίστεψαν σε εμένα. Ευχαριστώ τους παίκτες, το προσωπικό της ομάδας και τους συνεργάτες μου που βοήθησαν να φτάσει η ομάδα εκεί που βρίσκεται τώρα. Γι' αυτό το κατόρθωμα πρέπει όλοι να είναι περήφανοι. Δεν υπάρχουν λόγια για να ευχαριστήσω την πόλη και τους ανθρώπους της για το καλωσόρισμά τους και τη συμπεριφορά τους προς τη σύζυγό μου και εμένα. Ήταν τιμή που υπηρέτησα τον σύλλογο και όλους εσάς. Θα μου λείψει η δροσιά που μπαίνει στο γήπεδο από τον Trent..."

* Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Nottingham Post.